Майчинството счетоводно - 28

• 41 644
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
здравейте, искам да попитам може би е обсъждано , но нямама време да търся....та въпроса ми е
неплатеното майчинство 6 месеца след изтичане на платеното, нали се брои в работни дни...

# 601
  • В полите на Пирин планина
Добро утро! Не знам дали въпросът ми е за тук, но ако някой знае, моля да ме ориентира. По време на майчинството си работих и на граждански договор, и сега трябва да си подам данъчна декларация - там си описвам доходите от трудово и гражданско правоотношение. За гражданските договори си получих служебната бележка, но за това че съм в майчинство и получавам обезщетение 240лв. от къде трябва да поискам бележка - от местоработата ми ли? Благодаря предварително.

Не трябва сл. бележка - обезщетението не се вписва в декларацията.

здравейте, искам да попитам може би е обсъждано , но нямама време да търся....та въпроса ми е
неплатеното майчинство 6 месеца след изтичане на платеното, нали се брои в работни дни...

6 месеца в календарни дни.

# 602
Здравейте! Имам следното питане: ако жената забременява преди първото дете да е навършило 2 години - например 3 месеца преди навършването на 2г , после 3 месеца работи и се осигурява и след това излиза в болнични, каква база се взима за изчисляване на болнични??? Интересува ми по точно за първите 3 месеца дали се взима 240 лв??? или някакъв друг доход преди първото майчинство???

# 603
  • Майничка
Здравейте! Имам следното питане: ако жената забременява преди първото дете да е навършило 2 години - например 3 месеца преди навършването на 2г , после 3 месеца работи и се осигурява и след това излиза в болнични, каква база се взима за изчисляване на болнични??? Интересува ми по точно за първите 3 месеца дали се взима 240 лв??? или някакъв друг доход преди първото майчинство???

240лв.

Всъщност, допълвам, ще бъдат доста повече от 3м. на 240лв., защото база за обезщетението през 410 дни са осигурителните доходи от 12м. преди месеца, от който е болничния за бременност и раждане, а той започва в средата на 8-ми месец.

Последна редакция: ср, 07 апр 2010, 14:18 от gargamela

# 604
  • София-Младост
За първите три месеца базата ще е МРЗ за страната за периода.

# 605
Момичета,искам да ви попитам,след като си жзема 45 дневния болничен от лекаря има ли някакъв срок в който трябва да го дам на счетоводителя  и след това пак има ли някакъв срок в който е задължително да се занесе в НОИ,тъй като ми се върти в главата нещо като че ли че до 2-3 дена трябва да се завери  от счетоводителя и след това бързо да се занесе в НОИ.Мерси предварително

# 606
Момичета,искам да ви попитам,след като си жзема 45 дневния болничен от лекаря има ли някакъв срок в който трябва да го дам на счетоводителя  и след това пак има ли някакъв срок в който е задължително да се занесе в НОИ,тъй като ми се върти в главата нещо като че ли че до 2-3 дена трябва да се завери  от счетоводителя и след това бързо да се занесе в НОИ.Мерси предварително

Длъжна си да представиш б. лист или да уведомиш работодателя, че си в болничен в 3-дневен срок. А иначе самия болничен лист се носи в НОИ не чак толкова бързо, а след изплащане на заплатите за месеца в 2-дневен срок.

# 607
  • София-Младост

Вие го предавате в 2-3 дневен срок в счетоводството. Счетоводителя го носи в НОИ до 2 дни след като са подадени данни в персоналния регистър на НАП.

# 608
Здравейте!Още по време на втория болничен след раждане бях освободена от работа/поради завръщане на титуляра/.Тогава ми бе даден съвет, че ако желая мога да се осигуря при познати за 1 ден и да получавам 240 лв за втората година.Имам следните въпроси:веднага след изтичане на 410-те дни ли трябва да стане това, и от кога да ги броя тези 410 дни, от първия 45-дневен болничен преди раждането ли, или?Благодаря!

# 609
  • Майничка
Здравейте!Още по време на втория болничен след раждане бях освободена от работа/поради завръщане на титуляра/.Тогава ми бе даден съвет, че ако желая мога да се осигуря при познати за 1 ден и да получавам 240 лв за втората година.Имам следните въпроси:веднага след изтичане на 410-те дни ли трябва да стане това, и от кога да ги броя тези 410 дни, от първия 45-дневен болничен преди раждането ли, или?Благодаря!

