АВГУСТинчето си шава и на мама сладки ритничета раздава- №5

• 21 603
  • 744
  •   1
Отговори
# 180
Добро утро и от мене! Simple Smile
 Надявам се да сте си изкарали добре празника.
 От време на време и моя нос се запушва, но сам после се оправя.
 Искам да ви попитам вие имате ли вече киселини? От около седмица вече ме мъчат, а уж внимавам да избягвам храните, които ги предизвикват. Sad
Знам, че талцит може при бременност, а иначе и няколко глътки спрайт действали много добре, пробвай и късмет. Simple Smile

# 181
Привет и от мен!
Тази зима няма ли да свършва вече .....ужас е навън...
Момичета, искам да ви предложа нещо - който има желание и възможност да заповяда:

Консултативният кабинет по кърмене към СБАЛАГ “ Майчин дом“- София организира за пореден път на

13.3.2010 СЪБОТА СЛЕДОБЕД от 16 ч

лекция за бременни „Начало на кърменето и първи дни с бебето“

На лекцията ще научите:

- защо е важно кърменето за бебето
- как започва кърменето в родилния дом – какво да очаквате на практика
- ...как да поставяте правилно бебето на гърда – с демонстрации и практически упражнения
- как да поддържате кърмата
- как да избягвате обичайните трудности
- къде да търсите помощ в случай на нужда

Лекцията ще се проведе в Аулата на втория етаж. Татковците са добре дошли, както и всеки друг от семейството, който има желание. Няма нужда от предварително записване. Цената на лекцията е 5 лв на семейство, независимо от броя на присъстващите членове.

Майките се събират обикновено във фоайето и след това се качват заедно горе. Ако някой закъснее и не намира залата, може да се обади на тел. 0896 418 488, за да го вземат.

На тази лекция ще бъде представена новата книга за кърмнето на българския пазар "Азбука на кърменето" от "иконата на кърменето" д-р Гру Нюландер. Ще има възможност за закупувяне на място. Повече може да прочетете
http://xedra.wordpress.com/2010/02/27/abc-bf/

# 182
 misleto , на всички се полага такава помощ ... няма да ти кажа колко време търсих тоя линк да ти го покажа - http://sgr.hit.bg/sp.html изчети всичко обяснено е перфектно няма как по добре.. Simple Smile аз съм студентка редовно , и работя.. мн се зарадвах на тези 2880 лв защото ми покриват всички разходи покрай бебчето което си е много голяма помощ:)) някой само ако знае да каже дали тези неща остават или от януари 2010 има нови закони??

# 183
  • София
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135441920 - това е закона, на база на който се изплащат, чл.6 - чл.10 горе -долу е това, което ни засяга. Размерът се определя с държавния бюджет, нямам време сега да го търся, но ще поровя, хубавото е, че в закона изрично е записано, че размерът не може да е по-малък от този за предходната година, т.е. няма да са по-малки сумите. А иначе тук са всички молби-декларации: http://www.asp.government.bg/ASP_Client/ClientServlet?cmd=add_co … d=20&selid=20.

# 184
pepe one, какво значи там където се сгъва?Мускул ли те боли или става или какво? По принцип може да получаваш крампи на мускулите- аз получавах на прасеца- ужасно е. Стяга се целият мускул и боли жестоко.Единственият начин по който го оправях беше да го стисна с всичка сила колкото и да боли. Но не знам дали говориш за това..

# 185
  • София
Момичета мерси за информацията за помощите. Аз не знаех че на всички се полага такава помощ:
Eднократна парична помощ при раждане на дете - 250 лв. за първо, 600 лв. за второ дете

Майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция. Размерът на помощта се определя ежегодно от МТСП и се определя според поредността на децата, родени от майката. При раждане на близнаци, един от които е второ дете на майката, помощта се изплаща за всяко дете близнак в размера за второ дете. Ако до навършване на 2-годишна възраст на детето се установят трайни увреждания 50 и над 50 на сто, на майката се изплаща допълнителна еднократна помощ.
Правото за получаване на еднократна помощ възниква от датата на раждане на детето, като помоща може да бъде поискана в срок от 3 години след тази дата.
Молба декларация заедно с необходимите документи се подава в Дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес на майката.

А относно помощите за майки студентки мисля че са в сила. Доколкото си спомням имаше някакъв скандал защото правителството искаше да ги намали но майките излязоха на протест и се отказаха. Така че май няма промени за 2010.

# 186
Момичета, като сме се заговорили за осигуровки, някоя от вас има ли достоверна информация по следния въпрос: самоосигуряващо се лице, което досега се е самоосигурявало като собственик/управител на фирма, излиза в майчинство. На колко ще възлиза майчинството - на минималната работна заплата, или на съответния процент от сумата на осигуряване, както е при работещите по договор?

