СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 33 014
  • 777
  •   1
Отговори
# 405
  • София
...
друго - лично мое мнение е , че децата  от социалните опашки по един или друг начин са ощетени от съдбата и ТЕ според мен трябва да влизат автоматично  в ДЗ без никакви точки и критерии .
това е обида за нацията ни дете с баба в ДГ да е с предимство пред сираче  doh "ще ни освиркат от всякъде ако се разчуе " , това само в България може да го има .

Част от социалните опашки. Многодетно семейство е по- скоро благословия, отколкото нещастие, надявам се, също както и успешно инвитро.

Аз съм против К4, но като така е по регламент? Лошото е, че децата със соц. критерии страдат от това, ама ние сме си виновни! Пуснаха анката миналата година ка да се определят, а ние се "хвърлихме" на доверие на ПС, вместо " бързи пръсти"? Така ли беше?

Ми... аз гласувах за лотария.
А какво е ПС?..

Последна редакция: чт, 11 мар 2010, 13:42 от AnMary

# 406
Didia, извинявам се за любопитството, но в момента на опашките за Таврия има поне 10 деца, които би трябвало да отговарят на К4! Ако не се лъжа, преди време ставаше въпрос, че в целия район има 2-3 лелки, чиито деца/внуци кандидатстват за ДГ.
                 Погледнах 2009 набор и от 15-те деца с 10 и 10 + точки има 6 двойки близнаци,което прави 12 деца.Остават 2 деца с 10.1 и 1 с 10 т. от споменатите 15 - такъв брой точки НЕ МОЖЕ да се получи по първо желание и К4.Елементарното смятане прави 11,което се записва като 10+.Това за социалната опашка.В общата опашка има две деца с 10 +,от които едното със сигурност познавам и злоупотреба - няма.
                  Сама си направи извода колко деца от набор 2009 са деца , ползващи К4.
                   Същия анализ можеш да направиш и на другите два набора.

Не ги разбирам тези работи, а я ми обясни за набор 2008 по ОК - първите четири деца с 10+ т. и петото с 10 т.?

# 407
Аз съм против К4, но като така е по регламент? Лошото е, че децата със соц. критерии страдат от това, ама ние сме си виновни! Пуснаха анката миналата година ка да се определят, а ние се "хвърлихме" на доверие на ПС, вместо " бързи пръсти"? Така ли беше?

А какво е ПС?..

Ами същото се оказа, че е...доколкото си спомням се пробваха да го прокарат това на някаква "тайна" работна група, и после като взеха да недоволстват родителите, принудиха тези същите педагогически съвети (ПС) да изберат (уж те самите) принципа с класирането на по-малкия входящ номер.

# 408

А какво е ПС?..

Ами същото се оказа, че е...доколкото си спомням се пробваха да го прокарат това на някаква "тайна" работна група, и после като взеха да недоволстват родителите, принудиха тези същите педагогически съвети (ПС) да изберат (уж те самите) принципа с класирането на по-малкия входящ номер.

Нее, нямаше тайна работна група. Просто директорите си го бяха поискали и СО го бяха включили. И то след една година обсъждане в работна група, което обезсмисляше цялото усилие за диалог между страните. Защо пък да го обсъждат на работна група, пък и с родители даже. Хванахме го без да искаме когато влезе в комисия по Образование и тамън да го гласуват в СОС. Иначе нямаше и да разберем даже. Какво остава за останалите родители.

Да не говорим как съм издирвала екземпляр няколко минути преди второто заседание на комисията. И някакви секретарки с нос забит в небесата ме подминаваха като пътен знак с поглед все едно хлебарка им се е изпречила на пътя.

# 409
Ами аз гледам трите набора, общите опашки - 10 деца с по мин. 10 точки.

# 410
Това не е законно - правят го, понеже промениха закона и сега собственика може да има претенции за това, че са те вписали в неговия имот, но то е обратното - ти си декларираш постоянния адрес, а той претендира. Общината обаче не й се занимава и затова й е по-лесно да те накарат теб да докажеш, отколкото те после да имат ядове. Но това е незаконно.

ПП Това, че всички общини го правят и че са си направили и бланки, не значи че е законно  Wink

Eто го и въпросният чл. 99а
Чл. 99а. (Нов - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 1.05.2009 г.) На един адрес със съгласието на собственик на жилищен обект могат да се регистрират такъв брой лица, който не надвишава повече от три пъти броя на лицата, които обичайно могат да обитават съответния обект.

Къде е общото?

Ок - спорът продължава:
Ето още няколко цитата от законите:

"ЗАКОН ЗА ГРАЖДАНСКАТА РЕГИСТРАЦИЯ
...
Чл. 93. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) Постоянен адрес е адресът в населеното място, което лицето избира да бъде вписано в регистрите на населението.
(2) Постоянният адрес е винаги на територията на Република България.
(3) Всяко лице може да има само един постоянен адрес.
(4) Български граждани, живеещи предимно в чужбина, които не са вписани в регистрите на населението и не могат да посочат постоянен адрес в Република България, се вписват служебно в регистрите на населението на район "Средец" на град София.
(5) (Нова - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Всеки собственик или ползвател на жилище може да възрази пред кмета на общината срещу ползването на неговия адрес от трети лица.

ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 82 ОТ 2009 Г.)
...
Чл. 81. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) (1) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. лице, което:
1....
2....
3....
...
(2) Наказва се с глоба от 30 до 200 лв. лице, което:
1...
2...
...
5. обяви неверни данни при подаване на заявление за издаване на български личен документ, ако не подлежи на по-тежко наказание по друг закон;"

# 411
  • София
Навремето и аз гласувах за лотария. Спомням си една позната каква паника беше с тези "бързи пръсти". Тогава системата загина. А тя май е успяла като накарала нейни познати от провинцията да гласуват. И мен ме беше накарала, но тогава изобщо не можах да отворя системата.
Трябваше и аз да бременея с тях Simple Smile

Момичета моля ви оставете тези регистрации. Ощетени винаги ще има.

А аз трябва да се радвам, че преди 7-8 години направих мъжа ми шоп Simple Smile

# 412
Ели Х мерси за изяснението на ситуацията. Аз тогава си правих изводите основно от това тук: http://kg.sofia.bg/?page=news&id=193&all=1. Много се чудих какво всъщност става и от тук малко ми се изясни...добре, че сте успяли предварително да ги хванете в крачка, иначе щеше съвсем официално да ни избират децата в зависимост от това колко са "симпатични" на директорките...в паричен смисъл  Mr. Green

Може ли и да изясниш има ли се в предвид някакви проверки на К4? На някакъв случаен принцип, да се направят проверки на няколко детски градини и съответно да се провери дали наистина бабата и детето имат такава роднинска връзка...ако ще и само за авторитет, поне по-плашливите директорки да не рискуват.

# 413
Не ги разбирам тези работи, а я ми обясни за набор 2008 по ОК - първите четири деца с 10+ т. и петото с 10 т.?
                Предполагам,че визираш общата опашка,а не соц.случаи и отговарям : тези с 10 + ползват К4 с първо желание, едното с 10 - вероятно е второ желание с К4.Останалите две с 9 - трето желание и К4.При 686 кандидати е съвсем нормално да има 4 с К4 - имай едно на ум,че този критерии важи за ДЗ в цяла Сф.

Последна редакция: чт, 11 мар 2010, 14:07 от Didia

# 414
                 Предполагам,че визираш общата опашка,а не соц.случаи и отговарям : тези с 10 + ползват К4 с първо желание, едното с 10 - вероятно е второ желание с К4.Останалите две с 9 - трето желание и К4.При 686 кандидати е съвсем нормално да има 4 с К4 - имай едно на ум,че този критерии важи за ДЗ в цяла Сф.

Да те разбирам ли, че според теб е нормално при 14 свободни места по ОК, 7 места да се заемат без проблем от деца с К4?!!!

А за 8.1 т, откъде идва 0,1 т. за набор 2008? И там са 17 деца, а ние в кюпа сме с общо 8 т.?

# 415
  • София
Така е, и аз миналата година бях против настоящите адреси, но...

Това, което си написала, само потвърждава тезата ми от минала година, че 1 работещ родител, с постоянен адрес в София, а другия, за майчинството, с постоянен адрес и месторабота, на "майната си", с извинение, имат по-големи шансове, в зависимост от кр-риите.

е сега ще те изядат с парцалите провинциалистите  Peace , а'иде да не си сама да се включа и аз  в подкрепа Mr. Green...

точно така нищо , че някои не искат да направят разлика с постоянен и настоящ адрес   Wink - които си живее постоянно в Сф си има постоянен адрес ( може да е от провинцията , но живее ли постоянно в София би трябвало и адреса да е постоянен) ,а... които не -  си има настоящ тук ,а  утре там  и т. н ., а постоянния му е на "майната си", с извинение ,както се изказа ти ,но не искам да влизам в подробности и да давам примери ,които са ясни на всички , защото пак ще стане спор.
С други думи казано би трябвало в Сф да имат предимство живущите тук с постоянен адрес , а не с настоящ ( временен) ... аз също може да съм от провинцията примерно , Но щом решавам да живея в София със семейството си и да ползвам благата на този град ( в случая ДГ ) за детето си ... щом тук работя ...е ...ще си направя труда да си сменя И адреса ПО ЛИЧНА КАРТА ... в противен случай да ме извинявате много ама да си в Джурово (с постоянен адрес)  и да ми претендираш тук в София за ДГ ми е меко казано нагличко  Mr. Green - лично мнение и с него никой не искам да обидя   bouquet .

Предлагам всички медици, музиканти и артисти в държавата от тук нататък да са само Софиянци. СУ да приема само и единствено студенти с постоянен адрес в Сф. И МЕИ. Или Икономето. Мога да продължа да изброявам.
ИЛИ - вариант 2 - да забраним на студентите да се женят. Е, или поне да имат деца. Всяка бременна студентка, която учи в Сф, но не е родом от тук, да бъде а) насилствено принудена да направи аборт, б) изхвърлена от университета си, или ц) задължена да намери пари за частна ясла.  Crossing Arms И имат нахалството да идват тук да учат, да заемат места на нашенските младежи... безобразие!!!  Naughty

# 416

Да те разбирам ли, че според теб е нормално при 14 свободни места по ОК, 7 места да се заемат без проблем от деца с К4?!!!

А за 8.1 т, откъде идва 0,1 т. за набор 2008? И там са 17 деца, а ние в кюпа сме с общо 8 т.?
                 Не са 7 места ,които се заемат,защото тези по второ или трето желание може и да не се запишат дори да са приети.Съвсем нормално е всеки да иска записване по първо желание.Само първото желание се записват,но и там има случаи на незаписване.
                   Допълнителните 0.1 идват от - деца,които имат брат/сестра в ДЗ и продължават да го посещават от септември 2010 г
                                                                     - деца на служители в образованието на територията на СО.
                   И тези допълнителрни критерии важат за всички набори не само за 2008 г.Не ги бъркай с К5 - 1 т за посещаващи ДЯ,която важи само за 2007 г.

# 417
  • София
Didia ... ти си май единствена която си я върши ... най- много да има още една две като теб ... , но определено сте рядкост и като почнеш да слагаш всичките си колежки под един знаменател наречен - хуманност и отговорност лично мен ме дразниш с наивността си и вярата в колегите ти .

Е-е не така. Аз съм много доволна от целия персонал на яслата, в която е детето ми- като се почне от директорката и се стигне до лелките. Не е било всичко идеално, но то няма и как да е. Но тези хора целодневно се грижат за детето ми и то отива при тях с желание. Учи много неща и се развива много бързо, благодарение в голяма степен на тях. Има цяла тема за доволни от градини/ясли и т.н. Не може да се слагат всички под общ знаменател.

Аз съм много доволна от всички, които работят в градината на Давид, много съм щастлива, че не извади късмета да се класира в градините с/у моя балкон...

Опитвам се да си отговоря на няколко въпроса относно документи при записване в детската градина. , но не мога,та ако някой знае или е минал по този път нека сподели:
1. "4.Удостоверение за настоящ адрес на Х - само ако адреса в поне една от личните карти на родителите не съвпада с този адрес. Адресът на местоживеене трябва да бъде в район: Х." Даде ама майката и бащата живеят разделени,майката не се води самотен родител,защото детето е припознато.Така адресите на родителите не съвпадат. Какво се прави в този случай? Настоящия адрес на майката,на детето и градината са едни и същи.
2. "9.Имунизационен паспорт",които го е виждал като книжка,не трябва ли да има печат от доктора? или само вписани ваксини?

Ваксинациите се вписват в допълнителния картон, от педиатъра на детето.

Последна редакция: чт, 11 мар 2010, 16:33 от AnMary

# 418

Не са 7 места ,които се заемат,защото тези по второ или трето желание може и да не се запишат дори да са приети.Съвсем нормално е всеки да иска записване по първо желание.Само първото желание се записват,но и там има случаи на незаписване.
                   Допълнителните 0.1 идват от - деца,които имат брат/сестра в ДЗ и продължават да го посещават от септември 2010 г
                                                                     - деца на служители в образованието на територията на СО.
                   И тези допълнителрни критерии важат за всички набори не само за 2008 г.Не ги бъркай с К5 - 1 т за посещаващи ДЯ,която важи само за 2007 г.
И накрая се оказваме в ситуация на параграф 22. Значи, на първо място влизат децата с К4, а на второ - с братя/сестри........или родители........И се оказва, че децата, които не се ползват от посочените критерии, ще трябва да си стоят вкъщи, защото няма как да тръгнат на ДГ (ясла) преди да навършат 3 г.? Трябваше да стана даскалица, ама как се набутах в правото?Simple Smile

# 419
  • София
Въпрос: какъв е смисълът от заявяване за кандидатстване в повече от 2, максимум 3 градини? Питам, защото нещо не ми се връзва защо децата с 10+ и 10 т., които при всички положения влизат, пишат толкова много градини, а децата със стандартните 8 т. е ясно, че ако не влязат на първо желание, то е абсурдно да се надяват да влязат по 2-то и т.н. желания?

След 1/2 година може - кой знае? - да се разкрие цяла нова група дори в някой съседен или "попътен" квартал. И ако до тогава детето не е влязло, може да се окаже, че това "неудобно" място не е вече така неудобно - не и колкото загубата на работно място... но децата, имащи дата от преди класиранията, имат предимство пред твоето, ако тогава решиш тепърва да добавиш градината. А желанията - като поредност - можеш да променяш по всяко време, според конкретните условия.

Общи условия

Активация на акаунт