В 6-ти месец търколи се вече ЮЛСКОТО човече!

• 31 239
  • 746
  •   1
Отговори
# 495
Днес бях отново на фетална морфология - бебка имаше доста големи кистички на главата 18та седмица, заради които ходих на амнио (+ висок риск за даун от биохимичния скрининг). Вече ги няма, едната е изчезнала напълно, другата е много малка и ще изчезне скоро, много се радвам, че доста ни притесняваха  newsm44

Относно безсънието - абсолютно всяка нощ от 7ма седмица насам се събуждам между 3 и 5 през нощта. Когато знам, че съм на работа изобщо не мога да заспя до сутринта, а сега като съм болнични заспивам, ама спя до обяд. Ако съм цяла седмица на работа е кошмар, едва издържам след сряда Sad

Пробвах какво ли не - единственото което ми помага е топло мляко с мед. Ако дълго не мога да заспя пъхам чаша мляко за няколко минути в микровълновата и слагам малко мед, след това си го пия в леглото и обикновено заспивам (абе тоя мой мъж от нищо не се буди, а ми разправяше, че спял леко  newsm78).

Стане ли 7 сутринта спя като труп до обяд (ако не съм на работа, уф другата седмица почвам пак работа, ще видим как ще е, не искам да си вземам много болничен още)

Само да добавя - първа покупка Помпа за гърди Авент, имат 25% намаление до края на март  Peace

Поздравления, Scarly, за добрите резултати!
Всичко ще е наред с бебенцето, не се плаши!
Важното е да има позитивизъм и усмивка на уста.

# 496

Лятната количка не може да се ползва за новородено, независимо че някои имат пълно легнало положение - нито е пригодена (няма матрак), нито някой препоръчва - тя е за след 9 месеца на бебето - когато има рефлекси да си държи и главата, и да седи седнало.

Производителите на много колички твърдят и продават такива колички като подходящи от първия ден на бебето. Пише си го в упътванията. Фирми като Чико, Пег Перего, Макларън, Инглесина, Джордани, Грако, Кам, Рекаро и др. едва ли масово ще пренебрегват препоръки и упътвания, продавайки нещо неподходящо. При положение, че се занимават предимно с производство на колички. Пълното легнало положение на една такава количка е напълно подходящо за новородено. Говоря пак от личен опит. Когато изгледаш едно дете, започваш да гледаш с други очи на пазара.  Wink
http://www.simonovi-bgshop.com/tsetska/catalog/popup_image.php/pID/10065
Това имам впредвид под лятна седалка. А лятната количка(онези олекотените - тип чадър) е друго нещо.
Бебетата всъщност сядат масово около 6-ия месец. Рядко са тези, които сядат към 8-9 месец. От 6 месец спокойно може да се ползва повдигнато положение на гръбчето до около 30 градуса наклон. Затова и зимните кошове се ползват до около 6 месец, след това бебето иска да е повдигнато и да гледа, затова отива на "летния" вариант.

В упътванията на производителите, които си цитирала, тук във Франция пише:
WARNING: The seat unit is not to be used for children under 6 months old.
(копирам английското като по-популярен език в БГ) 

на мен познанията ми са до тук, мислех, че е хубаво да знаят хората "стандарта". Следващото е : WARNING: You are responsible for your child’s safety.

ето набързо един линк на рекаро http://www.redcastle.fr/uploads/tx_ttproducts/datasheet/CITYLINK … uctions_light.pdf

# 497
  • София по рождение
Момичета, феталната морфология НЯМА да ви каже за проблеми със сърцето на плода. За това си има специален преглед на плода и се нарича Фетална Ехокардиография. Трябва да е специализиран лекар. На мен специално лекаря, който ме гледа на ФМ ми каза, че ако искам мога да направя и фетална ехокардиография на плода (имаше съмнения за Даун, а при 50% от случаите на Даун сърцето на плода е увредено) и че лекар, който гледа само ФМ никога няма да забележи такива проблеми на сърцето.

Сигурно писнах на някои, но доц. Томова е републикански специалист именно по фетална ехокардиография. Когато човек иде при нея на преглед, особено внимание отделя именно на кръвотока, камери и клапи. Просто това й е професионлната насоченост и слабост. За България не зная колко са, но 4-ма са специалистите в София, които имат сертификат за тези изследвания.

Последна редакция: пн, 15 мар 2010, 12:34 от helli_sun

# 498
nlight,каква е тази безумна цена?Какъв е този лекар?   Rage  Ти на ФМ ли отиде всъщност?
Да, на ФМ отидох. Знам за цената му - 120 лева, толкова ми беше казал и предния път. Отидох при него само заради апарата му, който бил най-добрия във Варна, а и един друг доктор ми каза, че той не бъркал и виждал уж всичко каквото трябва. Първия път като отидох се държа също толкова надменно, но тогава плюеше всички останали доктори и обясняваше как той бил единствения който можел да прави качествена ФМ...  Според него трябва да се ходи едва ли не през 2 седмици на ФМ... Е, сори, ама аз не мога да си позволя тази цена, едва съм събрала 120 лева за да тида пак.. и какво получавам - отвратително отношение. Обясни ми колко съм сбъркала, че не съм се консултирала именно с него след резултата от БХС, и че след 30 години ве4е риска от хромозомни аномалии бил много висок, и как само той можело да ми каже дали да ходя на амнио или не!... То направо да се чудиш да се смееш ли да плачеш ли..

