Примерна схема за захранване - 23

• 23 405
  • 737
  •   1
Отговори
# 465
  • София
На една приятелка педиатърката беше препоръчала да започне захранването именно с Ориз и рожкови на Нестле с идеята, че рожковите балансирали запичащия ефект на ориза - тоест те самите надали запичат.

# 466
  • Варна
Здравейте   bouquet
Предварително се извинявам за дългия пост Blush

Аз прочетох тази тема, стари не съм чела, но видях че обсъждате калориите в храните. Моята дъщеря досега беше на 5 хранения, като е на толкова още от втория месец Grinning, тя сама си направи режима като спря да се буди през нощта, и ми качва много, на почти седем месеца беше 9кг  и 72см, за последния месец беше качила 500гр при положение че има 5 хранения по 180мл готов разтвор АМ Thinking. Реших да и намаля храненията на 4 едно заради кг, и друго - тя не плаче за храна, иначе е много лакома, но докато не види шишето не мрънка. И сега има едно хранене в 8.30 - 190мл АМ, в 12.30 - 190гр. зеленчуково пюре, а сега се пробвам да и вкарам и пуешко месо, но се обрина и ще го спра(никога не съм си мислела, че може да направи реакция от месо ooooh!), в 16.30 - 125гр. плодово пюре+70гр. АМ и в 20.30 - 190мл АМ. Сега обаче като им сметнах калориите излиза че не поема повече от 450-500 калории Thinking При положение че детето е игриво, няма промяна в поведението му мислите ли че е добре това като хранене или и давам малко? Само да добавя че каши не давам заради кг, т.е. въведох ориза с каша и оттогава не съм давала. Сега съм взела на Лактана безмлечна и ще и давам 2 пъти в седмицата, млечни не мога да давам, защото има съмнения за АБКМ.

# 467
  • Варна
И аз знам, че има регулиращ ефект - оризът запича, а рожковите - разхлабват.

Нещо ми се вижда прекално трудоемко да изчислявам грамове и калории, макар че и мен малко ме тревожи въпроса с количествата храна и наддаването...
За момента обаче ме вълнуват далеч по-тривиални неща, като въпроса с крушата.  Laughing И днес ми беше отказана - в оризова каша, дори и след като добавих така любимата й тиква Simple Smile
В Пикадили имаше някакви ЮАР-ски круши, които не ми се видяха особено пресни и се отказах да правя домашно.
За сметка на това си взех био картофи и реших въпроса с картофа. Пюре на Сънвал само от картоф няма.
Франческа, сигурна ли си, че става въпрос за Сънвал, а не са Семпер, което е било спряно??

Можете ли да ми кажете какъв е проблема, ако се консумира прекалено често морков и тиква?? Нещо с каротина в кожата?

# 468
ЗА керотина - Да, даже казаха (ама тук ли беше или в августовския), че педиатърката забелязала, че детето било оранжево. А то не ядяло моркови, ама тиква да  Peace. Но все пак зависи от количеството
Гануша мила аз пак ще ти го напиша. Според мен не е толкова важно, колко качва детето, а какво яде и по колко. Още повече както си взела каша без мляко, тя е доста нискокалорична. И зеленчуците не са толкова калорични. Млякото обаче си е. Поне според мен Теди когато имаше повече млечни (сега има 2 твърди храненета) качваше много повече отколкото сега. Но ти май ми занеш мнението вече  Hug

# 469
  • Варна
Алегория, аз това го прочетох тук, за оранжевото бебе, но се чудех дали е проблем и защо.
Намерих това от Косе Босе Simple Smile

Цитат
Тиквата, както и всяка друга храна, се дава не повече от 4-5 пъти седмично.
Проблемът не е натрупването на каротин, а натрупването на алергени.

'Оранжевото бебе' не е опасно състояние.

А причината е невъзможността да се конвертира бета каротена във витамин А.

# 470
Оф здравейте!!! Пак докато наваксам...
Ще започна отзад напред - моето малкото и детенцето на Куин-Л са "оранжевите бебета" защото са със запек и избягваме картоф и моркови докарваме количеството от тиква. Аз редувам с тиквички. Личната каза че не е проблем но да намаля количеството на тиквата. И мисля че ви питах ако не съм сега ви питам - е какво да давам ако не тиква и картоф. Значи сега като правя пюрето слагам половин бурканче и малко отгоре тиква и после каквото ми дойде - карфиол, брюкселско зеле/малко че пак зеле/, спанак/малко че ни спича/, броколи /малко че ни спича и редувам със спанака/, грах /малко/, червена чушка /малко/, пъщърнак, зелен боб/малко/. И не всичко наведнъж разбира се.... Днес едните утре другите. Ама все пак ... ако пюрето е 190 гр. значи тя яде през ден 100 гр. тиква и 100гр. тиквички. Картоф слагам много малко най-много два пъти седмично. Същото важи и за моркова. И с какво да заместя тиквата??? Дето не спича - напротив даже...Ориз още не съм въвела но с тоя запик не знам и кога ще го въведа... В същност може и да съм го въвела  ooooh! нали в плодовите пюрета го има  newsm78

Франи за плодовете си писала че могат сега да се намират но круши при нас не съм видяла а дюли и банан спичат а за авокадо и манго нищо няма да кажа....  Rolling Eyes Пък и не сме ли малки за последните две и какъв им е ефекта - разхлабват или запичат?

