Примерна схема за захранване - 23

• 23 484
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
Като става въпрос за млякото, просто ми се струва, че в случая на Mисис T. твърдата храна (независимо че е в голям обем) не съдържа кой знае колко калории. Тоест двете каши общо са под 250 калории, зеленчуците са под 200 (а вероятно под 150) - а и при условие че не винаги се изяждат въпросните количества ... Просто за да е нормално теглото, бебето явно си набавя сумарно около 800 калории (или поне над 750). Дори и ако твърдата храна всеки ден е 400 калории, все пак остават поне 350, набавени за сметка на мляко (което е 500-550 мл примерно ...).  Wink Все пак има и един друг момент - ако в кашите се слага мляко, ще се увеличат калориите, които детето ще си набавя със същите обеми твърда храна. И е възможно тогава да започне да суче по-малко, тъй като ще му е необходима по-малко количество енергия за сметка на кърма. Съответно кърмата може да намалее ... и ...

Направих и аз една груба сметка на калориите и излиза, че наистина са малко - двете каши общо са около 220-250 кал. , а зеленчуковото пюре 115-150 в зависимост дали има месо. Значи, според теб, такова количество твърда храна е добро като съотношение с кърменето за момента?
Дори бих могла да и предлагам малко повече сякаш newsm78

Куин Л, и ние на 7 месеца нямахме никакъв режим, дори и сега се случва да яде за обяд чак в 15ч (рядко).

А зърнените "вафлички", за които писах са вашите блокчета  Grinning

# 181
  • Варна
Здравейте Simple Smile Аз ви поизгубих, защото съм се заела да чета старите теми. Досега съм изчела 16, 17 и половината от 18. Намерих невероятно количество полезна информация и смятам, че инвестицията от време, което влагам, напълно си заслужава.

Забелязах, че има много постове на Косе Босе, които не са отразени в прословутия сайт на септемврийските мами (http://september2008.multiply.com/journal/item/66/66). Започнала съм да ги събирам, разбрах, че има и други майки, които са го направили. Мислите ли, че ще е добра идея да ги публикуваме някъде като нов сборен пост? Защото през две-три страници се пита за едно и също, което някой не е успял да намери точно на коя страница я било пуснато...

Също така видях, че Косе Босе не е писала от 23 септември миналата година. Някой знае ли какво става с нея? Тя също е писала, че ще си обобщи записките, даже за книга се споменаваше.

Да питам и нещичко. Направих си една много приблизителна схема кога кое да въвеждам. До момента съм въвела ориз, тиква, морков, картоф. След това мисля 2-3 плода, елда за разнообразие на кашите, месо, още няколко зеленчука, царевица, втори вид месо, няколко плода и глутен. За глутена се получава да го въвеждам на 9 месеца и половина. Разбрах, че новите препоръки са между 6ти и 8ми месец, но няма да успея толкова рано, а не ми се вижда разумно да го въвеждам без да съм въвела други основни храни. Вие какво ще ме посъветвате?

И още нещо - ако съм дала 60 грама пюре тиква и картоф, в което картофът е 10%, мога ли да го смятам за въведен?

# 182
Франч, аз правя гриса 1:2,5 (дори и едно към две, това Еспа ми го каза),това за да стане гъстичък,че нали после добавям и млечно нещо-ам, кис.мляко...а царевичния 1:2 Wink
kеit , да смятай го за въведен,ако си го двала 3-4 дни....за глутена и аз го въведох по това време...за Косе Б. и аз имам неща, които ги няма във въпросната тема

# 183
А в рецептата дозата сирене не е ли малко щедра? Аз доколкото знам до годинката препоръчителното количество млечни продукти на ден е 15 грама, а след годинката 20...

Twisted Evil Ами те българските педиатри препоръчват (и то най-официално) след 8-месечна възраст млякото за пиене да е веднъж дневно (съответно кърменето). Е, ясно че при подобни тъпи обстоятелства, би трябвало децата да консумират мляко/млечни продукти, добавени в храните (тоест кремчета, попари със сирене ...). И като трябва да компенсираш млякото със сирене ...

