Примерна схема за захранване - 23

• 23 818
  • 737
  •   1
Отговори
# 570
  • Варна
Аз понеже много задълбах с тая вода, ще ви напиша какво открих. Ето в тая тема е обсъждано: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=305335

Има една майка, която е пуснала жалба към КЗП през юни 2008. Тя пише:
"Писах запитване до агенцията за защита на потребителя, да видим дали ще ми отговорят и как. Също ги питах и за Торнспринг, защо минерализацията е разрешено да е над 100 за бебета. И сега незнам с какво да му правя храната на малкия, тъкмо се отбиваме. В Девин има повече нитрити или нитрати, отколкото е разрешено, а в Торнспринг има повече минерали "
За съжаление тази майка не е писала повече дали има отговор.

Становище има от Министерството на здравеопазването:
"Ето, какво още намерих по въпроса за водата "Бебе" на Торнспринг - качено е на сайта на Министерството на Здравеопазването:
"Министър Гайдарски уточни, че няма нарушение на наредбата и защото по своя състав тази вода отговаря на всички критерии по Приложение № 7 на наредбата, за да може да бъде определена като „подходяща за приготвяне на храна за кърмачета”. Всички обстоятелства по отношение на състава и характеристиките на водата многократно са били обект на проверка от страна на МЗ, включително и в началото на тази година." 

Ами значи все пак излиза, че Торн Спринг не са в нарушение и е въпрос на агресивна реклама от тяхна страна...
Аз лично спирам да ги купувам, ще давам вода филтрирана с кана Брита или ще купувам розов Девин или Предела.
Въпреки всичко смятам, че Наредбата на МЗ трябва да се коригира.

# 571
  • София
ясно, Торнспринг не са нарушили наредбата, НО не е много редно минерализацията на вода, на етикета на която пише "БЕБЕ", да е над 400 mg/l Shocked

kеit     bouquet

Цитат
А изобщо не съм знаела че ХИПП имат вода а и Савина розов етикет не съм чувала даже пък камо ли виждала...

Савина с розов етикет е с минерализация 50 mg/l получена чрез т.нар. обратна осмоза и аз от нея давам. Има нарисувано едно дете, хванало родителите си  Peace

# 572
Момичета,моята педи ми каза да започвам да давам риба-само филе.Но чета тука из форума,че след годинката се давала  newsm78
Майките,с който излизам-децата им горе долу са колкото моето дете и им дават в седмицата 1-2пъти риба.Купена или готова на пюре

# 573
Момичета,моята педи ми каза да започвам да давам риба-само филе.Но чета тука из форума,че след годинката се давала  newsm78
Майките,с който излизам-децата им горе долу са колкото моето дете и им дават в седмицата 1-2пъти риба.Купена или готова на пюре
Тя и моята педи ми каза да давам вече, но аз мисля, че ни е рано. Може би към средата на 9-ти месец. Въпреки, че и моите познати са давали, ама те дават какво ли не на децата си  Stop . Но не мисля, че може да навреди сега да се дава. Май е въпрос на личен избор вече. И зависи от кога е захранено детето също  Peace

# 574
  • Видин
Аз преди три дни едва дадох първото месо, вие за риба ми говорите  Laughing Няма да е скоро!

# 575
Лично аз въведох рибата късно, най-вече защото нямаме навика да я хапваме в къщи. Ако по-често ядяхме сигурно щях още след първите меса или поне преди агнешко и свинско (шунка съм давала за сега). Въпрос на избор е и аз за всичко се ръководех от това дали го консумираме ние или не. Давам и неща, коите ние не ядем, но тях след другите за възрастта.

# 576
Ето на какво попаднах, като се поразрових за сишренето:
Зреене и микробиологична безопасност

Неузрялото сирене може да съдържа и вредни микроорганизми, особено ако суровото мляко не е с необходимото качество. Например, ако кравите, от които се взима млякото за производство на сирене са болни, микроорганизмите могат да преминат в човека, чрез консумация на неузряло сирене. Поради това бялото саламурено сирене зрее около 45 дни в солен разтвор (саламура). Ако сиренето е прекалено солено, това означава, че производителя се застрахова срещу патогенни микроорганизми и спестява етапа на зреене или част от него.

