СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 33 502
  • 777
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте!Имам въпрос,на който предполагам ще може да ми отговорите тук,като гледам сте проучили доста....Питането ми е-единият родител има фирма,адреса на която е регистрирана е в същия район в които е ОДЗ-то.Това счита ли се като месторабота в района?При положение,че във фирмата си има назначени работници?Благодаря Ви за пояснението!

Да, счита се, получавате 0.1 т., но ще ги имате реално само, ако тази градина е приела този допълнителен критерий, при ОДЗ-тата поне не са много тези, които са го приели, за ЦДГ не знам как е.
  bouquetБлагодаря!

# 271
  • София
Здравейте! Grinning
Имам въпрос на който въпреки многото време прекарано във форума не мога да си отговоря. Сега опашките са разделени на социални и "обикновени". Как е възможно в "обикновените" опашки да има деца с 10 т. От къде може да се получат?  newsm78 До 9 т. (не броя десетите давани като допълнителни от самата ЦДГ) са ясни, но от кой критерий е допълнителната точка до 10?  Thinking

Май само К4.  newsm78
Точно така !При нас по първо желание са 3 деца с бабички да са им живи и здрави ! По този начин те АВТОМАТИЧНО влизат ... за социалните има 40% ,...но за тези деца няма препятствие никакво, където и да се наредят са вътре това е несправедливото ,защото с техните точки те винаги са най отпред на общата опашка ... случая си е за стачка  Mr. Green ако К4 бе социалните шансовете им щяха да са по малки , но сега нямам думи , а най лошото е , че не се знае тези деца дали наистина имат баби в ДГ или някоя баба е "осиновила внуче " само докато мине класирането . Истината е , че за този критерий трябва ПРОЗРАЧНОСТ и стриктен контрол !!!
МНого несправедливо е да предлагаш К4 да влиза в социалните - дори чисто технически! Защото ако така за К4 ще има известен лимит (квотите), то така като се омеша със социалните деца (особено онези с под 10 точки) последните ще изпаднат от класацията, а К4 пак ще мине без проблеми!
Не това е начина за увеличаване шанса на средностатистическите срещу К4 - защото този начин ощетява ненамесена в конфликта група - тази на социалните!

Добре де, аз само се чудя, защо да кажем за деца - полусираци дават 3 т., а за К4 пак 3 точки, да им дадат точки, хубаво, ама 1 - защо чак 3, това не е справедливо според мен!

Щото иначе има реална опасност да бъдат изпреварени от полусираците. Така са се постарали да не допускат такава възможност.
3 (К4) +2 (К2) = 5 т. за персоналските.
3 (СК7) +1 (К2) = 4 т. за полусираците.

По-нагоре в темата се коментираше какво става с точки и дати, ако дете влезе по 2-3 и по-долно желание (не че ме касае лично, по второ желание сме със 7т и няма как да стане, ако влезем изобщо ще бъде с 8-те по първо  Crazy ) ама ми стана интересно и питах ИСОД:

[2010-03-10 11:28:39]  Здравейте, Ако детето ми бъде прието по второ желание, кандидатурата му по първо ще остане активна, както и трите точки по 1 желание, НО запазва ли се датата 24.04.10 за по-нататъшните текущи класирания?

Датата ще се запази само, ако не запишете детето си в детската градина, в която детето Ви е прието по 2-ро желание. При записване, всички останали кандидатури се премахват, без значение по кое желание са те.

Дано съм била полезна някому  Hug

В Бухово и 1 т. ще е достатъчна...

Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 15:42 от AnMary

# 272
Здравейте! Grinning
Имам въпрос на който въпреки многото време прекарано във форума не мога да си отговоря. Сега опашките са разделени на социални и "обикновени". Как е възможно в "обикновените" опашки да има деца с 10 т. От къде може да се получат?  newsm78 До 9 т. (не броя десетите давани като допълнителни от самата ЦДГ) са ясни, но от кой критерий е допълнителната точка до 10?  Thinking

