АВГУСТинчето си шава и на мама сладки ритничета раздава- №5

• 21 649
  • 744
  •   1
Отговори
# 390
А тази ФМ (надявам се, че правилно съм разбрала и разшифровката е фетална морфология, т.е. ултразвук) на какъв апарат е? Защото мен всеки път ме преглеждат на обикновен (3D) ултразвук и не знам какво точно имате предвид под подробна ФМ в 20-21 г.с.?

ФМ може да се направи и на обикновен 2D ехограф, на него си се вижда всичко, което е нужно на лекаря. 3D и 4D са си за кеф на родителите.

# 391
 И аз ще си правя тази ФТ и мисля да е в 20 г.с. Даже съм решила и със сигурност ще си направя и късната.

# 392
Т.е. на мен ми правят всеки път това изследване и не е необходимо да си записвам специален час за него? Всеки път докторът прави разни мерки, на главичката, дължина на бебето, на бедрото, обиколка на коремчето, преглежда гръбнака на бебо, оглежда кои кости (т.е. хрущяли) са се образували вече, преглежда лицето, крачетата, ръчичките и това е. За същото ли става въпрос?
Сигурно ми е тъп въпроса, ама като гледам как се записвате за такова нещо и се чудя - не е ли длъжен докторът така или иначе да го направи на консултацията? Вие на друго място ли се записвате?

# 393
Т.е. на мен ми правят всеки път това изследване и не е необходимо да си записвам специален час за него? Всеки път докторът прави разни мерки, на главичката, дължина на бебето, на бедрото, обиколка на коремчето, преглежда гръбнака на бебо, оглежда кои кости (т.е. хрущяли) са се образували вече, преглежда лицето, крачетата, ръчичките и това е. За същото ли става въпрос?
Сигурно ми е тъп въпроса, ама като гледам как се записвате за такова нещо и се чудя - не е ли длъжен докторът така или иначе да го направи на консултацията? Вие на друго място ли се записвате?

Не, не е точно така. Мерките на бебчето са си информация дали се развива съразмерно за седмиците.
По принцип това изследване не се покрива по ЗК и затова на ЖК няма да ти го направят, освен ако не платиш допълнително.
Гледа се кръвоносната с-ма на бебето, мозъчните полукълба, сърцето, гръбначен стълб, коремна кухина и други.
Важен е и специалиста, който те гледа всъщност какво вижда.
Разбира се това си е по желание Grinning

# 394
  • София
Ако те наблюдават в специализирана клиника не е нужно да се записваш на друго място, но ако ходиш на ЖК по касата ще ти се наложи защото там не обръщат внимание на нищо.

# 395
^VALINA^, е права...в ЖК се гледат размерите, а не самото развитие на органите. Най-малкото се изисква добро оборудване и специално обучение за ФМ. Затова допълнително се препоръчва и феталната ехокардиография.

# 396

На най най-първо място е важно кой те гледа. И техникат е от значение, но преди всичко специалист, който може да направи качествена фетална морфология.
До колкото ми е известно в България тези специалисти не са много, а за най-добрите се запазват часове месеци предварително.

# 397
Хм  newsm78 Ами показват ми докторите (ходя и във Виена и тук т.е 2-ма доктори имам) камерите на сърцето, гледат прешлените на гръбнака, гледат и полусферите дали са добре развити, даже бъбреците и коремчето и белите дробове май, ама аз не мога много да различа...Как да разбера дали са специалисти в това? С миналата бременност ходих в 25та седмица на 4Д в университетска болница и там ми направиха абсолютно същото, но ми дадоха снимки и филмче. Сруваше около 70 лв. Но ме бяха предупредили, че се ходи към 25та седмица - по-рано няма смисъл. Но пък може онзи доктор наистина да е бил специалист?!?!? Показваше на студентите с леко разочарование, че нищо ми няма (т.е. няма нищо интересно да ги научи) - това в кръга на шегата (едва ли човекът ми е мислил лошото Simple Smile ) Ще се обадя пак да питам. Колко стурва сега такова изследване?

# 398
А, и ако може да ми препоръчате такъв специалист в Пловдив (ако въобще има). Питам по-обстойно, защото този път не съм изпила нито един витамин, а фолиева киселина съм пила 3-4 хапчета общо. Дали на това изследване може да се установи, ако има последствие от това?

# 399
В Пловдив аз ходих при д-р Даскалов, в Медикус Алфа. Много доволна останах.
Струва 55 лв. и пак ти записват диск със снимки и клипче.
Иначе не знам как да разбереш дали твоя лекар е специалист точно в тази област.  newsm78

# 400
значи ще я правите към 20 г.с.
а знаете ли сайта на онзи кръглия календар по който лекарите гледат седмиците Simple Smile
http://www.ladypill.com/calendar.php
аз си гледах оттук, но от 2 седмици не работи сайта  Sad
"страницата е в процес на обновяване."

# 401
Прегледите за ЖК покриват само изследванията и да види дали всичко е наред със сърдечната дейност на бебето,другите мерения и екстри са въпрос на личен избор на лекаря ,но обикновенно не ги правят,трябва да си платиш

# 402
moli84, намерих това http://www.embarazada.com/gestograma.asp, но без обяснения...

# 403
Хей аз бързам да се похваля с добрата новина. Нямаме синдром на Даун  Simple Smile
Толинка, Марго и всички други мами с подобни съмнения и при вас ще е така!  Hug
Радвам се за хубавата новина!
Дано!
Интересува ме избра ли си лекар, който да ти прави амниоцентезата или беше на късмет.
На мен ми казаха, че всички, които я правят в МД са добри, но от друга страна ми препоръчаха един, който бил най-добър
и се двоумя дали да плащам за избор на лекар, но най-вероятно ще платя за да съм спокойна... Утре ще се обадя за да си запиша ден и час, иначе всички необходими изследвания съм подготвила, както и направлението за престоя в болницата.

Момичета, много пишете, не мога да ви изчета,
аз не усещам още никакви ритничета, а може би е рано,
ама нали така сте кръстили темата, та всеки път се питам само аз ли не усещам...

Нямам и черна линия на коремчето, а иначе то расте, пък никой още не ми го е мерил,
и за това ли е рано?

Целувки и хубав ден!
  bouquet

# 404
  • София
Момичета ,мислите ли да правите втората ФМ и кога точно? Четох че се прави м/у 18-23 г.с.

И аз имам записан час за 17.03. - 20 г.с.

Общи условия

Активация на акаунт