Примерна схема за захранване - 23

• 23 463
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
Момичета - коя от вас се съмняваше че детенцето има таласемия? Нашите доктори ще ме побъркат... Сега и това обявиха че трябва да изследват, а май не може до 2 год.  newsm78   Много моля мамата да ми подаде малко инфо  Praynig

# 301
Куийн - ето от тази страница започна обсъждането: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=478289.210 Стискам ви палци Hug

Кампанула - благодаря ти, че ме отрази Heart Eyes Вече дадох от пюрето, сложих 1/3 от бурканчето спанак+ картоф, заедно с пъщърнак+картоф, много го хареса.

Аз попара не смятам да давам в традиционния й вид, но в какъвто и вид да я давам, мисля да спазя реда глутен-масло-сирене.
За готовите картофени пюрета - по-добре две картофчета, обелени и сварени Simple Smile С риск да се отвратите от мен, ще споделя един скромен опит: когато бях бременна, повръщах много през първите 5 месеца. Помня всяко повръящане, помня какво съм яла и как съм се чувствала, като го повръщах. Искам да ви кажа, че от всички храни, единствените смрадливи гадости, които при връщането нямаха вкус на храна, а на... Sick Sick Sick - бяха въпросното картофено пюре на Бела и един фалшив кашкавал.

# 302
DeiziL , aз мисля,че дете, което пък макар и от време на време опитва по няколко лъжички пюре е вече захранено.

# 303
DeiziL , aз мисля,че дете, което пък макар и от време на време опитва по няколко лъжички пюре е вече захранено.
Че е захранен, захранен е, че като седнем заедно на масата еййй такива очи облещва към чинията #Shocked-ДА,  но се чудех с какво е най- добре да се продължи и постепенно да се замесват храненията /ще си му давам и кърма помалко/. Ще продължавам да следя темичката, защото ще ми е мн полезна и за напред, благодаря на всички smile3525

# 304
EE, това сама трябва да си го прецениш- всеки от нас е избрал различен подход за начало или за продължаване, може би каша към плодовите пюрета за да може да оформиш едно ядене. После като второ ще вкараш зеленчуково пюре, към него месото- ето ти един вариант, но такива има много Wink

# 305
Колко вида месо е добре да въведа преди да започна глутена? И какъв интервал от време е необходим м/у първите меса и въвеждането на глутена? Така добре ли е - въвеждане на пилешко за 5-7 дни напр. и след садмица започване на глутена? Или е прекалено бързо така  newsm78

# 306
  • София
Предлагането на сок, пюре, каша и т.н., всичко, което не е кърма/АМ/вода/чай е захранване  Peace Peace Peace

Момичета - коя от вас се съмняваше че детенцето има таласемия? Нашите доктори ще ме побъркат... Сега и това обявиха че трябва да изследват, а май не може до 2 год.  newsm78   Много моля мамата да ми подаде малко инфо  Praynig

Аз съм едната мама, наскоро писа и една друга мама, но тя май после не е споделяла.
Това е наистина най-големият проблем: до 2 годишна възраст не може да се диагностицира таласемията (минор) категорично.
Има обаче косвени признаци и тестове, които може да се направят и според мен при каквото и да е съмнение трябва да се отиде на детски хематолог.
Най-бързото и важно според мен е да се изследват родителите на детето. За съжаление изследването е малко скъпо, от рода на 60 лв. или подобно, а при доказан роднина/половинка с таласемия е по-евтино (наполовина някъде). Ако и двамата родители нямат таласемия, значи няма как детето да има, защото тя се предава генетично. Ако единият родител има (както е при нас), значи може детето да има таласемия, но само минор. Страшното е ако и двамата родители имат - тогава има риск 25% детето да има майор, което е доста сериозно.
Така. Ако поне единият родител има таласемия, тогава има шанс и детето да има. В този случай се прави кръвно изследване (хемоглобин, еритроцити) и нашата педиатърка поръча и някакъв ръчен преглед на кръвните телца. Този ръчен преглед ако показва отклонения, това е косвен признак за таласемията, защото тя е просто вид дефект на кръвта, вид анемия.
Най-важното е, че на детето не бива да се дават железни препарати и да се отиде на детски хематолог. Мога да пиша на ЛС нас къде ни насочиха, но още не сме ходили, очакваме този месец най-сетне.
Таласемията "не боли", детето (и родителите) може да е жизнено, пухкаво и перманентно усмихнато - като моето  Embarassed

# 307
Може да Ви се стори смешно , но какво значи "каша към плодовите пюрета" , навремето не съм правила такива смески, и "за да може да оформиш едно ядене"- това значи ли че на едно хранене трябва да предложа различни видове храна /което всъщност ми се вижда логично/?

