СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 33 189
  • 777
  •   1
Отговори
# 135

А какво по- точно се крие, тогава, зад стъпка "1.3 - класират се общите опашки за 60% от свободните места"?
Упражнение по риторика?

Трябва да се разгледа не извадено от контекста:

1.2. Класира се социалната опашка за 40% от свободните места. Където има гранична група за социалната опашка се тегли жребии. - това предполагам е ясно (тук или остават свободни места или пък некласирани деца)

1.3. Класират се общите опашки за 60% от свободните места. Където има гранична група НЕ се тегли жребий. (тук да кажем при нас има 12 общи места, от тях 11 са вътре и за 1 място гранична група от 50, гледаме на социалното класиране от 1.2 се класират 3 деца, които заемат 3 от тези 11 места и ги вадим от сметките, т.е. вече 8 са 100% вътре от общата опашка и 4 места за гранична група от 50 деца, но за тези 4 места не се тегли жребий)

1.4. Оставащите свободни места от социалните опашки и от общите опашки се събират. (тук ако има свободни места от социалните се добавят към горните 4, но в нашия случай няма, остават си 4)

Стъпка 2: Класиране на оставащите свободни места само с една обща опашка (тук вече се теглят случайни числа за всички 50 деца, може сред тях да има и некласирани от социалната опашка, но с по-малкия си брой точки, нез социалните, и 4те деца с най-малък случаен номер влизат)

Като си го разтълкуваш стъпка по стъпка излиза, че точно това "НЕ теглене" на жребий може да е от полза, ако не са заети всички социални места, защото свободните се добавят към общите, ако пък са заети, общите не губят от това, защото така или иначе децата от социалните опашки вече си присъстват в общите с по-малкото си точки и дори и да не се класират в 1.2 няма да направят разместване в общата опашка, просто си остават там, а не се изтриват както приетите в 1.2
Ще взема да копирам обяснението на ИСОДГ в цялост. Този път наистина много подробно и изчистено е обяснено стъпка по стъпка. Дори бих казала, че и стъпката са разделили на отделните й елементи... Дано няма повече недоразбрали...
10.4. Какво означава, че първоначалното класиране за прием от септември ще се проведе на две стъпки?

Стъпка 1: Класиране на социалните и общите опашки според квотата

1.1. Свободните места ще бъдат разделени 40% за социалната опашка (с обикновено закръгление нагоре) и 60% за общата.

1.2. Класира се социалната опашка за 40% от свободните места. Където има гранична група за социалната опашка се тегли жребии.

1.3. Класират се общите опашки за 60% от свободните места. Където има гранична група НЕ се тегли жребий.

1.4. Оставащите свободни места от социалните опашки и от общите опашки се събират.

Стъпка 2: Класиране на оставащите свободни места само с една обща опашка

2.1. Формира се само общата опашка, на която са всички некласирани деца само с точките по общи критерии. Децата от социалната опашка, които не са класирани на предходната стъпка, също участват в общата опашка, но само с точките си по общи критерии.

2.2. Класира се общата опашка за оставащите от т. 1.4 свободни места.

2.3. Където има гранична група се тегли жребий.

Резултатът е класиране за всички свободни места за тази група, изпълнявайки условието от правилата на Столичния общински съвет за 40% квота по социалните критерии.

Реалният алгоритъм за класиране прилага горните принципи, но е доста по-сложен, защото работи на много итерации с цел да се осигури възможно най-високото желание в подредбата на кандидатурите. Алгоритъмът осигурява прием на близнаци при класиране на поне един от тях – дори да не е останало свободно място за втория близнак.

Следващите класирания, които ще се провеждат всяка събота до 26.06.2010 г. (включително), ще включват само една стъпка. Ще се сформира само една обща опашка за всяка градина/набор, в която ще участват всички кандидатури с пълния брой точки по всички критерии.

# 136
  • София

А какво по- точно се крие, тогава, зад стъпка "1.3 - класират се общите опашки за 60% от свободните места"?
Упражнение по риторика?

