Примерна схема за захранване - 23

• 23 408
  • 737
  •   1
Отговори
# 420
Аз засега непасирани храни съм давала настъргани ябълка и круша (крушата стана като нектар за пиене  Laughing), намачкан банан, сварено броколи, нарязан на ленти и сварен морков и от тези оризовки (или житенки), които Стелфи веднъж показа за гризкане. С моркова се задави един път, но другите неща ги хапва без проблем (естествено последните 3 в символични кол-ва)

# 421
 За пасирането - Wink ами когато яде от ръцете на мама не е пасирано - от 8 месечна възраст някъде. Става въпрос за жълтък, пица, банан, мусака, макарони ... Иначе задушените зеленчуци ги пасирам леко (само завъртам вътре пасатора, остават и цели грахчета, парченца картоф ...).

# 422
  • София
И аз от 8 месечна възраст. Но все пак гледам храната да е смес от 1 част гладка "основа" и 1 част по-едри парченца.
Франческа, би могла да тестваш да направиш един път попарата 90% пасирана и 10% по-едра и т.н. увеличаваш количеството на едрите парченца (които "едри" е силно казано, по-малки от грахче като за начало и много мекички), за сметка на пасираното и наблюдавай как ще го приеме.

# 423
И аз за попарата идейки да дам:
Понеже не искаха течната част и я плюеха, започнах да им я отцеждам с лъжицата;
Сухарите ги натрошавам с мелачката за орехи, защото ми се давеха от по-едрите парченца и искаха да повръщат - така ядат и никога попарата не съм я пасирла;
И за мамите, които сега въвеждат сирене и масло, а още не са въвели глутен - може да давате макарони (аз ги сдробявам в блендера и после ги варя). Ползвам ето такива: Купих ги от кварталния супер и има от ориз, царевица и елда (последните не съм ги видяла, може тук да не зареждат).
п.с. линка е към онлайн магазин

# 424
Преди време бяхте обсъждали май една каша на Био Бамбини с просо. Аз чак сега я открих /ако е тази, де/ - брашно от просо, ечемичено брашно, пшеничено брашно, вит.B1. Безмлечна е, значи ще слагам АМ, но правехте ли я и със сирене и масло, за разнообразие на попарата?

# 425
Вили това ме заинтригува...не съм виждала такива. Мога да ги давам вместо каша следобед.А като съдържание как са?
Аз още не съм давала сирене...хм дали да почна?

# 426
Вили това ме заинтригува...не съм виждала такива. Мога да ги давам вместо каша следобед.А като съдържание как са?
Аз още не съм давала сирене...хм дали да почна?
Мисля,че е раничко.

# 427
 Мерси bowuu то и аз така мисля, но за всеки случай   bouquet

# 428
  • София
Бибона, имам нужда от помощта ти... Става дума за калориите по принцип и за калориите в яденето на детето ми, които досега не съм смятала, но след като не наддаде хич миналия месец реших, че няма да ми е излишно да имам някаква обща представа къде се класира калорийно спрямо препоръките и т.н.
Насреща ли си? (Много се извинявам че следва дълъг и осукан текст.........)

В случай че си насреща, пиша:
Преди всичко искам да си обясня разминаванията в различните таблици и най-вече разликата в енергийните нужди на кърмено и некърмено бебе, ако приемем че и 2та вида бебета приемат по 500 мл мляко на денонощие и че АМто има почти еднакъв хим. състав и калорийна плътност като кърмата. (Изглежда некърмените бебета имат нужда от по-малко калории, в сравнение с кърмените)

Ето в този документ за хранене на некърмени бебета ( http://www.who.int/nutrition/publications/infantfeeding/WHO_FCH_CAH_04.13.pdf ) пише, че за възрастта 9-11 месеца енергийните нужди възлизат на 700 kcal на ден.
А според таблицата от този ти пост (в която също цитираш СЗО - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=471369.msg14281445#msg14281445 ) пише, че за Европа от 10 до 12 месеца калорийните нужди са 930 kcal на ден, 550 от които са от кърма, а останалите от твърди храни. Освен това и от таблицата за калории на кг живо тегло излиза, че сина ми има нужда от 910 калории на ден, но не се посочва дали за кърмачета е таблицата или не.

Моят син като има 3 заместени хранения, в конкретно техния контекст (на храненията) води ли се кърмен или некърмен? Защото според СЗО кърмен значи "на поискване" и целодневно. А той кърма получава за вечеря и цяла нощ и сутринта докъм 8 часа.
Не мога да разбера неговите калорийни нужди какви са.