Май само К4.  newsm78
Точно така !При нас по първо желание са 3 деца с бабички да са им живи и здрави ! По този начин те АВТОМАТИЧНО влизат ... за социалните има 40% ,...но за тези деца няма препятствие никакво, където и да се наредят са вътре това е несправедливото ,защото с техните точки те винаги са най отпред на общата опашка ... случая си е за стачка  Mr. Green ако К4 бе социалните шансовете им щяха да са по малки , но сега нямам думи , а най лошото е , че не се знае тези деца дали наистина имат баби в ДГ или някоя баба е "осиновила внуче " само докато мине класирането . Истината е , че за този критерий трябва ПРОЗРАЧНОСТ и стриктен контрол !!!
МНого несправедливо е да предлагаш К4 да влиза в социалните - дори чисто технически! Защото ако така за К4 ще има известен лимит (квотите), то така като се омеша със социалните деца (особено онези с под 10 точки) последните ще изпаднат от класацията, а К4 пак ще мине без проблеми!
Не това е начина за увеличаване шанса на средностатистическите срещу К4 - защото този начин ощетява ненамесена в конфликта група - тази на социалните!

Аз предлагам на К4 да им направят собствена група и квота. Някъде към 80% ще им бъдат, смятам, достатъчни...  Joy че нещо май никой не ги иска в своята опашка....  hahaha

Аз, пък, предлагам, преди да се изнесат броките места за септември, общинарите да приспаднат от легловата база бройката на деца и внуца на всички заети в ДЗя. Един вид, да им са гарантирани местата по всяко време докато не напуснат работа. Нищо не им пречи да си направят нужната статистика и повече да не се месят в класациите каквито и да е "вътрешни" деца. Така конфликтът с К4 ще отпадне автоматочно, щото самото му съществуване ще е безпредметно... Joy Joy Joy Joy

# 273
  • София
Мандаринка, това е ясно. Става въпрос за нова ДГ в "Триадица", която ще бъде открита през септ. 2010 г., т.е. към 23.04.2010 няма да има активна кандидатура за нея. Въпросът ми беше ако детето се класира и го запиша на ясла от септември, а кандидатурата на гореспоменатата ДГ се появи от септември и искам да кандидатствам за нея, дали ще мога да ползвам 3 т. за първо желание, т.е. все едно съм добавила нови кандидатури с нови дати. Много сложно изречение стана, дано сте ме разбрали!
Моля компетентните майки във форума ако могат да дадат решение на този казус!

Ако се класира по по- долно желание ще можеш да използваш 3-те т. за 1-во. И да, ако се появи тази градина някъде в средата на годината, за нея ще се пръкне някаква друга "разделна" дата, която ще можеш да хванеш, дори и да си записала детето на градина. Но 3 т. можеш да ползваш тази година САМО ако не си ги използвала преди това - т.е. ако сега не запишеш детенце по 1 желание.

# 274
  • София
Здравейте! Grinning
Имам въпрос на който въпреки многото време прекарано във форума не мога да си отговоря. Сега опашките са разделени на социални и "обикновени". Как е възможно в "обикновените" опашки да има деца с 10 т. От къде може да се получат?  newsm78 До 9 т. (не броя десетите давани като допълнителни от самата ЦДГ) са ясни, но от кой критерий е допълнителната точка до 10?  Thinking

Май само К4.  newsm78
Точно така !При нас по първо желание са 3 деца с бабички да са им живи и здрави ! По този начин те АВТОМАТИЧНО влизат ... за социалните има 40% ,...но за тези деца няма препятствие никакво, където и да се наредят са вътре това е несправедливото ,защото с техните точки те винаги са най отпред на общата опашка ... случая си е за стачка  Mr. Green ако К4 бе социалните шансовете им щяха да са по малки , но сега нямам думи , а най лошото е , че не се знае тези деца дали наистина имат баби в ДГ или някоя баба е "осиновила внуче " само докато мине класирането . Истината е , че за този критерий трябва ПРОЗРАЧНОСТ и стриктен контрол !!!

Добре де, аз само се чудя, защо да кажем за деца - полусираци дават 3 т., а за К4 пак 3 точки, да им дадат точки, хубаво, ама 1 - защо чак 3, това не е справедливо според мен!

Щото иначе има реална опасност да бъдат изпреварени от полусираците. Така са се постарали да не допускат такава възможност.

Е, нали е важно децата, които най-много имат нужда да са вътре, то не че има смисъл да се коментира това, ние си го знаем и тези, които трябва също го знаят, но явно не им изнася...

# 275
  • София
Здравейте! Да ви попитам относно класирането, ако няма жребий при граничните групи за общите опашки, как ще приемат? Дали ще приемат тогава?

Цитирам:

Стъпка 1: Класиране на социалните и общите опашки според квотата

1.3. Класират се общите опашки за 60% от свободните места. Където има гранична група НЕ се тегли жребий.