# 187
За кървенето от носа някъде бях срещнала инфо и затова знам,че е нормално.В общи линии всички лигавици подобно на матката стават по-богато кръвоснаблени.Затова и често се получава кървене на венците.За носа четох,че не е добре да се накланя главата назад.Предполагам,за да не се получи задавяне.И така-не помня къде го бях срещала.
По принцип крампите на краката също ги дават за нормално явление.Струва ми се ,че контрастни душове(редуване на обливане на краката с  топла и студена вода) би трябвало да облекчат състоянието.Мен понякога ме мъчат  разширени вени(заради работата права и килцата Embarassed) и през лятото особено е такъв рай с поливането им със студена вода.А иначе за крампи също всички магнезиеви препарати-магнерот,магнерич,нутримаг,магне В6и т.н. би трябвало да облекчават положението.
Иначе с празнуването и аз не съм толкова издръжлива,бяхме на заведение,но не се зарадвах като друг път,явно е нормално:)А за излизането в сняг сама не ме питайте какъв страх изпитвам,добре че съм болнични!
На всички момичета,на които им предстои амнио стискам много силно палци и чакам новини! Hug Hug HugВярвам,че всичко ще е наред!
Усмихнат ден от мен!

# 188
  • София
Не съм много спец в осигурителната област, но съм сигурна че сумата, която ще получаваш като обезщетение при майчинство е обвързана с осигурителния ти доход през последните 12 месеца, а не с раб. заплата Peace

# 189
Момичета, като сме се заговорили за осигуровки, някоя от вас има ли достоверна информация по следния въпрос: самоосигуряващо се лице, което досега се е самоосигурявало като собственик/управител на фирма, излиза в майчинство. На колко ще възлиза майчинството - на минималната работна заплата, или на съответния процент от сумата на осигуряване, както е при работещите по договор?

Както е при работещите по договор. Няма логика да е иначе. Ние да не сме с нещо по-незаслужили от останалите Simple Smile

# 190
Благодаря много, Fighty, Лунен сън, да мисля, че е мускула (горе където крака се свързва с таза Embarassed хич не съм по обясненията за човешкото тяло) - като спазъм или схващане бих го определила. Не знам как да го стисна, пробвах с масаж, но не помага. Ще пробвам с контрастните душове - благодаря. А за магнезия си направих изследване преди няколко дни 0,66 ми е (0,65-1,1 са границите в Цибалаб) - но нямам други оплаквания - контракции или нещо друго на корема. Тези магнезиевите препарите мога ли сама да си "назнача" или все пак да си ида на лекар да питам (че следващия път на ЖК съм чак на 9 април) мислех да наблегна на храни, богати на магнезий, но ако някой от Вас е бил на лекар с подобни проблеми и стойности - посъветвайте ме.
Лек ден и късмет на момичетата с амнио и други изследвания  Hug

# 191
дали е минало амниото на Толинка вече Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
дано да се похвали само с хубави новини fingerscrossed fingerscrossed fingerscrossed

Вече ми писна 3-та седмица се влача с болки в гърлото и запушен нос,бях на Биопарокс,на хомеопатии,на Прополки,на мед с лимони.....кажете някаква бабина рецепта ,която не съм изпробвала за нос и гърло Tired Tired Tired

# 192
  • София

Вече ми писна 3-та седмица се влача с болки в гърлото и запушен нос,бях на Биопарокс,на хомеопатии,на Прополки,на мед с лимони.....кажете някаква бабина рецепта ,която не съм изпробвала за нос и гърло Tired Tired Tired

За носа пробвай с течен витамин С. Капваш няколко капки във всяка ноздра. На мен ми мина с Прополки, много чай, мед с лимони и лукчета. А за носа почистване с Стеримар и след това витамин С .

За гърло винаги много ми е помагал Хексорал спрей или разтвор за гаргара. Аз имам хроничен фарингит и понякога е просто страшно и само така се оправям. Но не знам дали може да св използват по време на бременност.

Друго което съм чувала за гърло е гаргара с лайка. Ако има налепи се слага и малко сода в лайката. Никога не съм пробвала защото от лайката ми става лошо и повръщам.

# 193
pepe one- можеш да си самоназначиш магнезии. На мен ми изписаха Diasporal -по 1 прахче на ден. Може да се купи от всяка аптека без рецепта (мъжът ми обикновено забравя рецептата, но до сега не е имал проблем). Казват че се води като хранителна добавка и се продава свободно. Моят доки вчера каза че до края на бремеността ще съм на магнезии.

Tolinka и другите мами, на които им предстои амнио- стискам палчета всичко да е наред. Бъдете спокойни, това ще остане просто лош спомен като гушнете здравите бебчета през август. Hug

# 194
ажете някаква бабина рецепта ,която не съм изпробвала за нос и гърло Tired Tired Tired
Гаргара - 200 мл вода се кипват, в тях се слага да поври 2-3 минути 1 с.л. смрадлика. Запарва се за още 5 минути. В тази гадост се слага 1 с.л. морска сол. Когато се охлади до телесна температура се разделя на три и се прави гаргара със съответното количество на три пъти (сутрин, обед, вечер) Като свърши, това количество не правиш повече  Peace
нашето Джи Пи е по тази част (бабините рецепти) знам го от нея, препоръча ми го и по време на бременността. Дано ти помогне!

Общи условия

Активация на акаунт