Примерна схема за захранване - 23

• 23 415
  • 737
  •   1
Отговори
# 390
Кейт, а ти да и направиш пюренце? Или да добавиш към каша (ако си въвела)?

# 391
Кейт - ние с крушата сме на приливи и отливи, първо я обожаваше, после я плюеше...

Мисис Т - тези проучвания и тестове за коя година се отнасят, за 2004 или са актуални от сега? Благодаря ти предварително за отговора и благодаря за превода  bouquet

Стелфи - как върви самохраненето с лъжичка?

# 392
.:.Stef.:. , ми тя е написала, че са по-интересни тези тестове от тази година... дори си е взела книжката с тестовете. Peace

Мисис T., и аз очаквам сканираните тестове с интерес. Благодаря за положения труд. Hug

Мъж ми има достъп до изследванията на ЕК за храни за миналата и тази година - ще го помоля да провери и там за резултати.

# 393
Три страници назад съм но вече ще забравя какво искам да кажа - ще изпусна момента - че и преди още три пак исках нещо да кажа ама...

И така: И аз внимавам какво давам и колко но онзи ден бебка като беше при майкини те й дали бисквитка /писах за това/ въпреки че съм забранила на всички да й дават каквото и да е за ядене без да ме питат!!! Така ще е и в яслата... За каката толкова пъти съм предупреждавала ако следобедната закуска е нещо сладко или мазно да не й се дава но.... ефект нямаше а бяха само 9 деца в нашата група???? И като сложиш поне едно болно и едно не отишло по друга причина.... Както и да е.
И кои пюрета са хубави питам щом чак Хип и Сънвал вече почти не ставали?! Ганчев, Ам-Ам, Овко и Бебо ли беше какво беше все имат разни оризови или нешистяни неща из тях и ябълков сок съм срещала в състава и сол? Еми какво да й дам 0 добре сега зеленчуковите й ги правя но кажете ми кои са най-чистите плодови пюрета, най-истинските?! С тоя запек само плодовите пюрета дето ги ядем всеки ден ни помагат но много пъти съм си мислила - хем круша пък хем с оризово брашно?!  newsm78 И другия проблем който е освен по-горе изброените марки в нашия град има само на Хип пюрета. Има и Нестле и Гербер но те са в скромен асортимент - предимно месни и много малко зеленчукови.
И пак по темата вредно полезно - как да не й давам като тя като яде някой мляска скача и ръмжи отгоре му - пробвах когато ние ядем да я сложа и нея при нас но да си и давам нейните си неща но...... "Чуждата кокошка е патка" е в пълна сила и при децата... Не иска да близне пюретата даже. Гледа истинската чиния и прибори и се сърди че й давам празни... Е как да не му дадеш?! Вече е опитвала коричка хляб, солетка, пшенична пръчица, попарка, бисквитка и още работи но наистина само е опитвала! Тя има апетит за всичко....
А относно грамажите... някой беше писал "Изтрили са ми се оразмерителните чертички на гърдите!" мляко колко изпива не знам - суче  6-7 пъти - едното хранене й е зеленчуково пюре с АМ /да е по-рядко и заради запека пак/ между две кърмения имаме едно плодово пюре и от четири дни въвеждам каша - елда. Е честно аз мисля че и е много но тя даже иска още... особено от плодовото пюре!
И да - аз също ще ползвам каши на Слънчо не само защото избора на другите е беден а защото вече много се нервя.... Колкото повече треперя тя толкова повече си иска други работи и запеки не ни минава и това е... А пък каката като съм я гледала с Ганчев и Слънчо само и едниствено какво?! Знаети ли каква мчи е хубава????  Blush

И още нещо последно - голямата е оперирана от хидронефроза. Като ни изписваха и всеки следващ път на консултация на живо или по телефона питам доктора дали да спазва диета, има ли нещо което трябва или НЕ трябва да яде - а той каза че не е нужно!! Питах изрично и за солта - и човека каза "Не съм диетолог но организма иска от всичко да опита! Не се тревожи майче да й даваш каквото поиска - само да не прекалява!!! И да пие вода - да пие много вода!"

Извинявам се за дългия пост! newsm03 особено като знам че може и след последните три страници пак да се включа... Ама много сте писали - ни смогвам!!!

# 394
А Мисис-Т ме разби.... боже! На къде върви света бе хора?! Май човешката раса започва да клони към изчезване.... В купешките зеленчуци - нитрати в пюретата бензоати.... а главата ми каша - пълнозърнеста с грозде!

И сега малко да разведря обстановката - бяхму днес на консултация и освен че ни казаха и на нас като на Куин-Л че сме оранжеви и да не ядем само тиква ни изкараха с 2 сантиметра по-къси от предния месец!  Joy Е честито... Има ли някъде доктори дето съвестно си вършат работата? Някой познава ли такъв?!