# 308
  • София
Означава да направиш каша и да я овкусиш с плодово пюре (примерно 1:1, естествено след като вече е въведена кашата в достатъчно количество.) "Да оформиш ядене" - защото плодовото пюре само по себе си не е "пълно" ядене, а нещо като междинно хапване.

# 309
Благодарско  лято!  bouquet

# 310
благодаря ви, момичета  bouquet

# 311
  • Варна
Здравейте момичета Simple Smile Аз в момента чета 19та тема и се надявам скоро да ви настигна  Laughing
Засега май само питам, но се надявам по-нататък да мога и аз да допринеса към темата.
В момента ми се въртят два въпроса:
Достатъчни ли са 3 дни за въвеждане на елдата?
На 7 месеца и половина достатъчно ли е като количество 60 грама храна на обяд и 30 грама следобяд. На мен ми се вижда малко сякаш. А дъщеря ми наддаде само 100 грама предния месец и ми се скараха, че не я храня добре. Така че се опитвам да увеличавам количествата, но днес беше едно голямо мусене на кашата следобяда... Иначе си суче когато и по колкото пожелае ежедневно и еженощно.

ДейзиЛ, понеже и аз съм новичка в темата и наскоро ме вълнуваше точно твоя проблем - след като си въвела плодове, може да започнеш да даваш оризова каша. Аз ползвам безмлечна на Милупа. Разтваряш си количеството, в началото по 10, 20 30 мл и така увеличаваш всеки ден и към него добавяш плодово пюре колкото прецениш.
Вторият вариант е да започнеш със зеленчуци съвсем отделно. Щом си решила да е картоф, трябва да си го приготвяш сама от сварени картофи, пюре с картоф само няма по магазините, поне аз не знам. Можеш да почнеш също с тиква или морков, зависи как е детето ти с перисталтиката.

# 312
Достатъчни ли са 3 дни за въвеждане на елдата?

Вторият вариант е да започнеш със зеленчуци съвсем отделно. Щом си решила да е картоф, трябва да си го приготвяш сама от сварени картофи, пюре с картоф само няма по магазините, поне аз не знам. Можеш да почнеш също с тиква или морков, зависи как е детето ти с перисталтиката.

Аз въведох елдата за три дни.
Картофено пюре има на Сънвал.

А относно количеството храна....има препоръчителни дневни количества, НО за мен трябва да се водиш по детето.
Важно е също така и какво количество мляко изпива след 60-те грама твърда храна на обяд и 30-те следобед.

# 313
kеit, първо трябва да прецениш до колко педи има основания да е притеснена за теглото на детето. Защото 100г наддаване са точно на разстояние един пълен памперс от средното месечно наддаване за всички деца на въпросната възраст. И ако теглото като цяло е нормално, не би трябвало такова наддаване да те притеснява.

При подобни обеми наистина е възможно детето и да не се снабди с някои важни витамини и минерали. Но ... не можеш да принудиш да яде повече като обем, в замяна на това можеш да предлагаш твърда храна по-често (3-4 пъти дневно). АКО и теглото е нисичко, не бива да приготвяш безмлечни каши с вода и трябва да подбираш по-калорични пюрета (някои "натурални", особено зеленчукови пюрета, съдържат много малко калории).

# 314
anelia_zlatanova, gundie, благодаря ви за инфото  Hug
Ама да питам още - колко време се вари просото и елдата, че аз на око карам, ама не знам дали е достатъчно. И какво царевично нишесте да купя, някакво специално има ли, че нали царевицата е дават като ГМО.

Общи условия

Активация на акаунт