А сурови плодове от кога се дават? И ябълката в крайна сметка как действа? За каката на времето я стъргах на рендето но не на обикновено а има едно дето е назъбено кръгче /пак са ситно и едро/ е на ситното направо става на пюре...Дано ме разберете!

Някой спомена пюрета - Био бамбини - тасива при нас съответно няма!  Laughing

Заговорихте пак за наддаване ръст и тегло - не мога да открия табличката която бяхте пуснали - ние сме 69 см и 8400 гр. това нормално ли е? И този месец не  е качела на сантиметри и само 400 гр. е качила. Да се тревожа ли?!

За кърменето и цикъла - на мен ми дойде още на втория месец и първия път беше адски болезнен следващите не толкова. Наистина ли намалява кърмата? Аз не съм забелязала - дали за това търси толкова често?!

Е пак изписах цял роман и зададох 100 въпроса но нямам време през деня и влезам вечер и гледам да пиша по всичко което ме е заинтригувало. Дано ме разбирате... Извинявам се все пак за дългия пост!

# 471
  • София
Гануша, не съм специалист по хранене с АМ, така че нека и други се включат,
но според таблицата на СЗО за съотношение ръст към тегло ( http://www.who.int/childgrowth/standards/WFL_girls_0_2_zscores.pdf ) изглежда, че детето е било в норма.
Според тази таблица също http://www.who.int/childgrowth/standards/sft_wfa_girls_z_0_5.pdf , макар че според нея детето идва малко едро за възрастта си, но все пак не преминава 2 степени отклонение от средните стойности, което се счита за нормално.

Освен това децата забавят наддаването с порастването. Нормално, иначе ако качват по килограм на месец колко щяха да тежат на 2 години?  Wink

Аз не бих спряла петото хранене на толкова малко дете... Дори ако трябваше да се намали количеството (макар че бебета не се слагат на диета!) по-скоро бих давала по-малко мляко на прием, отколкото да премахна цялото хранене.

По моя информация към 4 кратно хранене се преминава някъде чак към 11 месец (по-рано е възможно само по изключение, ако детето приема по-големи количества твърда храна от средното за възрастта си, което твоето дете не прави).

А от каши няма повод да лишаваш детето, т.е. да го лишаваш от важните хранителни в-ва, които се съдържат в зърнените храни. За да е балансирано едно хранене, освен че трябва да е енергийно отговарящо, трябва и енергията да идва от всички хранителни групи, разпределени адекватно. Кашите не са толкова надебеляващи, колкото масово се твърди. Още повече, че в порция каша се слага 15ина грама сухо в-во каша, което е равно средно на 52,5 калории - нищо фрапиращо.

Последна редакция: пт, 12 мар 2010, 08:28 от Stelfy

# 472
Мама Деси - ако пробваш да намалиш тиквата и да даваш повече от друг зеленчук, а по-малко тиква - може да има подобрение със запека вече, можеш да пробваш. Зеленчуците общо взето са това, и аз не се сещам за други...

Гануша - кашите не бива да ги спираш, защото са страшно полезни набавят на детето изключително важни елементи. Мит е това,ч е от каши се пълнее, така че не го лишавай от дневната доза зърнени храни. Относно броя на храненията - ако даваш каша редовно, може и да се регулират нещата и да си останете на 4 хранения, но в крайна сметка няма значение броят, важно е количеството АМ за денонощие (600-900мл.), твърдата храна също има препоръчителни количества, но все пак е по вкус и решение на детето Simple Smile

# 473
Цитат
Франи за плодовете си писала че могат сега да се намират но круши при нас не съм видяла а дюли и банан спичат а за авокадо и манго нищо няма да кажа....   Пък и не сме ли малки за последните две и какъв им е ефекта - разхлабват или запичат?