# 395
"След малко"-то стана чак сега  ooooh! Извинявам се.

Ета сканираните страници:
пюрета http://trifonovi.snimka.bg/baby/za-foruma.419477.17760945
сокове http://trifonovi.snimka.bg/baby/za-foruma.419477.17760950
каши и пюрета "лека нощ" http://trifonovi.snimka.bg/baby/za-foruma.419477.17760957 и http://trifonovi.snimka.bg/baby/za-foruma.419477.17760962
АМ хипоалергенно http://trifonovi.snimka.bg/baby/za-foruma.419477.17760960

Информацията е за 2010 г от тук https://shop.oekotest.de/cgi/best.cgi?co=jab;heftnr=J1001;ak=si

За АМ - тествани са само хипоалергенни. Това по-късно го видях, първоначално видях само лошите резултати. Дължат се на прекалено много добавена 3-MCPD-мастни киселини и ненаписани съставки (карнитин и селен).
За кашите лека нощ - пак превишено съдържание на 3-MCPD-мастни киселини, които се образуват при рафинирането на растителните мазнини и се предполага, че предизвикват промени в бъбреците и при високи дози - доброкачествени тумори. Освен това са всички те са изкуствено подсладени.

# 396
Тествани са 14 зеленчукови пюрета от различни марки, като в почти всички са открити бензол и/или фуран!  В 12 от тях канцерогенният бензол е в количества над 1 микрограм на килограм, до 2,8 микрограма. За сведение позволеното количество в питейната вода е 1 микрограм на литър. Тъй като, за разлика от питейната вода, пюретата не се ядат цял живот, а и бебето яде сравнително малко количество, не са съдили съвсем строго, а са намалявали оценката от теста с 1 единица.

Тествани са и 7 бебешки сокове от моркови от различни марки за съдържание на бензол. Алете и Сънвал са най-зле с количество над 5 микрограма на литър, а Хип и Кинела (аз за пръв път ги чувам тези) с над 3!

Доплъвам този пост, затова цитирах.

Стойностите на фуран са завишени в повечето пюрета, в Алнатура (моите любими  Tired) и Хип - дори прекалено високи.
Тествани са по едно зеленчуково пюре от марка, което значи, че в останалите от същата марка най-вероятно има същите субстанции!!! Другите просто не са тествани!

Все пак се казва, че тези стойности са сравнително ниски. Иначе би трябвало да изземат всички пюрета от пазара, според мен.  Crazy

Още от "Екотест": Тъй като от официална страна няма оценка за бензола и фурана,  не се контролират систематично. Производителите не са изненадани от теста и се позовават на липсата на официални критерии за оценка.
Становище на Немския институт за оценка на риска (много тъпо звучи, но не знам как по-добре да го преведа в момента  Embarassed)
за фурана: Няма заключително становище относно здравния риск при консумация на храни, съдържащи фуран... субстанцията променя наследствеността и причинява рак, тепърва трявба да се изследва колко голям е рискът при консумация, междувременно се препоръчва на производителите да се стараят да намалят съдържанието в храните.
за бензола: причинител на рак и увреждащ зародишните клетки, според нивото на съвременните научни знания не може да бъде посочено безопасно количество.

Добре, че реших да готвя на детето! А в плодовите пюрета какво ли има?!  Close
Чудя се да  пусна ли тема в МБН, за да разберат повече майки?!

Последна редакция: чт, 11 мар 2010, 01:53 от Mисис T.

# 397
Mисис T., благодаря за любопитната информация!   bouquet Продължавай в същия дух  Flutter

Sunglasses Извод - всичко, чието ниво не се контролира официално, може да се съдържа в произволни количества!

gundie, ами да ти кажа - при нас има някаква зависимост за вкуса към храната ...  Crazy е ако ми беше минавало през ума, че това, което ям би могло хипотетично да повлияе на вкуса на дъщеря ми - щях нарочно да внимавам.

# 398
  • София
Мисис Т., наистина супер полезна информация!   bouquet Да видим само как ще преведа сканираното... Google Translate трябва да въведат някаква OCR опция за превод от изображения Grinning
Аз допреди 2 месеца готвех храната на Светлин. После истерясах на тема нитрати и ГМО и реших да купувам "добре контролирани" детски пюрета... После реших да готвя от замразени зеленчуци, в които нитратите са в по-малки количества, но вече се бях разглезила с леснотата на даване на купешки пюрета и така и не направих промяната... Сега пък вече постепенно ще започвам да измествам пюрета с "човешка" храна...

А за вкуса на бременните и после бебетата им - аз мисля, че е мит.
Майка ми е карала основно на фъстъци, докато е била бременна с мен, а аз нямам никакво специално отношение към тези ядки... Както пък аз карах основно на кивита и не виждам детето ми да ги предпочита пред другите плодове. Ако някакви вкусове ни съвпадат бих го отдала на случайността - хранителните ми вкусове съвпадат с тези на мъжа ми например, пък не съм го носила 9 месеца него...

Stef, нищо ново с лъжичката, бавен е процеса (а при нас и нередовен) Peace

# 399
  • София
Много благодаря за преводите. Може би в другите държави има и контрол на изнесеното на пазара, но аз не съм убедена за нашата... имам предвид за т.нар. пресни плодове и зеленчуци. А за не-прехвалените български пюрета просто ще се въздържа да коментирам. Е, кое да избера: красивите изкуствени неща от пазара или бурканчетата от някоя друга държава  newsm78

Искам да ви попитам нещо: следите до мг какво съдържат пюретата и кашите на децата, не слагате сол, захар, не  купувате готови каши с мляко.....и т.н. Обаче децата все пак в един момент се разделят с нас и тръгват кога на ясла, кога на ДГ. Там няма как да се следи храната така изкъсо. Какво ще правите тогава?

Точно така правя за момента, освен следенето по милиграми, то не ми се отдава. След време постепенно ще се премине на обща храна и при тръгването на ясла детето ми ще е "в кюпа". Доколкото мога, ще следя нещата - ще чета менюто, ще споря, ще викам местната телевизия и т.н., ако се наложи. Е, ако дават веднъж седмично вафла, мисля, че няма да е краят на света...
Целта ми е основно в началото поне да не затормозявам излишно детето си с боклуци и с неща, които не са полезни за неговата възраст. Ти даваш ли на твоето (малкото) торта и "натурален" сок от кутийка  newsm78

И да ви кажа, това за "прекаления светец" и "втелясването" вече много често го срещам! Не мисля, че старанието да дадеш добро начало на детето си, тогава, когато храносмилателната му система още не е "пригодена" за обща храна, е втелясване.
Без да го адресирам към някого персонално, просто обидно ми става от такива коментари. При това далеч не съм от най-"праведните"...

# 400
зелено човече, защо приемаш нещата лично? Всеки си гледа детето както прецени. По моите критерии децата ми са отглеждани и хранени здравословно, по нечии други в тази  тема- не.
И не, не давам сок от кутийка, нито пък торта, защото малкото ми дете е на осем месеца. На голямото обаче давам. И не виждам какво чак толкова страшно има в това. Не яде и пие такива неща всеки ден.
И не поставям под съмнение цялата хранителна индустрия. Живея и за други неща освен за храненето на децата си.
Темата е готина, защото се появяват интересни хрумки и различни рецепти, но прекаленото натрапване на видиш ли колко са гадни всички храни на моменти ми идва малко повече. Както беше писал някой по-горе- все с нещо трябва да се хранят тези деца, нали?

Старая се и аз, други обаче се вманиячават. Не го приемайте лично.

# 401
Винаги съм била ЗА информираното решение.
В случачая се сблъскахме с информация, която, аз лично, ако знаех преди време, доста неща нямаше да направя така, както ги направих. Но, факт - човек не може да знае всичко, нито да се опази от всичко.
А кой как си гледа детето наистина е съвсем лично решение и темата тук не е за критики, а за споделяне, затова нека никой да не напада или да се засяга Hug

Мисис Т - може ли малко разяснение - тези таблици за какво точно са - въпросните продукти са изследвани за наличие на фуран, така ли? Благодаря Hug

# 402
Да почна малко по-отдалече.
Моят мъж е изключително трезвомислещ и със здрава логика. Не вярва на почти на нищо и на никой, не чете съвети и инструкции, а само факти и ги интерпретира по негов си начин. Когато е болен - не взима лекарства, ако е много зле - аспирин. Когато му предпишат АБ - набляга на супер калорична "селска" храна и пак не пие хапчета. От както захранвам малкия и купувам бурканчета, мъжа ми все повтаря, че не вярва на етикети БИО и че щом е минавало през завод и машини - не може и нямало как да няма нещо вредно и някакви примеси. Аз обаче - контрола на храните в Германия, Австрия и т.н. не е като в БГ... Вчера, когато приготвях ръжената каша се чудих дали да не сложа АМ или да си я оставя безмлечна, смесена с ябълка. Мъжът ми взе опаковката на Аптамила и като се зачете и казва: "Ама ти до сега от това ли му даваш? Ми то има растителни мазнини, цялата менделеева теблица вътре..."

