СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 33 411
  • 777
  •   1
Отговори
# 240
Искам да попитам следното нещо: знае ли някой къде /в коя наредба/ пишеше, че деца в ясли могат да се приемат след навършване на 10-месечна възраст? Ако е така не се ли нарушават правата на децата, чиито родители искат да ги пуснат на 10 месеца, а нямат достъп до с-мата?
 Ако е така защо за набор 2009 не беше отворена системата за кандидатстване по-рано? Доколкото виждам сега разрешават на родените януари 2008 да кандидатстват с 2007, нямаше ли това да е възможно /при отворена с-ма/ миналата година за родените през януари 2009? Въобще, не е ли редно да се отваря системата за кандидатстване при навършване на 10-месечна възраст на детето вместо набор за набор?
Не знам дали го написах ясно, но ...  
До колкото помня, и преди се коментираше тоя въпрос, и се изказваше мнението, че системата допускалала най-малките деца в системата за кандидатстване от момента на навършване на възрастта от 10 месеца..., което теоретично значи след 31 октомври за набор 2010...

Сега се кандидатства за прием от септемви, когато тези деца още няма да имат 10 месеца. Логично е да се включат в борбата за текущите класирания след като направят минималната възраст.

...
След като яслените групи са смесени по набор, не би трябвало да има пречки към местата за набор 2009 да се допускат и деца от набор 2010 - стига наистина системата да го предвижда.

Да, но в 98-мо ОДЗ приема и местата ги обявиха ноември и не оставиха места за набор 2009, всичко пуснаха и "намазаха" най-вече набори 2007 и 2008, а за нас ...
А на какво основание да оставят места за 2009?. Даже с риск да приемете мнението ми за грубо - децата от по-стар набор по-дълго са чакали да им дойде реда за ДЗ, спрямо родените по-късно.
Претенциите ми приличат на това да се пазят места за нероден Петко или за роден, но недопораснал Петко, при положение, че доста преди това родените чакат от преди Петко да го заченат.

АнМари, колкото до кюпа - да, там сме  #2gunfire
Кофти това с бездработицата, аз не се оплаквам, имам и баби на разположение, но все пак предпочитам яслите, имам съображения.
За предучилищната - може би аз помня много от отдавна  Joy, ЕГН-то ми е най-голямото тук явно, защото по мое време нямаше задължителна предучилищна и аз не съм ходила, може би защото тръгнах и на 6 години, но е така, нямам спомен за друго. Спомням си обаче, че при липсата на толкова хора, дошли в последно време в София, имаше мнооого деца, била съм даже Ж паралелка в училище с по 35 деца във всеки клас - випуск от 140-150 деца, но никога не е било такова чудо в градините. Предполагам, че проблема ще се пренесе и в училищата, уви, ако някой не вземе мерки още от сега.
Поздравления за варианта с бабите!
Някои нямаме такива, а и ЕГНтата ни....
 Joy Joy Joy Joy
Важното е докато сме в кюпа и чакаме Видов ден, поне весело да ни е!
 Grinning Grinning Grinning Grinning

Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 15:34 от AnMary

# 241
  • София
По-нагоре в темата се коментираше какво става с точки и дати, ако дете влезе по 2-3 и по-долно желание (не че ме касае лично, по второ желание сме със 7т и няма как да стане, ако влезем изобщо ще бъде с 8-те по първо  Crazy ) ама ми стана интересно и питах ИСОД:

[2010-03-10 11:28:39]  Здравейте, Ако детето ми бъде прието по второ желание, кандидатурата му по първо ще остане активна, както и трите точки по 1 желание, НО запазва ли се датата 24.04.10 за по-нататъшните текущи класирания?

Датата ще се запази само, ако не запишете детето си в детската градина, в която детето Ви е прието по 2-ро желание. При записване, всички останали кандидатури се премахват, без значение по кое желание са те.

Дано съм била полезна някому  Hug

# 242
мандаринка , миналата седмица си смених настоящия адрес само с попълнена адресна карта и личната ми карта. Никакви пълномощни и др. работи не са ми искали. На информационното табло пишеше и акт за раждане, но аз не го носих, но не го и потърсиха.
В коя община се регистрира?

