Наистина ли е по-евтино в чужбина?

• 36 801
  • 503
  •   1
Отговори
# 420
Непознатата марка дадох като пример сравнено с GUESS - защото да вземеш представителство на първата която има нужда от допълнителни разходи е само 40 000, сравнено с 1 000 000 на втората която е позната...

Марките които си дала за пример не работят с представителства, те са франчайзи, които се менажират на съвсем различен принцип, оттам и еднаквите цени. Има ли нужда да обяснявам раликата между франчайз и представителство?
При тях решения като това кога да се пусне сейла примерно се вземат от централата, не щото на българите така им скимнало,  и се съобразяват с пазарната ситуация във всяка страна - т.е., ако в България дрехите се купуват и без сейл, защо да си правят труда? Ако в Дубай не се продават хич, много ясно че ще зачистят със сейл.

За аутлетите съм съгласна, да не говорим че моделите все са стари...

# 421
MissNellie,
наясно съм с всичко описано и съм съгласна, че е така.
И аз имам вътрешно инфо от друга, световно извезна марка..

Но за мен, дали ще идва от правата на представителството, наем,
заплати или просто самочувствието на някоя мутреса,
надценката на стоките, внасяни в БГ, си е неоправдана...

А пък много се дразня и на тия велики фирми,
не стига, че си продават стоката скъпо в БГ,
ами и производството за нашия пазар, не е същото като това за УК, например.
Откривала съм много разлики в качеството, особено в козметиката.

# 422
  • O.A.E./ Пазарджик
MissNellie ,
За разликата точно при "франчайзите" говоря. Повярвай ми, купувателната способност в Дубай е много по голяма от тази във БГ  Simple Smile И като количество и като качество. Не е до това. Не знам кой е виновен точно.

Говорехме в началото за цените във български аутлет, а стигнахме да бистрим пазарната икономика.

# 423
  • O.A.E./ Пазарджик
За мен няма логика пазарната политика на някоя фирма да се води от "лудия" начин на живот на малък (или се лъжа) процент от хора, които дават 1-2000 лева за количка , а бебето вътре е облечено с дрехи за по 10 лева....
Аз лично Версаче (примерно) няма да си купя дори от аутлет, дори на безценица. Ако имам пари за такава дреха, би трябвало целият ми живот да е на това ниво, не един парцал. Ама това си е лично мое мнение.

# 424
Специално за Дубай, доколкото знам  пазара е много особен, всяка международна марка си има  много  специфична политика, разработена за там, точно защото имат доста по-висока от стандартната покупвателна способност и като цяло ценностната система и манталитета им са различни от типичния западен потребител.  Тях най-малко можем да ги сравняваме, техните пазарни механизми са малко атипични...

Хаха, ами да, но то няма как да хавеш да сравняваш цени, дори и примерно София-Добрич, да не говорим с целия свят, и да не се стигне дотам, неща като ценообразуването зависят от страшно много фактори и винаги трябва да се разглеждат във специфичния контекст на средата, както се обсъди преди...но темата така е зададена че беше неизбежно да се впуснем в сравняванки и оправдаванки   Laughing

За разликата в качеството на козметиката...ех... ooooh! по принцип оправданието е че за различния тип потребител, т.е. ралзичните типове кожи коси и т.н. трябва да се преформулират продуктите... дръг е въпроса че преформулирането за БГ все е в негативен аспект... #Cussing out

# 425
  • O.A.E./ Пазарджик
За Дубай не го разбрах нещо. Нищо не типично няма в пазара, освен в броя на продадената зимна стока сигурно. Но и това не го вярвам, защото в последните години зимата тук е студена и ако не дебели якета и палта например, всичко останало се продава доста. Как така я връзваш логиката, че хем имат пари, а им продават евтино  newsm78 Наемите, тока другите разходи тук са доста високи.
Народ всякакъв тук. Емигрантите за болшинство. И макар азиатците да са болшинство, точно хората от другия свят за с по-голям "джоб". Каква връзка има тукашната ценностната система?
Не би трябвало да има разлика на цените на една и съща марка в София и Добрич , как то си дала пример.