Винаги можеш да комбинираш плодовото пюре с един запичащ и един незапичащ плод.
За авокадо не сте малки:
Авокадо – слаб алерген, сред първите храни, включва се към основната храна вместо заместител на плодове, приема се добре от стомахчето и в по-крехка възраст;
Авокадо (по-леки комбинации):
- с круша или ябълка (не сладки)
- с портокал или киви
- с нискомаслена извара
- с кисело мляко 1-2% и мед
- вариант на ‘бебешко’ гуакамоле (след 12 м.) : авокадо + бланширан домат + капка лимонов сок + малко задушен лук, върху филийка пълнозърнест хляб
6-8 месец (в някои осъвременени схеми на захранване - като първи плод)
- слаб алерген (не е цитрусов плод)
- неутрално действие (не запича)
- сравнително лесносмилаемо (средноцелулозно)
- ценна хранителна стойност (витамини А и С, фолиева киселина, желязо и др.)
- високо съдържание на мазнини – около 24% (важни за растежа през 1-вата година)
- калорично (средно 20 пъти повече от други плодове)
- подходящо при злояди деца (много калории в малко количество)
- при алергично предразположение – доста по-късно (участва в няколко кръстосани алергии)
- комбинира се добре и със солено, и със сладко (има неутрален вкус)

Приготвяне:
- сурово: пасирано или намачкано с вилица (ако е добре узряло, вътрешността е гладка, без нишки и може лесно да се намачка с вилица)
- може върху филийка хляб с друга добавка (съдържа доста мазнини)
- по-леки комбинации с плодове (круша или ябълка; портокал или киви; банан)
- комбинация с млечни продукти (кисело мляко 1-2% и мед; нискомаслена извара; сирене)
- вариант на 'бебешко' гуакамоле (след 12 м.) : авокадо + бланширан домат + капка лимонов сок + малко задушен лук, върху филийка пълнозърнест хляб

Манго – не е силен алерген (алергените са в кората), съдържа доста целулоза, лесносмилаемо когато е добре узряло, източник на витамин А и др.

# 474
Здравейте момичета! Чета ви редовно и понеже темата за пюретата и тестовете ме заинтригува много, реших да я споделя на едно друго място.Майките от там обаче реагираха напълно спокойно, даже се изказаха анти по въпроса  Shocked. Та питам се аз, нали не съм се вманиачила толкова, че да искам детето ми да яде що годе чиста храна newsm78 То всеки си гледа детето както сметне за добре, ама... Във въпросната тема май се говореше за канцерогени и др подобни. Както и да е, исках да споделя полезна информация, а то...
За рожковите- ако сте виждали едно дърво, цялото лилаво/ама през есента ли, през пролетта ли беше  newsm78/, е та това е рожков. Ражда едни такива дълги шушулки и има богат хранителен състав. Май се използваше и в желирането/сладкарството/.
За суровите плодове- може от 6 м., но само някои- банан, грозде, авокадо, пъпеш, ябълка, манго- с последните две-внимателно. Иначе най-добре от 8 м./това по информация от Косе Босе/
Лек ден на всички Simple Smile

# 475
  • София
А, Joselin, не си някакво изключение, аз самата много се впрягам от подобни информации. И сега се затормозих какво да му давам на малкия, и видях нещо положително в това, че не ще зеленчукови пюрета - поне оттам да не приема химикали Wink. За плодовите не знам как да процедирам, от магазина нямам желание да купувам (кой знае с какво са обработвани да речем ЮАР-ските круши). Понеже ми се намират няколко домашни ябълки, и аз ще питам за рендосването - нали стават на едни такива лентички, това не пречи ли на децата да гълтат? Нашият още не е усвоил дъвкането, макар че често му жвакам насреща с обучителна цел.

# 476
Едва ли има плод дошъл от другия край на света, който да не е обработван с цел да бъде свеж, с нормален вид и продаваем, когато стигне до предназначението си.
Бананите например след като се наберат зелени, киснат 24 часа във вани със специални разтвори и след това се нареждат в дървени палета, товарят се на корабите и зреят в специални складове в ЕвропаТА, облъчвани с ултравиолетови лъчи. /гледах по ди Експлорър/.

за ябълката- вариант, които беше обсъждан преди страница-две, и които и аз прилагам, е пасиране на ябълката с малко вода. Моето дете се дави от настъргана ябълка.

# 477
Вчера пак се размотавахме по болници... Сетих се обаче да питам педиатърката за натрупването на каротин. Каза, че не е опасно, просто ставали оранжави бебетата и имала няколко много оранжеви случая /ние не сме от тях/. Също така спомена че е често срещано докато детето е на пюрета и цвета става нормален като се премине на обща храна или като се спрат морковите и тиквата.  Peace Виждам че и от друго място се казва че това не е проблем, така че ще си давам тиква, но ще се заглеждам в оранжевите отенъци на малкия и по определям честотата.

# 478
  • Силистра
Аз почти всеки ден давам тиква, не съм забеляза да оранжевее  newsm78

Някой назад питаше за червеното цвекло при нас подейства разхлабително и оцветяващо памперса в червено и пишото и акото, дано съм помогнала Embarassed

# 479
Първо се оцветява връхчето на нослето

Общи условия

Активация на акаунт