СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 33 420
  • 777
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Привет
Признавам си че от известнов реме не следя сайта за кандидатсване, но сега регистрирахме едно познато детенце и не се вижда опцията за избор на критерии, там, където се дават точките(адрес в София, самотна майка и т.н.)
Това не ми се струва нормално, нали?Я кажете, да не би пък сега още да не може да се попълват критериите? newsm78Писахме на формата за обратна връзка, но знам че тук ще имам по- бърз отговор

Би следвало да се виждат.
Не знам ако става дума за малко бебенце може и да е затворена тази секция, но за деца, които могат да кандидатстват със сигурност трябва да е достъпна.

# 256
[2010-03-10 14:07:49]  Здравейте! Искам да Ви попитам как се процедира в следната ситуация: Да приемем хипотетично, че детето ми се класира и го запиша на детска ясла от септември. В същото време, от септември 2010 г., в системата се появява активна кандидатура на новооткрита детска градина, която ми е много по-удобна. Въпросите ми са следните: 1. Имам ли право да кандидатствам за новооткрита от септември ДГ през кампания 2010/2011 г. и ако да - ползвам ли пълния брой точки за първо желание - 3 т.?; 2. След като е класирано детето ми за детска ясла от кой момент нататък ще мога отново да добавям кандидатури и да ползвам пълния брой от 3, 2 и 1 т. съобразно поредността на желанията ми?; 3. Ако е класирано детето ми по първо желание, откога мога да добавям нови кандидатури с по-късна дата от 23.04.2010 г.? 

Това е отговорът:

В случай, че детето Ви се класира по 1-во желание и го запишете, няма да можете да ползвате отново 3-те т. в рамките на същата учебна година при кандидатстване в друга детска градина, освен ако не отпишете детето си. Можете да добавяте отново кандидатури в профила на детето по всяко време, но с новия входящ номер. Точките по 1-во желание ще можете да ползвате отново (без да отписвате детето си от градината, в която е записано) за следващата учебна година, когато тези точки ще се възстановят автоматично. 

# 257
Мандаринка, това е ясно. Става въпрос за нова ДГ в "Триадица", която ще бъде открита през септ. 2010 г., т.е. към 23.04.2010 няма да има активна кандидатура за нея. Въпросът ми беше ако детето се класира и го запиша на ясла от септември, а кандидатурата на гореспоменатата ДГ се появи от септември и искам да кандидатствам за нея, дали ще мога да ползвам 3 т. за първо желание, т.е. все едно съм добавила нови кандидатури с нови дати. Много сложно изречение стана, дано сте ме разбрали!
Моля компетентните майки във форума ако могат да дадат решение на този казус!
Аз не съм от най-компетентните, но щом си записала детето веднъж по първо желание то губи тези 3 точки Sad Нищо, че градината ще е нова и ще обяви прием по-късно... Един вид сте си изгърмяли 3-те точки за тази година Sad Ако искаш питай и в обратната връзка...

Точно така, дори, мисля, че новооткритите градини след септември ще се появят като Текущи Увеличения на свободните места.

# 258
  • София
Да попитам и аз нещо:
Има обявени 10 места за социалната опашка, чакащите "социални деца" на нея са 11, но за всички тях това не е първо желание. Ако на първия етап на класацията се класират по първите си/ по-предните си желания, ще се прехвърлят ли всичките 10 места на общата опашка за втория етап от класацията на 24.04.?

пак ли аз не съм си дочела ... , защо реши че на 24.04 е втори етап ... тогава не е ли първото класиране за набор 2007 / 2009 ?

Момичето пита за 2-рия тур на 1-вото класиране.
в такъв случай - отговора е , че ако ги приемат по първо желание автоматично отпадат от второ и трето желание ... поне аз така разбрах от това което ми обясни
ако греша поправете !
Това дали наистина е така или ще се чака второ класиране, т.е. да се разбере къде няма да се запишат тези деца и тогава да се пратят местата към общата опашка Thinking

Ако е класирано по първо желание би трябвало веднага да му отпаднат по-долните желания... Процедурата не е е... "класирал си се по първо, така че имаш право на избор между всички по-долни желания Simple Smile"
Ако е така аз се записвам в Кремиковци по първо (или къде беше "на Кати" градината, Бухово ли?) и след това си избирам малката да посещава най-елитната градина в Младост... макар че не съм проучвала кои са добрите градини или лошите, защото аз за съжаление се надявам да ни приемат където и да е Sad

В Бухово - Кремиковци, да...

# 259
Здравейте!Имам въпрос,на който предполагам ще може да ми отговорите тук,като гледам сте проучили доста....Питането ми е-единият родител има фирма,адреса на която е регистрирана е в същия район в които е ОДЗ-то.Това счита ли се като месторабота в района?При положение,че във фирмата си има назначени работници?Благодаря Ви за пояснението!

# 260
  • София
За 10-те точки на общите опашки, ясно. Ами, какво означават 9-те точки при набори 2008 и 2009? newsm78

Второ желание на деца с К4 вероятно.