След като му "сметнах яденето" излиза, че на ден хапва по 690г твърда храна, със средна калорийност 610kcal общо, т.е. по 113kcal на 100 грама. Изглежда, че му е малко малко? Ако му увелича порциите на 260 грама (за да има горе долу плавен преход към 300 грама порция на годинка като стане), излиза че ще приема общо 780 грама твърда на ден храна със средна калорийност 880kcal.

Предвид разликите в разните таблици и документи и неразбирането ми дали се води кърмен или некърмен дали е адекватна калорийната плътност на храната му спрямо нуждите му?

(Понеже пред мен има 5 листчета със сметки и таблички и 10 таба с извадки от СЗО + собствените ми разхвърляни мисли, е възможно непълно и объркано да се изразявам, моля за извинение и ако се налага ще обяснявам и ще се допълвам).

Мерси предварително дори само за изчитането на толкова "пипкав" текст.

( П.П. Супер странно е че всички пюрета имат мнооооого близка калорийна плътност (а все пак от различни неща се правят?), която пък е супер много ниска спрямо препоръките на СЗО. Например на Сънвал един модел зеленчуково пюре (то е чувствително по-малко калорично от другите), което пише че е готово за консумация е 22 калории на 100 грама!? Порцията е 220 грама, което значи че обяда на детето би бил към 45 калории!? Което е по-малко и от 100 мл кърма!?.....What the f........... )

# 429
  • Силистра
Ох, изчетох ви ...
Да попитам за зеленчуковото пюре, във връзка с калории и др. разни, винаги ли предлагате нещо засищащо /картоф или ориз напр./?

# 430
 Sad Stelfy, и моята щерка не е качила нито грамче - това се установи вчера. И личната много странно ме гледаше, все едно че гладна я държа! Ама ... тиикам тикам в устата ...

Ще започна отзад напред. Препоръката на СЗО е храната в никакъв случай да не е с по-малка плътност от кърмата (тоест 67 kcal/100g) - в противен случай има опасност от "malnutrition" и "stunting". Е, недохранване се дефинира като поднормено тегло - тоест повече от 2 стандартни отклонения под средното тегло за пола, и съответно възрастта/височината. Второто го дефинират като изоставане на ръста, което не е в резултат от генетични фактори (ако и двамата родители са много ниски например). Мисля че производителите просто за да не падат под тия 67 калории добавят съответното количество ориз/нишесте/захар/мазнини (за корекция).

По принцип таблиците с калориите на WHO са смятани - тоест средното тегло на децата от съответния пол и възраст се умножава по калориите за килограм телесно тегло. Тоест - като си го сметнеш за твоето дете - излиза най-точно. Калориите на единица тегло са различни за различните възрасти заради увеличаването на двигателната активност.

Твоето бебе си спада към кърмените. Тая таблица, дето съм я писала, дава 455 kcal от допълваща храна и 375 от кърма ... което съответства на 375*100/67 мл кърма - или около 560 мл. ми излиза като го смятам в момента, но аз закръглено съм ги взела тия 67 kcal в кърмата ... 10 мл едва ли са от значение. Но тези стойности са средни ... 830 ми излиза сумата ... в другата таблица възрастите са иначе разбити (7-9; 10-11) ...

newsm78 Абе вече не знам - тя и дъщеря ми си хапва НАД 750 калории всеки ден, често и около и над 800 ... но и тя не е качила нищо (а тя е 8 кила с дрехите ... по тия таблици би трябвало да й е достатъчна храната ...).

Тия 700 kcal обаче много ме озадачиха за НЕкърмените бебета ...  newsm78 те там цитират и минимално количество мляко 200-400 мл и на си кво ... Да не би да ги броят тия 700 калории само за храната, различна от мляко? Тоест примерно към тях да добавят 3*60 за въпросното мляко? Не схващам наистина. И нали уж кърмата се усвоява в несравнимо громна степен спрямо всичко останало - тогава би трябвало кърмените бебета да имат нужда от по-малко калории ...

Thinking Аз като се замислих вчера защо не е качила, по-скоро го отдавах на това, че предпочитам пълнозърнести продукти ... те са с повече целулоза, а тя адсорбира върху повърхността си малко или повече хранителни вещества, които отиват в акото ... тоест по-голямото количество целулоза по принцип увеличава обема на акото, но и на неусвоените хранителни вещества в него ...

