Стара Загора 68 - Марта ще подхвърля разни провокации, но... Друг път...!

  • 51 397
  • 736
  •   1
Отговори
# 150
  • Стара Загора
  • Мнения: 7 560
Аз пък в Гърция съм яла такова телешко Crazy-и на скара, и на фурна, и на тиган с ребра, и тънко, и дебело, и по-изпечено, и алангле...Няма такъв вкус просто...Ама там тия неща ги правят от телешко от "сукалче", много е крехко  Peace
И това една вегитарианка ли го написа всичкто Mr. Green Лигите ми потекоха Crazy

# 151
  • Мнения: 441
По този повод те каня в Гърция да го опиташ лично, ето тук например.
120 евро за 7 дни със закуска и вечеря, на 80 км. от Солун.
Офертата е валидна до края на май, което е едно фантастично време за почивка в Гърция  Grinning
За който дойде, компания ще ни е нашият приятел Васето от София, който ви праща много поздрави и цунки и каза, че скоро ще да ни навести в Стара Загора. А аз му обещах да устроим бурен купон в негова чест  Party
А какво е вкусно телешното лемонатоооооо  Whistling

# 152
  • Стара Загора
  • Мнения: 4 179
А къмпинг има ли? Mr. Green
Напрово ме изкушаваш с тази компания.  Hug

# 153
  • Мнения: 9 833
Ааааа объркахте форума-я марш в готварския Mr. Green...ми хич не се съобразявате, че някои се опитват да се пъхнат в старите си дрехи Crossing Arms

# 154
  • Стара Загора
  • Мнения: 4 179
Мони, почвай нашата диета с Херка, идеална е за кърмачки. Аз съм вече минус 2,5 кг за 7 дни.
Точа се на утрешния ден с месо и дори съм си поръчала на Митя кюфтета от Дакси на тиган.
Тази вечер обаче съм на портокали и сурово индийско кашу.

# 155
  • Мнения: 9 833
Бързо я казвай Hug

# 156
  • Стара Загора
  • Мнения: 4 179
Ето тук можеш да прочетеш основните идеи. Базирана е на принципа на разделно хранане, макар да има и изключения. Много е лесна и не е свързана с глад. Wink

# 157
  • Мнения: 9 833
Мнооого благодаря!  bouquet

# 158
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 650
Такаааа, нека да сложа капака на темата за шницела, защото вие нищо не разбирате... Mr. Green
Ама нищичко... Хич... Heart Eyes

Шницел се наричат МНОГО неща... Включително и нашенското голямо сплескано кюфте... Като според спецификата на страната, в която се приготвя, може да съдържа и много други неща, освен месо... Може и без месо... А бе, без всичко може... Печен вятър на скара... За необичащите скара - на сач... Naughty

Само няколко интересни цитата...

"Шницел (на немски: Schnitzel) е традиционно средноевропейско ястие, приготвено от начукано на тънко месо.
Виенският шницел (на немски: Wiener Schnitzel) се приготвя от начукано на тънко телешко месо, което преди пържене се панира в брашно, яйце и галета.
Съществуват така нареченият шницел от кълцано месо с панировка (нашенският) и вегетариански шницел, приготвен от смлени зеленчуци, сирене, яйце и галета. Този шницел също се панира преди да се пържи. Готовия за консумация шницел трябва да има златисто-кафява коричка и мека структура."

Кратката история на виенския шницел...
"Названието “виенски шницел” се появява за пръв път в края на ХІХ век, въпреки че ястието е традиционно за виенската кухня от много по-ранен период. В готварска книга от 1740 се говори за телешко месо, начукано тънко, оваляно в галета. В Италия се шири легенда, че рецептата е донесена във Виена именно оттам от фелдмаршал Радецки едва през 1857. Ученият Хайнц Дитер Пол (Heinz Dieter Pohl) обаче еднозначно доказва несъстоятелността на тази теза: „Тази история е ненаучна, тя не се базира върху исторически извори и никъде не се споменава в текстовете на и за Радецки”.
Всички виенчани са на мнение, че когато шницелът е от свинско месо, той няма право да бъде наричан “виенски”. През 1970 австрийското външно министерство излиза със становище по въпроса: “Виенският шницел може да бъде приготвян според традицията и съгласно очакванията на потребителите само от телешко месо” (Frankfurter Allgemeine Zeitung 19.08.1970).
Истинският виенски шницел е с размер, който му позволява да стърчи лекичко извън чинията. Според виенчани панировката трябва да седи свободно като костюм за джогинг, а не плътно да прилепва към месото като водолазен костюм. Готовият шницел задължително се поръсва с лимонов сок, като за целта се сервира с четвъртинка от лимон. Задължителните гарнитури са зелена салата, картофена салата, салата от краставици или задушени с много магданоз картофи. Виенчани хапват любимия си шницел задължително с бира на обяд и с червено вино на вечеря. За важността на виенския шницел в живота на виенчани говори фактът, че в години на криза и недоимък, в неделния предиобед, много от тях са отваряли прозореца на кухнята и с длан са удряли по масата, за да си помислят съседите, че начукват шницелите за обяд."

