Майчинството счетоводно - 28

• 41 721
  • 737
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте

Имаме следният проблем:

Бебо прави 1 годинка съвсем скоро и искаме да си подадем документите за гледане на дете до навършване на 2 годинки.

Проблемът е, че фирмата, в която се водя на работа е продадена и счетоводната къща, която е водила счетоводството не иска да предаде документите на новите собственици поради задължения. Съответно от фирмата се оправдават със счетоводната къща, че не предават документите и общо взето кръгът се затваря.

Молбата ни е да ни насочите към кого да се обърнем, какво да направим, има ли организация към която да се обърнем, за да се задействат нещата с документите!

Друг въпрос - Има ли възможност да подадем документите в НОИ без да е необходимо да търсим каквите и да е било документи от счетоводната къща!

Благодарим предварително за всички въпроси! Ще сме много благодарни ако успеем да разрешим проблема.

# 526
Аз нямам възможност да работя, даже и 10 дни, тоест на база преди майчинството ли трябва да ми се води отпуската?

ще ти я изплатят на база заплатата ти от преди 45 дневния болничен,в който имаш 10 отработени дни

Благодаря на Ала-Бала и Elfita за бързите отговори!  Hug Желая ви успех!

Последна редакция: ср, 31 мар 2010, 22:06 от martinata

# 527
Здравейте  bouquet
Изчетох темата, но не намерих отговор на проблема, който имам в момента и ще напиша въпроса си тук, защото виждам, че тук има доста компетентни мами, които биха могли да ми помогнат Simple Smile
Детето ми навърши 2 години преди 2 месеца и поради факта, че не е прието никъде се наложи да използвам платения отпуск, който ми се полага за двете години майчинство.Отпускът ми изтича на 10.04 и поради некомпетентността на HR на фирмата, която не знаеше как да формулирам молбата ми за неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 години, аз я попълних в стандартна бланка за отпуск по чл.167 а и я подадох извън срока, който разбрах по-късно, че трябва да бъде не по-малък от 10 работни дни.Молбата ми не е одобрена и съответно аз не знам как да постъпя в момента, защото нямам възможност да се върна на работа.Не знам дали да ползвам болнични или да подам молба за напускане или да изчакам да ме уволнят в деня, в който не се явя на работа, не знам кое би се отразило по-малко негативно на CV ми при търсене на нова работа
Благодаря за съветите и за търпението да прочетете объркания ми пост Embarassed

# 528
Здравейте!
Изкам да попитам от името на една приятелка, чието дете скоро става на годинка. След изтичането на 410 дни обезщетение може ли да прехвърли майчинството си на баща си, който е в предизвестие за съкращаване?
Предварително благодаря за отговора!

# 529
  • В полите на Пирин планина
ani n 81  , за да се подаде декларацията в НОИ не им е нужна стара информация, освен датата, на която ти изтичат 410 - те дни, но за това може да се направи и справка в НОИ. Иначе едва ли има кой да ги накара да ти подадат документите. Ако не го направят може да подадеш жалба в ИТ и НОИ, но това е в последствие - по-добре да се задъстват за докумнетите, защото нещата с техните проблеми нямат конкретна връзка с твоите документи.

Поля75, ако все още е на договор може, но какъв е смисълът - щом изтече предизвестието договорът се прекратява и той вече няма да е осигурено лице, което автоматично прекратява правото на обезщетение.

marya35 защо не помолиш работодателя ти да ти позволи ползването на обикновен  неплатен отпуск за 10 работни дни и да подадеш нова молба сега за неплатен за гледане на дете до 8 год. възраст.  Друг вариант е от 12.04.2010 да излезеш в болничен за 5 раб. дни и ако днес подадеш нова молба ще ти се съберат точно 10 работни дни до 16.04.2010 вкл., а от 19.04. да излезеш в неплаен.

# 530
  • София-Младост
Здравейте!
Изкам да попитам от името на една приятелка, чието дете скоро става на годинка. След изтичането на 410 дни обезщетение може ли да прехвърли майчинството си на баща си, който е в предизвестие за съкращаване?
Предварително благодаря за отговора!
Тя може да го прехвърли, но работодателя на бащата може да откаже този отпуск.

# 531
Здравейте!
Предварително се извинявам ако задавам въпрос, който е обсъждан много пъти.

Тъй като срещам големи трудности в общуването си с колегите, на които е възложено да се занимават с болничните листова в моята служба, бих искала да си изясня предварително нещата, за да не се окаже, че предявявам някакви глупави претенции. На 23.02. ми беше издаден 45-дневния болничен преди раждане, а преди няколко дни и 42-дневния от деня на раждането. Колегите от УЧР твърдят, че е редно да представят и двата болнични в НОИ, чак след като получа изравнителния болничен от педиатъра на детето. Ако не бъркам това ще стане чак след изтичане на болничния издаден от родилния дом, като педиатъра ще изравни разликата в дните между термина и раждането. Въпросите ми са, дали наистина практиката е да се носят трите болнични на куп, а не един по един, дали педиатъра издава изравнителния болничен след изтичане на 42-дневния, издаден от родилния дом, или трябва да се изравни по-рано и какъв е срока, в който следва да се занесе болничния в НОИ?

