Примерна схема за захранване - 23

• 23 799
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
  • Варна
Стеф, по-добре сама да си цедиш кисело мляко, според мен. Бяхме купили едно готово цедено мляко преди време, ами то имаше вътре всичко друго, само не й кисело мляко... - нишесте, сухо мляко, сметана... Бяхме потресени и спряхме да го купуваме, даже го снимахме, някой ако се интересува ще пусна снимка.

Аз пак да си повторя въпроса за елдата. Технологията за приготвяне на каша от зърна елда ми е ясна, но снощи като започнах да я правя, видях, че вътре между зърната елда имаше и някакви примеси. Не ги познавам много добре, но може би бяха ечемик или просо. Също така имаше и зърна елда с люспички. Аз ги изчистих колкото можах, но се притеснявам, че може да са останали такива, които да не съм ги видяла, а ечемика нали съдържа глутен... Също така преди изсушаването във фурната трябва ли да се мие както ориза например? Защото овесените ядки аз си ги приготвям без миене, направо сипвам от пакета и варя.

# 616
anelia_zlatanova, за Милкана искам да те питам, те ли са тези които зареждат веригата Плюс?
Незнам Светли, аз само на място съм си купувала, а в тази верига даже не съм и влизала Blush

Аз пак да си повторя въпроса за елдата. Технологията за приготвяне на каша от зърна елда ми е ясна, но снощи като започнах да я правя, видях, че вътре между зърната елда имаше и някакви примеси. Не ги познавам много добре, но може би бяха ечемик или просо. Също така имаше и зърна елда с люспички. Аз ги изчистих колкото можах, но се притеснявам, че може да са останали такива, които да не съм ги видяла, а ечемика нали съдържа глутен... Също така преди изсушаването във фурната трябва ли да се мие както ориза например? Защото овесените ядки аз си ги приготвям без миене, направо сипвам от пакета и варя.

Мойта елда я купувам от диетичен магазин и е много чиста вътре марката е "Път към здраве".
Просото също досега чужди агенти не съм срещала вътре.
Мия преди накисване и преди готвене също.

# 617
Според мен всяко зърно, освен ако не се продава бланширано трябва да се мие. Виждала съм как след като се ожъне, зърното се изсипва на големи камари на зърноплощадките в кооперацията, за да се пдоизсуши и след това да влезе в машините за отвяване пресяване и там каквото е необходимо.
За купеното цеденото кисело мляко -думи нямам. Наскоро се изкуших да си взема за да си направя един трицветен крем /както мама ми го правеше навремето/- ама то имаше доста странен вкус и направо горчеше.
За купуването и грамосването на месото съм си заплюла кварталната месарница- от години хората работят качествено, месото им е пресно, на място и пред теб ти смесват и мелят кайма и наденички.

# 618
keit, ето това намерих от записките си на Хедра:
"Приготвяне на каши
Приготовлението не е сложно – нужно е за около час да изсушите на около 80-100 градуса във фурната кафявия ориз, като го разбърквате периодично, за да не изгори. След това смилате в кафемелачка нужното количество ориз, така че да получите 2 с.л. брашно, накисвате го от предната вечер в 150мл вода и на сутринта сварявате. По същия начин се правят домашни каши от различни видове зърна – елда, просо, ечемик…След това изсушените по този начин зърна се киснат за една нощ, водата се изхвърля (т.е. са вече измити) и тогава се варят. Или изсушените зърна се смилат и брашното се накисва да поседи известно време (за през нощта), водата му се отлива и с нова вода се вари на каша.

Кисненето обаче е необходимо, защото трябва да се неутрализират едни вещества, които иначе пречат да се усвояват голяма част от минералите не само от самите пълнозърнести храни, но и от останалите храни, които се приемат – така че него не го пропускай."
 Предполатам с това се отговаря и на въпроса ти с миенето Wink  Аз още не съм приготвяла сама каши.

