Примерна схема за захранване - 23

• 23 427
  • 737
  •   1
Отговори
# 315
Елдата, ако си я накиснала преди това се вари много малко в общи линии докато се позагрее водата, просото го варя на око , може би 15-20 мин при силен огън....за царевичното брашно не мога да ти кажа, но имам приятелка , която ме светна малко с ГМо продуктите и вече не се притеснявам много, показва се малко едностранчиво инфо по телевизията...купувай смело каквото си избереш

# 316
Царевично брашно купувам от магазина без да се замислям какво е даже,
защото като тръгне на кухня, ясла и градина няма да му цепят басма лелките с ГМО ли е или не.
Елдата и просото ги кисна от вечерта и варя докато се пукнат зрънцата.
Само да предупредя който иска да си вари просо и овес да е в по-дълбок съд че доста кипят,
аз първия път доста поразии си спретнах  Mr. Green

# 317
Освен една мама, никой друг ли няма да даде съвет за въвеждане на попара?  newsm78 Аз едно си баба знае, едно си бае, но наистина ми е питанка дали след овесената каша мога веднага да въведа попарка.  Thinking

А това за препоръчителните дози някой беше публикувал по месеци колко се препоръчва твърда храна (то и аз го имам сейвнато някъде де). Между 6 и 8 месеца излиза, че не повече от около 180 гр (мисля беше) за целидя ден, което направо ме разбива  #Crazy Ами аз давам около 120гр каша, 140гр плодово пюре и 180-190 гр зел. пюре, като заместено хранене нямам. Вие наистина ли следвате стриктно тези съвети?????  newsm78

# 318
 Mr. Green Ами аз не ги следвам стриктно. То и да исках, нямаше да мога - как да накарам тиранозавър да си отвори устата още 50 пъти по МОЕ желание?  Joy  Wink Между другото въпросните цитирани препоръчителни количества на ден са при много голяма плътност на храната (доста над 1 kcal/g), така че ако се дава обикновено купешко пюре - грамажите стават почти двойни ...

Mr. Green За попарката - може да дам само ако някой хубав ден дъщеря ми ревне вкъщи че много й се яде оная гадост, дето им дават в детската градина/ясли. Иначе ... НЕ.  Embarassed просто са ми такива спомените от моето детство.

P.S. И понеже често се злоупотребява с въпросните "препоръчителни количества", извадени от контекста, ето и оригиналния текст:

With the sample diets shown in the document Complementary feeding: family foods for breastfed children (WHO, 2000), which have a composite energy density ranging from 1.07 to 1.46 kcal/g, the approximate quantity of complementary foods that would meet the energy needs described above is 137-187 g/d at 6-8 months, 206-281 g/d at 9-11 months, and 378-515 g/d at 12-23 months.

Последна редакция: вт, 09 мар 2010, 18:59 от bibona

# 319
благодаря Кейт, а за това как се карат педиатрите- направо не ми се говори, почти като персонала в дет градини- да се научат да си гледат работата а не само да ни мрънкат, те трябва да са ни в помош и в твоя случай са могли да ти дадат конкретни съвети и препоръки, които да можеш да приложиш и да има добър резултат. Успех Peace.

# 320
  • София
Мерси за отговорите за рибата Simple Smile

Яна
, айде като искаш още гласове да ти дам и моя - давай попарата смело и без угризения Grinning Ма можеш и под различна форма да я даваш тая храна, не е писано никъде че баш дробени сухари трябва да е закуската... Аз един път пробвах, но понеже в сухарите слагат разни "подобрители" и някак ми киселееше, детето пък нещо я отхвърли и втори път не съм и тествала. Давам буквички, ядки, семена, каша или мека полента със сирене, масло и АМ + плодово пюре Simple Smile
А за следването на препоръките - ами какво да ти кажа... ако кърмиш на поискване и превишаваш значително грамажа и калориите сама разбираш, че ще е за сметка на кърмата. Сложи на кантара кое ти е по-важно - кърменето или другото хранене и така ще регулираш нещата...

