Почасова асистентска грижа за човек с двигателни ограничения!?

• 452
  • 4
  •   1
Отговори
  • космополитно
Здравейте!
Моля, препоръчайте ни фирма и/или човек (за София), на които сте проверявали грижите за Ваш близък-със затруднения в самообслужването  си, когато Ви се е налагало да отсъствате за неголям период (за дни)!?
Предварително Ви Благодаря за отговорите!

В потрес сме от лицензираните фирми (като намерихме из нета)- обявили, че: "предоставят почасова асистентска или болногледачна грижа"! До една те предявяват изискване за броя часове (да не са по-малко от 2-4 ч./ Ден и то за период минимум месец! Т.е. услугите им не са съобразени с индивидуалните потребности на клиента,а Ви изнудват да покрият изискванията на фирмата за предлаган от нея абонаментен пакет (с четирицифрена цена)!...
Признателни ще сме за всеки споделен опит и/или идея!

Последна редакция: пт, 01 ное 2024, 21:30 от Venecias

# 1
Няма ли възможност някой роднина да поеме грижите щом е само за няколко дни?
Моето дете е с двигателни дефицити и напълно зависимо от мен и разбирам ситуацията в която се намирате, но аз лично никога не бих ползвала услугите на фирма.
Към общината има програма за личен асистент и може би имат и такива ЛА по тази програма, които не са роднини на хората с увреждания. Може би биха могли да ви помогнат с име и координати на такъв ЛА. Обикновено договорите на ЛА са за постоянна грижа, но може да имат и услуга за по няколко дни. Попитайте в общината във вашето населено място могат ли да ви съдействат по някакъв начин. Успех ви желая!

# 2
  • Пловдив
Наскоро търсих за Пловдив подобна дългосрочна услуга, но за около час и нещо на ден - наистина изобщо не се намира лесно. Включително звънях на частна агенция - те самите не поставяха условие за брой часове, но зависело от хората, с които работят, дали ще се съгласят. Ударих на камък.
В нашия случай за щастие намерихме вариант с позната отпреди възрастна жена, която се съгласи; дано имаме късмет. С общината също не се получи - за личните асистенти точно там ми казаха, че се търси целодневна работа от и без това не многото кандидати, а в отдела за социални асистенти на общината (не запомних наименованието) не разбрах точно какво е положението, защото ми обясниха, че работят с възрастни хора, докато на мен ми трябва за момче под 18 с умствено изоставане. Но и социалният асистент е дългосрочна услуга, не е за кратък период.
Много липсва подобна услуга на пазара. Разбирам, че хората, нормално, търсят относителна дългосрочност, но в по-голямо населено място дали не е възможно заетостта да се попълни от повече клиенти, не знам.

# 3
Преди повече от 10 години, ползвахме общинската услуга за баща ми, който беше неподвижен, на легло, но майка си беше в къщи и се грижеше за него. Пращаха само за 4 часа на ден, а асистентите бяха все болни. Всъщност с тази услуга им намираха на тях някаква заетост, а те не бяха в състояние нито да вдигат баща ми, нито нищо. Можеха само да напазаруват, евентуално да пуснат прахосмукачка, такива леки неща.

# 4
Имаше за София нещо като заведение за рехабилитация. Бяхме в болницата с една жена, която след операция щяха да я настаняват там, за кратък период, 1-2 седмици. Може да потърсите и такъв вариант.

Иначе от социалните асистентите са на МРЗ. Като не достигат желаещите, не можеш да ги задължиш да вдигат тежко или да ходят при четирима човека за по 2 часа дневно, където никой не им включва и заплаща изгубеното време и финансовите разходи за разкарването.

Общи условия

Активация на акаунт