Примерна схема за захранване - 23

• 23 841
  • 737
  •   1
Отговори
# 525
Отново имам нужда от съвет,относно захранването-(на 6 и 18д. сме,захраних го на 6 м. без една седмица,кърмим се на поискване)
Досега съм въвела :картоф,морков,тиква,пащърнак,тиквичка,ориз,ябълка.
1.от кога мога да давам броколи и карфиол?
2.какви други зеленчуци и плодове са подходящи за нашата възраст?
3.за кашите,кога да започна да ги давам и от какво,в какъв ред?
Извинявам се предварително,сигурно вече е коментирано,но не намерих,а разполагам с много ограничено лично време.
Благодаря предварително  bouquet

# 526
  • Варна
Моята дъщеря днес не пожела да яде и синя слива... Направо съм изумена, мислех, че всички деца обичат сладичко.... След като добавих две лъжички тиква към кашата, хапна малко повечко, но не с голямо желание.
Сега се чудя кое да е следващото, което да въведа - нов зеленчук (тиквичка или пащърнак) или нова каша (елда или царевица). Все още ме е страх от запичане - ака през ден, два, аз нали заради това се пробвах с крушата и синята слива...

Вода бях купила Торн Спринг Бебе, но като видях минерализацията, се отказах - 421! Вярно, че е с ниско съдържание на натрий, но тука имам една Банкя, която е с по-ниска (256), а е минерална...  И пише, че са в норма според изискванията на Министерството на здравеопазването, имат и сертификат...

Аморето_м:
1. За карфиола и броколито:
Цитат
Карфиол
- има препоръки от 6 м.
- има препоръки категорично след 8-10 м.
- преобладава препоръката за малко по-късно въвеждане
- слаб алерген
- източник на важни и разнообразни витамини
- съдържа доста фибри, преобладаващо разтворими
- газообразуващ зеленчук
- малко количество може около 6-7 м., но като основен вид зеленчук от 8-10 м. нататък
- в повечето схеми на захранване не се прави разлика между зеле, броколи и карфиол (без брюкселско зеле)

Броколи – слаб алерген, много подходящ зеленчук за алергични деца, внася важни витамини и минерали, около 8 м. може да се пробва как го понася стомахчето

2. За вашата възраст може сладък картоф, зелена чушка, круша, синя слива.

3. Щом си давала ориз (предполагам в пюре), може да започнеш с безмлечна оризова каша. Тук повечето сме започнали с такава (най-добри отзиви има Милупа). След това може да продължиш с елда, или ориз с царевица (пак на Милупа има такава).

Като смятам броя на дните от началото на захранването, излиза, че за 25 дни сте въвели 7 неща, можеш да го караш и малко по-бавно, за да не се чудиш какво да въвеждаш. Аз захранвам от месец и половина, а имам въведени по-малко неща Simple Smile

Последна редакция: сб, 13 мар 2010, 00:07 от kеit

# 527
Колко късни мами има а?... Така е - цял ден ни пищят на главите и като заспят вечер .... малко въздух...
Та по темата де

Jenivas и мен ме притесняват резултатите но и без тях съм била наясно че не всичко е така както го пишат и като добавиш и това че и като порасне няма да яде по-чисти неща.... Не се тревожи толкова, особено като нямаш избор!  Peace А пробвала ли си към зел. пюрета които ти правиш да добавиш малко кърма или АМ? Може да пробваш и така - вземи едно купешка пюре и го направи същото и в къщи - опитай и открий разликите - звучи малко тра ла ла но... може пък да помогне. Щото аз като давах в началото купешки ги опитвах така или иначе и сега с тези които правя пак тествам и да ти кажа не са ми еднакви. Имай пред вид че в купените има неща които ти не слагаш - пример оризово брашно или царевично нешесте или нещо друго... Аз бих настоявала и пробвала различни неща - ти може и да си го направила вече де! - Ако е така извини ме!!! Успех!

За маслото на нас ни е рано но с каката си спомням че съм го слагала в закуските и докато в началото купувах местни пюрета. В зел. пюре не съм слагала - не знам защо  Thinking

amoreto_m и аз мисля че малко си пришпорила нещата... но ти си чувстваш най-добре. Аз започнах да давам броколи и карфиол в началото на 7 месец но избягвам картофа и моркова /имаме запек/ и за това.