Анелия, Гунди ти е казала за "овесената попара" - овесени ядки с масло и сирене е това eat

# 321
Queen L я кажи щом овеса не ви помага при запека с какво се "лекувате" че да черпя идеи  newsm78
От както се захранваме само 2-3 пъти сме акали нормално, а разтроени не сме били... Едното, което ни действа добре е пюре от тиква или нещо с тиква, където тиквата преобладава. Другото - зеленчуково пюре "царевица и тиквички". Днес го давам за втори ден, като въвеждам с него царевицата. Не е от тиквичките, защото и друг път съм давала тиквички - явно царевицата ни действа добре. И това е - нито плодовете, нито овеса при нас действат...

# 322
Момичета, пропуснала съм всичко от началото на темата. Ще се опитам днес-утре да наваксам.
Иначе беше малко болничък и за няколко дни разбрах какво е да стиска уста, да се дърпа, че и да повръща. Добре, че поне си сучеше здраво! От вчера пак си хапва добре и реших да си продължа със захранването. Пасирах му от нашата супа, преди да я овкуся (картоф, морков, ориз, пилешки бульон) и омете лакомо всичко - така се зарадвах да си видя детенцето отново да хапва с апетит! Днес въведох и пилешко (домашно), сготвих го със зелен фасул, картоф и кубче пащърнак - пак му хареса.
От глутена само овес съм въвела, след пилешкото мисля да продължа с ръж и ще имам въпроси, но преди да питам, ще прочета назад - може пък точно за това да сте писали.  Wink

# 323
Давам буквички, ядки, семена, каша или мека полента със сирене, масло и АМ + плодово пюре Simple Smile

Именно, че идея си нямам как се прави попара примерно от ядки и семена, а ми се иска да разбера, но пък сигурно на никой не му се занимава да сподели.  Grinning За да не си усложнявам живота май поне като за начало ще залегна на стандартната попара.

Иначе кърменето ми беше най-важното до 6м. Сега са 50-50 по важност с твърдите храни, тъй като смятам, че след 6м вече са на такава възраст, че двете стават еднакво важни. Аз съм доста сигурна, че колкото и дългото кърмене да е приоритет за много от нас тук, трудно ще се намери някой, който до 9-11месеца (просто пример) да дава само 200-280гр твърда храна на ден...  А и тези толкова стриктни правила нещо не ми се нравят за каквото и да било.  Laughing

Последна редакция: вт, 09 мар 2010, 21:26 от Yana-barborana

# 324
QNa,заменяш хляба с каквото си искаш и ето ти попара... по точно от това незнам как да го кажа.

# 325
QNa,заменяш хляба с каквото си искаш и ето ти попара... по точно от това незнам как да го кажа.

Laughing Това ясно  Laughing Но все пак тези ядки и семена се приготвят по някакъв начин? И какви ядки и семена се ползват???  newsm78 Пък кашата за мен си е каша. Не знаех, че само защото може да се добави масло и сирене на това се вика попара, но вече знам де  Grinning

# 326
Аз съм доста сигурна, че колкото и дългото кърмене да е приоритет за много от нас тук, трудно ще се намери някой, който до 9-11месеца (просто пример) да дава само 200-280гр твърда храна на ден...  А и тези толкова стриктни правила нещо не ми се нравят за каквото и да било.  Laughing
Какво да ти кажа - даването е едно, а изяденото - друго нещо. Аз не виждам скоро как ще достигна тези грамажи ... Ще съм много радостна, ако в 9-11 месец успея да дам 200-280 гр. твърда храна ...

# 327
  • Варна
Франческа, не знаех за картофеното пюре на Sunval, мерси за информацията, ще го потърся!  Peace Аз знаех, че е имало на Semper, но са го спряли.
Не знам дали да се притеснявам за тия количества.. Тя е 7600 в момента, 67 см, въобще не ми изглежда недохранена.
Проблемът е, че не иска да яде само каша, затова въвеждам няколко плода, но днес така се потресе от крушата, а аз мислех, че ще й хареса. На обяд давам основно тиква, защото моркова и картофа нали са запичащи, а тя много разреди акането, даже днес четвърти ден не е акала Sad Не знам какво да й давам, то ние нямаме и друго въведено...