Не 2-ро, 3-то.

# 261
  • София
Здравейте! Да ви попитам относно класирането, ако няма жребий при граничните групи за общите опашки, как ще приемат? Дали ще приемат тогава?

Цитирам:

Стъпка 1: Класиране на социалните и общите опашки според квотата

1.3. Класират се общите опашки за 60% от свободните места. Където има гранична група НЕ се тегли жребий.

Благодаря!
Прочети още малко по-надолу и ще разбереш, че жребия ще се случи след като в общата опашка добавят и некласираните деца от социалнта опашка.

Благодаря! Това значи ли, че няма да има прием на първо класиране за деца от гранични групи, а ще чакат второто?

# 262
За 10-те точки на общите опашки, ясно. Ами, какво означават 9-те точки при набори 2008 и 2009? newsm78

Второ желание на деца с К4 вероятно.

Не 2-ро, 3-то.

Може и второ да е, ако единият от родителите не работи например.

# 263
  • София
Преминаването на всички деца от предучилищната в училищата е направо безумна идея. Първо защото училищата нямат нужната база да поемат толкова деца и да им осигурят съответните условия, и второ защото това означава, че всички майки на 6 годишни ще трябва или да напуснат работа или да търсят гледачки. Говорим за всички, а не за някакъв процент. И това защо, за да могат други майки - тези на по-малките деца да решат този си проблем и то само за 2-3 години, когато и те ще изпаднат в същото положение.
Ами като станат 1-ви клас децата  пак ли всички майки ще напуснат работа и ще търсят гледачки  newsm78 Това е въпрос, който изисква решение поне, докато детето стане 4-ти клас и родителите решат да му гласуват доверие и да го оставят да се прибира само. Малко извън от темата големият ми син е предучилищна и го записах в училище (сега съм по майчинство и мога да го прибирам на обяд). Изключително съм доволна, детето напредна за 2 месеца толкова, че съм направо впечатлена. За сравнение в градината му бяха между 35-38 деца по списък, така и не ни казаха точно. Той е набор 2004 и тогава нямаше проблем с местата, просто директорката записваше ВСИЧКИ желаещи Grinning В училището има частна занималня, която е с прекрасна обстановка и по мое мнение добри учители. Струва 120 лв. на месец. Дори и да се налага да се използва не може да се сравнява с мин. 500 лв. на месец за частна ясла.  Моят син ме е молил да го оставям там, защото е много хубаво и има съученици, които стоят там, учат, играят и т.н.

Детето отива в 1 клас на 7 години... или почти на 7. освен по желание на родител. Е, ще преживее и без следобеден сън, и без игри, и без въргаляне по пода... и много други неща. На занималня.
На 5.5 години е ли достатъчно подходяща възрастта на детето, за да бъде оставено от 7 до 16.30 на чин?
Разликата е... ами, от година до две...

# 264
  • София
Здравейте!Имам въпрос,на който предполагам ще може да ми отговорите тук,като гледам сте проучили доста....Питането ми е-единият родител има фирма,адреса на която е регистрирана е в същия район в които е ОДЗ-то.Това счита ли се като месторабота в района?При положение,че във фирмата си има назначени работници?Благодаря Ви за пояснението!

Да, счита се, получавате 0.1 т., но ще ги имате реално само, ако тази градина е приела този допълнителен критерий, при ОДЗ-тата поне не са много тези, които са го приели, за ЦДГ не знам как е.

# 265
  • София
Момичета влизам със следния въпрос.
В предпочитаната от мен градина са обявени 16 места. От тях 6 по соц.критерии и 10 по общи.
За 6-те места има 11 желаещи. За 10  няма да коментирам. Дъщеря ми е втора в списъка с чакащите деца по общи критерии.
Та въпросът ми е за децата по соц.критерии - приемат 6 деца, останалите 5 остават да чакат или те отиват на жребий заедно с децата по общи критерии?
И дали дъщеря ми има шанс в тази градина, при толкова много деца със предимство?

Ако става дума за гранична група, дали е 2ра или 20-та е абсолютно все едно в момента.
5-те деца, които остават, участват с общите си точки, наравно с останалите, но след, като бъдат класирани децата извън граничните групи - т.е. персоналските и яслените, тези с над 9 точки. Освен, ако граничната група не се образува някъде там, нагоре...

Ще може да кандидатствата, но тъйкато вече ще сте използвали 3т. за първо желяние ще Ви се прибавят само 2т. и шанса ще е доста по-малък.
Защо? Предполагам, че датата няма да 100423, а друга актуална за момента, както стана в 98 ОДЗ в "Младост". Считам, че след като се класира и го запиша ще ми отпаднат кандидатурите с дата 23.04, но ако добавя кандидатури с по-късна дата, пак ще имам всички 1, 2 и 3 т. за поредността на желанията на ДГ.

Ако се класира и бъде записано по 4-то или по- ниско желание да, има право да ползва всички точки за поредност на желание.

Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 15:38 от AnMary

# 266
Здравейте! Да ви попитам относно класирането, ако няма жребий при граничните групи за общите опашки, как ще приемат? Дали ще приемат тогава?

Цитирам:

1.3. Класират се общите опашки за 60% от свободните места. Където има гранична група НЕ се тегли жребий.

Благодаря!
Прочети още малко по-надолу и ще разбереш, че жребия ще се случи след като в общата опашка добавят и некласираните деца от социалнта опашка.

Благодаря! Това значи ли, че няма да има прием на първо класиране за деца от гранични групи, а ще чакат второто?
Това значи, че Първото класиране (и само то!)е с повишена сложност за да бъде обяснето кратко с едно-две изречения. Обяснението към Първото класиране е дадено в целия този текст:
" 10.4. Какво означава, че първоначалното класиране за прием от септември ще се проведе на две стъпки?

1.1. Свободните места ще бъдат разделени 40% за социалната опашка (с обикновено закръгление нагоре) и 60% за общата.

1.2. Класира се социалната опашка за 40% от свободните места. Където има гранична група за социалната опашка се тегли жребии.

1.4. Оставащите свободни места от социалните опашки и от общите опашки се събират.

Стъпка 2: Класиране на оставащите свободни места само с една обща опашка

2.1. Формира се само общата опашка, на която са всички некласирани деца само с точките по общи критерии. Децата от социалната опашка, които не са класирани на предходната стъпка, също участват в общата опашка, но само с точките си по общи критерии.

2.2. Класира се общата опашка за оставащите от т. 1.4 свободни места.

2.3. Където има гранична група се тегли жребий.

Резултатът е класиране за всички свободни места за тази група, изпълнявайки условието от правилата на Столичния общински съвет за 40% квота по социалните критерии.

Реалният алгоритъм за класиране прилага горните принципи, но е доста по-сложен, защото работи на много итерации с цел да се осигури възможно най-високото желание в подредбата на кандидатурите. Алгоритъмът осигурява прием на близнаци при класиране на поне един от тях – дори да не е останало свободно място за втория близнак.

Следващите класирания, които ще се провеждат всяка събота до 26.06.2010 г. (включително), ще включват само една стъпка. Ще се сформира само една обща опашка за всяка градина/набор, в която ще участват всички кандидатури с пълния брой точки по всички критерии.

11 . Контрол
..."

# 267
  • София

Цитирам:

Благодаря!

Попрочетете назад в темата, обяснено е подробно, краткият отговор тук е - не, няма да чакат второ класиране, класират се чрез жребий във втория етап на първо класиране, цялото първо класиране се осъществява наведнъж, в един ден така да се каже и рез. ще е видим на 24.04.2010.

# 268
  • София
От тук и въпроса: ние живеем в апартамент, който се води на името на и майка ми и на баба ми - и двете ли трябва да ми направят пълномощни?

Да.

Здравейте! Grinning
Имам въпрос на който въпреки многото време прекарано във форума не мога да си отговоря. Сега опашките са разделени на социални и "обикновени". Как е възможно в "обикновените" опашки да има деца с 10 т. От къде може да се получат?  newsm78 До 9 т. (не броя десетите давани като допълнителни от самата ЦДГ) са ясни, но от кой критерий е допълнителната точка до 10?  Thinking

Май само К4.  newsm78
Точно така !При нас по първо желание са 3 деца с бабички да са им живи и здрави ! По този начин те АВТОМАТИЧНО влизат ... за социалните има 40% ,...но за тези деца няма препятствие никакво, където и да се наредят са вътре това е несправедливото ,защото с техните точки те винаги са най отпред на общата опашка ... случая си е за стачка  Mr. Green ако К4 бе социалните шансовете им щяха да са по малки , но сега нямам думи , а най лошото е , че не се знае тези деца дали наистина имат баби в ДГ или някоя баба е "осиновила внуче " само докато мине класирането . Истината е , че за този критерий трябва ПРОЗРАЧНОСТ и стриктен контрол !!!
МНого несправедливо е да предлагаш К4 да влиза в социалните - дори чисто технически! Защото ако така за К4 ще има известен лимит (квотите), то така като се омеша със социалните деца (особено онези с под 10 точки) последните ще изпаднат от класацията, а К4 пак ще мине без проблеми!
Не това е начина за увеличаване шанса на средностатистическите срещу К4 - защото този начин ощетява ненамесена в конфликта група - тази на социалните!

Аз предлагам на К4 да им направят собствена група и квота. Някъде към 80% ще им бъдат, смятам, достатъчни...  Joy че нещо май никой не ги иска в своята опашка....  hahaha

Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 15:40 от AnMary

# 269
  • София

Цитирам:

Благодаря!

Попрочетете назад в темата, обяснено е подробно, краткият отговор тук е - не, няма да чакат второ класиране, класират се чрез жребий във втория етап на първо класиране, цялото първо класиране се осъществява наведнъж, в един ден така да се каже и рез. ще е видим на 24.04.2010.

Благодаря, сега ми стана ясно!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт