Майчинството счетоводно - 28

• 41 555
  • 737
  •   1
Отговори
# 30
Честит Празник, момичета   bouquet !

Имам въпрос : Болничният ми, който се издава 45 дни преди термина  е подаден в НОИ от счетоводителката ни, на 4ти този месец !
Той е от 14 Януари до 28 Февруари.
Родих 10 дни преди термин, съответно вече имам издаден нов болничен, от 18 Февруари, дала съм го в счетоводството.
Въпросът ми е този нов болничен кога трябва да се представи в НОИ?

Сега , или следващият месец ?

Подозирам , че счетоводителката ще го вкара следващият месец, поне до сега практиката  и е такава ! Дали ще е проблем  Whistling, тъй като де факто двата болнични се застъпват ?!

Не знам дали обясних правилно, дано сте ме разбрали  Blush !

# 31
  • София-Младост
Честит Празник, момичета   bouquet !

Имам въпрос : Болничният ми, който се издава 45 дни преди термина  е подаден в НОИ от счетоводителката ни, на 4ти този месец !
Той е от 14 Януари до 28 Февруари.
Родих 10 дни преди термин, съответно вече имам издаден нов болничен, от 18 Февруари, дала съм го в счетоводството.
Въпросът ми е този нов болничен кога трябва да се представи в НОИ?

Сега , или следващият месец ?

Подозирам , че счетоводителката ще го вкара следващият месец, поне до сега практиката  и е такава ! Дали ще е проблем  Whistling, тъй като де факто двата болнични се застъпват ?!

Не знам дали обясних правилно, дано сте ме разбрали  Blush !

Принципно до два дни след като са подадени декларация обр.1 за м.02.

# 32
Честит празник момичета!  bouquet Heart Eyes

Имам следния въпрос: В момента съм в неплатен отпуск за отгл. на дете до 8 год. по чл.167а ал.1. Отпускът ми изтича след 2 месеца, след което няма да се връщам на старата работа. Междувременно, докато съм в този отпуск, имам ли право да работя на трудов догвор при друг работодател? Предлагат ми да започна на 4 часа и работата ме устройва, но дали закона позволява?

# 33

А тя трябва да е подадена, щом вече има представен болничен в НОИ, за 02. месец, така ли  Embarassed ?

# 34
  • София
Здравейте момичета. Имам и аз един въпрос към вас, който ме вълнува от известно време.

Работя и се осигурявам по договор за възлагане на управление към ООД. Бих искала да попитам, дали с този си договор бих имала някакъв проблем при получаване на майчинство 410 дни и след това отпуска от 1 г за отглеждане на малко дете.
Много благодаря предварително.

# 35

А тя трябва да е подадена, щом вече има представен болничен в НОИ, за 02. месец, така ли  Embarassed ?

Този болничен започва в януари и за това е подаден в НОИ. Не е гаранция, че декларация 1 за м. ІІ е подадена. Болничния, който започва през февруари ще ти  се занесе по-късно. Плюс това по него ще имаш плащане само за дните след 01.03

Здравейте момичета. Имам и аз един въпрос към вас, който ме вълнува от известно време.

Работя и се осигурявам по договор за възлагане на управление към ООД. Бих искала да попитам, дали с този си договор бих имала някакъв проблем при получаване на майчинство 410 дни и след това отпуска от 1 г за отглеждане на малко дете.
Много благодаря предварително.

Няма проблеми. На договор за управление и контрол си осигурена за общо заболяване и майчинство.  За майчинството за отглеждане на дете до 2 г. ще ти е проблем само ако ти прекратят договора.

# 36
  • София
Благодаря ти VIva за бързия отговор.
Искам да те попитам има ли разлика между договора за управление и контрол и моя договор, който е договор за възлагане на управление. В него няма задъжителните реквизити за трудов договор - работно време, място на работа, отпуск и т.н. Той сам по себе си не е трудов, но се внасят ЗО за мен със сигурност.
Благодаря ти.

