Майчинството счетоводно - 28

• 41 697
  • 737
  •   1
Отговори
# 510
Здрасти, момичета! Кажете, много Ви моля, по принцип парите за болничен (по бременност 45 дни преди термина) за март ще бъдат изплатени примерно кога в април месец? в края или в средата? и съответно за април на май? Ной закъснява изплати или не? на мен сега трябва пари, затова и питам. Мерси.  Wink Embarassed

# 511
  • Пловдив
Здрасти, момичета! Кажете, много Ви моля, по принцип парите за болничен (по бременност 45 дни преди термина) за март ще бъдат изплатени примерно кога в април месец? в края или в средата? и съответно за април на май? Ной закъснява изплати или не? на мен сега трябва пари, затова и питам. Мерси.  Wink Embarassed

ако 45 дневния ти е започнал през март,парите за март ще ти ги изплатят края на април.
парите за април-средата на май

# 512
  • София-България, Израел - където си поискам
зависи от това кога счетоводителката занесе документите в НОИ, а това е най-рано два дни след като са изплатени заплатите във фирмата и е подадена декл.1 в НАП. След това до 14 дни НОИ превежда парите. По-добре се настрой за към края на месеца, за май месец по същия начин.
С Елфита сме писали едновременно Wink

# 513
 :Благодаря Ви. Този сайт е  полезен за мен. Аз съм рускиня и живея тук поне 2 години. След няколко седмици ще родя моята сладура Марго. Не говоря много хубаво на български. Извинявайте за грешки.  Grinning Wink

# 514
Имам следния въпрос: на каква база ще ми се изчислява майчинството, ако болничния 45 преди термин трябва да е от 01.10.2010, като от 01.05.2010 смятам да изляза болничен до края на бременността? За обикновенния болничен е ясно че ще е на база от ноември 2009 до април 2010, но майчинството на база окт. 2009-септ. 2010 ли ще бъде или базата ще се борй една година назад от болничния от 01.05.2010, т.е. от май 2009 до април 2010?

10.2009 - 09.2010 ще бъде периодът.

тоест това че ще бъдя непрекъснато в болничен до излизането по майчинство не оказва влияние и сумите от болничния ще влизат в изчисляването на майчинството? защото някъде по нагоре четох че трябвало да има 10 работни дни в месеца предхождащ болничния/майчинството?

# 515
  • Пловдив
тоест това че ще бъдя непрекъснато в болничен до излизането по майчинство не оказва влияние и сумите от болничния ще влизат в изчисляването на майчинството? защото някъде по нагоре четох че трябвало да има 10 работни дни в месеца предхождащ болничния/майчинството?
това,че си в дълъг болничен няма да ти повлие на обезщетението,ако 6 м преди него си била на едни и същи осигуровки
но ако си ги вдигнала с цел по-голямо обезщетение два месеца преди болничния-няма да се случат нещата както си ги планирала

# 516
това,че си в дълъг болничен няма да ти повлие на обезщетението,ако 6 м преди него си била на едни и същи осигуровки
но ако си ги вдигнала с цел по-голямо обезщетение два месеца преди болничния-няма да се случат нещата както си ги планирала

Не съм вдигала осигуровките, но ако съм в болничен от май 2010 и после за майчинството се връща 1 година назад от май 2010 ще взимам по млако пари, защото до август миналата година ми е била по ниска заплата, но ако майчинството се смята 1 год. назад от окт.2010 е ок. За това се чудя този болничен от май ще повлияе ли на майчинството, като няма да имам 10 работни дни в месеца предхождащ издаването наболничния 45 дни преди термин. Малко сложно го обяснявам, но ми е важно да си изясня нещата.

# 517
Здравейте много съм объркана! Незнам какво да пражя, какво ме очаква... Моля за съвет!!!
В момента гледам дететнцето си което е на 1.3г - отпуска ми по майчинство изтича на 22.12.2010. Днес видях двете чертички на теста. По принцип не е планувано, мислехме за второ дете по нататък. Аз съм раздвоена, но таткото е категоричен - ще си имаме второ дете.
Моля за малко разяснения каква е процедурата и кой е най удачния вариант? Трябва ли да се връщам на работа и да си прекъсна отпуска за да вземам в последствие по високо майчинство за второто дете? Както писах по горе отпуска ми за майчинство изтича на 22.12.2010, а по мое изчисление термина ми е за края на ноември. Какви са алтернативите?
Предварително БЛАГОДАРЯ!!!!!

