СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 32 829
  • 777
  •   1
Отговори
# 180
  • София

До колкото помня, и преди се коментираше тоя въпрос, и се изказваше мнението, че системата допускала най-малките деца в системата за кандидатстване от момента на навършване на възрастта от 10 месеца..., което теоретично значи след 31 октомври за набор 2010...
Сега се кандидатства за прием от септемви, когато тези деца още няма да имат 10 месеца. Логично е да се включат в борбата за текущите класирания след като направят минималната възраст.
...

Личи си че детето ти не е родено в края на годината.
2008ма не ни дадоха по тази причина да кандидатстваме за 1ва яслена, а специално в 80 ОДЗ ,8 ОДЗ и 93 ОДЗ приемат повече деца тогава.
2009та за 2ра яслена група почти нямаше места за простосмъртни.
2010та разделиха ЦДГтата на филиали и сега вместо да кандидатстваме за 2 ЦДГта за по 48 места кандидатстваме за същите 2 но за по 24 места.
Нали се сещаш колко ни е шанса и тази година?

# 181

Защото предучилищната подготовка започва от 5 годинки.
Мислиш ли, че 5 годинки е подходяща възраст за детето ти да остане без следобеден сън и да се оправя сам- само с опашките от "големи" деца в училищния стол, да си носи и връща подносчето с храна и да яде... ами, каквото се предлага в училищния стол - според моите спомени - напълно неядима...
... и др. подобни.

Не знаех че вече са приели да се започва училище от 6 годинки.
А в училищните столове предлагат храна точно толкова ядима колкото и тази в детските градини, в някои училища дори и по-добра.

А какво ще го правиш в 4, когато свършва занималнята?
А, впрочем, занималнята е за 1 класниците - предучилищните ти ги връчват в 12, каквото си искаш, това ги прави. Ама ще напуснеш ли работа, ще си вземеш ли отпуска, ще наемеш ли детегледачка, ще... ами, всичко това си е твой личен проблем...

katiABV, тук вече не си справедлива. Ами ако детето ти не влезе в ясла и градина нима не трябва да си наемаш детегледачка, или да плащаш на частна градина, или да не ходиш 6 години на работа, за да си го гледаш в къщи и нима това не си е "твой личен проблем"?

Последна редакция: вт, 09 мар 2010, 20:32 от tsveta_pile

# 182
  • София
Като поне яслените групи , за които знам са винаги смесени между два набора.Така, когато се премества по-големия набор към първа градинска група само на местатат на преместените деца се пускт нови бройки.Не знам как сои въпроса в 98 ОДЗ, но ми е много интересно ако преместят всичките приети 50 деца от набор 2007 то какво ще правят с двете празни групи, като са обявили 0-лев прием за септември.Моля те ако имаш инфо или ако можеш да питаш Simple Smile

# 183

katiABV, тук вече не си справедлива. Ами ако детето ти не влезе в ясла и градина нима не трябва да си наемаш детегледачка, или да плащаш на частна градина, или да не ходиш 6 години на работа, за да си го гледаш в къщи и нима това не си е "твой личен проблем"?

[/quote]
Тя искаше да каже, че нестига, че си се борил 2-3 години да го запишеш в ДЗ /от който за 2г. все пак си взимал някакви пари/, пък и след две години /демек на 5/, да ти го гледат до 11ч.-12ч. и после си го прави каквото искаш и да ми "спи" по чиновете.
В такъв случай незнам до кога трябва да си стоиш в къщи и да си отдаден на детето, поради недостиг на места.

# 184
Аз съм написала жалба до общината по повод 0-левия прием в 98-мо ОДЗ, да видим как ще ми отговорят и ДАЛИ  #Cussing out

# 185
  • София
Сега се кандидатства за прием от септемви, когато тези деца още няма да имат 10 месеца. Логично е да се включат в борбата за текущите класирания след като направят минималната възраст.
С най-добри чувства, но не съм съгласна.  Grinning Така би се давало предимство на част от набора, което съвсем, ама съвсем не е правилно спрямо по-късно родените или пък неродените. Набора трябва да си върви целия, точно както е в училищата.
Да уточна, първо, че изказвам предположения в услуга на наредбата за минималната възраст от 10 месеца.... ако се търси начин тя да се прилага.
Но личното ми мнение е много по-различно - то е категорично против практиката да се допускат януарски деца да кандидатстват с предния набор... Е, що границата да е 31 януари, а не, примерно 2 февруари, 28/29 февруари или която и да е произволна дата от календара изобщо?

Съгласна съм... от части.
За мен логичната дата е 1 септември (или когато там е първата дата за прием - 15 септември, 1 октомври, или... когато започва новата "учебна" година.
Т.е. родените до тази дата - да речем условно септември - кандидатстват с предния набор, безусловно, тези след - със следващия, без "уловки".

... за това и най-добре би било и учениците да бъдат приемани в даден клас не по набори, а по възраст в рамките на учебната година (вкл. лятната ваканция до началото на следващата учебна година)
Всъщност повечето възрастови разделения (за какво ли не) са именно по набори, а само учебната година се съобразява с климатичните особености на сезоните, и вероятно приемът на ученици по инерция е е приет да бъде по набори.

Ами по- логично би било.

# 186
Искам да попитам следното нещо: знае ли някой къде /в коя наредба/ пишеше, че деца в ясли могат да се приемат след навършване на 10-месечна възраст? Ако е така не се ли нарушават правата на децата, чиито родители искат да ги пуснат на 10 месеца, а нямат достъп до с-мата?
 Ако е така защо за набор 2009 не беше отворена системата за кандидатстване по-рано? Доколкото виждам сега разрешават на родените януари 2008 да кандидатстват с 2007, нямаше ли това да е възможно /при отворена с-ма/ миналата година за родените през януари 2009? Въобще, не е ли редно да се отваря системата за кандидатстване при навършване на 10-месечна възраст на детето вместо набор за набор?
Не знам дали го написах ясно, но ...  
До колкото помня, и преди се коментираше тоя въпрос, и се изказваше мнението, че системата допускалала най-малките деца в системата за кандидатстване от момента на навършване на възрастта от 10 месеца..., което теоретично значи след 31 октомври за набор 2010...

...
След като яслените групи са смесени по набор, не би трябвало да има пречки към местата за набор 2009 да се допускат и деца от набор 2010 - стига наистина системата да го предвижда.

Да, но в 98-мо ОДЗ приема и местата ги обявиха ноември и не оставиха места за набор 2009, всичко пуснаха и "намазаха" най-вече набори 2007 и 2008, а за нас ...

# 187
  • София

И яслените групи в ОДЗ-тата са смесени между два набора 2008 и 2007 в момента и затова няма как да се обявяват и места за онабор 2009.

Ари, в групата на Давид май няма '08...

В различните ОДЗ-та е различно. В нашето яслените групи са смесени - 2 яслени групи са, но и в двете има деца от различни набори.

Хм, може.
Но... въпреки това едва ли изписват последния набор - предучилищния - при някаква възраст, нали? И едва ли местят децата по групите в зависимост от възрастта...
Т.е. те пак са си 1 и 2 яслена група, но докато са там - и само докато са там! - ги смесват... как да се изразя? извънрегламентно, за да улеснят обгрижването на най- малките...

Защото предучилищната подготовка започва от 5 годинки.
Мислиш ли, че 5 годинки е подходяща възраст за детето ти да остане без следобеден сън и да се оправя сам- само с опашките от "големи" деца в училищния стол, да си носи и връща подносчето с храна и да яде... ами, каквото се предлага в училищния стол - според моите спомени - напълно неядима...
... и др. подобни.

Не знаех че вече са приели да се започва училище от 6 годинки.
А в училищните столове предлагат храна точно толкова ядима колкото и тази в детските градини, в някои училища дори и по-добра.

А какво ще го правиш в 4, когато свършва занималнята?
А, впрочем, занималнята е за 1 класниците - предучилищните ти ги връчват в 12, каквото си искаш, това ги прави. Ама ще напуснеш ли работа, ще си вземеш ли отпуска, ще наемеш ли детегледачка, ще... ами, всичко това си е твой личен проблем...

Категорично не е същото.
Когато детето навърши 2 годинки свършва майчинството. Т.е. майката има натрупана платена отпуска ПОНЕ за 2, с по- голяма вероятност - за 3 или дори 4 години платен отпуск. Това са работни дни, 3X20 + 10 = 70 дена, или над 3 месеца платен отпуск. Освен това в края на майчинството - логично - работодателите са много по- склонни да дадат и 30 работни дни платен отпуск с трудов стаж... годишно. Така че, както и да го гледаме, майката, излизаща от майчинство, е с о/о 5 месеца запазено работно място напред пред тази, сблъскваща се с дете в предучилищна.
Знам го, понеже до преди 3 седмици бях именно в този режим.

Последна редакция: вт, 09 мар 2010, 23:00 от AnMary

# 188
Смесени са на повечето места - в една от градините в Младост 2 /ОДЗ Карлсон/ обявяват места /според мен/ за смесена група 2008 и 2009 - ето линк http://kg.sofia.bg/?page=kindergarden&id=15&k=74

Колкото до отпуските - не е така, на мен ми се наложи да лежа цялата бременност и даже отпуска да си взимам, защото са разрешени "само 280 дни" болнични на година. Сега имам отпуска само за 2010, а ми остават 11 месеца майчинство. Толкова ще имам и през 2011 януари, когато би трябвало да съм на работа /20 дни/. Отпуската за 2011 няма да съм я заработила и няма да мога да я взема веднага.

Едно време нямаше предучилищна и децата ходеха на градина до 6 годишни. Някои деца, родени след септември до януари-март следващата година можеха да тръгнат на училище и 6-годишни /както аз съм била/.

Последна редакция: вт, 09 мар 2010, 21:48 от biserche

# 189
  • София

Поне за 2 години. Няма начин. 2 години си в майчинство и за тях се сдобиваш с отпуск. От януари, когато е родено - '09 - до януари '10 20 дена и до януари '11 - още 20. Това са 40 дена. Със съгласието на работодателя можеш да ползваш и следващата отпуска.

# 190
При всички случаи съм против да "изритат" по-големите деца по-рано, за да се освободи място за набор 2009. Просто трябва да се реши проблема с градините - имам предвид например в Младост - знам поне 2 сгради на детски градини, които се ползват от частни училища и градини /ВРЕМЕ Е ДА СИ СТАНАТ ОТНОВО ДЪРЖАВНИ ОДЗ-та/ и още една сграда, която доскоро пустееше и май са я започнали с ремонт, но трябваше това да се направи много по-рано.

Имаше и няколко градини и ясли в центъра /едно време, аз съм ходила там/, които сега не съществуват - например едната сега е сграда на Райфайзенбанк на ул. "Гогол" и "Иван Асен II", а яслата ми на "Георгица Карастоянова" дори не знам какво е.

А дали щях да се мъча да си запиша детето на ясла още сега, ако държавата ми плащаше и през втората година парите, които получавах през първата? Риторичен въпрос - никога нямаше да се замислям, а щях да си гледам спокойно детето, но това спокойствие сега някак си се изпарява с 240 лева на месец.

Дани, разбрах от темата за ОДЗ 98, че набор 2007 се води сега 1-ва градинска група, а не яслени. Яслените са само 2008 /пак 2 групи/, така че няма нищо да се освободи от септември явно.

Последна редакция: вт, 09 мар 2010, 22:10 от biserche

# 191
  • София
Аха ясно защо са обявили 0-лв прием.Ами навсякъде различно, вече и аз се обърках.Бис за отпуските-мисля, че към момента имаш 40 дни платена.

# 192
Да попитам и аз нещо:
Има обявени 10 места за социалната опашка, чакащите "социални деца" на нея са 11, но за всички тях това не е първо желание. Ако на първия етап на класацията се класират по първите си/ по-предните си желания, ще се прехвърлят ли всичките 10 места на общата опашка за втория етап от класацията на 24.04.?

и да допълня въпроса си, че пропуснах  Blush
ако "социалните" деца се класират по предните си желания, ще освободят ли места и в общата опашка?

Последна редакция: вт, 09 мар 2010, 23:03 от AnMary

# 193
  • София
Само се запивам да чета. Напоследък изпускам нишката.

Това с филиалите е голяма гадост. За да кандидатстваш за една ДГ гърмиш всичките си точки по желанията. Най-вече за да е по-лесно на директорките. Не вярвам някой да го приемат и да се отпише Laughing
Нямам време да се разправям, иначе ще вдигна патардия. Поне да направят филиалите с разлика от някава десета точка, а не цяла. Т.е. за първата желана сграда 3т., за втората 2.9т, а не като отделна кандидатура.

# 194
  • София
уф,и аз да се запиша ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт