Майчинството счетоводно - 28

• 41 779
  • 737
  •   1
Отговори
# 405
  • София-Младост
Цоп с един ЗАпрос: Crazy

Ако терминът ми е 23 февруари, а съм родила на 4-ти същия месец, каква дата трябва да фигурира на третия ми болничен в графата "да се яви на работа".

Да обясня защо задавам тъпия въпрос, след като знам, че общо дните на трите болнични трябва да са 135:

1. Първият ми болничен е от 9 януари до 23 февруари;
2. Вторият е от 4 февруари до 18 март, обаче:
3. Третият болничен педито го е изчислила и съответно издала от 18 март до 18 май!!!

Според мен така стават 129, а не 135 дена (стори ми се съмнително и го сметнах). Аз ли греша, или педито? Моля, отговорете, за да поправим грешката, ако има такава, преди да го занеса на счетито.

Само се надявам, че ако има грешка, няма да ми откажат преиздаване. Ама пък какво съм виновна аз, в крайна сметка, занесени им бяха копия от предишните 2 болнични...
В третия болничен има грешка, върни го за поправка.

# 406
Въпрос до мамите които са на "ТИ"със счетоводството-имате ли представа дали има значение поредността на болничните издадени от личните лекари или от ЛКК т.е ако имаш да кажем 60 дни с ЛКК след това можеш ли да полваш и полагаемите ти се 40 дни от личния лекар.Предварително Ви благодаря сладки мами.

Тук счетоводството няма нищо общо. Имате право на 40 дни издадени еднолично от ОПЛ, но те не могат да са непрекъснати. ОПЛ може да Ви издаде най-много 7 дни. Продължението задължително трябва да е с ЛКК. Едноличните болнични трябва да се предхождат от отработени дни.
Може би не съм задала въпроса си правилно.Всичко това което gargamela е отговорила ми е ясно.не съм на ясно дали след ЛКК от примерно 60 дни след определен период от време при нужда имаш право на 7 дни да кажем от личния си лекар
Здравейте
скоро дъщеря ми става на 2г. (01.05.) и се връщам на работа. Интересува ме мога ли веднага да си пусна полагащия ми се платен отпуск или трябва да походя малко на работа за актуализация на заплатата (и колко съответно)

Ако заплатата Ви подлежи на актуализация, ще трябва да отработите поне 10 дни в май и да си пуснете отпуск от юни, за да се възползвате от увеличението. Ако не подлежи на актуализация - можете да пуснете отпуска веднага след този за гледане на дете до 2г.

Аз искам да попитам,след като ми изтече майчинството,работодателят
има ли право да ми откаже полагаемият ми се платен отпуск?

Има право да Ви откаже този за 2010г., както и за 2009 (последния няма право да Ви го отказва след юни 2010г.).

# 407
  • Пловдив
Може би не съм задала въпроса си правилно.Всичко това което gargamela е отговорила ми е ясно.не съм на ясно дали след ЛКК от примерно 60 дни след определен период от време при нужда имаш право на 7 дни да кажем от личния си лекар

да,разбира се че имаш право

# 408
  • offshore & overseas
Момичета, благодаря!  bouquet Значи, грешката е вярна. Laughing

# 409
  • софия
Благодаря за отговора!

# 410
Здравейте:)  имам постоянен трудов договор ,но мисля да започна и допълнителна работа .Въпросът е следният: знам че може  да работя и да имам  едновременно постоянен и граждански договор,има ли обаче значение каква е професията която упражнявам и как това се отразява майчинството след време.Гражданският договор ще бъде само за лятото.

# 411
  • Пловдив
Здравейте:)  имам постоянен трудов договор ,но мисля да започна и допълнителна работа .Въпросът е следният: знам че може  да работя и да имам  едновременно постоянен и граждански договор,има ли обаче значение каква е професията която упражнявам и как това се отразява майчинството след време.Гражданският договор ще бъде само за лятото.

професията няма значение.има значение осигуртиления ти доход.колкото е по-голям,толкова повече пари месечно ще взимаш през първата година

# 412
Здравейте,момичета!Има шанс да започна работа отвкъщи на граждански договор.Искам да попитам трябва ли някъде да уведомявам за това и ще се отрази ли на майчинството ми? На 07.04 детето ми навършва годинка и минаванм на 240лв. - възможно ли е заради този граждански договор да ми намалят майчинството на 120, нали толкова се даваше на работещите родители?Освен това няма твърдо заплащане, а е на заработка, т.е. може и нищо да не изкарам.

# 413
  • София-Младост
Здравейте,момичета!Има шанс да започна работа отвкъщи на граждански договор.Искам да попитам трябва ли някъде да уведомявам за това и ще се отрази ли на майчинството ми? На 07.04 детето ми навършва годинка и минаванм на 240лв. - възможно ли е заради този граждански договор да ми намалят майчинството на 120, нали толкова се даваше на работещите родители?Освен това няма твърдо заплащане, а е на заработка, т.е. може и нищо да не изкарам.
Никого не уведомяваш и нищо няма да ти се намали. Догодина само, ако си взела парички си подаваш годишна данъчна декларация.

# 414
Ала-бала,много благодаря за експресния отговор!  bouquet

# 415
Здравейте! Искам влезнах във форума и много ми допадна, защото питам много хора за въпросите ми и всички ми казват различно. Аз съм на 20 год и имам 4 месеца трудов стаж и една година вече работя на граждански договор, след като разбрах, че съм бременна започнах да се осигурявам на 800лв в на баща ми фирмата и въпросът ми е ще мога да си взимам нормално майчинство и болничен? Термина ми е на 2 септември ,а първия болнични трябва да ми е от 18 юли. И другия въпрос ми е имам ли право на болничен преди термина и ако имам имам ли полза от него.

Благодаря предварително за отделеното време.

# 416
Момичета имам няколко въпроса за попълване на данъчна декларация при продаден автомобил през 2009 година. Къде трябва да си задам въпросите?

# 417
  • Пловдив
Здравейте! Искам влезнах във форума и много ми допадна, защото питам много хора за въпросите ми и всички ми казват различно. Аз съм на 20 год и имам 4 месеца трудов стаж и една година вече работя на граждански договор, след като разбрах, че съм бременна започнах да се осигурявам на 800лв в на баща ми фирмата и въпросът ми е ще мога да си взимам нормално майчинство и болничен? Термина ми е на 2 септември ,а първия болнични трябва да ми е от 18 юли. И другия въпрос ми е имам ли право на болничен преди термина и ако имам имам ли полза от него.

Благодаря предварително за отделеното време.

колко ще ти е общия трудов стаж към момента на издаване на 45 дневния болничен
месеците на граждански не ги смяташ

# 418
Здравейте!Може ли да ми кажете,ако работодателят не внася няколко месеца социалните ми осигуровки,има ли вероятност след като ги внесе,да не си получа парите от болничните.Имам болничен от декември,който все още не е изплатен.За здравните,явно ги внася,защото при проверка ми показва,че съм с непрекъснати здравноосигурителни права.
Благодаря!

# 419
  • Пловдив
Здравейте!Може ли да ми кажете,ако работодателят не внася няколко месеца социалните ми осигуровки,има ли вероятност след като ги внесе,да не си получа парите от болничните.Имам болничен от декември,който все още не е изплатен.За здравните,явно ги внася,защото при проверка ми показва,че съм с непрекъснати здравноосигурителни права.
Благодаря!

след като работодателят ти внесе осигуровките и болничните листове-всичко ще ти изплатят наведнъж

Общи условия

Активация на акаунт