# 426
  • The QC to be!!!
Не би трябвало да има разлика на цените на една и съща марка в София и Добрич , как то си дала пример.
Не би трябвало, но има разлики  Tired между едни и същи стоки в столицата и други населени места.
Това е доста нормално даже за два еднакви магазина в един град в щатите  Peace
Ма нии много изместихме темата, но и хубаво, тъй понаучих някой неща  Peace
mariabutti колко е студена зимата в Дубай  newsm78 аз все си мислех, че под 20 целзиеви не падат там температурите  Thinking но явно съм объркала. И тук в ирландето не трябва да продават потници само с презрамки, няма лято, пък за количеството бански да не говорим, но те си ги продават, а е такъв стууууууууууууууууд, миналото лято, лятото беше само 2 дни-което си беше един уйкенд и температурите може би не бяха над 24 градуса  Tired стууууууууууууд

# 427
Ами може би не се изразих правилно...Дай ще почна по-отдалеч...
Сериозните фирми работят с маркетингови стратегии, т.е. не си отварят магазин ей тука на кьошето щото им харесва, а зад всеки ход на фирмата се крие сериозна стратегия, базирана на анализи и проучвания.  Вземат се предвид както неща за които всеки ще се сети, като БВП на глава от населението, средна заплата, процент жени на отговорни постове, самотни майки, религия, характер на района (урбанистичен, селскостопански, индустриален) и т.н. но и такива които на пръв поглед нямат пряко отношение към предмета на дейност на фирмата ,примерно компания продаваща дрехи може да ползва съотношението  нискомаслено мляко / пълномаслено мляко продавани на пазара, и съответно компания продаваща мляко може да се влияе от съотношението прахообразни миещи препарати спрямо течни такива. Броя характеристики използвани като изходна информация за анализите, изграждащи една стратегия, е неограничен и често доста голям.
В светлината на току що казаното, Дубай конкретно е един по-скоро атипичен пазар защото поради спецификата на живота там (пустинен характер, но силно урбанизиран, част от Близкия изток и съотвестващите нрави и порядки, но и  силно изложен на чуждестранни влияния както от запада, така и от Азия и т.н.) Не може с лека ръка д а се причисли нито към типичния Западен модел и набора от характеристики с по-голяма тежест там, нито към Азиатския модел, нито към типичния близкоизточен, често силно повлиян от религия модел. И ако за различните страни  стандартния модел се модифицира до известна степен, то за Дубай на практика се създава напълно нов. Това е практика, следвана от повечето международни марки подхождаьи към пазара там.

За намалените цени мога примерно да предположа че се прави защото да кажем дубайците подхождат с подозрение или смятат че марката е прекалено нисък клас и не биха платили пълна цена за дрехите, но поради причините които изброих по-горе,това ще е пълна спекулация, защото не съм запозната с конкретните особености на дубайския пазарен модел  Peace

апфффф, това вече е пълен спам, ама тя тая тема така или иначе се разви в много разлина от първоначалната дискусия, ще ме прощавате... Blush Hug

За София и Добрич да добавя....има разлики Mr. Green  дори на теория би трябвало да има разлики, както обяснихме по-горе, различен консуматор изисква различен подход...

# 428
  • O.A.E./ Пазарджик
 Спам , спам , но поне ми "раздвижихте" мозъчните клетки. MissNellie, може и да не ми личи от драсканиците тук, но съм наясно за какво говориш. Участвала съм в процеса на установяване на верига американски ресторанти веднъж и английска верига магазини за обувки втори път. Ясно ми е за изискванията за представителелство. И при двата случая затвориха с фалит по една и съща причина. Не съм аз  Laughing
Съпругът ми участва в създаването на нови фирми с дейности, за които тук си нямат и идея. Явно аз не се изразявам правилно, та идеалистичните ми мнения звучат като въпроси на човек дето си няма понятие.
Знам, че цените на една марка са различни навсякъде Simple Smile Дори в един мол можеш да намериш една и съща стока на различни цени. Нали за това обикаляме понякога- да намерим по-евтиното. Имах предвид, че не би трябвало да е огромна разликата. Но на мен не ми се иска да е така. Не искам да обикалям за дрехи като на кооперативен пазар за домати. Дори и за тях не обикалям. Коментираме си лични мнения. Защото какво е правилно и какво е в учебниците е коренно различно от действителността.
По темата. Само се замисли какво щеше да му се случи на тоя мол, за който говорехме в началото, ако всичките тия хиляди клиенти, които бяха дошли в калта, бяха намерили нормални аутлетни изгодни цени. Дали нямаше да стане любимо място на средния нормален българин, който му е омръзнало да си харчи и малкото пари за боклуци. Ние , дето живеем в чужбина, можем да си говорим до утре за принципите на маркетинга, но ми писна да гледам поколения облечени по един и същи начин. Тийни, спестяващи от закуски и купуващи блузе от чаршията.
За Дубай можем да пишем много, но не му е мястото тук. Феномен е с това, че не се води вече от какъвто и да е стереотип, защото е място на безброй религии и начин на живот. Променя се всеки ден и фирми, които се съобразяват с това и рискуват, се налагат масово и успешно. Почти няма марка или верига, която да не е на тукашния пазар. Можеш да си купиш и кожено палто и потник. Много хора се прибират по Коледни и други празници и дори типичният шопинг не липсва. Типичният местен не се влияе от намаления. Те са, в повечето случаи, които купуват на пълна цена и дори не знаят кога са намаленията. В последните 2 години почнаха да се замислят, но и няма да се юрнат да купуват защото е намалено. На повечето тукашни жени не им пука, че мъжа им взима примерно 10-15 000 диархама и ще си купят Диор сандалки за 4000...Друга тема.
Baby* , вечер може да падне и до 14, стига и до 7-9. От 2-3 години съвсем се сбърка времето, защото и сняг валя  Laughing Но, който е бил по тия места знае, че пустинният студ и жега са различни. 40 тук е много по-различно от 40 във БГ. А ти знаеш и какво е студ + влага  Simple Smile Тук е така. Лепкава влага и лято и зиме  Confused
Сори за дългият пост.