Трябва да се разгледа не извадено от контекста:

1.2. Класира се социалната опашка за 40% от свободните места. Където има гранична група за социалната опашка се тегли жребии. - това предполагам е ясно (тук или остават свободни места или пък некласирани деца)

1.3. Класират се общите опашки за 60% от свободните места. Където има гранична група НЕ се тегли жребий. (тук да кажем при нас има 12 общи места, от тях 11 са вътре и за 1 място гранична група от 50, гледаме на социалното класиране от 1.2 се класират 3 деца, които заемат 3 от тези 11 места и ги вадим от сметките, т.е. вече 8 са 100% вътре от общата опашка и 4 места за гранична група от 50 деца, но за тези 4 места не се тегли жребий)

1.4. Оставащите свободни места от социалните опашки и от общите опашки се събират. (тук ако има свободни места от социалните се добавят към горните 4, но в нашия случай няма, остават си 4)

Стъпка 2: Класиране на оставащите свободни места само с една обща опашка (тук вече се теглят случайни числа за всички 50 деца, може сред тях да има и некласирани от социалната опашка, но с по-малкия си брой точки, не социалните, и 4те деца с най-малък случаен номер влизат)

Като си го разтълкуваш стъпка по стъпка излиза, че точно това "НЕ теглене" на жребий може да е от полза, ако не са заети всички социални места, защото свободните се добавят към общите, ако пък са заети, общите не губят от това, защото така или иначе децата от социалните опашки вече си присъстват в общите с по-малкото си точки и дори и да не се класират в 1.2 няма да направят разместване в общата опашка, просто си остават там, а не се изтриват както приетите в 1.2

Пак не намирам твърде голям смисъл тук.
Значи, класираме социалната опашка. От там остават места, деца или нищо - все едно. Без да ги добавяме - по никакъв начин - децата или местата - класираме каквото можем от персоналските деца. Остават - евентуално - места за гранична група (тя може и да не е на ниво 8, а на ниво 9 или 10, но... това е друга тема). Тук лекичко сме позабравили, че сме обещали на социалните деца да участват във 2рия етап на първото класиране - в разпределянето на останалите 60% от местата, не в разпределянето на каквото остане от тях за гранични групи - с общите си, несоциални точки - т.е. извършили сме вече една нередност, но... карай, да разгледаме нататък. После стигаме до "същинския" 2ри етап. Изсипваме всичко останало - места и/ или деца - от общата опашка към формираната гранична група и... установяваме, че това изобщо не е истинска гранична група. Понеже от социалната опашка - примерно - сме се сдобили с няколко деца с над 9 т. - по някакви причини, да речем, освен другото са ходили на ясла и майка им е чистачка в градината - но ние вече сме класирали всички с 10 и 9 точки, сега сме опрели до 8 точковците. И се чудим какво да правим с тези 9, 10 и нагоре точкови деца, понеже нали щяхме да формираме гранична група... пък тя сега се оказа за далеч по- висок бал.
Това хубаво, ама ние от общата опашка сме стигнали до 9, пък сега част от тези с 10 и нагоре т. ще останат "навън". И това пак са общи точки, не са социални. Понеже няма правило, което да забранява на майката на деца в риск да работи като чистачка в ДЗ. Или да е посещавало ясла.

И всичко с цел да не се ощети случайно някое дете на персонала от дете, изгубило родител?

ПРАВИЛНОТО би било ПЪРВО да се съберат всички - деца и места - в една опашка, разглеждаща само общи критерии, и чак после да се извършва КАКВОТО И ДА БИЛО класиране.

# 137
Joy и аз сума време стисках зъби и си траях, ама "хиените"и без това бързо надушват!

Остави другото, но досега почти нямаше деца с 9 и нагоре точки, а взеха да идват и те...
Оооо комшийке здравей  Hug И аз така, даже 2 пломби се повредиха  Wink
А всъщност съм убедена, че много кандидати няма да се усетят  Peace особено тия дето са с много точки и им е широко около вратлето.

# 138
  • София
Е, поне обещаха да си оправят правописа... и лУйчо да изчезне от сайта...

# 139
  • София
Здравейте всички  Hug
За пръв път се включвам в темата и не знам дали тук обсъждате само детските градини в София или и яслите също  Blush
Родих януари месец и ме интересува дали моят юнак може да кандидатства с предишния набор (2009), писах запитване на сайта на ОДЗ-тата и получих отговор, че през системата не се позволява кандидатстване с друг набор. От друга страна съм сигурна, че някъде бях чела, че децата, родени през януари, могат да кандидатстват за детска градина с предната година, но така и не разбрах дали става дума само за деца над 3г възраст, тоест само за градина, а не и за ясла... Някой от вас да има случайно свежа информация по въпроса? Много благодаря предварително   bouquet
Редактирам се - ето какво намерих на сайта на ОДЗ-тата:
http://kg.sofia.bg/?page=news&id=371
За самостоятелните ясли ли питаш или за тези към ОДЗ-тата.В момента твоят мъник не може да кандидатства изобщо, защото така или иначе неговият набор не е включен в тази кампания.Евентуално догодина ще можете да кандидатствате с предишния набор..Сега с предишния набор ще могат да кандидатстват децата родени 2008.