И друго - встрани от горната тема. Вчера приготвях за пръв път ръжена каша - на етикета пише за кълнове... Зърната не се пукнаха въпреки че ги варих сигурно час и половина. При пасирането - огромни твърди люспи. На финала претрих през цедка малко от кашата за да дам на малкия. Останалото хвърлих - вероятно в технологията по приготвянето имам някаква грешка. Вчера още накиснах нови зърна и днес ще повторя. Ако пропускам нещо при приготвянето - кажете... Купила съм и ечемик - пак цели зърна за кълнове. Ако и там е същото ...  newsm78

# 403
МОмичета, моля ви не се впрягайте-всяка от нас си има причини(в и извън главата й  Joy), които ни водят до определени решения, аз вече не обръщам внимание дори и майки,които искат на 4 м. да си захранват детето хич не им се връзвам....Мога да ви кажа,че дори мъжът ми, който е изцяло за здравословно хранене и се старае да внимава смята,че се втелявам много на моменти с Вик Laughing Wink
МИсис Т. Hug, май трябва инфото да се представи някъде по-на високо ниво. Да ви кажа честно, ако трябва да се протестира някъде, да се правят подписки аз съм изцяло ЗААА. между другото много добре изглеждаш като бременна

# 404
Зеленко - недей да ти става обидно от никакви фрази и действия на хората около теб. Просто всяка от нас е майка на собственото си дете и за него тя си знае най-добре!!! Всичко останало са въпроси, отговори и споделяне на опит! Аз например се чувствам супер некомпетентна в този форум, че ако нямахме запек сигурно нямаше и да го потърся даже, а и бях изчела две статии преди да се включа и ми се струваше супер елементарно но.... Като виждам тук какви начетени и знаещи мами има не смея да си кажа мнението даже /по въпроси със захранването/ - половината зърнени култури не ги бях чувала, от кашите също имаше такива, още сигурно щях да си давам прясно изцедено сокче ако не ви бях намерила а не ми се мисли какви пюрета щеше да яде дребното.... Аз също съм на мнението че прекаленото следене на грамчета и калорийки е леко излишно... но може би просто защото не осъзнавам какъв е риска за детето само че не искам и да го осъзная - работя на принципа: Щом тя е жизнена и усмихната и има апетит да изяде цялата къща балабар с мебелите... значи няма проблеми. Което не означава че ще й дам яде смотани купешки пюрета при положение че мога сама да й направя! Дано ме разбирате... И при мен упреците че детето вече трябвало да яде едва ли не пържоли и че тая кърмичка дето го залъгвам с нея ще го разболее ми омръзнаха но си ги пущам през ушите без спирка... И да отчитам че правя грешки но при това наличие на избор който имам гледам просто да направя най-малката грешка! А натурален сок от кутийка започнах да давам на каката едва на година и половина - тогава вече можеха да се намират т.нар. 100% сокове от ананас портокал ябълка и още кво беше... До тогава все й цедях или пасирах плод и разреждах с водичка.

Относно зависимостта на бебето от вкуса на майката - при мен и майка ми няма такава /тя е изяла както сама каза една партида таралежки и еклери докато ме е носела а на мен са ми отвратителни, а тя и до днес си ги обича/. При мен и голямата също не забелязвам такава - много портокали ядях с нея а тя сега обича ябълки. А с малкото изядох един самосвал лимони  Joy но не смея още да я пробвам! Мисля обаче че вкуса зависи от захранването... Мен първата човешка манджа дето са ми дали  е била доматена с картофки и сега така да я обичам особено на фурна! И попарка са ми дали рано рано и нея си обичам. Майка ми са я съветвали месо да ми дава след годината и сега месо хапвам в седмицата веднъж най-много!

Мисис-Т "институт за оценка на риска" не звучи никак тъпо - напротив! - само трябва да се знае на риска от какво се прави оценка - в случая на вредните вещества в детските храни. И който е учел икономика знае че всяко управленско решение се взима след прецизна оценка на риска. Така че много точно даже си го превела  Peace И искам да попитам за плодовите пюрета няма ли тестове. А за българските продукти - каши пюрета?

Куин-Л след като няма да даваме тиква какво ще даваме като най-голямо количество в пюрето??? newsm78 Мислила ли си по въпроса? Аз давам често и тиквичка но ме е страх да й давам по-големи количества като знам какво ли няма по това време в тях... И забелязах че запека ни се връща след всичко зелено - спанак, броколи. Защо трябва да се дава зелена а не червена чушка?

И пак ще питам че никой не ме е отразил - кои плодови пюрета са най-"чисти"? Че сега и давам на Ганчев /поради богатия избор/ но с тоя ориз вътре... И мога ли да считам ориза за въведен щом го има под няква форма в пюретата?

Хайде пак ме извинете за километражния пост ама от снощи до днес явно ми се е насъбрало ...  smihesorry Не ме

За всички вас с благодарност и уважение         

Общи условия

Активация на акаунт