# 431
Алегория, такива макарони, каквито показва villyh, съм виждала по диетичните щандове.

Момичета, аз се чудих, чудих, и реших и вас да попитам. Тук има 2 "бебешки" магазина на една и съща собственичка. Те са най-добре заредените от целия град и собственичката е доста информирана и съм я чувала да дава адекватни съвети. ОБАЧЕ, понеже аз купувам само безмлечни каши, тя вече няколко пъти с лек укор ме съветва да взимам млечни или да добавям АМ в безмлечните, понеже кърмата ми не била вече достатъчно хранителна, за да осигурява необходимите хранителни вещества на детето. Така, аз от форума доста информация съм изчела, накратко обобщена в това, че кърмата е най-добрата храна за бебето и няма такова животно като "нехранителна" или "рядка" кърма. Обаче, ако някой започне постоянно да ти повтаря нещо, още повече, че се счита, че разбира, и почваш след n-тото казване да се позамисляш.
За протокола - в момента има 3 "твърди" храненета, от които нито едно заместено - винаги суче след това. За денонощие му се събират минимум 6-7 кърменета, и то яки, а не да цокне мъничко и да се дръпне. Никога не съм му давала АМ.
Мислите ли, че го лишавам от нещо, като не му давам АМ и млечни каши? Само да уточня, че нямам нищо против млечните каши и ще му давам, но по-нататък.
Благодаря ви предварително за търпението да изчетете въздългичкия ми пост!

# 432
  • София
Бибона, люспите може и да абсорбират вещества, но нали самите пълнозърнести би трябвало да съдържат повече в-ва като цяло, та горе долу сметката се нулира? Simple Smile... Иначе за наддаването трябва още месец поне да мине да се види дали е тенденция или нещо конкретно за този месец - ето Гунди преди време каза, че нейния син като не е наддал кг било защото дръпнал на височина. Да не би и при вас да е такъв случая?

Мерси за изчерпателното инфо!  bouquet  bouquet  bouquet
А аз, патицата, съм забравила към общата сметка с калориите да добавя калориите от кърма Confused Така излиза, че на ден има 610 калории от твърда храна + грубо ще сложа 270 калории от кърма (не знам колко пие, а много искам да разбера как може да се определи количеството на изпитото, по тежестта на памперса  Simple Smile ) = 880 калории, което отговаря на препоръките... Що не е наддал тогава остава мистерия...

А между другото ако реша да давам по-големи порции в стремежа да достигнем 300 г на годинка, това значи че би приемал над 1000 калории ако му направя порцията 250-60 грама?
Дали по-големия прием на калории се компенсира с това, че хранителните в-ва от не-кърма се усвояват в по-малка степен?

А що се отнася до 700те калории за некърмени бебета - ами и аз не проумявам наистина. От една страна в заглавието пише "for infants who do not consume milk or other ASF (animal source foods)", но от друга надолу се споменава че трябва да се приема ок. 400 мл мляко, в контекста на тази глава от публикацията.. не знам и аз..

# 433
 Mr. Green Е аз се надявам към причините за ненаддаване да има съществен принос пълния памперс преди да тръгнем ... може повече да е яла миналия път ... Но и на ръст не е качила, така че не става за успокоение ... Иначе е ужасно щура и дивее с часове, може пък затова ...

Лошото е, че се доближаваме до долната граница, 2 стандартни отклонения под средното - само някакви 200-300 грама ни делят  Thinking

# 434
  • София
Аморе,
Тя как аргуменира твърдението, че кърмата може да бъде "нехранителна" ? Sunglasses Защото кърмиш дълго? Защото ти се е възстановил цикъла и след 2 цикъла кърмата се прецаква? Аз такива неща съм чувала, че превръщат иначе хранителната кърма в нехранителна Simple Smile
И се чудя, аджеба, на жените които им се възстановява цикъла още първия месец след раждането как успяват да откърмят изключително 6 месеца, докато стане време за захранване с нехранителната си кърма и се чудя също млекодайните крави как години наред поддържат приблизително еднакъв химичен състав на млякото си и по супермаркетите не е пълно с "нехранително прасно мляко" ?

И не на последно място - във "вездесъщите" препоръки на СЗО никъде не съм срещала термина "нехранителна кърма", нито "при нехранителна кърма давайте повече твърди храни, а при хранителна кърмете повече". Срещала съм единствено че СЗО препоръчва изключителното кърмене без заместване чак до годинката и заместване + кърмене чак до втората годинка.... а'ко да е нехранителна тая кърма.........

Бибона, и аз мисля че дивеенето може да е в основата на нещата (при нас е същата работа)... А иначе разбирам притеснението ти при тези стойности... Дали заболяването й няма връзка с това? И какво ти е отношението/ мислила ли си да и предлагаш АМ, ако смяташ че кърмата не й е достатъчно ( и твърдите храни също)?

Общи условия

Активация на акаунт