# 140
  • София
Здравейте всички  Hug
За пръв път се включвам в темата и не знам дали тук обсъждате само детските градини в София или и яслите също  Blush
http://kg.sofia.bg/?page=news&id=371
В посоченият линк става дума за деца родени януари 2008ма.
Цитат
Децата, родени през месец Януари, 2008 год. ще имат възможност да кандидатстват с предния набор, но след като класиранията за новата учебна година 2010/2011 влязат в текущ режим на прием, т.е. след месец Септември, 2010 г.

Поздрави,
ИСОДГ

# 141
  • Beyond the Frontiers
Забелязвам, че за филиалите на дадена детска градина се кандидатства отделно. При това на обявени 24 места им 20 кандидатури.

# 142
  • гр.София

Цитат на: reniris в Понеделник, 08 Март 2010, 18:54
а така мислех и аз но за да не остана "само- измаменото камилче" като по долу с процентите  Mr. Green реших да си питам за затвърдяване . Мерси   bouquet
Абе я за най-сигурно ги питай в обратната връзка, да не те подведа нещо за запазването на точките за поредност на желанията. Имам съмнения ако запишеш детето на по-долно желание, че май пак всички останали се деактивираха, вкл. и по-горните, но не съм 100% сигурна, защото около мен всички ги приеха по първо желание.  Rolling Eyes

Ако ЗАПИШЕШ детето, прието по което и да било желание, ВСИЧКИ кандидатури се изтриват.

Peace
 Да,деактивират се. Но точките за поредност на желание се пазят. Кандидатства се наново ,с нова дата.

И ето ви още бисери, от страницата на самата градина (62 ОДЗ),стои вече 3 години така написано в сайта:

Предлагат се допълнителни дейности:
англииски език,художествена гимнастика,ски училище,екдскурзии с образователна,
спорна и екологична програма.

# 143
  • София
...
спорна и екологична програма.

Ми споРНи са им програмите, спор няма...  Joy

# 144
  • София
Е, поне обещаха да си оправят правописа... и лУйчо да изчезне от сайта...
hahaha
Радвам се. Какво обаче може да се направи с ОДЗ "Чибурашка"? Да пишем до СО, за да й коригират името?  Thinking  Joy По мой спомен животинката все пак се казваше Чебурашка. Или да си траем, за да не вдигнем шум, да засегнем нечии авторски права и да закрият ОДЗто?

Доста странно ми е, че за едно ОДЗ в моя квартал, което обяви нулев прием за набор 2008, опашката от чакащи не се е променила почти никак. Толкова ли не следят родителите? Явно някои треперим твърде отрано, а други не се притесняват особено.

# 145
  • София
Момичета моля Ви знам, че е дразнещо това с правописните грешки, но и така темата нараства с много бързи темпове и е много трудно да се изчита и да се намери информация в нея.Ако искате направете отделна тема "бисерите на ДЗ" Simple Smile

И миналата година имаше много ДЗ с 0-лев прием, но през цялата година опаките си останаха непроменени, което лично аз не знам на какво се дължи.

# 146
# 147
Момичета моля Ви знам, че е дразнещо това с правописните грешки, но и така темата нараства с много бързи темпове и е много трудно да се изчита и да се намери информация в нея.Ако искате направете отделна тема "бисерите на ДЗ" Simple Smile

И миналата година имаше много ДЗ с 0-лев прием, но през цялата година опаките си останаха непроменени, което лично аз не знам на какво се дължи.

Подкрепям, така новите мами не могат да се ориентират изобщо и трудно намират отговори на въпроси, които ги касаят.

# 148
  • София
И при мен има една такава градина, филиал, но съм я забила към края на опашката.
Изобщо няма да се стигне до нея.
Може би се разчита на някакви случайни места, които случайно да се пуснат Simple Smile
Ако беше 2008ми набор, щеше да ми е интересно.

# 149

Мисля, че някоя мама коментираше, че досега детската градина е била седмична (съответно много желана от определен етнос), което пък е накарало останалите родители да не я предпочитат особено, явно трябва да мине малко време, за да се разнесе мълвата.

Общи условия

Активация на акаунт