Примерна схема за захранване - 23

• 23 402
  • 737
  •   1
Отговори
# 435
Стелфи, благодаря за бързия отговор!
Точно от тези с изключително кърмене до 6 навършени месеца съм!  Wink А цикъл нямам още.  Mr. Green "Аргументите" и са, че кърмата нямала достатъчно желязо и минерали, с които са обогатени АМ и млечните каши ...

# 436
  • София
Действително около 6тия месец детето започва да има нужда от допълнително желязо, освен желязото, което се съдържа в кърмата, но това не я прави "нехранителна", а просто означава че детето има повишени хранителни нужди и точно затова захранването с допълващи храни започва тогава. В действителност в организма запасите от желязо са достатъчно, за да изкара детето още време (не помня колко точно) дори и да откаже да приема твърди храни.
Така че кърми си спокойно, а желязото ще дойде от твърдите храни, съдържащи желязо. При кърмене на поискване не е необходимо да даваш нито АМ, нито купешки млечни каши Peace

# 437
И аз да се намеся за пасирането-както не веднъж съм казвала вече-моето сладурче до скоро хииич не искаше не гладки консистенции и все се давеше, и от раз му дадох просто намачкани и почна да си ги яде, но почнах с много меки храни , сега давам и доста по-твърди и понякога пак се дави, но той не дъвче а директно гледа да го глътне Laughing Само  с портокало още имаме проблем.... Но са не иска да яде въобще-т.е с ръка.. Naughty Cry
А цикъла намалява мнооого кърмата, поне при мен беше така

# 438
Аморче, дори и мойта педиатърка, която е от старата школа твърди, че няма такова животно
"нехранителна кърма" и не ми дава да слагам АМ в храната на Тони.
А колкото до продавачките и техните мнения съм така  Shocked
Една мама ме пита от кога може да дава глутенова каша, а те и двете в хор "от четвъртияяя месееец виж пише на кутията", отговорих "да да те са ви за продан" и избутах мамата навън, за да не влизам в излишен спор. А съм сигурна че малко или много поназнайват повечко от това дето го пише по етикетите все пак само с това се занимават, но стоката не бива да залежава на рафта  Mr. Green  
П.П. на повечето хора мнението им е че дори преди шестия месец кърмата нямала желязо, та затова незахранените бебета със сокче и пюренце от втория месец са анемични  Mr. Green

# 439
 newsm78 Ами аз лично умишлено давам И млечни каши - заради калция в кравето мляко ... както и обогатени безмлечни де. Ноо аргументите ми са, че предишния личен лекар ме убеждаваше че Тина има рахит, НЕ пускаше изследвания, а аз на моя глава не давах конската предписана доза капки (но я събличах по 2-3 минути гола на слънцето на терасата). Та понеже в кърмата може и 5 и 10 mmol/l да е калция, за всеки случай (да не тръгна да си изследвам кърмата) специално подбирам обогатени каши или такива с мляко. Заради желязо пак предпочитам обогатени храни ... понеже аз се изцеждам, а като видя че пие по 700-800 мл на ден и за АМ не си мисля изобщо.

Sad Заболяването й имаше връзка с бавното наддаване и трудното хранене преди операцията ... поради което още тогава се беше забила на границата на поднормено тегло и криволичеше от двете й страни ... По-голямо количество твърда храна просто не мога да й пробутам, но ще започна да забърквам кашите по-гъсти и да ги изчаквам 5-6 минутки да се втечнят (ензимите в кърмата почват да "храносмилат" кашата още в купичката  Twisted Evil).

# 440
  • София
Бибонка... малко хард кор идея - как ти се струва даването на мултивитамини като средство за увеличаване на апетита и от там на теглото? Thinking

Между другото струва ми се, че АМ-то също втечнява храната? Само че много по-бавно от кърмата де... Не знам струва ли ми се или така става... А с АМ може да се вкара в концентрирана форма повече хранителни в-ва и калории в сравнение с кърмата... Не че те агитирам Stop

# 441
  • Силистра
Скъпи майки, наистина имам нужда от вашия съвет. Пред мен сто следния въпрос:

Нужно ли е да присъства в зеленчуковото пюре като съставка ориз и/или картофи, или само зеленчуковото пюре само по себе си е достатъчно (говорим за моркови, пащърнак, тиквичка, тиква). Достатъчно хранително ли ще е моркот и тиквичка, например?

Моля за вашия съвет, защото в момента наистина не съм убедена дали постъпвам правилно. Благодаря ви предварително за помощта!

# 442
Бибонка... малко хард кор идея - как ти се струва даването на мултивитамини като средство за увеличаване на апетита и от там на теглото? Thinking

Не съм Бибона, но да си кажа от опит- твърдо НЕ.
Голямата ми злодя щерка винаги е вървяла винаги на долни граници на тегло и горни на ръст за съответната възраст и аз мнооого се притеснявах за това. Все исках по някакъв начин да увелича апетита й...Мислех и за мултивитаминни сиропи за деца, но под едногодишна възраст първо, няма такъв на пазара и второ, е наистина безпредметно тъпчене с химия.

Скъпи майки, наистина имам нужда от вашия съвет. Пред мен сто следния въпрос:

Нужно ли е да присъства в зеленчуковото пюре като съставка ориз и/или картофи, или само зеленчуковото пюре само по себе си е достатъчно (говорим за моркови, пащърнак, тиквичка, тиква). Достатъчно хранително ли ще е моркот и тиквичка, например?

Моля за вашия съвет, защото в момента наистина не съм убедена дали постъпвам правилно. Благодаря ви предварително за помощта!