Считано от първия ден на 45-дневния болничен, на 409 или 410-ия Ви регистрират договора в НАП, отработвате 411-ия и подавате при новия работодател молба за отпуск, заявление-декларация обр.3 и копие от акта за раждане на детето.

# 610
gargamela, благодаря за бързия и изчерпателен отговор  bouquet!Почти съм закъсняла , ноооо се надявам да се справя.

# 611
Здравейте, бихте ли ми казали, ако гласуват промените за болничните, те със сигурност ли ще важат и за болничните за бременност и раждане?

Благодаря!

# 612
  • Шумен
Здравейте !Искам да ви помоя за съвет ето какъв е проблема :На 23,01 ми се роди детенце ,все още съм в болнични -последния който го изписва педиатъра .
Днес ми се обадиха от фирмата в която работех и ми казаха че длъжността ми се променя и трябва да подпиша нов договор ,но ще съм на изпитателен срок 6 месеца след като се върна на работа тоест като се върна на работа след една година след като ми свърши изпитателния срок ще могат да ме освободят от длъжност без проблем.А аз съм вече с 3 деца и по принцип би трябвало да съм защитена ,но след като съм на изпитателен срок няма да съм .
Не мисля че е редно да подписвам новата длъжност при условие , че съм и все още в болнични и след това ще съм по майчинство .Моля помогнете ми с правно решение на проблема ми .Утре ме викат да подписвам а аз не искам ....

# 613
Здравейте, бих искала да попитам следното: В началото на бременността съм и доста често вземам болнични. Има ли смисъл да говоря с работодателя си да ме води на по-висока заплата, а аз да си доплащам осигуровките, за да вземам по-високо майчинство. Благодаря предварително за отговора.

# 614
Здравейте, бихте ли ми казали, ако гласуват промените за болничните, те със сигурност ли ще важат и за болничните за бременност и раждане?

Благодаря!

Никой не може да ти каже преди да има обнародвани  Thinking

Здравейте !Искам да ви помоя за съвет ето какъв е проблема :На 23,01 ми се роди детенце ,все още съм в болнични -последния който го изписва педиатъра .
Днес ми се обадиха от фирмата в която работех и ми казаха че длъжността ми се променя и трябва да подпиша нов договор ,но ще съм на изпитателен срок 6 месеца след като се върна на работа тоест като се върна на работа след една година след като ми свърши изпитателния срок ще могат да ме освободят от длъжност без проблем.А аз съм вече с 3 деца и по принцип би трябвало да съм защитена ,но след като съм на изпитателен срок няма да съм .
Не мисля че е редно да подписвам новата длъжност при условие , че съм и все още в болнични и след това ще съм по майчинство .Моля помогнете ми с правно решение на проблема ми .Утре ме викат да подписвам а аз не искам ....

Всички подобни промени се правят по взаимно писмено съгласие. В случая ти не желаеш такава промяна - следователно съгласието отсъства.  Договорът ти в момента предполагам е постоянен. Той не може да бъде прекратен, докато ти изтече отпускът за бременност и раждане, освен по твое желание или  ако се закрие предприятието, в което работиш. Освен това един нов договор не може да влезе в сила, докато не отработиш поне един работен ден. А в момента няма как да стане. Откажи да подпишеш. Ето ти и текста от КТ:
Раздел X.
Изменение на трудовото правоотношение

Забрана за едностранно изменение на трудовото правоотношение

Чл. 118. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят или работникът или служителят не могат да променят едностранно съдържанието на трудовото правоотношение освен в случаите и по реда, установени в закона.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Не се смята изменение на трудовото правоотношение, когато работникът или служителят е преместен на друго работно място в същото предприятие, без да се променят определеното място на работа, длъжността и размерът на основната заплата на работника или служителя.

(3) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работодателят може едностранно да увеличава трудовото възнаграждение на работника или служителя.

Изменение на трудовото правоотношение по взаимно съгласие

Чл. 119. Трудовото правоотношение може да се изменя с писмено съгласие между страните за определено или неопределено време.

Изменение на мястото и характера на работата от работодателя

Чл. 120. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят може при производствена необходимост, както и при престой, да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно друга работа в същото или в друго предприятие, но в същото населено място или местност за срок до 45 календарни дни през една календарна година, а в случаи на престой - докато той продължава.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Промяната по предходната алинея се извършва в съответствие с квалификацията и здравословното състояние на работника или служителя.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят може да възложи на работника или служителя работа от друг характер, макар и да не съответствува на неговата квалификация, когато това се налага по непреодолими причини.

Общи условия

Активация на акаунт