# 37
Благодаря ти VIva за бързия отговор.
Искам да те попитам има ли разлика между договора за управление и контрол и моя договор, който е договор за възлагане на управление. В него няма задъжителните реквизити за трудов договор - работно време, място на работа, отпуск и т.н. Той сам по себе си не е трудов, но се внасят ЗО за мен със сигурност.
Благодаря ти.

Мисля, че говорим за един и същи вид договор. За получаване на обезщетение за бременност и раждане и после майчинство е важно да си социално осигурена. Здравното в случая не се отнася. За по-сигурно можеш да попиташ счетоводителката какви осигуровки ти внася.

# 38
  • Пловдив

Имам следния въпрос: В момента съм в неплатен отпуск за отгл. на дете до 8 год. по чл.167а ал.1. Отпускът ми изтича след 2 месеца, след което няма да се връщам на старата работа. Междувременно, докато съм в този отпуск, имам ли право да работя на трудов догвор при друг работодател? Предлагат ми да започна на 4 часа и работата ме устройва, но дали закона позволява?

да,може да работиш при друг работодател
прочети си договора-упоменати ли са някакви условия при започването на работа при друг работодател

# 39

да,може да работиш при друг работодател
прочети си договора-упоменати ли са някакви условия при започването на работа при друг работодател

Elfita , благодаря ти! Hug

# 40
Ала-Бала, Viva_123 , благодаря ви   bouquet !

# 41
Здравейте
Може ли да ми кажете колко дни е болничния който дава личния лекар и какво следва след като изтекат болничните до първата година на детето?
Благодаря предварително Hug

# 42
  • Пловдив
Здравейте
Може ли да ми кажете колко дни е болничния който дава личния лекар и какво следва след като изтекат болничните до първата година на детето?
Благодаря предварително Hug

личния лекра дава различни дни на всяка жена,защото всяка ражда по различно време.сметни си сама колко трябва да ти даде,като сборът от дните на трите болнични листа трябва да е 135 дни
преди да изтече болничния от педиатъра подаваш
Молба за отпуск в свободен текст до работодателя;
- Декларация 2 по образец – изтегли тук: http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc

- копие на акта за раждане на детето;

Ето примерен текст на молбата, която се подава до работодателя:

До Управителя
На .................................................

МОЛБА

От ........................................................., ЕГН ............................................. на длъжност ................................................... в ............................................................

На основание чл.163, ал.1 от Кодекса на труда, чл.45,ал.1,т.2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските и приложените молба-декларация за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни и акт за раждане на ...................................................................

Моля

Да ми бъде разрешено да ползвам отпуск за бременност и раждане за разликата от 135 до 410 дни за детето : ..............................................................., считано от .............................

Гр. Пловдив
Дата: ......................

Служител: ............................
/ .............................../

# 43
  • окр Пазарджик
Здравейте !
Честит празник!
Преди малко ходих до банкомата да си тегля оа безщетението от нои за майчинство ( първата година изтече на 21 февруари), т.е. сега би трябвало да са ми преведени за януари, проблема е , че са ми превели по-малко от половината пари, които до сега са ми превеждали на месец. Каква може да е причината или аз се бъркам нещо?

# 44
  • Пловдив
Здравейте !
Честит празник!
Преди малко ходих до банкомата да си тегля оа безщетението от нои за майчинство ( първата година изтече на 21 февруари), т.е. сега би трябвало да са ми преведени за януари, проблема е , че са ми превели по-малко от половината пари, които до сега са ми превеждали на месец. Каква може да е причината или аз се бъркам нещо?

не се гледа първата година,а кога ти изтичат 410 те дни.ако изтичат на 21 февруари
този месец са ти превели обезщетението за дните от февруари /не за януари/-парите са по-малко,защото нямаш цял месец,а и се плащат само работните дни

Общи условия

Активация на акаунт