# 243
  • София
мандаринка , миналата седмица си смених настоящия адрес само с попълнена адресна карта и личната ми карта. Никакви пълномощни и др. работи не са ми искали. На информационното табло пишеше и акт за раждане, но аз не го носих, но не го и потърсиха.

е, страшна държава сме - в 2 различни общини различни изисквания  ooooh!

# 244
Мандаринка, това е ясно. Става въпрос за нова ДГ в "Триадица", която ще бъде открита през септ. 2010 г., т.е. към 23.04.2010 няма да има активна кандидатура за нея. Въпросът ми беше ако детето се класира и го запиша на ясла от септември, а кандидатурата на гореспоменатата ДГ се появи от септември и искам да кандидатствам за нея, дали ще мога да ползвам 3 т. за първо желание, т.е. все едно съм добавила нови кандидатури с нови дати. Много сложно изречение стана, дано сте ме разбрали!
Моля компетентните майки във форума ако могат да дадат решение на този казус!

# 245
  • София
Здравейте! Да ви попитам относно класирането, ако няма жребий при граничните групи за общите опашки, как ще приемат? Дали ще приемат тогава?

Цитирам:

Стъпка 1: Класиране на социалните и общите опашки според квотата

1.3. Класират се общите опашки за 60% от свободните места. Където има гранична група НЕ се тегли жребий.

Благодаря!

# 246
Мандаринка, това е ясно. Става въпрос за нова ДГ в "Триадица", която ще бъде открита през септ. 2010 г., т.е. към 23.04.2010 няма да има активна кандидатура за нея. Въпросътми беше ако запиша детето си на ясла от септември и искам да кандисдатствам за нея, дали ще мога да ползвам 3 т. за първо желание, т.е. все едно съм добавила нови кандидатури с нови дати.
Моля компетентните майки във форума ако могат да отговорят на този казус!
Ако детската ясла, в която мислиш да запишеш детето е ОДЗ и за него се класираш по Първо желание - ще си си изгърмала 3те точли за цялата 2010-2011 година. Ако детската ясла е от самостоятелните (извън системата на кандидатстване през ИСОДГ) няма да загубиш нищо. В ИСОДГ ще присъствате като непосещаващи ДЗ.

# 247
Мандаринка, това е ясно. Става въпрос за нова ДГ в "Триадица", която ще бъде открита през септ. 2010 г., т.е. към 23.04.2010 няма да има активна кандидатура за нея. Въпросът ми беше ако детето се класира и го запиша на ясла от септември, а кандидатурата на гореспоменатата ДГ се появи от септември и искам да кандидатствам за нея, дали ще мога да ползвам 3 т. за първо желание, т.е. все едно съм добавила нови кандидатури с нови дати. Много сложно изречение стана, дано сте ме разбрали!
Моля компетентните майки във форума ако могат да дадат решение на този казус!
Аз не съм от най-компетентните, но щом си записала детето веднъж по първо желание то губи тези 3 точки Sad Нищо, че градината ще е нова и ще обяви прием по-късно... Един вид сте си изгърмяли 3-те точки за тази година Sad Ако искаш питай и в обратната връзка...

Здравейте! Да ви попитам относно класирането, ако няма жребий при граничните групи за общите опашки, как ще приемат? Дали ще приемат тогава?

Цитирам:

1.3. Класират се общите опашки за 60% от свободните места. Където има гранична група НЕ се тегли жребий.

Благодаря!

Върни се около 10-тина страници назад.... беше обяснено подробно... всъщност в тази тема на няколко пъти беше описано точно това Simple Smile  Peace

# 248

Цитирам:

Благодаря!
Прочети още малко по-надолу и ще разбереш, че жребия ще се случи след като в общата опашка добавят и некласираните деца от социалнта опашка.

# 249
  • София

До колкото помня, и преди се коментираше тоя въпрос, и се изказваше мнението, че системата допускала най-малките деца в системата за кандидатстване от момента на навършване на възрастта от 10 месеца..., което теоретично значи след 31 октомври за набор 2010...
Сега се кандидатства за прием от септемви, когато тези деца още няма да имат 10 месеца. Логично е да се включат в борбата за текущите класирания след като направят минималната възраст.
...

Личи си че детето ти не е родено в края на годината.
Joy Joy
Детето ми е родено на 31 декември 2007. Да се сещаш за по-крайна дата от тази?