Благодаря!

В последните няколко страници точно това се обсъжда на дълго и широко.
Просто няма 1-ви и 2-ри тур на 1-во класиране, а 1-ви А, 1-ви Б и 2-ри...

До колкото помня, и преди се коментираше тоя въпрос, и се изказваше мнението, че системата допускала най-малките деца в системата за кандидатстване от момента на навършване на възрастта от 10 месеца..., което теоретично значи след 31 октомври за набор 2010...
Сега се кандидатства за прием от септемви, когато тези деца още няма да имат 10 месеца. Логично е да се включат в борбата за текущите класирания след като направят минималната възраст.
...

Личи си че детето ти не е родено в края на годината.
Joy Joy
Детето ми е родено на 31 декември 2007. Да се сещаш за по-крайна дата от тази?

...Смешно ми стана че от думите ми правиш извод за моето лично положение... Е, ще те разочаровам - случва ми се да защитавам и чужди каузи, рефлектиращи в ущърб на моето положение.

... Ако по-горе споменавам, че нещо е логично, това не значи, че твърдя че се прилага!

Твоето лично положение го рабрах: твоето дете е спечелило лотария 2009 в 80 ОДЗ в която моето не е успяло с 8.1.  
Факт е че децата родени в края на 2007 от средно статистическо семейство (2ма работещи софиянци ) нямаха абсолютно никакъв шанс когато имаше много места, а след това си теглиха билетчета за лотария 2009 за малко места.

Само не разбрах коя кауза защитаваш в твой ущърб ?И кое ти е смешно, че всички деца родени декември ТРЯБВА да кандидатстват чак за 2ра яслена ,защото ти така си поискала за твоето?

Ако си от квартала, да изпием по една бира, няма смисъл да спамим темата.

Детето й е родено в края на годината... и въпреки това не намира, че трябва да се заделят места за тях... Прочее, аз не разбирам по какъв начин родените късно са ощетени спрямо родените рано... ако по някакъв начин нямат право да кандидатстват с набора си "на първо четене" наистина би било дискриминация - но така ли е?
Т.е. родените ноември и декември нямат право да кандидатстват за септемврийския прием на едногодишни / 10 месечни ли?

Направила съм запитване до ИСОДГ. Надявам се, в случай на новооткрити ДГ, да се дава възможност да се кандидатства на общо основание от всички дечица. В противен случай за мен вариантите са два:
1. Да чакам да открият новата ДГ с липса на яснота относно критериите на ПС и броя точки, които ще съберем, като се има предвид, че в момента сме "средностатистически" случай и за р-н "Триадица" нямаме шанс да попаднем и в гр. група;
2. Да се класира на 10 км, в посока Студ. град, а аз работя в противоположната.

Какво да правя сега?Simple Smile))

Миличка, не искам да ти попарвам надеждите, ама я разгледай подробно опашките в Триадица... там и 3 нови градини да разкрият няма да се стигне до децата с по 8 точки...

ПП
Сиси, нЕ'ам избор, отстъпвам ти председателското място...  Joy

Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 15:43 от AnMary

# 276

Е, нали е важно децата, които най-много имат нужда да са вътре, то не че има смисъл да се коментира това, ние си го знаем и тези, които трябва също го знаят, но явно не им изнася...
Ами да, де! Именно от камбанарията на тези, дето гласуват правилата най-нуждаещите се деца са най-осигурени с настоящите условия. (Известна конкуренция са им само социалните деца с гарантирания им прием по квотите.)

# 277
  • София
Здравейте!Имам въпрос,на който предполагам ще може да ми отговорите тук,като гледам сте проучили доста....Питането ми е-единият родител има фирма,адреса на която е регистрирана е в същия район в които е ОДЗ-то.Това счита ли се като месторабота в района?При положение,че във фирмата си има назначени работници?Благодаря Ви за пояснението!

Да, ако родителят работи в споменатата фирма, или се самоосигурява "чрез" нея... т.е. ако е само собственик, чакащ дивидент, не става. Във всички останали случаи е ОК.

Здравейте! Да ви попитам относно класирането, ако няма жребий при граничните групи за общите опашки, как ще приемат? Дали ще приемат тогава?

Цитирам:

Стъпка 1: Класиране на социалните и общите опашки според квотата

1.3. Класират се общите опашки за 60% от свободните места. Където има гранична група НЕ се тегли жребий.

