Майчинството счетоводно - 28

• 41 731
  • 737
  •   1
Отговори
# 480
  • В полите на Пирин планина
Моля за помощ-имате ли мейл на НОИ Пловдив-не можем да се разберем относно Декларация 50/51 за майчинските-вече 6 месеца летят писма-оплаквания и пари нямам-просто искам нещо черно на бяло да ми обяснят-аз живея в София и ходенето до Пловдив ми е мъка.Предварително благодоря.

РУСО - ПЛОВДИВ
ул. "Любен Каравелов" № 7
ул. "Скайлер" № 5
п.код 4000
факс: 032-60-87-40

E-mail:
Plovdiv@NSSI.BG

Здравейте. И друг път съм задавала въпроси в темата, за отговорите на които много благодаря   bouquet Този път въпросът идва от моя позната, която иска да планува второ дете и се нуждае за съвет относно осигуровките и майчинството. Последно се е осигурявала през 2005г., след което е внасяла само здравни осигуровки. При това положение ако забременее ще има ли право на обезщетение или трябва да започне да се самоосигурява? Ако е второто как трябва да се случи това? Благодаря за вниманието.

Не, няма да има право на обезщетение. Само осигурените лица имат право на обезщетение. Не може да се самоосигурява без основание. Евентуално може да сключи фиктивен договор при познат и да си внася сама осигуровки.

Здравейте момичета, които толкова много помагате за счетоводните неволи на майките Simple Smile

Предварително се извинявам, ако вече е коментирано, но наистина нямам възможност да изчета всичко.

Въпросът ми е във връзка с попълването на Данъчна декларация за доходите на физически лица. Миналата година ми се засичат три вида доходи - от трудово правоотношение, от граждански договор и от майчинството. За първите две ми е ясно как се декларират, не знам обаче как стои въпросът с доходите от майчинството. Необходимо ли е да декларирам доходи от майчинство при попълването на данъчната декларация(знам, че са освободени от данъци) и ако да, с какъв документ?

Много благодаря!

Обезщетенията не се включват в данъчната декларация.
Може би аз не съм написала ясно. Изплатена ми е сумата, която е до навършване на 1 година  на щерка ми. За втората година, дори не е отбелязано, че са ми получили документите.

Може още да не са подадени от работодателя или да не са обработени от НОИ.

Последна редакция: вт, 30 мар 2010, 15:02 от AnMary

# 481
  • София-България, Израел - където си поискам
Може би аз не съм написала ясно. Изплатена ми е сумата, която е до навършване на 1 година  на щерка ми. За втората година, дори не е отбелязано, че са ми получили документите.
нека работодателя ти да провери как е подадена информацията в декл.1, според мен там има някаква грешка Thinking. или още не са подадени, но до 31.03 и това трябва да направи така,че малко ме съмнява това да е причината.

# 482
  • Stavanger, Norway
jakinik , Благодаря за отговора.

# 483
Много благодаря за бързия отговор  bouquet

# 484
Здравейте!
Изкам да попитам от името на една приятелка, чието дете скоро става на годинка. След изтичането на 410 дни обезщетение може ли да прехвърли майчинството си на баща си, който е в предизвестие за съкращаване?
Предварително благодаря за отговора!

# 485

Здравейте, имам един въпрос по повод за изплащане на болнични по бременност. Извинявам се много за възможни грешки - аз не съм българка и не знам доста този език.

Тези 45 дни от 1 ми болничен ще бъде изплатен наведнъж или по месеци?

Примерно,аз съм в болничен от 15 март, получила пари за работа сега,обаче 13 дни съм в болничен по бременност за март.

Тези 13 дни ще бъдат изплатени на април месец, а за април в май?

Или всички дни по бременност (13 за март и останете за април) ще бъдат от NOI заедно в край на април?

Благодаря Ви.

# 486
  • София-Младост

Здравейте, имам един въпрос по повод за изплащане на болнични по бременност. Извинявам се много за възможни грешки - аз не съм българка и не знам доста този език.

Тези 45 дни от 1 ми болничен ще бъде изплатен наведнъж или по месеци?

Примерно,аз съм в болничен от 15 март, получила пари за работа сега,обаче 13 дни съм в болничен по бременност за март.

Тези 13 дни ще бъдат изплатени на април месец, а за април в май?

Или всички дни по бременност (13 за март и останете за април) ще бъдат от NOI заедно в край на април?

Благодаря Ви.
Ще се изплаща по месеци. Парите за март ще получиш април, тези за април през май.