...Смешно ми стана че от думите ми правиш извод за моето лично положение... Е, ще те разочаровам - случва ми се да защитавам и чужди каузи, рефлектиращи в ущърб на моето положение.

... Ако по-горе споменавам, че нещо е логично, това не значи, че твърдя че се прилага!

Твоето лично положение го рабрах: твоето дете е спечелило лотария 2009 в 80 ОДЗ в която моето не е успяло с 8.1. 
Факт е че децата родени в края на 2007 от средно статистическо семейство (2ма работещи софиянци ) нямаха абсолютно никакъв шанс когато имаше много места, а след това си теглиха билетчета за лотария 2009 за малко места.

Само не разбрах коя кауза защитаваш в твой ущърб ?И кое ти е смешно, че всички деца родени декември ТРЯБВА да кандидатстват чак за 2ра яслена ,защото ти така си поискала за твоето?

Ако си от квартала, да изпием по една бира, няма смисъл да спамим темата.

# 250
  • София
Мандаринка, това е ясно. Става въпрос за нова ДГ в "Триадица", която ще бъде открита през септ. 2010 г., т.е. към 23.04.2010 няма да има активна кандидатура за нея. Въпросът ми беше ако запиша детето си на ясла от септември и искам да кандидатствам за нея, дали ще мога да ползвам 3 т. за първо желание, т.е. все едно съм добавила нови кандидатури с нови дати.
Моля компетентните майки във форума ако могат да отговорят на този казус!
Ако детската ясла, в която мислиш да запишеш детето е ОДЗ и за него се класираш по Първо желание - ще си си изгърмала 3те точли за цялата 2010-2011 година. Ако детската ясла е от самостоятелните (извън системата на кандидатстване през ИСОДГ) няма да загубиш нищо. В ИСОДГ ще присъствате като непосещаващи ДЗ.
Ако детето е прието в ОДЗ по 1 желание може да възстанови 3-те си точки, ако напусне ОДЗ-то, в което е записано  Crazy знам, че е абсурдно, но ако със сигурност влизате в новооткритата - е вариант  Peace

# 251
[

До колкото помня, и преди се коментираше тоя въпрос, и се изказваше мнението, че системата допускала най-малките деца в системата за кандидатстване от момента на навършване на възрастта от 10 месеца..., което теоретично значи след 31 октомври за набор 2010...
...

Личи си че детето ти не е родено в края на годината.
Joy Joy
Детето ми е родено на 31 декември 2007. Да се сещаш за по-крайна дата от тази?

...Смешно ми стана че от думите ми правиш извод за моето лично положение... Е, ще те разочаровам - случва ми се да защитавам и чужди каузи, рефлектиращи в ущърб на моето положение.

... Ако по-горе споменавам, че нещо е логично, това не значи, че твърдя че се прилага!

Твоето лично положение го рабрах: твоето дете е спечелило лотария 2009 в 80 ОДЗ в която моето не е успяло с 8.1.  
Факт е че децата родени в края на 2007 от средно статистическо семейство (2ма работещи софиянци ) нямаха абсолютно никакъв шанс когато имаше много места, а след това си теглиха билетчета за лотария 2009 за малко места.

Само не разбрах коя кауза защитаваш в твой ущърб ?И кое ти е смешно, че всички деца родени декември ТРЯБВА да кандидатстват чак за 2ра яслена ,защото ти така си поискала за твоето?

Ако си от квартала, да изпием по една бира, няма смисъл да спамим темата.
Grinning Grinning Grinning
Първо за бирата - само в района на пазара Борово, щото на пияна глава не шофирам! Naughty
Смешно ми стана, че реши, че детето ми не било родено в края на годината - а то толкова на края, че ако го бях родила в Бг, щеше да е на 1 януари, даже.... Joy
...
Не съм изказала, че родените декемрви ТРЯБВА да кандидатстват чак след година. Напротив! Съгласна съм, че трябва да им се даде шанс от момента, в който имат готовност да тръгнат на ясла (навършената минимална възраст от 10 месеца). Дали се прилага, обаче, не знам. Но, несправедливо е, смятам, да се пазят места за неготови за ясла деца, при положение, че други са отдавна готови и чакат.
Е, за компенсация за лекия спам да добавя, че сина ми се класира текущо в края на януари 2010, за место от набора си - 2007. От тогава е и записан във въпросното 80то ОДЗ, ама не ходи, щото нямат персонал!/b]
(По-отдавнашните и редовни четци тук, да ме извинят за повторението, но смятам тоя факт за показателен за новите, да не изпадат в прекалена еуфория след успешно класиране и записване, щото гаранция, че детето ще тръгне на ДЗ пак няма да имат.)
 Grinning
Да допиша какво конкретно защитавам в ущърб на моя случай: Подкрепям решението да не се дават доп. точки за преместване, въпреки, че за преместване реално кандидатствам в новата кампания.