Кейт щом имате проблем с акането може да въведеш тиквичката - при нас действа добре  Peace И кои други плодове си въвела освен опитите с круша и слива - пробвала ли си да смесиш крушата или сливата с друго? Или пък двете заедно?! Ние всеки ден ядем или круша или слива но моята просто нищо не връща  Rolling Eyes Даже и въведох грах вчера и нарочно оставих малко по-едро пюрето уж да свиква и очаквах проблеми - давене повръщане... но НЕ /да не й е уроки/ дори забелях че се опитва да мачка с езичето.

# 528
  • Силистра
mamadesi2Hug. Няма проблем, не се сърдя.
kеit, при нас пащърнака запече положението, а тиквичката разхлаби.

# 529
Макар и с розов етикет и уж ниска минерализация в медиите отдавна се появи информация, че водата Торн Спринг не е подходяща за бебета и малки деца. Етикетът е мълно фалшименто.
Най-подходяща за бебета си остава Девин с розов етикет.

Ето и линк,където могат да се видят сравнителни тестове между минералните води и обърнете внимание на подвеждащи твърдения върхи етикетите
http://www.aktivnipotrebiteli.bg/?p=167

# 530
Бях чела някъде за червените чушки, че се въвеждали по-късно. Можете ли да ми кажете кога се дават и ако има някъде линк да попрочета...

# 531
Бях чела някъде за червените чушки, че се въвеждали по-късно. Можете ли да ми кажете кога се дават и ако има някъде линк да попрочета...

Чушка – не е силен алерген въпреки че има и обратните мнения, внимание към червените чушки заради пигмента, сезонен зеленчук, лесно се комбинира с други зеленчуци, добър витаминен състав, евентуално подуване на стомахчето, може след 8-9 м. червена чушка;

http://september2008.multiply.com/journal/item/66/66

За по-лесно търсене: ctrl+f

Пиши чушка и ще ти излезе, че на червена не излиза

# 532
Та така, мойто дете яде сутрин каша или т. нар. нетрадиционна попара с масло и сирене от зърна/елда, просо, овес,царевица/.
Обяда е месно-зеленчуково пюре, кога редувам през ден, кога не и аз вече незнам
и надвечер давам я суров плод, я купешко пюре.
Та мисълта ми е не са ли му малко само тия плодове вечер  newsm78
май трябва да слагам мъничко инстантна каша към тях.
Иначе пие по ен-пъти на денонощие млекце от прекрасната краварка маман Нели  Laughing

# 533
Някой беше питал за добавяне на масло към пюретата, които така или иначе си имат мазнина ...

Wink Ами 2-3 g на 100g пюре по принцип са си достатъчни (а толкова обикновено е сложил производителя). Ако бебето приема и поне 500 ml мляко, сумарно мазнините ще носят доста калории (препоръчителното е 30-45% от всички калории). Така че допълнителното добавяне е хубаво да е съвсем умерено, и зависи от количеството мляко за деня, от количеството на плодовете (те практически не съдържат мазнини) ...

Twisted Evil Понеже Комисията за защита на потребителите май няма да реагира адекватно на сигналите, които си подавам, чудя се дали да не пробвам да подам сигнал и на активните потребители  Thinking

# 534
Bibona - 5гр. масло много ли е за деня, за 8-9 месечно бебе, което изпива по 600мл. мляко, и яде по 200гр. пюре и 200 каша, + 100 плодове?
Иначе какъв сигнал искаш да подаваш, за какво точно става въпрос - аз съм на линия, щом е за оплакване от нещо Laughing

# 535
anelia_zlatanova, спокойно можеш да добавяш каша към плодовото пюре  Peace

amoreto_m, и според мен доста бързичко действаш със захранването и можеш да позабавиш малко темпото.

# 536
Благодаря, на които се включиха по въпроса със сиренето.. Пак не ми стана ясно, ама здраве да е. Да няма да яде по 200гр сирене на ядене, я.. Ще рискувам.. Сигурна съм си в бабенцето  Heart Eyes и масълце ми е правила и съм слагала в домашните пюренца и всичко й е много вкусничко.