Последна редакция: пт, 26 мар 2010, 19:23 от mariabutti

# 429
Хехе, разбрахме се значи за тоеретичната част...

За аутлета..юрнаха се хората, нали е ново, нови марки уж цените тва онова...скоро ще им мине мерака и ако не искат да затворят сигурно ще смъкнат цените... на мен познати ми казаха че цените са приемливи, по-ниски от редовните, просто не фрапиращо по-ниски...все е стъпка в правилната посока  Mr. Green

# 430
  • O.A.E./ Пазарджик
Дано да се случи. Peace И тукашният аутлет мол беше празен почти цяла година, докато не направиха 50-70 % намаление на аутлетните цени, докато не почнаха да се рекламират...Малко по малко хората се "пресрамиха", защото тук това е проблема  Simple Smile , и сега е винаги пълен с хора и по-зареден като стоки в магазините. Пусто много е голям и отдалечен  Laughing Последният път имаше оферта на Крокс - бяха с 50% по-евтини от нормално и при покупка на всеки чифт ти даваха безплатно т.н. слийпърс (джапанки демек Simple Smile ) Е такива оферти ми се ще да има дори само на сезонни намаления.

# 431
  • Канада, Монреал
Като цяло е  по-евтино при нас. Зависи все пак какво се купува - марковите неща са по-евтини, но обикновените дрешки - в БГ има много хубави и оригинални дрехи, които тук биха стрували луди пари. Обувките според мен в България са с по-добър избор и по-евтини - детски и за възрастни. Гуменки от типа на Денди, Барт и още няколко турски марки - хубав дизайн, качествени и на цени между 6 и 13 лв. - такова чудо тук няма. Летните обувки миналата година бяха по 30 лв. масово, много хубави модели имаха - тук си се въртят към 50 -70 долара средна цена, не говоря за марковите - hush puppies - 115 долара...Така че зависи. А за производството - един приятел разправяше как им доставяли бижута от Китай - работата им била да поставят етикетчета "произведено в Канада". Навсякъде е произведено в Китай, но с различно качество.
Има и нещо друго за разликата в цените, за която сте говорили. В Канада например е по-скъпо, отколкото в Щатите, а в Щатите имат по-високи заплати. Това е съвсем нормално - там купувачите са 10 пъти повече, пазарът е огромен, реализират се огромни продажби - колкото повече се купува, толкова по-евтини цени имат възможност да поддържат фирмите. Все пак, ако вие сте представител на магазин и поръчате 50 000 бройки, ще ви дадат много по-голяма отстъпка, отколкото ако поръчате 5 000. Пазарът е определящ. Ето оттам идва разликата. Естествено има и изкуствено надути цени.

# 432
В Канада например е по-скъпо, отколкото в Щатите, а в Щатите имат по-високи заплати.

Това е много относително, зависи кои провинции и какви професии сравняваш.

# 433
  • Канада, Монреал
Това е много относително, зависи кои провинции и какви професии сравняваш.
Разбира се сравнявам от личен опит, мнение и т.н., а не според статистиките. Ако не е станало ясно, съжалявам.
Който се интересува професионално, има места, откъдето може да си намери инфото  Peace

# 434
На една и съща позиция съм и в САЩ , на такава бях и в Канада. И в двата случая става дума за една и съща компания.
При съпруга ми положението е същото. Говорим за щат (в САЩ) и провинция (в Канада), които са на едно и също ниво, поне що се отнася за нашите сфери. Канадските ни заплати са по-високи, съответно и канадските ни данъци са по-високи. И това положение не е заради кризата, защото имахме предложения и преди 2 години - съотношението беше същото.

Общи условия

Активация на акаунт