Защо картофът не е ли зеленчук?  Grinning
Аз не всеки ден приготвям пюрета с картоф или ориз. Ако обаче е по некалорично добавям елда, просо, овесени ядки, грис, а вече и масло....Калоричността може да я увеличиш и със сирене, АМ...

Stelfy, при мен съм забелязала, че ако кърмата е цедена преди повече от 4-5 часа кашите/пюретата не се втечняват така лесно.

Аморе, и сред нашите познати има такива

Последна редакция: чт, 11 мар 2010, 18:54 от Франческа Салиери

# 443
Бибона, на теб и на Франчи искрено ви се възхищавам за това, че продължавате да се цедите!
Нели, на безумици на тема захранване и кърмене всички тук сигурно доста сме се наслушали!  ooooh!
Малко ще оспамя темата, но не се сдържам да ви напиша какво беше всекидневното меню на 5,5-месечното бебе на съседката ми от горния етаж:
- закуска - попара с нашия ляб, масло, сир'не и захар;
- обяд - зеленчукова каша на Слънчо;
- вечеря - кисело мляко с бисквити "Чичи бебе" в биберон.
На въпроса ми дали го кърми преди/след тези твърди храни, отговорът беше: "Ми, понявгаж, кат ни съй няял, му давам и от мене да иде." Зеленчуци още не му беше давала, а плод - "Само банан, ма ни му хареса. Аз му го дъвча и му го давам, ма ни му хареса." И за месце попитах - не беше давала, щяла да почне с телешко, "Щот педи тъй рече" ... Сокче по мои спомени дава от 2рия месец някъде, а употребих минало време, понеже от 2 седмици не съм я виждала.  Wink Разказах ви краткия вариант, а иначе е още по-колоритно. И не говоря за момиче от малцинствата или от село, или неграмотна - най-обикновено момиче, при това с второ дете Wink

svetly_, аз също в некалоричните пюрета добавям нещо друго (различно от ориз или картоф) - както ти е писала Франческа.

# 444
  • София
Светли, мен ако питаш е добре да даваш някаква бавно въглехидратна храна към зеленчуковото пюре, ако смяташ да заместваш кърмене. Ако кърмиш след хранене детето ще си наваби калориите от кърмата, но ако заместваш морковите са твърде нискокалорични, за да заситят детето.
Аз лично винаги добавям инстантна каша към пюретата, дори към тези, на които пише "готово за директна консумация". Ако готвиш сама на детето си мисля, че не е лоша идея да слагаш картофче или ориз или някаква зърнена храна за да увеличиш калорийната плътност.

Франческа, действително не съм наясно с плюсовете и минусите (затова казах че е хардкор), но си спомням че на сестра ми първото дете преди 20 години (голямшка ни е разликата, да) много сокове и мултивитамини плющеше и стана... дебеличко...

# 445
  • Силистра
Франчи, Стелфи, благодаря   bouquet

# 446
Наскоро и аз се вълнувах от темата за калорийността на твърдата храна и количеството прием. От няколко дни правя кашите и пюретата по-гъсти и Хриси сега не си изяжда порциите. Бях писала, че преди изяждаше около 200 гр с рядка консистенция, а Бибона сметна, че са сравнително малко калориите. Явно детето си има собствено усещане колко твърда храна да приема.  Да я похваля, че започна да яде пюретата  с малки парченца без проблем  Simple Smile

В книгата ми на педиатъра Рема Ларго "Бебешки години" (която тук е "задължителна" литература за всяка млада майка) пише, че децата имат нужда и ядат различно количество твърда храна и че апетитът и изяденото количество не са критерии за оценка на състоянието на детето. Доброто състояние на детето се определя от следните фактори:
- детето е доволно и активно
- здраво е
- акото е с нормална консистенция
- теглото и височината са в нормалните граници за възрастта

Същото ми казва и консултантката по кърмене и захранване от самото начало. Peace
Въпреки това и аз смятах калории и се чудех дали кърмата и е достатъчно  Whistling

Сега да питам за идеи как да въведа доматите? Вчера намерих био бейби доматчета и веднага купих, защото не е често явление да се намерят. Имам едни купени био макарони от спелта и  мислех нещо с тях да приготвя, но сега не ми хрумва нищо подходящо. Crazy

# 447
 Rolling Eyes Ммм аз злоупотребявам с мултивитамините, но не толкова с надежда че ще прояде, ами като не яде - да не се стигне до дефицит ... В смисъл ... каша без добавени мултивитамини като се замисля - ползвам само овесена - ама нея я смесвам с кашите на Слънчо, "за разреждане". Плодовите пюрета също обикновено са с мултивитамини (въпреки че преобладават суровите продове пред пюретата). Аз също пия мултивитамини (не всеки ден) ...

# 448
нахлувам с бърз и малко смешен въпрос...какво е рожкови? Купих каша на нестле с това и се чудя сега...четох ама нещо не разбрах. Ако може някой да ми поясни  Rolling Eyes

# 449
  • София
Бибона, друг вариант за изяждане на храна (ама говоря тука за крайни мерки, това при нормални обстоятелства не се препоръчва) е да пробваш да дадеш по-рядка твърда храна от шише?
Свекърва ми имала затруднения с храненето с лъжичка и при трите си деца и без много да мисли давала храната от шише - при което се омитала без въпроси... Може би нещо такова да сработи и при вас?

И нещото, което аз винаги предлагам да се ползва е класическа хомеопатия.... Но честно казано бих се изненадала ако микробиолога в теб не надделее и се окаже че "вярваш" в хомеопатията Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт