СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 32 823
  • 777
  •   1
Отговори
# 165
Искам да попитам следното нещо: знае ли някой къде /в коя наредба/ пишеше, че деца в ясли могат да се приемат след навършване на 10-месечна възраст? Ако е така не се ли нарушават правата на децата, чиито родители искат да ги пуснат на 10 месеца, а нямат достъп до с-мата?
 Ако е така защо за набор 2009 не беше отворена системата за кандидатстване по-рано? Доколкото виждам сега разрешават на родените януари 2008 да кандидатстват с 2007, нямаше ли това да е възможно /при отворена с-ма/ миналата година за родените през януари 2009? Въобще, не е ли редно да се отваря системата за кандидатстване при навършване на 10-месечна възраст на детето вместо набор за набор?
Не знам дали го написах ясно, но ...  
До колкото помня, и преди се коментираше тоя въпрос, и се изказваше мнението, че системата допускалала най-малките деца в системата за кандидатстване от момента на навършване на възрастта от 10 месеца..., което теоретично значи след 31 октомври за набор 2010...
Сега се кандидатства за прием от септемви, когато тези деца още няма да имат 10 месеца. Логично е да се включат в борбата за текущите класирания след като направят минималната възраст.
...
След като яслените групи са смесени по набор, не би трябвало да има пречки към местата за набор 2009 да се допускат и деца от набор 2010 - стига наистина системата да го предвижда.

Последна редакция: вт, 09 мар 2010, 17:50 от sisislava

# 166
  • София
Сега се кандидатства за прием от септемви, когато тези деца още няма да имат 10 месеца. Логично е да се включат в борбата за текущите класирания след като направят минималната възраст.
С най-добри чувства, но не съм съгласна.  Grinning Така би се давало предимство на част от набора, което съвсем, ама съвсем не е правилно спрямо по-късно родените или пък неродените. Набора трябва да си върви целия, точно както е в училищата.

# 167
  • София

1. Ако не го запишеш, ясно, можеш да ползваш точките . Желанията с по- нисък приоритет от "спечелилото" се изтриват и ако искаш да ги възстановиш, го правиш с нова дата.
2. Ако запишеш детето, ясно, губиш точките, с които е било класирано, ( т.е само 2-те  точки за втори желание) за следващи текущи класирания.
2а. Ако е било класирано по 1во, 2ро или 3то желание, губиш 3 т., 2 или 1 т. съответно.Т.е. ако, примерно, е класирано и записано по 2ро желание, губиш 2 т. за 2ро желание, но все още можеш да ползваш 3 т. за 1во желание и 1 т. за 3то.Така ... това веднага ли при следващо класиране ,ако не съм записала детето в ДГ ,..... а ако  го запиша губя всички  точките и ги възстановявам догодина ... така  разбрах тези от ИСОДГ  Thinking

"Точките, по които детето Ви е класирано и бъде записано, ще бъдат възстановени за класиранията за следващата учебна година. Ако не запишете детето си, то ще може да ги ползва за следващото текущо класиране."  

правилно ли те разбрах сега ?

# 168
С най-добри чувства, но не съм съгласна.  Grinning Така би се давало предимство на част от набора, което съвсем, ама съвсем не е правилно спрямо по-късно родените или пък неродените. Набора трябва да си върви целия, точно както е в училищата.
Да уточна, първо, че изказвам предположения в услуга на наредбата за минималната възраст от 10 месеца.... ако се търси начин тя да се прилага.
Но личното ми мнение е много по-различно - то е категорично против практиката да се допускат януарски деца да кандидатстват с предния набор... Е, що границата да е 31 януари, а не, примерно 2 февруари, 28/29 февруари или която и да е произволна дата от календара изобщо?

# 169
  • София
След като яслените групи са смесени по набор, не би трябвало да има пречки към местата за набор 2009 да се допускат и деца от набор 2010 - стига наистина системата да го предвижда.

Не са смесени. Не и в ОДЗ-тата.

1. Ако не го запишеш, ясно, можеш да ползваш точките . Желанията с по- нисък приоритет от "спечелилото" се изтриват и ако искаш да ги възстановиш, го правиш с нова дата.
2. Ако запишеш детето, ясно, губиш точките, с които е било класирано, ( т.е само 2-те  точки за втори желание) за следващи текущи класирания.
2а. Ако е било класирано по 1во, 2ро или 3то желание, губиш 3 т., 2 или 1 т. съответно.Т.е. ако, примерно, е класирано и записано по 2ро желание, губиш 2 т. за 2ро желание, но все още можеш да ползваш 3 т. за 1во желание и 1 т. за 3то.Така ... това веднага ли при следващо класиране ,ако не съм записала детето в ДГ ,..... а ако  го запиша губя всички  точките и ги възстановявам догодина ... така  разбрах тези от ИСОДГ  Thinking

"Точките, по които детето Ви е класирано и бъде записано, ще бъдат възстановени за класиранията за следващата учебна година. Ако не запишете детето си, то ще може да ги ползва за следващото текущо класиране."  