Благодаря!
Прочети още малко по-надолу и ще разбереш, че жребия ще се случи след като в общата опашка добавят и некласираните деца от социалнта опашка.

Благодаря! Това значи ли, че няма да има прием на първо класиране за деца от гранични групи, а ще чакат второто?

Не, не означава. Ще чакат 2-рото издание на 1-вото класиране.

Здравейте! Grinning
Имам въпрос на който въпреки многото време прекарано във форума не мога да си отговоря. Сега опашките са разделени на социални и "обикновени". Как е възможно в "обикновените" опашки да има деца с 10 т. От къде може да се получат?  newsm78 До 9 т. (не броя десетите давани като допълнителни от самата ЦДГ) са ясни, но от кой критерий е допълнителната точка до 10?  Thinking

Май само К4.  newsm78
Точно така !При нас по първо желание са 3 деца с бабички да са им живи и здрави ! По този начин те АВТОМАТИЧНО влизат ... за социалните има 40% ,...но за тези деца няма препятствие никакво, където и да се наредят са вътре това е несправедливото ,защото с техните точки те винаги са най отпред на общата опашка ... случая си е за стачка  Mr. Green ако К4 бе социалните шансовете им щяха да са по малки , но сега нямам думи , а най лошото е , че не се знае тези деца дали наистина имат баби в ДГ или някоя баба е "осиновила внуче " само докато мине класирането . Истината е , че за този критерий трябва ПРОЗРАЧНОСТ и стриктен контрол !!!
Много несправедливо е да предлагаш К4 да влиза в социалните - дори чисто технически! Защото ако така за К4 ще има известен лимит (квотите), то така като се омеша със социалните деца (особено онези с под 10 точки) последните ще изпаднат от класацията, а К4 пак ще мине без проблеми!

Аз предлагам на К4 да им направят собствена група и квота. Някъде към 80% ще им бъдат, смятам, достатъчни...  Joy че нещо май никой не ги иска в своята опашка....  hahaha

Аз, пък, предлагам, преди да се изнесат бройките места за септември, общинарите да приспаднат от легловата база бройката на деца и внуци на всички заети в ДЗя. Един вид, да им са гарантирани местата по всяко време докато не напуснат работа. Нищо не им пречи да си направят нужната статистика и повече да не се месят в класациите каквито и да е "вътрешни" деца. Така конфликтът с К4 ще отпадне автоматочно, щото самото му съществуване ще е безпредметно... Joy Joy Joy Joy

Party
Яко...

Ами да, де! Именно от камбанарията на тези, дето гласуват правилата най-нуждаещите се деца са най-осигурени с настоящите условия. (Известна конкуренция са им само социалните деца с гарантирания им прием по квотите.)

Тъй - тъй, де, и ние за това говорим... да не им се моткат на нуждаещите се някакви социални деца из опашките...

Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 15:44 от AnMary

# 278
  • София
Здравейте! Grinning

Май само К4.  newsm78

sisislava никога не ме е разбирала  Mr. Green просто не е искала !

Точно и аз това се чудя ... и с поста си ( в зелено )имах в предвид , че деца ползващи К4 са 100% в ДГ( тъй като са "кацнали" най отпред на общата опашка за която се дават 60 % ) , а деца със социални критерии ( в нагледния ми случай - 14 от които 10 са попаднали в  гр.гр. ще се борят за място и 4 от тях ще са елиминирани ),... т'а имах в предвид , че ако К4 бе в социалната опашка ( но това го дадох като пример и в никои случай не го предлагам - моля , моля ...) поне щеше  шанса им да е под въпрос ...попадащи  в гр.гр със социалните  ... ,  а сега за тях няма никакви пречки Те просто влизат в която И ДГ да кандидатстват в ЦЯЛА СОФИЯ  - това е кощунство и гавра с нас останалите родители ( според мен )
Поста ми бе съвсем ироничен откъм К4 и даже съм ползвала и иронична емотка ... друг е въпроса , че някои с други цели се опитва да ме опорочи  .
така че това изречение в поста на sisislava :"МНого несправедливо е да предлагаш К4 да влиза в социалните - дори чисто технически! " е напълно излишно , аз съм толкоз против от тази простотия наречена К4 , че повече не може и да бъде ... камо ли не да я "лансирам" и облагодетелствам или  ПРЕДЛАГАМ подобно "правило" .
Според мен К4 е най дискриминационен и изобщо не трябва да съществува ,комо ли не да се обсъжда или още по облагодетелства ... ако искат предимство за тези деца то сто пъти го писах , че трябва да се облагодетелстват по друг начин ... например да плащат по малко такса , но да са с равен старт при класирането на всички деца !