# 619
Сега да ви попитам - искам вече да включа и трето хранене с твърда храна за деня - сутрин. Тези дни ще въвеждам и глутена, та се чудя сега за  този режим, който имаме, дали е добре. Нещо хич не ми се струва много добре newsm78
сутрин 8,30-9,00 - кърма
            10,30-11,00 - кърмене
              13,00-14,00 - месно или зеленчуково пюре с жълтък /м/у 60- 120гр./
              15,30-16,00-кърмене
              18-19,00 - каша с плод /140 мл., обикновено я правя с кърма/
              21-22,00 - кърмене
След това имаме средно по 2 кърмения през ноща. Моля да го коментирате

# 620
  • София
oki4, редно е да се допълня обаче - книгите, които цитирах (препоръчващи 60 г месо), препоръчват и 40 грама протеини дневно. Намесвам протеините, защото те се съдържат в най-голяма степен в месото. А Бибона каза, че навсякъде нормите за протеини били около (под) 20 грама (ако правилно си спомням) и тези 40 грама били по "типично руска традиция". В този ред на мисли, може би и приема на месо да е по-нисък, де да знам...

Що се отнася до сутрешното и вечерното мляко - аз знам, че сутрешното се маха, когато детето премине на преходна храна (около 11 месец) и храненето стане 4 кратно. А вечерното..... ми пак в тея книги (на които аз никога не знам докъде точно да им вярвам)пише че в 12 месец се дава постно ядене за вечеря (до 11 го дават 200 и кусур мл мляко). Гунди, ти защо мислиш да даваш вечерно мляко до 2 години?

окич, онзи ден писах една примернанизация на обедното хранене за едногодишно дете: 50 грама супа, 140 грама основно, 30 грама салата, 100 грама плод за десерт и евентуално 30 грама хляб. Аналогично за останалите хранения - вместо за закуска да яде 300 грама попара, ще хапне 30 грама бишкоти + 200 мл мляко + 80 грама плод. Бих могла да допиша за останалите хранения (от едната ми книга на която повече симпатизирам) за целия ден. Общия грамаж теоретичен и слагащ под общ знаменател е 300 грама на порция.

Btw  на мен за 4 кратно хранене през 4 часа нещо не ми излизат сметките... Нали първото хранене е в 8 часа, а последнотов 20 (въпросното постно ядене).
Еми моето дете понястоящем става в 7:30 сутринта и си ляга в 20:30. 8 часа е ОК за закуска, ама как вечерта едновременно да вечеря (самото ядене отнема поне 30 мин.), да му слегне храната в корема и да си легне след т'ва ?
Някой друг с подобна дилема? newsm78

# 621
А как иначе, нали до две е важен много приема на мляко, а до колкото знам сутрешното много по лесно и бързо се отказва за разлика от вечерното??

# 622
Stef, докато си в Смолян можеш да цедиш от киселото мляко на КОС примерно - качеството е доста високо, закваската е добра и няма в него никакви "добавки".

suny09, на дъщеря ми на тая възраст зорлен и бутах и толкова твърда храна, колкото ти описваш. Даже в 3 хранения я разпределях и пак не успявах да пробутам повече.

За месото  newsm78 струва ми се, че Косе Босе в тия 50-80 г цитира препоръчителните количества според различните схеми (и май само за Франция цитира 30 г ако си спомням).   Thinking И аз се чудя колко е нормалното количество месо - защото дъщеря ми много го обича и покрай него пробутвам по някой зеленчук, но се опасявам че преминавам препоръчителните количества на белтъци дневно (а месото е сериозен източник на белтък). Даже като седна да смятам какво яде, и при 25г на ден (в момента) пак излизат много белтъчините ... А ще е на 1 година само след по-малко от 2 месеца.

Аз не смятам да спра да предлагам мляко ... То в името на истината аз също консумирам много мляко, дъщеря ми няма да ме гледа я! И 4-кратно хранене няма да въвеждам, пак поради тия причини (аз винаги съм хапвала поне 5 пъти ...).

# 623
Здравейте!

Поизпуснах ви пак малко но наваксах... Някой пита за веригата супермакети Плюс - при нас има такъв и тъй като е най-големия и зареден магазин си пазарим много често от него. Верига е немска и доста стоки са немски. Но има и поръчани и направени само и единствено за тях от други старни - срещала съм български стоки, гръцки а наскоро попаднах и на нещо от Турция. Честно казано аз не съм няква маниачка на тема етикети но все пак ги гледам и има неща които си струват и такива които за нищо на света не бих купила. Примерно имаше едно масло - 250гр на цена 0,99лв. на което пишеше 40% краве мляко...а останалото??? Но са сравнително честна фирма и доста неща пише по етикетите които биха отблъснали потребителя.... Но явно както някой беше писал работят на принципа "информирано съгласие".