# 532
Благодаря Ви за отговорите!  bouquet

# 533
  • София-България, Израел - където си поискам
Здравейте!
Предварително се извинявам ако задавам въпрос, който е обсъждан много пъти.

Тъй като срещам големи трудности в общуването си с колегите, на които е възложено да се занимават с болничните листова в моята служба, бих искала да си изясня предварително нещата, за да не се окаже, че предявявам някакви глупави претенции. На 23.02. ми беше издаден 45-дневния болничен преди раждане, а преди няколко дни и 42-дневния от деня на раждането. Колегите от УЧР твърдят, че е редно да представят и двата болнични в НОИ, чак след като получа изравнителния болничен от педиатъра на детето. Ако не бъркам това ще стане чак след изтичане на болничния издаден от родилния дом, като педиатъра ще изравни разликата в дните между термина и раждането. Въпросите ми са, дали наистина практиката е да се носят трите болнични на куп, а не един по един, дали педиатъра издава изравнителния болничен след изтичане на 42-дневния, издаден от родилния дом, или трябва да се изравни по-рано и какъв е срока, в който следва да се занесе болничния в НОИ?
категорично, не Naughty няма практика да се носят 3-те болнични на куп. Всеки болничен се носи в НОИ месец за месец.

# 534
Lady Brinne, благодаря  bouquetБлагодаря, че ви има, мили мами и че не помагате  bouquet

# 535
Здравейте,

В момента съм в майчинство. Осигурена съм на две места - по трудов договор в една фирма и като самоосигуряващо се лице - свободна професия. И понеже фирмата, към която работих скоро ще прекрати дейност, днес напуснах по взаимно съгласие. Въпросът ми е - ще продължат ли да ми изплащат майчинството въз основа на осигуровките ми като свободна професия - осигурявала съм се на високия процент и редовно си внасям здравните осигуровки? От един час насам се опитвам да се свържа по телефона с НОИ ама не успявам.  Sad А съм се притеснила, въпреки че не е логично да ми спрат майчинството, защото се осигурявам най-съвестно като свободна професия.

# 536
Здравейте

Имаме следният проблем:

Бебо прави 1 годинка съвсем скоро и искаме да си подадем документите за гледане на дете до навършване на 2 годинки.

Проблемът е, че фирмата, в която се водя на работа е продадена и счетоводната къща, която е водила счетоводството не иска да предаде документите на новите собственици поради задължения. Съответно от фирмата се оправдават със счетоводната къща, че не предават документите и общо взето кръгът се затваря.

Молбата ни е да ни насочите към кого да се обърнем, какво да направим, има ли организация към която да се обърнем, за да се задействат нещата с документите!

Друг въпрос - Има ли възможност да подадем документите в НОИ без да е необходимо да търсим каквите и да е било документи от счетоводната къща!

Благодарим предварително за всички въпроси! Ще сме много благодарни ако успеем да разрешим проблема.

Aко срещнеш разбиране от страна на работодателя ти може да разреши проблема ти.Трябва му печат какъвто съм сигурна че има в себе си.Останалите формуляри може да ги купи или да ги изтегли от нета,а датите можете заедно да ги попълните.След това документите се подават в НОИ работодателя ти може да ги подаде.Не е нищо сложно.Ако работодателя ти се съгласи тук ще ти помогнем с приложенията които се подават!!!Успех

# 537
Здравейте,

В момента съм в майчинство. Осигурена съм на две места - по трудов договор в една фирма и като самоосигуряващо се лице - свободна професия. И понеже фирмата, към която работих скоро ще прекрати дейност, днес напуснах по взаимно съгласие. Въпросът ми е - ще продължат ли да ми изплащат майчинството въз основа на осигуровките ми като свободна професия - осигурявала съм се на високия процент и редовно си внасям здравните осигуровки? От един час насам се опитвам да се свържа по телефона с НОИ ама не успявам.  Sad А съм се притеснила, въпреки че не е логично да ми спрат майчинството, защото се осигурявам най-съвестно като свободна професия.

Няма място за притеснение.
Макар да не си писала точно кое обезщетение получаваш. Ако е след 410 дни чрез коя фирма ти го превеждат?

# 538
Здравейте. Въпроса ми е такъв - детето ми е на 1г.  и 9 месеца. От 3 месеца започнах работа и взимам 50 % от майчинството. Сега трябва да ме освободят от работа и трябва да си подам молба по взаимно съгласие - така се налага. Ще може ли да продълва да получавам пълното си майчинство до навъряване на 2 год. на детето, т. като оставаме без доходи. Какво се прави при такъв случай. 

# 539
  • София-България, Израел - където си поискам
Здравейте. Въпроса ми е такъв - детето ми е на 1г.  и 9 месеца. От 3 месеца започнах работа и взимам 50 % от майчинството. Сега трябва да ме освободят от работа и трябва да си подам молба по взаимно съгласие - така се налага. Ще може ли да продълва да получавам пълното си майчинство до навъряване на 2 год. на детето, т. като оставаме без доходи. Какво се прави при такъв случай. 
трябва да се водиш някъде на работа за да получаваш майчинството за останалите 2-3 месеца, друг начин няма Thinking.

Общи условия

Активация на акаунт