Вий представяте ли си...??? Чак австрийското външно министрество излиза със становище к`во е виенския шницел... След студеният душ от тяхна страна... Се оказа, че повечето от нас не са яли от таквоз ми ти чудо на кулинарията... Няма пък, сълзи ще роня, отнеха ми всичко...!

И нещо любопитно...
"През 2007 виенският шницел попада в центъра на дипломатически  скандал. В знак на протест срещу замърсените от кожарските предприятия реки, атомните електроцентрали и предстоящото строителство на завод за изгаряне на боклуци в австрийските провинции Бургенланд и Щайермарк, унгарците спонтанно бойкотират австрийските стоки, а ресторантите в Будапеща отказват да сервират на клиентите си виенски шницели. Началото на конфликта е демонстрация на унгарски творци пред Виенската порта (Becsi Kapu) на крепостта Буда. През есента на 2006 гражданската инициатива Pro Natura Szentgotthárd (Pronas) прави опит да предизвика към действие австрийските държавни институции и политици. Президентът на Унгария Ласло Сольом (László Solyom) нарича невъзмутимостта на австрийците „безсрамна “, унгарският министър на околната среда Габор Фодор (Gábor Fodor) заплашва да сезира европейската комисия за това, че Австрия не изпълнява задълженията си, свързани с природния парк Raab-Örség-Goricko, намиращ се от двете страни на границата."

Естествено, източникът е Уикипедия...

И нещото, което вие упорито се отказвате да приемете, че у нашенско шницелът си е мляно или кълцано месо панирано като огромно плоско кюфте... Се доказва от статията в английския вариант на Уикипедия, където срещу шницел има изброени тридесетина държави и какво представлява нещото у тях... Срещу България пише...
"The dish is called шницел (schniztzel). It is made with a thin cut pork, breaded and fried. At truck stops, it is common and is usually ordered á la carte, sometimes coming with a lemon. As a meal, it comes with roasted potatoes or french fries."
Много е важно да се обърне внимание на факта, че аt truck stops точно така се прави... Тези изконни местни кулинари, нашенските шофьори...! Crossing Arms


Августо, ни съ праи на луда и виж дъл има място за палатки там... baby_neutral

# 159
  • Мнения: 16
Specialist
#Crazy
П.П. Петко съм

# 160
  • Мнения: 488
 smile3544  smile3544 smile3544 smile3544 smile3544

Добро утро!

# 161
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 650
Бързо, бързо, Мила припадна... Изкуствено дишане... Уста в уста...! Бързо...!
 moresmile moresmile moresmile moresmile moresmile

# 162
  • Мнения: 488
Докато докуцукаш до мен да ме спасиш...Добре, че не се давам толкова лесно!!!  Mr. Green

# 163
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 650
Докато докуцукаш до мен да ме спасиш...Добре, че не се давам толкова лесно!!!  Mr. Green

Ааааа, бъркаш нещо двата щата... Вече ходя доста добре, ти не си ме виждала повече от месец...



Пък ти ве, специалисте, до га шъ ползваш на джина си профила...?
Ти пишка нямаш ли си, ми си играйш с чуздите, м...?

# 164
  • Мнения: 6 243
Защо като те чета, и все ми иде да псувам на майка!
Къде бе, мама му стара, видя думата - кълцано месо? Визирам тоя цитат:

Цитат
И нещото, което вие упорито се отказвате да приемете, че у нашенско шницелът си е мляно или кълцано месо панирано като огромно плоско кюфте... Се доказва от статията в английския вариант на Уикипедия, където срещу шницел има изброени тридесетина държави и какво представлява нещото у тях... Срещу България пише...
"The dish is called шницел (schniztzel). It is made with a thin cut pork, breaded and fried. At truck stops, it is common and is usually ordered á la carte, sometimes coming with a lemon. As a meal, it comes with roasted potatoes or french fries."

Подчертаното означава "панирано и пържено". По-насетне пише, че се сервира а ла карт, с лимон. Като основно - с гарнитура печени или пържени картофи . Ако това, което те навежда на мисълта за кълцано месо, е изразът thin cut pork, да обясня, че това се превежда най-най-буквално като тънко изрязано парче свинско, демек, че не се прави като пържолите от два пръста мръвка.

Ако шницелът ти е много важен, довечера ще ти снимам от на дядо ми рецептурника от 60те години за заведенията за обществено хранене, барем на него повярваш. Дядо ми, за разлика от нас тук, поне беше профи, имам от него завещана литература.

Общи условия

Активация на акаунт