# 537
Stef, 5 g масло ми се струват ОК.

Ами бях попаднала на едни неадекватни етикети на пюрета "Малечко", амааа МНОГО неадекватни. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=478289.msg14422041#msg14422041 . Ако имаш идеи къде ще е ефективно да подавам сигнали за подобни етикети - очаквам ги!

# 538
Бубичка не е въпроса във вкусното... Вкусно трябва да е когато детенцето порасне и разбира а сега трябва да е полезно или най-малко да не вреди. Мисля че аз и още някой се бяхме изказали ПОЧТИ против даването на домашно сирене. Но ти си знаеш. Може да попиташ и педиатъра. Аз лично не бих давала - баба ти на дали стерилизира съдовете а и като знам в какви дървени форми се прави дом. сирене и как не може да се измие на 100%... а и маята която му се слага... Не знам. А и не ви ли е рано за сирене?

Франи мерси за линка!   bouquet  Аз лично не съм останала с впечатление че Томб Спринг е с ниска минерализация - напротив. Още за каката като се налагаше да сменям водите и се чудих защо тая вода е с розова капачка и я дават за пеленачета даже като минерализацията й е по-висока от тази на доста обикновени минерални води. И тогава редувах или с Горна баня или Банкя. За Хисаря ми бяха казали че има повече лечебно действие към стомаси и бъбреци - в смисъл че се препоръчва при проблеми в тези обласи.

Понеже Комисията за защита на потребителите май няма да реагира адекватно на сигналите, които си подавам, чудя се дали да не пробвам да подам сигнал и на активните потребители  Thinking
  И аз съм насреща само казвай за какво сигнализираме. А ако и вторите не обърнат внимание накрая в комисията по дискриминация може...

# 539
  • Варна
Поразрових се и намерих това за водата за бебета:

МИНЕРАЛНИТЕ ВОДИ се добиват от дълбоки, защитени от замърсяване водоизточници. По правило те са с температура над 20 градуса и съдържат различно количество разтворени минерални вещества. Смятат се за ниско минерализирани, ако са с обща минерализация до 500 мг/л. Повечето български води са в категорията 170-400 мг/л и могат да се пият всеки ден като обикновена вода и с профилактична цел от здрави хора. Силно минерализирани води са тези, които имат обща минерализация над 1500 мг/л. Те се смятат за лечебни и се пият по определена схема.

ИЗВОРНИТЕ ВОДИ се добиват от повърхностни, защитени от замърсяване водоизточници, те са с температура под 20 градуса. Обикновено са по-слабо минерализирани. Те отговарят на изискванията за чиста питейна вода. Могат да се приемат ежедневно и неограничено. И минералните, и изворните води не се обработват допълнително и се предлагат в натурален чист вид.

ТРАПЕЗНИТЕ ВОДИ могат да бъдат от всякакъв водоизточник, включително и обезсолена морска вода. Те се подлагат на промишлена обработка - деминерализиране, добавяне на полезни елементи, обеззаразяване и т.н. Това са така наречените процесирани /обработени/ води.

Важно е да се следи съставът на минералните води, особено за малки деца и хора в напреднала възраст. Обикновено до 3 години не се препоръчва да се дава минерална вода поради все още деликатния детски организъм. Много важен показател за водите е съдържанието на натриеви катиони (Na+). Този елемент е причина в организма да се задържа вода, което води до проблеми с бъбреците, сърцето, кръвното налягане. Неслучайно в европейските страни се отбелязва на видно място на етикета, ако водата е бедна на натрий. В България повечето бутилирани води са със съдържание на натрий над 40 мг/л. За да се дава водата на бебета, натрият трябва да е под 20 мг/л, което е рядкост, тъй като земните пластове са богати на този елемент.

И още:
Изворна вода за бебето

Седмичен труд, бр. 51, 21.12.05, с. 38

… Три са важните критерии, по които трябва да се избира водата за пиене и за приготвяне на бебешките храни - минерален състав, обща минерализация и чистота. За родителите е важно да знаят, че минералните води не са подходящи за бебета и деца до 3-годишна възраст, освен по медицински показания. За такива се смятат водите с обща минерализация над 120 мг/л. Водата за новородените трябва да бъде с показатели под тази стойност, съдържание на натриеви катиони (Na+) под 20 мг/л й микробиологично чисти. Такива са изворните и някои от промишлено преработените трапезни бутилирани води.

Общи условия

Активация на акаунт