# 279
  • София
Здравейте! Grinning

Май само К4.  newsm78

sisislava никога не ме е разбирала  Mr. Green просто не е искала !

Точно и аз това се чудя ... и с поста си ( в зелено )имах в предвид , че деца ползващи К4 са 100% в ДГ( тъй като са "кацнали" най отпред на общата опашка за която се дават 60 % ) , а деца със социални критерии ( в нагледния ми случай - 14 от които 10 са попаднали в  гр.гр. ще се борят за място и 4 от тях ще са елиминирани ),... т'а имах в предвид , че ако К4 бе в социалната опашка ( но това го дадох като пример и в никои случай не го предлагам - моля , моля ...) поне щеше  шанса им да е под въпрос ...попадащи  в гр.гр със социалните  ... ,  а сега за тях няма никакви пречки Те просто влизат в която И ДГ да кандидатстват в ЦЯЛА СОФИЯ  - това е кощунство и гавра с нас останалите родители ( според мен )
Поста ми бе съвсем ироничен откъм К4 и даже съм ползвала и иронична емотка ... друг е въпроса , че някои с други цели се опитва да ме опорочи  .
така че това изречение в поста на sisislava :"МНого несправедливо е да предлагаш К4 да влиза в социалните - дори чисто технически! " е напълно излишно , аз съм толкоз против от тази простотия наречена К4 , че повече не може и да бъде ... камо ли не да я "лансирам" и облагодетелствам или  ПРЕДЛАГАМ подобно "правило" .
Според мен К4 е най дискриминационен и изобщо не трябва да съществува ,комо ли не да се обсъжда или още по облагодетелства ... ако искат предимство за тези деца то сто пъти го писах , че трябва да се облагодетелстват по друг начин ... например да плащат по малко такса , но да са с равен старт при класирането на всички деца !

Не се сърди - наистина не се разбира, че предложението е само с цел ирония.
Навярно понеже при сегашната... криза и отчаяние не е по предполагане абсурдно... т.е. би било мислимо и подобно нещо да иска някой.

# 280
Привет
Признавам си че от известнов реме не следя сайта за кандидатсване, но сега регистрирахме едно познато детенце и не се вижда опцията за избор на критерии, там, където се дават точките(адрес в София, самотна майка и т.н.)
Това не ми се струва нормално, нали?Я кажете, да не би пък сега още да не може да се попълват критериите? newsm78Писахме на формата за обратна връзка, но знам че тук ще имам по- бърз отговор

Би следвало да се виждат.
Не знам ако става дума за малко бебенце може и да е затворена тази секция, но за деца, които могат да кандидатстват със сигурност трябва да е достъпна.

Ако гълча за ЕГНтата, то е, защото не ми се връзват с гаранцията за патило. Пет пари не давам за мойто ЕГН. dance

# 281
И пак за това К4: аз пък не мога да разбера защо трябва баба/дядо да са в персонала, да бяха включили и леля/чичо... Но като се замисля така ще предизвикат роднинска надпевара и ще нараснат семейните скандали  Thinking

А поне изисква ли се този персонал да има някакъв минимален стаж преди класирането или може на предния ден да постъпи и след като детето се уреди вътре, на следващия ден да напусне?

# 282
  • София

Не.
Но пък, както се оказа, не се иска и доказателство за семейна принадлежност - т.е. не се иска акт за раждане на родителя, чийто родител - по идея - се явяват леличката, чистачката или градинарят - дядо...

# 283
. Ох, изгубих нишката на спора, затова редактирам, не ми се случва за пръв път, извинете Mr. Green

# 284

Не.
Но пък, както се оказа, не се иска и доказателство за семейна принадлежност - т.е. не се иска акт за раждане на родителя, чийто родител - по идея - се явяват леличката, чистачката или градинарят - дядо...

Как да не се иска, иска се при записване, поне така пише в необходими документи на детето. И ако директорката го приеме без копие на акта за раждане на родителя, в който трябва да фигурират данните на съответната баба, си е на нейна отговорност.

Общи условия

Активация на акаунт