Примерна схема за захранване - 23

• 23 414
  • 737
  •   1
Отговори
# 360
А за 'традиционната' попарка имам въпросче: само с купешки сухарчета ли или може примерно да си купя ръжен хляб (по-натам и обикновен, демек пшеничен) и да си правя сухарчетата вкъщи?  newsm78
Можеш, препичаш в тостер или във фурната, но ръжения хляб по магазините не ми вдъхва доверие.

# 361
  • София
Франческа, а ти самата как процедираш със солта, захарта, грамовете и милиграмите? Nerd
Каква ти е политиката за днешния и за утрешния ден като майка и на бебе, и на по-голямо дете?
Няма подтекст и провокация в тези въпроси, просто питам.

# 362
Моята теория за храненето на малката е, че аз ще предлагам ползени неща, доколкото мога, без да забранявам строго т.нар. вредни храни, че то от много "НЕ" се получава обратния ефект, както е писала bibona. И като започне да разбира ще обяснявам кое как и така - но важното е да си хапва и да й харесват. Сладки неща почти не купувам, правя си като ни се прияде сладко, е шоколад разбира се купувам, но бисквити и разни там други по-скоро не. Все пак по-добре да хапва нещо полезно, отколкото нищо. Редактирам се, че забравих да пиша и за саламите и другите такива, че хич не ги уважавам. Лошото е, че с мъжа ми сме на различни мнения по вапроса, та ще видим как ще процедираме. За мен по-скоро е важно да няма много Е-та, оцветители в храната, иначе то е ясно, че съвсем не може. Но все пак това е теория, ще видим практиката каво ще покаже Simple Smile Ще пробвам, та ще видим. Аз и за захранването четох, четох и накрая си го карам по интуация, както спазвам основните неща, но както аз си преценя, та така ...

Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 18:10 от lina_prima

# 363
Франческа, а ти самата как процедираш със солта, захарта, грамовете и милиграмите? Nerd
Каква ти е политиката за днешния и за утрешния ден като майка и на бебе, и на по-голямо дете?
Няма подтекст и провокация в тези въпроси, просто питам.

Политиката ми е дългосрочна Wink В семейството ми винаги е имало хипертоници и хора с болни бъбреци и/или жлъчка. Така съм научена да готвя, че определено смятам, че понякога го правя повече от здравословно- много безсолно, никога запържено, с малко количество захар, почти не присъстват тестени храни на масата ни. От години лично аз и покрай мен и съпруга ми се стремим да се храним разделно....
Много внимавах при захранването на голямото си дете. Макар и тогава да ме гледаха като извънземно не съм давала сокове и пюрета на три месеца. Готвех без сол и захар до годинката, постепенно  започнах да добавям минимални количества в нейната храна. Никога обаче не съм се вторачвала в етикетите на пюретата и кашите- щом са за деца, трябва да има някакъв контрол. Дори и при бг продукцията. Хранила съм я с пюрета и на Ганчев и каши на Слънчо. Да не обяснявам повече, но я приучих да се храни здравословно /според моите разбирания/ и да предпочита банана пред шоколада.

ОБАЧЕ тръгна на ясла и там за следобедна закуска един път в седмицата им даваха вафли, меденки...

Сега така процедирам и с малката, но чак пък толкова био и натурално не се гледаме. В сравнение с някои от пищетите тук, аз съм на светлинни години от правилното захранване. Пример-днес яде на обяд пюре от пуйка на Ганчев, в което имаше сол, следобед готова каша на Ганчев с пшенично нишесте и вит.С. Колко от вас дават такива неща?  Wink

Та аз не меря грамове сол, захар....Когато готвя не слагам, но пък давам пюрета и каши, в които те присъстват, а също така и такива с мляко. За мен захранването на детето не е някаква висша цел, на която съм се посветила.
В този ред на мисли и най-големият светец, богу не е драг.  Peace
Дано няма засегнати.

# 364
  • София
Не си спомням да сме говорили за разните чайове (освен от шипка), а пък имам желание да пробвам някои зърнени закуски с чай или да давам неподсладен чай вместо вода понякога за разнообразие.

Кога може да се въведат разни неща като жълт кантарион например.. или липа? Риган и мащерка мисля и под годинката няма да е проблем, това към подправки спада...

За жълтия кантарион питам, щото се води успокояващ - много подходящо за неспиращо се хлапе Simple Smile

Франческа, мерси Peace

# 365
Стелфи незнам за кантариона, но и мен определено ме вълнуват чайовете. Най-вече от коприва, има много плюсове, ама сега да не занимавам сигурно сте наясно с тях. Търсих доста, ама не намерих нещо конкретно. Попринцип гледам на готовите чайове пише след 4 месец за мащерката например. Ама мисля, че другите бяха след 1 годинка. 

# 366
Кампанула, аз въведох царевицата с пюре - "морков и царевица" на Сънвал и "царевица с картоф" на Семпер, след това дадох и царевична каша. За по-нататък имам царевично нишесте и мисля и царевичка на зърна да готвя.

За авокадото да попитам. Знам, че сурово се дава, у дома го обичаме на салата, обаче за въвеждане съм чела, че е добра комбинация с ябълка, примерно. Та, въпросът ми е - с какво друго и как го комбинирате (например - суров банан с авокадо става ли, ябълката сурова ли или може бланширана и т.н.). Само да уточня, че млечни не съм въвеждала.

По отношение на кашите - малко или много, присъстват в две от трите му "твърди" храненета на ден. Е, не се е угоил от тях - 300гр за последния месец е качил.  Laughing

За момента предлагам каквото съм преценила за полезно. Знам, че няма да мога да опазя от "вредни" храни, но в момента поне аз водя парада и каквото дам - това ще е.  Wink Като изключа големия ни афинитет към сладко (особено шоколад), с татко му хапваме сравнително здравословно. Надявам се да мога и у него да създам добри хранителни навици, нооо какво ще излезе - не знам. Хайде, няма да го записвам на ДК, аз ще му готвя, ама като тръгне на детска градина?  newsm78

# 367
Amorevole: аз авокадото го давам като зеленчук, така че съм го давала с картоф и морков, пък може и друго да съм слагала. Вкусът му е доста характерен и силен и за това гледам да слагам и други работи, че да не се усеща твъъъъърде много все пак. На дъщеря ми е й е любимо ядене, но е полезно и щом все пак го яде ще давам. А аз лично го обожавам с морков, чесън, копър, лимон и зехтин.  Joy

За чайовете който знае повече ако може да сподели, че и аз се чудя скоро попарките с какви чайове (освен шипка) мога да ги правя. А и шипката под каква форма? Набрана и сварена, или от тези готовите Турист или каквито са там??  Mr. Green

# 368
здравейте,
аз малко по-късно да се включа по въпроса  за таласемията -Queen L,  ние  засега  сме също със съмнение за таласемия минор. Зелено човече много добре е обяснила и аз засега не мога нищо ново да напиша.
 Моят педиатър ми препоръча да наблегна на бебко да давам  желязосъдържащи се храни, а след 2 месеца да повторим изследванията, като евентуално ще се изследваме и ние с мъжа ми. Та в този ред на мисли искам да ви попитам - какво мислите за копривата?  Донесоха ми едно пакетче с  коприва и се чудих дали мога да я сваря и пасирам и да  предложа  мъничко на моят хубавец.

# 369
  • София
здравейте момичета,
едвам ви изчетох   Rolling Eyes

Франческа, и аз доста държа малкият да се храни здравословно, НО в последно време не се вманиачавам така, както в началото. Е, вярно е, че сол и захар не давам изобщо, но например снощи си натопи пръста в празнична торта и го облиза докато го видя. Преди месеци щях да изпадна почти в истерия, а сега се очудих от спокойствието си. Мисля до годинка да не давам захар и сол, НО пък като се замисля немога цял жовот да го храня 100% БИО, з-то той след време няма да е под постоянен мой контрол.
Даже от 1 седм го записах на кухня и за мое очудване си хапва доста от нещата  newsm78
Чета ви с интерес и мисля тези дни да направя вълшебните бисквитки на Espa по линка даден от gundie  Peace

# 370
Копривата помага доста и за имунитета и за желязото, но по добре я дай като чай първо пък после пасирана  Peace
С тая таласемия ще ме побъркате и мен, тъкмо бях позабравила малко. То и ние сме с едни показателиииииии, ама пием малтофер де, та незнам какво да си мисля  newsm78

# 371
Ох,  момичета... Днес пак бяхме по доктори. Педиатърката като видя малкия обяви, че бил оранжев и че вероятно го храня с много моркови и тиква и има натрупан каротин в кожата!!!  Shocked Вярно, че доста често давам тиква, но морков - не. Тиквата е една от двете храни, които не запичат малкия и аз давам през ден пюре със зеленчуци и тиква. Сега за известно време трябва да премина на бели пюрета...  А таласемията - днес пуснахме кръвни изследвания и ще видим утре резултата...

# 372
Дават копривата като подходяща за деца след една година, защото била алерген.
Мисля, че и в записките на Косе Босе го имаше това като инфо.

# 373
Amorelove, благодаря за идеите  Hug Може пък да продължа въвеждането на царевицата с пюре...

# 374
В септемврийските мами Косе босе не е обособила кът специално за копривата, но пише това; "Като алергенни и хранителни свойства копривата не е по-различна от другите зелени листни (спанак, лапад, киселец и др.) – нито заради хистамина, нито заради власинките и т.н." Щом е като 'другите зелени', може би можем да се ръководим от писаното за спанака:
" -може след 8 м.
-най-добре 10 м.
- алерген (в тази категория са другите зелени листни зеленчуци – лапад, коприва и пр.)
- високоцелулозен (термично обработеният спанак има 3-4 пъти повече фибри от пресния)
- добър витаминен и минерален състав в детското хранене (витамин А, калций, желязо и др.)
- нитрати (един от най-нитратните зеленчуци)
- съдържа добро количество желязо (въпреки историята за сгрешената запетая е добър източник на желязо, но то е слабоусвояемо заради целулозата и оксаловата киселина)

Спанакът е трудносмилаем и се препоръчва на по-късен етап, около 10 м. в общия случай или 12 м. при дечица с чувствителен стомах. Може и малко по-рано от пюре, тъй като в този случай е доста малко количество (не е толкова тежък за стомахчето) и от бебешки храна (заради нитратите)."

алегория: за чай от коприва не бях чувала.  Embarassed Но пък ето какво намерих сега от сайта Мама и Бебе:

"Чай от коприва /дава се с лечебна цел/

1 чаена лъжичка сушена коприва (може и прясна), 1 чаена чаша вода.
Копривата се слага в чаша вряла вода и се оставя да изстине. Чаят може да се дава на бебетата, след втория месец. След 5-6 месечна възраст след като се захранят бебетата копривата може да се дава във вид на пюре. Тя е богата е на белтъчини, витамини и микроелементи. Полезна е като укрепващо средство след прекарано заболяване и при желязо дефицитна анемия."

Ето линка, че има за всички видове чайове  Mr. Green http://www.mamaibebe.com/?id=211

Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 21:02 от Yana-barborana

Общи условия

Активация на акаунт