Баба Марта(a и пролетта)при нас дойде,тук хEлва и кюнефе нa kopeM ще се ядеTR-30

• 52 602
  • 744
  •   1
Отговори
# 120
  • Истанбул
Спасе,много ти е хубава оранжерията.И с тези лалета направо ми скри шайбите.Но за да се постигне такава хубост трябва бая работа .Хвала на ръцете ви. Hug Hug

# 121
  • Казанлък of all places
Spase, аз съм безмълвна. А да нямам думи на мен рядко ми се случва. За поредн път - красотата иска някой който да се грижи за нея . МНого съм се чудила колко трябва да си вдъхновен от едно такова море/поле от цветя за да пренебрегнеш болките в гърба, ранното ставане, "робуването" на всяка пъпка...Евалла, машалла, ашколсун!

Аз, таковата... да благодаря за милите думи, ама и да кажа,че не това беше целта ми. Радвам се, че има къде да пиша и кой да ме чете  Mr. Green , а да превеждам поезия... не висш пилотаж, ами не знам какво е! ТАм буквално пренаписваш стихотворението! А като имаш предвид,че и ритъмът на различните езици е различен, представи си за какво става въпрос при превода на каквото и да е.
Някой ден, като/ако си пойна повече,  Mr. Green ще ви покажа къде в нета да намерите мои преводи на поезия ... Mr. Green

Спомням си ,че имаше някаква тясна връзка между Турция и лалетата, и някъде в старите теми някой беше пускал инфо по въпроса ( някой, някой , или БЗ , или Мистик ще са били...Simple Smile), но понеже бях забравила защо точно лалетата и защо точно там,та ето какво намерих, най-синтезирано :

"Ако думата "лале" бъде изписана с арабски букви, тя много прилича на думата Аллах, затова казват, че лалето е някак божествено", казва Илбер Ортайлъ, директор на двореца Топкапъ в Истанбул, от който султаните ръководели империята, простираща се от Балканите до Египет. Лалето дори даде името си на сравнително спокоен и благоденстващ период от османската история при управлението на султан Ахмед Трети в началото на 18 в. ("Ляле деври" - Епохата на лалетата). Латинското название на лалето - tulipa, произхожда от турската дума tulbent, т.е. султанска чалма, заради приликата й с цветето. Лалетата произхождат от Източна Турция и степите на Централна Азия и са били култивирани от османците, които отнесли цветето в Истанбул, столицата на своята империя, за да украсяват с него дворците на султана и градините на елита.

Лалетата са били любим мотив на османските художници и занаятчии. Издължени лалета, чиито венчелистчета оформят остър връх, присъстват в класическите керамични сини плочки, а цветето, известно в Турция под името "ляле", е изобразено и на килимите. Също така лалето е основен мотив при направата на различни сувенири и вдъхновение за много поети и писатели. "Ляле" е едно от популярните женски имена в Турция.

В Европа лалето се появява едва през 1554 година, донесено от тогавашния германски посланик в Турция, който открил цветето при едно от пътуванията си из тази страна. Твърди се, че холандец, объркан от подарената му луковица на лале, я изпекъл и изял като лук. Лалето постепенно се разпространило в много европейски страни и търговците от Венеция започнали да снабдяват европейските градини с все по-големи количества луковици от турските градини. Лалетата вече украсявали аристократичните паркове и дворовете на най-богатите. Сред най-отявлените любители на това невероятно цвете се оказали кардинал Ришельо, Волтер, австрийският император Франц II и най-вече френският крал Людовик ХVIII. Никъде другаде увлечението по лалетата не достигнало такива мащаби, както в Холандия, където това безобидно цвете буквално довело хората до лудост.

# 122
  • Варна

Спаси , блазе ти за твоите владения ! ... Сигурно се чувстваш като истинска царица сред тях   Grinning
А съвсем сама ли се грижиш за царството си , или ти помагат момчетата ти ?