# 487
 Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning
Мерси.

# 488
Момичета, имам и аз два въпроса. В момента съм отпуск за отглеждане на малко дете (сега е на 1 г. и 3 м.), но ми предстои раждане на второ дете през май. По чл. 49 от КСО за второто дете ми се полага майчинство в размер какъвто е бил за първото дете (да речем 500). Да разбирам ли, че също ми се полагат и 50 % от обезщетението за отглеждане на първото, т.е. 500 +120 лв, тези 120 на какво основание са - на чл. 54, ал. 1 от КСО ли?
Вторият ми въпрос е: работодателят ми е превел ЗО за цялата 2010, обаче на два транша – първо е превел ЗО все едно, че МОП е 260, а после са разбрали за промяната и са довнесли разликата от 260 до 420. И на двете платежни е указан срок 1.1.2010-31.12.2010 и съответното егн. Обаче сега системата не отчита, че има плащане на моите здравни и съответно нямам майчинство. Какво да се прави?
Мога ли да ви помоля да ми отговорите! Дано сте ми разбрали кьопавите обяснения. Хиляди благодарности за търпението.
Мога ли да помоля за коментар и за тези два въпроса.

# 489
Обезщетенията не се включват в данъчната декларация.

Много благодаря.

# 490
  • София-България, Израел - където си поискам
Момичета, имам и аз два въпроса. В момента съм отпуск за отглеждане на малко дете (сега е на 1 г. и 3 м.), но ми предстои раждане на второ дете през май. По чл. 49 от КСО за второто дете ми се полага майчинство в размер какъвто е бил за първото дете (да речем 500). Да разбирам ли, че също ми се полагат и 50 % от обезщетението за отглеждане на първото, т.е. 500 +120 лв, тези 120 на какво основание са - на чл. 54, ал. 1 от КСО ли?
Вторият ми въпрос е: работодателят ми е превел ЗО за цялата 2010, обаче на два транша – първо е превел ЗО все едно, че МОП е 260, а после са разбрали за промяната и са довнесли разликата от 260 до 420. И на двете платежни е указан срок 1.1.2010-31.12.2010 и съответното егн. Обаче сега системата не отчита, че има плащане на моите здравни и съответно нямам майчинство. Какво да се прави?
Мога ли да ви помоля да ми отговорите! Дано сте ми разбрали кьопавите обяснения. Хиляди благодарности за търпението.
малко е объркано , не е било необходимо да се внасят ЗО за цялата 2010г .Трябва да се подава декларация 1, за да се получават обезщетенията на време, същото важи и за за болничния който сега ще вземеш за раждането на второто си дете.

# 491
Ето и моят въпрос:
Писала съм вече тук (в предишни като брой теми) за моя казус - бях на срочен договор, който изтече малко след като беше почнал отпускът за бременност и раждане (45-те дни преди термина), съответно по силата на чл.52 от КСО една година(410 дни по-точно) майчинство ми се поема от НОИ все едно имам трудов договор. Сега се опитвам да си уредя и втората година платено майчинство и въпросът ми е как точно да стане: аз мисля - в първия ден, в който вече са изтекли 410-те дни (това при мен ще стане на 17.11.2010), значи на 18.11.2010 да подпиша договор с фирмата, а на 19.11.2010 да пуснем молбата за майчинство до навършване на 2 г. на детето. Или да стане в един ден (18.11.2010)- сключването и подаване на молбата, но май не е правилно така?!? Благодаря предварително за коментарите.

# 492
  • Майничка
Ето и моят въпрос:
Писала съм вече тук (в предишни като брой теми) за моя казус - бях на срочен договор, който изтече малко след като беше почнал отпускът за бременност и раждане (45-те дни преди термина), съответно по силата на чл.52 от КСО една година(410 дни по-точно) майчинство ми се поема от НОИ все едно имам трудов договор. Сега се опитвам да си уредя и втората година платено майчинство и въпросът ми е как точно да стане: аз мисля - в първия ден, в който вече са изтекли 410-те дни (това при мен ще стане на 17.11.2010), значи на 18.11.2010 да подпиша договор с фирмата, а на 19.11.2010 да пуснем молбата за майчинство до навършване на 2 г. на детето. Или да стане в един ден (18.11.2010)- сключването и подаване на молбата, но май не е правилно така?!? Благодаря предварително за коментарите.

Трябва да имате поне един отработен ден.

# 493
малко е объркано , не е било необходимо да се внасят ЗО за цялата 2010г .Трябва да се подава декларация 1, за да се получават обезщетенията на време, същото важи и за за болничния който сега ще вземеш за раждането на второто си дете.
Благодаря много за този отговор, да - декл. образец 1 си върви в срок. А за пърия въпрос - имам ли право и на двете обезщетения? Извинявайте, но това е дело на нова счетоводителка и  тя май newsm78

# 494
  • Пловдив
Благодаря много за този отговор, да - декл. образец 1 си върви в срок. А за пърия въпрос - имам ли право и на двете обезщетения? Извинявайте, но това е дело на нова счетоводителка и  тя май newsm78

с издаването на 45 дневния за второто ще получаваш -обезщетение като за първото +120 лв на месец
тези 120 лв ще ги получаваш докато първото навърши 2 години

Общи условия

Активация на акаунт