# 518
  • Пловдив
beru6ka ,базата ти е както ти е написала Ала Бала.т.е по-ниската заплата няма да ти влезе в базата и дългия болничен няма да ти повлия на обезщетението.

Здравейте много съм объркана! Незнам какво да пражя, какво ме очаква... Моля за съвет!!!
В момента гледам дететнцето си което е на 1.3г - отпуска ми по майчинство изтича на 22.12.2010. Днес видях двете чертички на теста. По принцип не е планувано, мислехме за второ дете по нататък. Аз съм раздвоена, но таткото е категоричен - ще си имаме второ дете.
Моля за малко разяснения каква е процедурата и кой е най удачния вариант? Трябва ли да се връщам на работа и да си прекъсна отпуска за да вземам в последствие по високо майчинство за второто дете? Както писах по горе отпуска ми за майчинство изтича на 22.12.2010, а по мое изчисление термина ми е за края на ноември. Какви са алтернативите?
Предварително БЛАГОДАРЯ!!!!!

първо честито-дар Божи е това

за второто дете ще взимаш колкото за първото,ако до 45 дневния за второто си останеш в майчинство т.е не трябва да се връщаш на работа,отпус,болничен или първото дете на ясла
от 45 дневния ще взимаш обезщетението+120 лв за първото

# 519
   bouquet Момичета благодаря за бързите отговори на многото и тъпи въпроси, които избълвах  Mr. Green но нещо се прокрадна съмнението и държах да съм на 100 % сигурна.

# 520
Благодаря за бързия отговор Elfita!!!Страхотни сте!!!   bouquet   bouquet   bouquet

# 521
Здравейте мили майчета  Simple Smile
благодаря, че отделяте от времето си, за да отговаряте на въпросите ни  Hug
Ето го и моя: на 15.05.2010 г. ми свършва отпуска за отглеждане на малко дете до 2 години. Имам да ползвам натрупан отпуск за 2 години, задължително ли трябва да отработя 10 дни за актуализация на заплата, която при мен няма да е променена отпреди  да излезна в майчинство. Счетоводителката ми каза, че трябвя да отработя тези 10 дни, в противен случай отпуската ще ми бъде платена върху майчинските, които съм взимала - 240 лв.
Моля за вашия компетентен отговор.
Благодаря ви предварително  Peace
Отпуска се изчислява на базата на предходен месец, през който си отработила минимум 10дни. Какви са тия глупости за изчисление на база обезщетение...

Аз нямам възможност да работя, даже и 10 дни, тоест на база преди майчинството ли трябва да ми се води отпуската?

# 522
Момичета аз съм на срочен трудов договор от една година,който завършва на 31.05.2010.На 13.07. ще трябва да ми се издаде болничен -45 дни преди раждане,а термина е 27 .08.Ако на 30.05.2010 си взема болнични до 13.07 какво ще стане?Имат ли право да ме съкратят,а ако не ще продължавам ли да се водя там на работа в училището,което работя?Кой ще ми плаща здравните осигуровки през бременността?

# 523
Момичета аз съм на срочен трудов договор от една година,който завършва на 31.05.2010.На 13.07. ще трябва да ми се издаде болничен -45 дни преди раждане,а термина е 27 .08.Ако на 30.05.2010 си взема болнични до 13.07 какво ще стане?Имат ли право да ме съкратят,а ако не ще продължавам ли да се водя там на работа в училището,което работя?Кой ще ми плаща здравните осигуровки през бременността?

Щом договора е срочен имат право да го прекратят, независимо, че си в болнични. Ще ти изплатят болничните до 13.07, но след това няма да ти се плащат бременност и раждане и майчинсто. По-добре си намери другаде да те осигуряват за няколко дена и след това излез в болнични за общо заболяване и другите за бременност.Здравните по време на болнични са за сметка на работодателя.

# 524
  • Пловдив
Аз нямам възможност да работя, даже и 10 дни, тоест на база преди майчинството ли трябва да ми се води отпуската?

ще ти я изплатят на база заплатата ти от преди 45 дневния болничен,в който имаш 10 отработени дни

Общи условия

Активация на акаунт