Примерна схема за захранване - 23

• 23 398
  • 737
  •   1
Отговори
# 450
МИсис Т., бооожеее сега чак се загледах в профила ти и видях че не живееш в Бг и сега разбирам защо отиде и си я купи тая книжка, а ние не сме чували за нея Joy
 Ами аз въведох домата с консервирани сокчета изцеден домат без сол, та мисълтта ми е дали да не го приготвиш за начало на котлона-добави към пюрето или отделно си направи пюре от него и го добавяй към храната...аз лично домата го въведох за по-дълго време от нормалните храни, но аз така въвеждам някои храни Wink

# 451
Момичета, според мен излишно се притеснявате за дечицата си - мерките и теглилките са измислени незнайно защо, може би за да се притесняват майките...Щом децата са здрави, активни, акат и пишкат нормално - нека ядат колкото искат, не може да се насили един организъм да прави нещо, от което няма нужда. Моят син е обратната противоположност - досега винаги го определят като дебел и извън нормите, още на 3м. един виден педиатър ме накара да го сложа на диета, да не го храня нощем и да му намаля млякото, както и да го захраня със сок от ябълка. Кому е нужно, питам аз, щом детето е спокойно и получава това, което иска? Винаги е бил и е активно и жизнено дете, храни се по колкото иска, вечер се буди по 1-2 пъти за мляко (напук на съветите за премахване на нощното хранене) - и хич не ме интересува колко тежи (на вид изглежда по-голям отколкото е на възраст), щом е доволен.
Струва ми се, че и вашите сладури са такива, затова не търсете под вола теле, съвсем добронамерен съвет е това, макар че нищо не вдявам от калории и сметки Crazy Hug Hug

П.П. Освен това - моментното претегляне е много субективно, зависи от дребни неща като например кога е яло детето, кога е акало преди тегленето и т.н., вие си знаете де Grinning

# 452
  • София
Изправена съм пред следния казус:

Искам да увелича количеството на порциите, за да достигна на годинката 300 грама, но се притеснявам, че така, ще надвиша калорийния дневен прием ако правя храните както до сега. Освен това според примерните дневни менюта в храната, която се консумира през деня влиза и нужното мляко... А пък аз не виждам как ще разкарам нощните кърмения (ако някой знае - приемам съвети всякакви!), което пък значи още калории нощем.

Дали да не предлагам по-обемна храна, но с не толкова висока калорийна плътност? newsm78 Това ли е подхода?
(....понякога ми трябва някой да ми помогне с простата логика или да ми каже "логиката ти е правилна", това ми стига).

( А ако някой се чуди защо така вманиачено се взирам в тея калории и грамове - от една страна (най-вече), защото детето ми не ми дава ясни сигнали кога е сито - ще яде и много и малко ако му дам. С еднакъв успех иска да си ходи от стола на 2рата минута, обаче отваря устата и за повече от порцията си... обаче порцията му си му стига за пауза от 3,5 часа, че и за 4, че в инцидентни случаи и за 5.
Но е ял и 280 грама храна още преди първото заместване на хранене и е спрял, просто щото манджата свърши....и после сука малко.
Та затова съм решила да се движа по грамажи дето пише по книгите - те са осреднени стойности и така не се тревожа особено, че може да остане гладен или да го надебеля. Но от друга страна миналия месец дето не наддаде ме тласна към изчисление на калориите. Макар че по таблиците ръста отговаря на теглото.
В действителност чакам с нетърпение да може с думи и ясно да казва "гладен съм, дай още" или "стига толкова, нахраних се", че да дам малко почивка на кухненската везна. )

Минахте ли на 4 кратно хранене? Кога?

# 453
Стелфи - в момента какво ви е дневното меню?

Иначе при нас има 4 хранения през деня, а вечер има мляко веднъж или два пъти, през около 6 часа.

# 454
Stelfy, едно успокоение за калориите от мен. Все едно описваш голямата ми дъщеря.
И до ден днешен е с такова поведение на масата като твоето детенце. Явно си е вродено  Mr. Green
Сега погледнах в записките на мъжа ми за захранването на Катрин- на 11 м. е имала дневен прием от сигурни 700 калории- три заместени хранения, често само от каша с АМ и/или попара.
Кърмата нямаше как да я засечем при кърмене на поискване поне два пъти през деня и често по емнайсет хиляди пъти през нощта.
Индикации за глад или ситост при нея и до ден днешен няма. Та в този период е качвала по 50-80 гр. на месец и е увеличавала ръста си с 3 см на месец. За справка на една година е тежала 8550 гр. при ръст79,5 см.

Малката ми дъщеря има две заместени хранения от порции средно по 200 гр. + около 650-700 мл. кърма за 24 часа. Качва по килограм на месец.

Та пиша ти всикчо това с цел да ти съпоставя две деца и това че понякога +/- 50-100 калории не са от толкова голямо значение за прехранването/недохранването на едно дете.  Peace

# 455
  • София
В момента дневното меню е:
закуска - сладко/солена зърнено млечна храна с малко масълце и сиренце и плодове в съотношение 1:1
обяд - месно или зеленчуково пюре с жълтък (до годинката половин или 1 жълтък се даваше?) и мааалко каша.
следобедна - зърнено млечна храна + плодове в съотношение 1:1
вечеря - кърмене
нощем - кърмене 4-5-6 пъти до към 7:30 - 8:00 часа, което май се води ранна закуска и прави храненето 5 кратно...

Аз обаче като се препрочетох и като си отворих книжката си отговорих сама на предния въпрос. Ще напиша тука, че ако някой случайно изпадне в същата дилема може да му е от полза.

Значи да, отговора е да се дава по-обемна храна, за сметка на калориите.
Т.е. детето като стане на 1 година няма да изяде на обяд 300 грама месно пюре, а ще изяде 50 грама супа, 140 грама основно, 30 грама салата, 100 грама плод за десерт и евентуално 30 грама хляб. Аналогично за останалите хранения - вместо за закуска да яде 300 грама попара, ще хапне 30 грама бишкоти + 200 мл мляко + 80 грама плод. Примерно. И т.н.

Извинявайте, че ви занимах излишно..... Hug

Едит: Франческа, писали сме по едно и също време.
Мерси за споделеното - готино е Grinning

# 456
  • варна
Ние си хапваме 4 пъти х 200 гр твърда храна, 200 мл. адапте вечер и много кърмения вечер - Струваше ми се много, но....

# 457
Aз нямам почти никаква представа по колко яде детето ми-правя едно количество, ако не стигне дохранвам с нещо-банан, хлебче и дори и да не се тревожа...давам колкото иска и моят син слиза бързо от стола но продължава да яде, но пък ако не е гладен не иска да си отвори устата...въпреки че много често яде от лакомия, пие все по малко мляко, слагам ам в едното хранене и кислео мляко в дугите две. Дори жълтък забравям много често да давам, но месце давам често. Плодове по 2-3 пъти, задължително в сутрешното ядене.
Нощното кърмене-сам ще го откаже, моят човек в 11 м. го отказа и щом се притесняваш за наддаването му не му го спирай за сега, това е моето мнение.

# 458
 Hug Много успокояващо ми действате, момичета!    bouquet

# 459
Hug Много успокояващо ми действате, момичета!    bouquet
Всички тук сме за това, всеки намира успокоение и разбиране затова и държим на добрия тон,че да сме си полезни макс Hug Wink Аз не че съм ти помогнала де Wink

# 460
Сетих се нещо да пиша на Стелфи, то е по-скоро за нейния случай: ние когато заяочвахме захранването, че и първия месец от него, не знаех по колко точно твърда храна да предлагам и реших, че най-достоверно ще бъде да действам на принципа проба-грешка. Почнах от няколко лъжички, като всеки ден експериментирах с количествата, следях за поведението на детето, знаци на глад и нахранване - за около десетина дни улучих дозата, която му стига, по негово решение. И той така - след първите 2 лъжички тръгваше да се върти и лигави, сякаш не е гладен. Аз спирах, почвахме игра и след 20-тина минути мрън=мрън - личи, че е гладен. Като пък давах прекалено много ядене, се стигаше до стискане на уста, блъскане на лъжичката и т.н. бунтарски жестове. Следях и колко време го държи храната - и мислех, че като стигне 3-4 часа до следващото хранене, значи съм улучила дозата.

Бибона - няма за какво да се притесняваш, важното е Тина да е игрива и спокойна, лекарите винаги могат да измислят причина да намерят проблем, нали това им е работата Grinning Спокойно Hug

# 461
Все пак някой има ли инфо що е това рожкови и има ли почва то у нас  newsm78

# 462
Алегория, одеве мислех да ти пиша и съм забравила...
Рожков е бобово растение, но сладко. не е типично за нашия край.
Тук са коментирали точно него и пащърнака: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=253902

# 463
Мерси Стеф  Hug а знаеш ли случайно дали запича? Пише при диарии в тоя линк, та затова де. Иначе предполагам, че се захранва като всяка нова храна 3-5 дни?

# 464
Не вярвам да запича, по-скоро няма да има особен ефект върху червата, но кой знае Crazy
А за въвеждането - мисля си, че е като нова храна, да Thinking

Общи условия

Активация на акаунт