Сега искам да попитам и дано не ми се смеете много... Моето диване в последните дни имам чувството че кърмата не му стига - суче около 10 мин. чувствам че кърмата ми се стича и я чувам как гълта но... след час и половина пак търси... И се чудех мога ли твърдите храни да й ги давам всички след кърмене през деня де. Вечер ясно че ще си ставаме на два часа...  Режима й е изместен малко но е така от втория месец сигурно. Та сега питам може ли така:
   11и30 кърма + каша
    15/ 15и30 кърма + зел.пюре с АМ за разреждане
     17:00 кърма
    18:30 / 19:00 кърма + плодово пюре
и от тук насетне на поискване кърма... или ще й идва много? Само да поясня че кашите са ни млечни и в зел. пюре слагам Фризовом заради запека хем да разрежда пюрето хем да помага на коремчето. И още нещо едва снощи и днес сутринта изяде по-голямо кол. каша. Така че кърмене сме пропущали само при зел. пюре. Още нещо - забелязала съм че ако в яденето към 21:30 22:00 има твърда храна вечер спи още по-неспокойно - възможно ли е да са колики?

Ох дано сте ме разбрали но ако ме е разбрал моля нека пише че пак ще се побъркам... smile3511

# 624
 Wink mamadesi2, ами точно това е идеята според ЛЛЛ - твърдата храна да допълва кърмата (тоест суче колкото има, и след това си дояжда с твърда храна).

# 625
  • София
anelia_zlatanova, за Милкана искам да те питам, те ли са тези които зареждат веригата Плюс?
Незнам Светли, аз само на място съм си купувала, а в тази верига даже не съм и влизала Blush

Доколкото знам "Милкана" е на Плюс марката за млечни продукти - както "Аро" е на Метро и "Клевър" е на Билла. Силно се съмнявам да е същата мандра  newsm78
При нас това е единственият магазин, в който спокойно влизам с количката  Embarassed Имат малко шантав асортимент, но имат и някои попадения  Mr. Green

mamadesi2, зъбки, скок в растежа? Ето при Калин миналата седмица избиха 2 зъбчета, стана като малко бебе, суче през час...

Последна редакция: пн, 15 мар 2010, 16:56 от зелено човече

# 626
охх ще се оплача...малката се е запекла, 2 дни не е акала, днес е 3ти, до утре ако не стане работата ще давам Дуфалак каза педи. не съм давала нищо запичащо уж, вчера и оня ден давах сини сливи пюре  Tired  някакви други съвети поне да се успокоя малко Simple Smile  Flutter

# 627
  • София
Гунди, Бибона, аз не казвам да не се пие мляко Simple Smile Просто се чудя това вечерното мляко вместо вечеря от твърда храна ли ще го давате?

# 628
Здравейте  Hug
По въпроса за моцарелата и фетата никой не изказа мнение, но според Косе Босе и двете са подходящи за първо сирене. Тази сутрин дадох (отказах се от доматите, ще ги въвеждам по-нататък) и Хриси хареса сиренето чисто, но кашата със сирене и масло отказа да я яде.  Confused По принцип закуската ни май не върви много на добре, защото рядко си изяжда порцията. Може би трябва да я кърмя по-малко сутрин?!
По въпроса за хляба - аз въведох ръжта с био ръжено хлебче и се опитвам да давам само био, но не винаги имам възможност. Био пекарната е в центъра и ми отнема доста време да отида да купя, а и с билетите ми излиза над 5 евро едно хлебче, което не може да се яде на следващия ден.  ooooh! Затова купувам само когато така или иначе имам излизане  в центъра, а започнах да давам от нашия хляб.

съни09, добре ви е плана, защо да не е? Вместваш сутрин и закуската и готово.

имам още да пиша, но........... викат ме

# 629
Гунди, Бибона, аз не казвам да не се пие мляко Simple Smile Просто се чудя това вечерното мляко вместо вечеря от твърда храна ли ще го давате?

newsm78 За сега давам млякото непосредствено преди сън, в полусънено състояние. То ако не процедирах така се чудя колко щеше да наддава де  Confused

Общи условия

Активация на акаунт