Яна, аз не че съм много напред, но от всичко прочетено дотук, разбрах, че на закуска могат да се дават каши от елда, овес, просо, ръж, грис, кус-кус и др., с добавени сирене и масло ( в зависимост какво е въведено, разбира се). Всички съставки на попарата могат да се заменят с алтерантивни такива от съответната група.
Ето тука много хубаво е написано:
Цитат
Попарата:

- това означава въвеждане на сирене и масло, не е задължително въвеждането на глутен със сухар (т.е. пшеничните сухари или хляб могат да се заменят с елда, просо или други зърна)
- може да се въведат сирене, масло и глутен, но не заедно като попара (например сиренето може да се добавя в пюрето, след седмица-две се включва маслото, след седмица глутен или в друг ред по преценка)
- глутен може да се въведе и в края на 6 м., и през 7 м., и през 8 м. (зависи как е най-удобно спрямо другите нови храни)

Хранителeн принос на попарата:
--> сирене (млечен продукт + калций т.е. храненето остава млечно)
--> краве масло (мазнина т.е. мазнините са важни до 2 год., трябва да са разнообразни)
--> хляб или сухар (въглехидрати т.е. правят храненето достатъчно калорично)
--> шипков чай (по избор)

Всяка една от съставките може да се замени - равностойно или по-успешно с друг продукт според възрастта:
--> Вместо сирене: кисело мляко (като се има предвид, че 30 г сирене = 120 г кисело мляко), извара, йогурт и т.н.
--> Вместо хляб: елда, просо, овесени ядки, други пълнозърнести ядки, подходящи бисквити, чист грис, кус-кус и други източници на въглехидрати (пълнозърнестите продукти внасят повече витамини и минерали и регулират стомахчето; повечето от изброените продукти нямат излишно количество сол, мазнини и консерванти за разлика от хляба и сухарите)
--> Вместо масло: ако се добавя масло в зеленчуковото пюре, може да се добавя евентуално друга растителна мазнина към зърнената закуска сутрин или следобед. Мазнините в случая повишават калоричността на порцията, а това е важно. Маслото е традиционна съставка, тъй като витамин Д в него подпомага усвояването на калция.
--> Вместо чай: количеството витамин С в 100-200 мл чай е доказано доста малко, освен това шипковият чай има запичащ ефект - не е задължителна и незаменима съставка.

# 328
  • София
Но все пак тези ядки и семена се приготвят по някакъв начин? И какви ядки и семена се ползват???  newsm78

Ползваш каквито ядки имаш под ръка, всичко, което си въвела или искаш да въвеждаш - овес, ръж, ечемик, просо, елда, спелта, пшеница - без значение. А как се приготвя - вариш на котлона, докато уври и по желание пасираш с част от водата, с която са врели и т'ва е (може и да не пасираш).
Хората обикновено слагат водата в някакво съотношение и варят еди колко си минути. Аз лично го правя на око - слагам вода ей така - да има достатъчно и варя ядките, докато започне да личи че са се сварили достатъчно - т.е. разпукват се. Освен това ги опитвам за по-сигурно да видя дали ме устройва. Водата ако е твърде много я отцеждам. Друго няма.

# 329
Момичета искам съвет,
почти на 9 месеца е малчо и горе долу си яде нормални количества твърда храна
плодово пюре 190гр. максимум, а зеленчука варира между 100гр. и 190гр.
Проблема са ни кашите или както вие ги нарекохте различните вариации на попарите
вид зърно със сирене и масло.
Давам 200гр. каша, а той винаги плаче за още, та въпроса ми е дали да давам, страх ме е да не го прехранвам, защото той си суче нон стоп, за успокоение, за укротяване, за заспиване и т. н.

Общи условия

Активация на акаунт