правилно ли те разбрах сега ?

Да, губи точките, по които е било класирано. Това са точките за желанията.
Прочее, това е "изпитано" положение.

С най-добри чувства, но не съм съгласна.  Grinning Така би се давало предимство на част от набора, което съвсем, ама съвсем не е правилно спрямо по-късно родените или пък неродените. Набора трябва да си върви целия, точно както е в училищата.
Да уточна, първо, че изказвам предположения в услуга на наредбата за минималната възраст от 10 месеца.... ако се търси начин тя да се прилага.
Но личното ми мнение е много по-различно - то е категорично против практиката да се допускат януарски деца да кандидатстват с предния набор... Е, що границата да е 31 януари, а не, примерно 2 февруари, 28/29 февруари или която и да е произволна дата от календара изобщо?

Съгласна съм... от части.
За мен логичната дата е 1 септември (или когато там е първата дата за прием - 15 септември, 1 октомври, или... когато започва новата "учебна" година.
Т.е. родените до тази дата - да речем условно септември - кандидатстват с предния набор, безусловно, тези след - със следващия, без "уловки".

Последна редакция: вт, 09 мар 2010, 18:32 от AnMary

# 170
Да аз също съм против това кандидатстване с друг набор.
Щом може родените януари 2008 да кандидатстват с 2007 набор, защо да не може родените декември 2008 да кандидатстват с набор 2009? Според мен това си е привилегия, двоен шанс и то само за някои избрани.

Аз си мислех за нещо друго, при този наплив на деца в яслите и градините, защо не се предложи предучилищната подготовка да бъде само в училищата (както беше когато аз бях малка). Така ще се освободят доста бройки и ще може без нови кадри и допълнително оборудване да се приемат още деца в ОДЗ и ЦДГ.
Ето например в нашия квартал едно от училищата беше застрашено от закриване, а друго дава 2 етажа под наем на частно чуждо училище. Едновременно с това за детските градини списъците са километрични и много деца са без всякакъв шанс за прием. Значи има достатъчно капацитет в кварталните училища да се поеме предучилищната подготовка и така да се освободят бройки за малките в градините. Е няма да са много, но все е нещо.

# 171
Здравейте! Grinning
Имам въпрос на който въпреки многото време прекарано във форума не мога да си отговоря. Сега опашките са разделени на социални и "обикновени". Как е възможно в "обикновените" опашки да има деца с 10 т. От къде може да се получат?  newsm78 До 9 т. (не броя десетите давани като допълнителни от самата ЦДГ) са ясни, но от кой критерий е допълнителната точка до 10?  Thinking

# 172
  • София
Здравейте! Grinning
Имам въпрос на който въпреки многото време прекарано във форума не мога да си отговоря. Сега опашките са разделени на социални и "обикновени". Как е възможно в "обикновените" опашки да има деца с 10 т. От къде може да се получат?  newsm78 До 9 т. (не броя десетите давани като допълнителни от самата ЦДГ) са ясни, но от кой критерий е допълнителната точка до 10?  Thinking

Май само К4.  newsm78

# 173
Извинявам се - сега видях, че К4 е към "общите критерии"  Peace Мерси, Ника   bouquet

# 174
  • София
Извинявам се - сега видях, че К4 е към "общите критерии"  Peace Мерси, Ника   bouquet
Само по К4 се получават 10 т.
И яслените групи в ОДЗ-тата са смесени между два набора 2008 и 2007 в момента и затова няма как да се обявяват и места за онабор 2009.

# 175

Аз си мислех за нещо друго, при този наплив на деца в яслите и градините, защо не се предложи предучилищната подготовка да бъде само в училищата (както беше когато аз бях малка). Така ще се освободят доста бройки и ще може без нови кадри и допълнително оборудване да се приемат още деца в ОДЗ и ЦДГ.

Това е предложено за обсъждане и може и да бъде прието (информацията ми е от учителка в детската градина на сина ми). Каза ми го по същия повод - ако се приеме предучилищните да бъдат изместени в училищата, проблемът с недостига на места в ДЗ щял да се реши. Аз обаче съм категорично против такова преместване, въпреки недостига на места. Моето мнение е, че предучилищната в училищата носи излишен стрес за толкова малки деца, смяната на обстановката, учителките и тн. И не на последно място - какво се случва с децата на работещи родители, които не могат да си прибират децата на обяд или в 16.00 часа (не знам до колко е занималнята в училищата)?

Яд ме е, че с всички неуредици в държавата ни, с всичките експерименти върху децата ни (в повечето случаи неуспешни и недообмислени решения, взети в момент на криза), най-малкото което можем да очакваме от новото поколение, ще бъде да пишат ЛуЙ (а че няма да знаят кой е Пастьор е ясно) ooooh!

# 176
  • София
Да аз също съм против това кандидатстване с друг набор.
Щом може родените януари 2008 да кандидатстват с 2007 набор, защо да не може родените декември 2008 да кандидатстват с набор 2009? Според мен това си е привилегия, двоен шанс и то само за някои избрани.

Ето например в нашия квартал едно от училищата беше застрашено от закриване, а друго дава 2 етажа под наем на частно чуждо училище. Едновременно с това за детските градини списъците са километрични и много деца са без всякакъв шанс за прием. Значи има достатъчно капацитет в кварталните училища да се поеме предучилищната подготовка и така да се освободят бройки за малките в градините. Е няма да са много, но все е нещо.

Защото предучилищната подготовка започва от 5 годинки.
Мислиш ли, че 5 годинки е подходяща възраст за детето ти да остане без следобеден сън и да се оправя сам- само с опашките от "големи" деца в училищния стол, да си носи и връща подносчето с храна и да яде... ами, каквото се предлага в училищния стол - според моите спомени - напълно неядима...
... и др. подобни.
Прочее, 7 годишното ти дете може - в крайна нужда - и да бъде пуснато да мине 2те пресечки до дома и да си отвори с ключа на врата... аз съм го правила. На 6.
Но дали би пуснала 5 годишното да го направи?
А какво ще го правиш в 4, когато свършва занималнята?
А, впрочем, занималнята е за 1 класниците - предучилищните ти ги връчват в 12, каквото си искаш, това ги прави. Ама ще напуснеш ли работа, ще си вземеш ли отпуска, ще наемеш ли детегледачка, ще... ами, всичко това си е твой личен проблем...

Здравейте! Grinning
Имам въпрос на който въпреки многото време прекарано във форума не мога да си отговоря. Сега опашките са разделени на социални и "обикновени". Как е възможно в "обикновените" опашки да има деца с 10 т. От къде може да се получат?  newsm78 До 9 т. (не броя десетите давани като допълнителни от самата ЦДГ) са ясни, но от кой критерий е допълнителната точка до 10?  Thinking

Не си прекарала достатъчно време тук.
Това са внуците на чистачките и градинаря. И на касиерката. И на директора. И децата на възпитателите. И на лелката, дето бърше дупетата. И на баткото, дето кара буса, който разнася храната. И на... К4. 3 т.  Crossing Arms

Само по К4 се получават 10 т.
И яслените групи в ОДЗ-тата са смесени между два набора 2008 и 2007 в момента и затова няма как да се обявяват и места за онабор 2009.

Ари, в групата на Давид май няма '08...

Последна редакция: вт, 09 мар 2010, 19:24 от AnMary

# 177
С най-добри чувства, но не съм съгласна.  Grinning Така би се давало предимство на част от набора, което съвсем, ама съвсем не е правилно спрямо по-късно родените или пък неродените. Набора трябва да си върви целия, точно както е в училищата.

Съгласна съм... от части.
За мен логичната дата е 1 септември (или когато там е първата дата за прием - 15 септември, 1 октомври, или... когато започва новата "учебна" година.
Т.е. родените до тази дата - да речем условно септември - кандидатстват с предния набор, безусловно, тези след - със следващия, без "уловки".

... за това и най-добре би било и учениците да бъдат приемани в даден клас не по набори, а по възраст в рамките на учебната година (вкл. лятната ваканция до началото на следващата учебна година)
Всъщност повечето възрастови разделения (за какво ли не) са именно по набори, а само учебната година се съобразява с климатичните особености на сезоните, и вероятно приемът на ученици по инерция е е приет да бъде по набори.

# 178

Ари, в групата на Давид май няма '08...

В различните ОДЗ-та е различно. В нашето яслените групи са смесени - 2 яслени групи са, но и в двете има деца от различни набори.

# 179
  • София
Здравейте! Grinning

Май само К4.  newsm78
Точно така !При нас по първо желание са 3 деца с бабички да са им живи и здрави ! По този начин те АВТОМАТИЧНО влизат ... за социалните има 40% ,...но за тези деца няма препятствие никакво, където и да се наредят са вътре това е несправедливото ,защото с техните точки те винаги са най отпред на общата опашка ... случая си е за стачка  Mr. Green ако К4 бе социалните шансовете им щяха да са по малки , но сега нямам думи , а най лошото е , че не се знае тези деца дали наистина имат баби в ДГ или някоя баба е "осиновила внуче " само докато мине класирането . Истината е , че за този критерий трябва ПРОЗРАЧНОСТ и стриктен контрол !!!

Общи условия

Активация на акаунт