Майчинството счетоводно - 28

• 41 734
  • 737
  •   1
Отговори
# 465
  • Русе
На 17-ти май трябва да подам документи за втората година майчинство а днес фирмата е обявила несъстоятелност. Какво трябва да направя за да не загубя майчинството си?

# 466
  • Пловдив
На 17-ти май трябва да подам документи за втората година майчинство а днес фирмата е обявила несъстоятелност. Какво трябва да направя за да не загубя майчинството си?
трябва да си намериш друга фирма
на 17 май да започнеш работа в другата фирма фиктивно и на 18 да излезнеш в майчинство
трябва да имаш 1 ден отработен в новата фирма

# 467
  • Русе
Elfita ,   bouquet
Може ли още два въпроса?
До май каква ще се водя - безработна по майчинство? Кандидатствам по една програма  и не трябва да съм безработна. По майчинство чрез фирма да, но не и в този случай  newsm78
Мога ли сега да се прехвърля в друга фирма или да чакам 18 май ( 17-ти ми е последния ден)?
И още нещо: другата фирма ще трябва ли да плаща някакви осигуровки за мен и ако да в какъв размер ?

Последна редакция: пн, 29 мар 2010, 22:38 от eli_dechkin

# 468
  • Пловдив
Elfita ,   bouquet
Може ли още два въпроса?
До май каква ще се водя - безработна по майчинство? Кандидатствам по една програма  и не трябва да съм безработна. По майчинство чрез фирма да, но не и в този случай  newsm78
Мога ли сега да се прехвърля в друга фирма или да чакам 18 май ( 17-ти ми е последния ден)?
И още нещо: другата фирма ще трябва ли да плаща някакви осигуровки за мен и ако да в какъв размер ?

до 17 май НОИ ще ти изплаща обезщетението,независимо че фирмата е фалирала,но точна как ще те водят се затруднявам да отговоря.ако се прехвърлиш по-рано от 17 май в другата фирма,губиш обезщетението за бременност и раждане от момента на започване във втората фирма до 17 май.след това ще ти изплащат отпуска за отглеждане на дете т.е 240 лв
фиктивната фирма ще ти плаща 20,16 лв на месец здравна за 2010 г

# 469
  • Русе
А мога ли сега да се прехвърля в друга фирма?
Още веднъж благодаря  Hug

Писали сме едновременно и затова е станало дублиране на въпроси и отговори. Embarassed

Последна редакция: пн, 29 мар 2010, 23:00 от eli_dechkin

# 470
  • Пловдив
А мога ли сега да се прехвърля в друга фирма?
Още веднъж благодаря  Hug

ако се прехвърлиш по-рано от 17 май в другата фирма,губиш обезщетението за бременност и раждане от момента на започване във втората фирма до 17 май.след това ще ти изплащат отпуска за отглеждане на дете т.е 240 лв

# 471
Момичета, имам и аз два въпроса. В момента съм отпуск за отглеждане на малко дете (сега е на 1 г. и 3 м.), но ми предстои раждане на второ дете през май. По чл. 49 от КСО за второто дете ми се полага майчинство в размер какъвто е бил за първото дете (да речем 500). Да разбирам ли, че също ми се полагат и 50 % от обезщетението за отглеждане на първото, т.е. 500 +120 лв, тези 120 на какво основание са - на чл. 54, ал. 1 от КСО ли?
Вторият ми въпрос е: работодателят ми е превел ЗО за цялата 2010, обаче на два транша – първо е превел ЗО все едно, че МОП е 260, а после са разбрали за промяната и са довнесли разликата от 260 до 420. И на двете платежни е указан срок 1.1.2010-31.12.2010 и съответното егн. Обаче сега системата не отчита, че има плащане на моите здравни и съответно нямам майчинство. Какво да се прави?
Мога ли да ви помоля да ми отговорите! Дано сте ми разбрали кьопавите обяснения. Хиляди благодарности за търпението.

Последна редакция: вт, 30 мар 2010, 06:57 от miralan

# 472
здравейте имам питане сега е втората година от майчинството на минимална заплата, шефът ми не е подал документите на време за Февруари месец и сега ще взимам 1 месец назад.Та въпросът ми е всеки път ли трябва да го чакам за да взема пари той така ако закъснява аз оставам без пари.Защо пак съм зависима от фирмата   #Cussing out

# 473
Може ли един въпрос? Февруари месец подадох всички необходими документи за преминаване към втората година майчинство (240лв.). Шефът ми твърди, че документите ми са подадени в НОИ в началото на този месец. В сайта на НОИ обаче статуса ми в "Справка за приети документи....." стои- актуален статус на документа: изплатен . Чакам да ми се изплатят парички за половината  месец от февруари. Възможно ли е в НОИ да забавят дори и отбелязването на приетите документи, пък да не говорим за обработката им и изплащането newsm78.Случвало ли се е на някой подобно нещо? Благодаря ви предварително  bouquet

# 474
  • София-България, Израел - където си поискам
здравейте имам питане сега е втората година от майчинството на минимална заплата, шефът ми не е подал документите на време за Февруари месец и сега ще взимам 1 месец назад.Та въпросът ми е всеки път ли трябва да го чакам за да взема пари той така ако закъснява аз оставам без пари.Защо пак съм зависима от фирмата   #Cussing out
да, зависи  от това кога работодателя ще подаде документите.
Може ли един въпрос? Февруари месец подадох всички необходими документи за преминаване към втората година майчинство (240лв.). Шефът ми твърди, че документите ми са подадени в НОИ в началото на този месец. В сайта на НОИ обаче статуса ми в "Справка за приети документи....." стои- актуален статус на документа: изплатен . Чакам да ми се изплатят парички за половината  месец от февруари. Възможно ли е в НОИ да забавят дори и отбелязването на приетите документи, пък да не говорим за обработката им и изплащането newsm78.Случвало ли се е на някой подобно нещо? Благодаря ви предварително  bouquet
би трябвало да си получила парите, щом пише изплатен newsm78изчакай и утре Peace

# 475
Може би аз не съм написала ясно. Изплатена ми е сумата, която е до навършване на 1 година  на щерка ми. За втората година, дори не е отбелязано, че са ми получили документите.

# 476
Здравейте момичета, които толкова много помагате за счетоводните неволи на майките Simple Smile

Предварително се извинявам, ако вече е коментирано, но наистина нямам възможност да изчета всичко.

Въпросът ми е във връзка с попълването на Данъчна декларация за доходите на физически лица. Миналата година ми се засичат три вида доходи - от трудово правоотношение, от граждански договор и от майчинството. За първите две ми е ясно как се декларират, не знам обаче как стои въпросът с доходите от майчинството. Необходимо ли е да декларирам доходи от майчинство при попълването на данъчната декларация(знам, че са освободени от данъци) и ако да, с какъв документ?

Много благодаря!

# 477
  • Stavanger, Norway
Здравейте. И друг път съм задавала въпроси в темата, за отговорите на които много благодаря   bouquet Този път въпросът идва от моя позната, която иска да планува второ дете и се нуждае за съвет относно осигуровките и майчинството. Последно се е осигурявала през 2005г., след което е внасяла само здравни осигуровки. При това положение ако забременее ще има ли право на обезщетение или трябва да започне да се самоосигурява? Ако е второто как трябва да се случи това? Благодаря за вниманието.

# 478
Благодаря ти jakinik направо ще ходя да се гръмна  smile3518

# 479
Моля за помощ-имате ли мейл на НОИ Пловдив-не можем да се разберем относно Декларация 50/51 за майчинските-вече 6 месеца летят писма-оплаквания и пари нямам-просто искам нещо черно на бяло да ми обяснят-аз живея в София и ходенето до Пловдив ми е мъка.Предварително благодоря.

Общи условия

Активация на акаунт