Анджи , много ми беше интересно да прочета инфото за лалето ... Ровя в паметта си , но не мога да си спомня за нещо много интересно във връзка с лалетата , цената им и историята на Холандия ... Бях го чула в един документален филм ... Струва ми се , беше свързано с това , че в един момент луковиците на лалетата стават скъпи колкото злато , или даже повече , но не си спомням подробностите около този период ( мисля , някъде през ранното средновековие  newsm78 ) ... Подсети ме , ако знаеш за този епизод .

Относно превода на поезия , спомням си една история , много показателна за сложността на тази дейност .
Когато Гьоте прочел френския превод на "Фауст" , той заявил , че го харесва повече от немския му оригинал ...  Simple Smile Възможно е това да е легенда ( не си спомням източника ) , но не ми звучи никак невероятно .

# 123
  • Истанбул
Аз пък, от казаното от Спаска, разбрах, че точно това прави!  Hug Браво, Спасе, направо фабрика за "ляле" си сътворила! Очевидно, колко е трудоемко, но дано ти доставя удоволствие Grinning
 Анджи, мерси за напомнянето! Hug Винаги е удоволствие за наследницате на една империя, с колкото велика, толкова и кървава история, да видят, че е останало и нещо приятно и полезно за бъдещите поколения!  Thinking Аз, примерно, се гордея най_много с тези прекрасни цветя! (Е, и с няколко още неща! newsm78)

# 124
  • Казанлък of all places
Да, намерих го :
Интересът който пролетните цветя предизвикват по онова време, бързо прерастнал в истинска “лудост по лалетата”. За кратко време лалетата станали луксозна стока и символ на статус в обществото. Лалето станало обект на спекула. Именно манията по лалетата “родила” термина финансов балон – термин с холандско-ренесансов произход. Все пак за илюстрация на съществуващата ситуация са запазени редица примери. Една луковица Сенпер Аугустус можело да бъде продадена за 13 000 гулдена, луковица “Вицекрал” – за 2 коли жито, 2 коли ръж, 2 вола, 8 прасета, 12 овце, 4 бъчви бира, 2 бъчви масло, вино, половин тон сирене, дрехи и сребърни съдове. През 1623 г. една луковица на известен сорт от растението можела да се изтъргува за 1000 флорина, докато средният годишен доход е бил 150. Продажбата на 40 луковици е отчетена през 1635 г. на цена от 100 000 флорина, а за сравнение, около един тон масло е струвал 100 флорина. Наложило се държавата да издаде специален декрет, за да се прекратят спекулациите и цените да спаднат.

# 125
  • София
...
Ти, Анджи, дядо Хаджи /и ако има скрити-да се покажат/пишете.

Дядо хаджи в момента си оправя бакиите в личния му сайт, та затова малко няма да го има.

# 126
İyi günleeeeeeeeeeer Hug Hug Hug
Ууууууууууууу как се е развихрила Бабушка Марта

Спасеееемалийййййййй,страхотни китки имаш джанъм.
Направооооо се  #Crazy #Crazy #Crazy

Едно голямо за нашите поетеси.  bouquet  bouquet  bouquet

Да не забравяме и Дядо Хаджия.
Неговите творения могат да те извадят от всякаква дапресия.

# 127
  • Варна
Анджи , точно това имах предвид ! Във филма също показаха и картини на редки разновидности лалета , които също били много скъпи ( картините ) .

# 128
  • Varna
Аз, знам, че Лале се изписва както се изписва Аллах на Арабски.
Та като го научих, се изпъчих гордо и си викам- брЯх аз май малко съм специална щото мойто цвете по зодия е Лале smile3503
А иначе наистина Лалето много се рисува по различни съдове. Аз имам доста неща със лалета- много им се радвам. Ами килимите със лалета, ами шаловете им. Абе какво да изброявам. То трябва да се види от който не е видял и да им се радва.
Тез хонландци са се побърквали по лалетата еййййй. По Дискавъри гледах , точно за това което е писала и АнджетУ

# 129
  • Истанбул
И само да допълня към прекрасния разказ на Анджито ,че по това време в Истанбул избухва пожар и така безвъзвратно се погубват десетки сортове лалета ,които за съжаления дори и с възможностите на генното изнженерство днес не могат да бъдат възстановени.
И малко за радост на очите =нивица с лалета  
А сетих се един интересен случай=през 1986 през април  бях в Германия и посетихме Бухенвалд=концентрационния лагер.Та тогава на една паметна плоча видях толкова тъмно=лилави лалета ,та чак черни.Е аз като Бай Ганьо даже ги пипнах да се убедя дали са истински.Око да Види =ръкъ да пипне  Mr. Green

# 130
  • Варна
Темата няма да е пълна без ЛАЛЕ ЛИ СИ ...

# 131
Момичета, стана ми много приятно,че сте харесали моите лаляви насаждения.Нали са мои

и аз си ги харесвам.Историята на лалетата е много интересна и като че ли единствена

предизвикала такива страсти и държавна намеса.Холандия и до днес държи първенството

в тяхната селекция,но там това е държавна политика,макар родината им да е Турция.

Анджи,прекрасно си разказала за тях.

Тази година се търсят и продават много лалетата и според мойто скромно мнение заслуга

за това имат многото турски сериали, които се излъчват.Цветната украса в много сцени

е с лалета.Изобщо цветята имат силно присъствие.Аз още съм в магията на 1001 нощи.

Мистик, още едно нещо за гордост.  newsm10

Аз ги отглеждам трети сезон.Последните 4-5години почти сама работя, помагат ми за

някои по-тежки работи и когато трябват повече хора.Изобщо не е чак толкова трудно.

Ползвам телефона кат немога нещо или техниката не ще. Mr. Green

Хаки,таз нивица като гледам,мойто е една мънинка градинка в сравнение.

Тук в темата всеки има талант и знания,и чувство за хумор, и още, и още много хубави неща.

Как съм живяла до сега? newsm78 Вече освен да скубя трева научих се наполовина как

направената снимка да я видите и вие.Направо магия значи.

# 132
  • Варна
Спаси , възхищавам ти се ! ... Ти си силна жена , която държи кормилото на живота си в своите ръце .
Много ми е интересно , как направи този завой  - от медицинска сестра към производител на цветя ?
Ако въпроса е личен , не отговаряй  Grinning

# 133
Лорче,ще отговоря тук.Все ми казват, че съм силна,не зная хубаво ли е или не толкова,но

наистина си държа живота в ръцете.Наложи се да се науча.Завоя и то доста остър го вземах

три години.Съвместявах и двете работи.Обичах си професията и работата много, още повече

колектива от хирурзи, сестри и санитари.Това, което съм като човек в много голяма степен

дължа на всички тях.Още подържам връзка с повечето колеги с които съм работила.И те ме

обичаха.За реформите в здравеопазването се заговори още преди "сакралната демократична"

дата.Но след нея две-три години настана хаос.Като слушам сега, тогава е било лек вихър, обаче

на мен хич не ми хареса.Често се чувствах виновна за страданието на хора за което нямах вина

или като м. сестра не мога да променя.На всичкото отгоре много работа за малко заплата.Най-вече това.

И така започнах нещо ново с това, което имам-дворно място на село,подарък от баща ми.

А и аз съм от село.Селските деца каквото и да учат и завършат, познават селската работа.

Лутане, успех, провал, гледаха на мен с почуда и пренебрежение,че съм си оставила хубавата

професия/лека!/и съм влязла в калта.Интересувах се,четох, консултирах се със специалисти

от ВСИ и Института по зеленчукови култури,набавих си справочници и прочие.Стопанството

е много малко и се справям повечето сама.Синовете ми работят,но техническата подръжка

те я правят,така,че да режат инструментите,помпата лесно да се пуска и тяхната мама по-ряд-

ко да ги вика по телефона.

Между професионалните цветари има инжинери,медик,юрист,химик ...

Тази работа все още ми носи удовлетворение.

# 134
  • Варна
Сигурно ти е било бая трудно , обаче си се отървала от началник на главата и часовник на ръката , което е благодат ! На мен ми се вижда направо лукс .
Сладки сънища !

Общи условия

Активация на акаунт