# 252
  • София
Кофти това с бездработицата, аз не се оплаквам, имам и баби на разположение, но все пак предпочитам яслите, имам съображения.
За предучилищната - може би аз помня много от отдавна  Joy, ЕГН-то ми е най-голямото тук явно, защото по мое време нямаше задължителна предучилищна и аз не съм ходила, може би защото тръгнах и на 6 години, но е така, нямам спомен за друго. Спомням си обаче, че при липсата на толкова хора, дошли в последно време в София, имаше мнооого деца, била съм даже Ж паралелка в училище с по 35 деца във всеки клас - випуск от 140-150 деца, но никога не е било такова чудо в градините. Предполагам, че проблема ще се пренесе и в училищата, уви, ако някой не вземе мерки още от сега.

За сеньорството ще спорим - виж ми възрастта. На задължителна предучилищна не съм ходила. И на 6 не съм тръгвала, бях почти на 7. И по 42 деца сме били, вкл. в началния курс.
И... беше същия кошмар с детските градини. Нещата се оправиха горе- долу когато влязох в 1 клас.
ПП
Преброих наскоро децата от групата ми в ДГ на обща снимка за някакъв Дядо Мраз... 32 броя бяхме.

Да попитам и аз нещо:
Има обявени 10 места за социалната опашка, чакащите "социални деца" на нея са 11, но за всички тях това не е първо желание. Ако на първия етап на класацията се класират по първите си/ по-предните си желания, ще се прехвърлят ли всичките 10 места на общата опашка за втория етап от класацията на 24.04.?

пак ли аз не съм си дочела ... , защо реши че на 24.04 е втори етап ... тогава не е ли първото класиране за набор 2007 / 2009 ?

Момичето пита за 2-рия тур на 1-вото класиране.
в такъв случай - отговора е , че ако ги приемат по първо желание автоматично отпадат от второ и трето желание ... поне аз така разбрах от това което ми обясни
ако греша поправете !

Да, точно така. Желанията с по- нисък приоритет автоматично се изтриват при прием.

Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 15:36 от AnMary

# 253
Направила съм запитване до ИСОДГ. Надявам се, в случай на новооткрити ДГ, да се дава възможност да се кандидатства на общо основание от всички дечица. В противен случай за мен вариантите са два:
1. Да чакам да открият новата ДГ с липса на яснота относно критериите на ПС и броя точки, които ще съберем, като се има предвид, че в момента сме "средностатистически" случай и за р-н "Триадица" нямаме шанс да попаднем и в гр. група;
2. Да се класира на 10 км, в посока Студ. град, а аз работя в противоположната.

Какво да правя сега?Simple Smile))

# 254

За сеньорството ще спорим - виж ми възрастта. На задължителна предучилищна не съм ходила. И на 6 не съм тръгвала, бях почти на 7. И по 42 деца сме били, вкл. в началния курс.
И... беше същия кошмар с детските градини. Нещата се оправиха горе- долу когато влязох в 1 клас.
ПП
Преброих наскоро децата от групата ми в ДГ на обща снимка за някакъв Дядо Мраз... 32 броя бяхме.

Стига с тая възраст, бре дЯца!!! Simple Smile Докат' баба не вдигне бастуна да ви сгълчи, няма да мирясате!!! Grinning Grinning
Аз съм ходила на предучилищна - носехме си закуска и чашки с капаче от вкъщи. Там само ни сипваха чай или айран. Дали е било задължителна - не знам. А в първи клас по едно време през годината станахме 42ма.

Общи условия

Активация на акаунт