Ако бялото саламурено сирене е на дупчици, след разрязване, това е сигурен знак, че в процеса на обработка има допуснати грешки. Дупките са индикатор за бактериално замърсяване (например с E. coli), което означава, че санитарно-хигиенните норми при производството на сиренето и/или добиването на млякото не са коректни. Сирене с такива характеристики, често има леко неприятен вкус, различен от стандарта.
Според стандарта БДС 2651-88 в зрялото бяло саламурено сирене от краве мляко не трябва да се откриват колиформи (микроорганизми) в 0,1 g от продукта.

Дано да Ви е полезно!

# 577
Да, това е напълно вярно и точно така, но има една технология- мисля че се загрява(не мога да дам някакво научно уточнение) до много висока темп. при самата напва на сиренето....това може да съкрати малко процеса на зреене, затова мисля,че и моцарелата, която е произведена по тая технология не е вредна.

# 578
Ккакво мислите за ДАНОНИНО?
От кога може да се дава?

# 579
darka_jivko  може да прочетеш  и съветите на лекарите Маринова и Илиева там има коментари за Данонино , Активия и др. http://www.bg-mamma.com/index.php?board=81.0

# 580
От кога може да се дава?

Без да съм чела линкът даден от DeiziL, отговарям- лично моето мнение е твърдо против поне до една година.

Хаха, сега видях подфорума- ми то на банер се вее Данонино. Какво да кажат доцентката и д-рката за спонсорите.  Wink

Последна редакция: нд, 14 мар 2010, 20:23 от Франческа Салиери

# 581
От кога може да се дава?
Доста е сладко.Аз отскоро започнах да давам,но рядко.Когато види рекламата и си поиска от ''това мляко''.
Мисля,че можеш да си го съкратиш за известно време.Докато започне да си иска само детето. Wink

# 582
  • София
Наскоро една мама в друга тема ми се обиди, като се удивих, че дава на детето си кренвирши, от тяхната храна и... Данонино - а оправданието беше "по финансови причини" (обаче доколкото знам Данониното хич не е евтино). Дечкото неше на 7-8 месеца някъде.

Смятам, че Данонино и повечето "детски" салами, пастети и прочие "красоти" са чисто и просто маркетингов трик. Докато мога да водя "борбата", Данонино няма да дам. За съжаление познавам хора, които правят здравословни бонбони и носят моркови в парка, но са загубили битката за Данонино-то (това вече при по-големи дечица, де, така че не се заричам категорично).
Например и аз самата преди да се засили маркетинговата активност на Активиа много харесвах и често си хапвах, не може да се отрече, че са вкусни. Но щом започнаха да ги рекламират едва ли не като лекарство, спрях по "идеологически причини". Отделно мнението на много добър гастроентеролог за Активиа хич не е хубаво, а аз му имам 100% доверие (той е причината да живея втори живот, както се казва).

# 583
Ами да, Данониното на мен доста ми удря по джоба.
Четири микроскопични кофички са 1,80.
Данонино гигантино 1,90.
Предпочитам да купя едно кисело мляко и да го овкусим с плодове според сезона. И това не само по финансови причини.  Wink

# 584
Изцяло съм зад Франчевска и за качеството и за цената, аз самата си купувам Данонино за мен, но също мисля,че докато не започне да си иска Naughty Naughty
А за кремвирщите- НИКОГАААА!!!!!!!!! Имам братовчед , който завърши технология на храните(или нещо подобно) и той каза, че откакто са ги водили в един завод за производство на колбаси не иска да чуе вече за такива и особенно за кремвирши, а да не казвеам, че май е вярно за тоалетната хартия Shocked Twisted Evil Naughty

Общи условия

Активация на акаунт