Mисис T., с въпросните сметки просто съм се опитала да се ориентирам доколко е достатъчно млякото (нали ти питаше дали според нас кърменията са достатъчни - е според тия сметки са достатъчни). Не съм коментирала твърдата храна като количество и вид, а само се опитах да ти покажа защо според мен кърмата е достатъчна.

# 184
  • Видин
Дребчо вече няма Т от няколко дни, все по-малко кашля и като цяло вече почти не е болен. Кога мога да почна пак да го захранвам? Другото, което ме притеснява е, че разстройството мина, сега е само на кърма, но ака 7-8 пъти на ден като новородено  ooooh! Мисля си да му дам пюренце от банан, той много го харесва и дано малко да го затегне  newsm78

# 185
amanita , започни да го захранваш отново, но бавно и внимателно.
Щом често се изхожда /зависи обаче и каква е консистенцията/ може да му предлагаш по-запичащи храни- банани, моркови, ориз, картофи. Както и самата ти да ги ядеш.  

bibona , и преди пет години, когато се захранваше на три-четири месеца не са ми препоръчвали след осеммесечна възраст мляко веднъж дневно. До годинка винаги са ми казвали два пъти- сутрин и вечер, даже и в старите книги, които имам така пише.

# 186
Aa, захранвай го, то всъщност , ако не му дразне на гърлото или няма някакъв друг проблем, не е нужно да се спира захранването- просто намаляваш до минимум, знам,че при вас нещата бяха сериознички и във ФБ гледах постовете ти.... но , ако се чувства добре и най-вече,ако има желани да хапва -давай смело пак по малко храна..Хубаво е,че всичко вече е отминало Hug

# 187
Кейт: много добра идея за публикуване на всички писаници на Косе Босе някъде на 1 място, че все тук там намирам нещо случайно, което ме е интересувало   bouquet Апропо ти знаеш ли повече за нея каква е?? Бях питала, но за нея май никой не ми отговори. В смисъл откъде толкова знае за захранването, с това се занимава ли?  Simple Smile

Въпрос: къде (по дяволите  Grinning ) има ЧИСТО нишесте??? Представете си в Кауфланд имаше 100 вида нишестета, но все с някакви аромати и боклуци  #Cussing out

# 188
Не мога да ви насмогна.......
И аз съм с две ръце ЗА обощаване на едно място на инфото от Косе Босе. Даже ако знаете други сайтове освен този на септемврийските мами с нейни публикации - давайте линк че да се образовам и аз....
Яна пита пита за Косе Босе каква е че чак на мен ми стана любопитно... Никой ли не знае?!

# 189
Чисто нишесте, ама наистина много чисто  Mr. Green може да се купи от фирмите, търгуващи с химични консумативи (има го с чистота "химически чист за анализ" и дори още по-пречистено, за влагане в лекарства). Но е много скъпо ...

bibona , и преди пет години, когато се захранваше на три-четири месеца не са ми препоръчвали след осеммесечна възраст мляко веднъж дневно. До годинка винаги са ми казвали два пъти- сутрин и вечер, даже и в старите книги, които имам така пише.

Ами личната на миналата консултация още (преди месец) ми беше препоръчала следната "схема": 1) мляко 2) попара 3) зеленчуково пюре 4) каша/кисел 5) супа. Все пак съветите на БГ педиатрите често се разминават с всякакви "дебели книги" и препоръки на СЗО  hahaha то затова я има и тази тема де, щото инфо от "професионалистите" не е препоръчително да се търси в БГ!

# 190
  • София
Въпрос: къде (по дяволите  Grinning ) има ЧИСТО нишесте??? Представете си в Кауфланд имаше 100 вида нишестета, но все с някакви аромати и боклуци  #Cussing out

Ами в Пикадили може би по дяволите има Grinning На теб за кисел ли ти трябва? ...Че иначе от нишестето (сигурно знаеш) особена хранителна полза няма..

Искам да питам мамите с деца около годинката - започнахте ли да ги учите на самохранене вече? Как ви се получава и как ги учите? Simple Smile А някой друг освен Тони и Зеленкото престрашил ли се е да включи детето си в общото меню на семейството? (Аз онзи ден дадох 1/3 порция "човешки" грах с пиле)
Моят син вчера ми демонстрира, че се е научил да пие сам от чаша Heart Eyes Аз винаги го оставям да държи чашата за дръжките докато пие и от известно време усещам че не просто виси на тях, а си надига целенасочено, но вчера просто грабна чашата и пи Simple Smile Е, разбира се все пак се налага да му помагам, защото желанието да тръска нагоре-надолу е по-силно от жаждата обикновено, но мисля че това е едно добро начало.
Освен това от време на време (не всеки ден, защото е малко малкичък все още) му давам една лъжичка (умален модел на лъжицата, с която аз го храня - като първа лъжичка за самохранене се води) му давам да си я държи и аз му хващам ръчичката и му показвам как да си "кус"не от купичката и после да "амм"не хапката Grinning И той сега като хване лъжичка и директно я насочва към купичката и си кусва.... и после най-често катапултира куснатото де, но се случва и да си хапне... с лъжичката обърната надолу Grinning Доволна съм и от това начало Simple Smile Знам че прехода към самохранене ще е свързан с големи кочини, но е неизбежно... Но мисля, че е "здравословно" детето да може да се храни самичко и все по-често и осезателно ще го окуражавам да го прави.

Споделете вашите "етап 4" истории и опит със самохраненето и включването на детето към семейното меню Heart Eyes

Последна редакция: нд, 07 мар 2010, 13:45 от Stelfy

# 191
Чисто нишесте има в Пикалиди със сигурност- и царевично и пшенично.
Има също и в диетичните магазини.
Stelfy, голямото ми дете започна да  проявява интерес да се храни само на около 10-н месеца. На година и малко й връчих лъжицата и слагах двойно количество храна, за да има хем за пода, хем за таблата на стола, хем за ръцете и стомахът на не остава празен. На около година и пловина вече се хранеше сама успешно на 80%.

# 192
 Sunglasses Ооо аз отдавна включвам и Тина към семейното меню. Но не питай майка ми и брат ми как реагират на полубезсолна мусака, която не е пържена и няма черен пипер ... или на пълнозърнеста пица която на единия край има съвсееем малко сирене и плънката е безсолна, а в тестото има малко сол ... абее  Mr. Green НО така злоядото ми тиранозавърче яде! Специално с пицата съм давала и за самохранене, резултат - тотална кочина ... ама ...

Всъщност дъщеря ми точно така прояде зеленчуци, макар и в минимални количества - от общата храна, и мама апетитно хапва безсолния буламач пред нея ... или пък си досолява в чинията, а пасира в друг съд за Тина ...

# 193
  • София
Тука може ли в скоби да попитам ако запръжката е "лека" все още ли се счита за такъв грях? Т.е. ако запръжката е в 2 пръста олио на дъното на съда и се пържи до почерняване ми е съвсем ясно защо и няма нужда от обяснения, но ако се готви с 3-4 с.л. зехтин общо на цяла тенджера яхния и се запържи лука колкото от бял да си смени цвета на прозрачно жълт все още ли е толкова зле?

И друго нещо - ако в манджата се сложи 5 грама сол общо, това за една порция се пада съвсееееем малко количество и би трябвало да не натоварва организма на бебето? Не ли? Така хем няма да е съвсем съвсем безсолно, хем няма да е нездравословно? Какво мислите?

# 194
Може да го задушиш в същото количество мазнина и малко вода. Вкусът на ястието няма да пострада особено.
Лично аз никога не запържвам независимо дали готвя за нас или децата.

Общи условия

Активация на акаунт