А цената - явно никога не е постоянна. Една моя приятелка ходи при него, и на нея и взел 140..просто така..явно му е заприличала на по-склонна да си ги плати...

Nlight,
как е възможно подобно нещо?
В София прегледа за ФМ е 80 лв. ако искаш запис плащаш още 10 или 20 лв.
Аз си правих в 21 седмица при Мазнейкова (със задължителното присъствие на моя лекар, който всъщност ме заведе там) и ми взе само 80 лв. и даже записи ми направи.
През 28 - ма седмица ще ходя пак на ФМ при д-р Марков.

Освен това в стандартните ситуации се правят 3 ФМ за периода на бременността.
Така че ако този лекар говори за прегледи през 2 седмици, вероятно има силно намесен търговски елемент.

# 499
Момичета, феталната морфология НЯМА да ви каже за проблеми със сърцето на плода. За това си има специален преглед на плода и се нарича Фетална Ехокардиография. Трябва да е специализиран лекар. На мен специално лекаря, който ме гледа на ФМ ми каза, че ако искам мога да направя и фетална ехокардиография на плода (имаше съмнения за Даун, а при 50% от случаите на Даун сърцето на плода е увредено) и че лекар, който гледа само ФМ никога няма да забележи такива проблеми на сърцето.

Сигурно писнах на някои, но доц. Томова е републикански специалист именно по фетална ехокардиография. Когато човек иде при нея на преглед, особено внимание отделя именно на кръвотока, камери и клапи. Просто това й е професионлната насоченост и слабост.

Мдам, и на мен ми казаха Томова, че е доста добра. Предполагам, че на ФМ разглежда и сърцето. При нея обаче няма часове с месеци напред затова ходих само на ехокардиография при д-р Евтимова. Иначе лекарите, които са ме гледали на ФМ не са гледали кръвоток, нито са правили кардиограма на сърчицето на бебо. А на ехокардиографията пък правиха само това без да разгледат другите органи (отново беше 30-40мин прегледа)

Ама с първа бременност човек докато се ориентира кой къде и кога да се запише  Simple Smile

# 500
Здравейте момичета.
Аз днес съм затънала до шия в работа и влязох само да се разведря малко като ви прочета.
Ади честита ти придобивка и непременно извикай някой да поседи при малката, за да се пооправиш.
Като чета на какви кадърни лекари попадаме направо ме хваща яд. Аз досега не съм имала такива неприятни изживявания и се надявам скоро да нямам.
Момичета, да ви питам нещо. На някоя от вас случва ли и се изведнъж както си седи и корема и да стена твърд и да изпита нещо като опъване? Това за няколко секунди и после пак всичко е наред. Какво ли може да означава? Другата седмица съм на преглед и трябва да питам доки. Иначе пия Нутри Маг - надявам се да не е някаква контракция.
Оставям ви сега и ви желая лек и весел ден!

# 501
  • София по рождение

Мдам, и на мен ми казаха Томова, че е доста добра. Предполагам, че на ФМ разглежда и сърцето. При нея обаче няма часове с месеци напред затова ходих само на ехокардиография при д-р Евтимова. Иначе лекарите, които са ме гледали на ФМ не са гледали кръвоток, нито са правили кардиограма на сърчицето на бебо. А на ехокардиографията пък правиха само това без да разгледат другите органи (отново беше 30-40мин прегледа)

Мисля, че ако й се обадиш на мобилния и й кажеш, че си в определена седмица и нямаш време за отлагане, ще те вземе...при мен стана така първия път, защото разбрахме късно и щяхме да изпуснем срока. Аз съм с втора бременност, но по онова време  Embarassed, когато раждах първия си син нямаше такива чести и точни диагностики...правеха се само на доста рисковите, а не по 100 пъти на всеки, като днешно време.
Божеее, не съм чак толкова стара, беее...просто рано родих първия път Laughing

# 502
  • София по рождение
Момичета, да ви питам нещо. На някоя от вас случва ли и се изведнъж както си седи и корема и да стена твърд и да изпита нещо като опъване? Това за няколко секунди и после пак всичко е наред. Какво ли може да означава? Другата седмица съм на преглед и трябва да питам доки. Иначе пия Нутри Маг - надявам се да не е някаква контракция.
Оставям ви сега и ви желая лек и весел ден!

Това е точно контракция, мила...все пак организма ти започва с подготвящите, които се наричат контракции на Бракстън-Хикс. Аз също пия Нутри маг и пак имам контракции отвреме - навреме. Това е нормално, защото така организма ти започва да се подготвя за предстоящото раждане.

# 503
  • в Кошера
mila_iv, и на мен ми се случва чат-пат  Confused
Доколкото съм запозната, става въпрос за Бракстън-Хикс контракции  Naughty, които НЕ са опасни.
ЕТО ТУК можеш да прочетеш малко инфо за тях  Peace

# 504
bobi40, сега разбирам, май говорим за различни колички. На летните колички наистина пише така. Има го и на гърба на моята лятна количка(Бебе Конфорт).
http://www.-spam081-/components/com_virtuemart/shop_image/produc … 4697f8e77fbb8.gif

Това са онези леки, компактни колички, без чувалчета и т.н. екстри, към които се минава към годинката на детето, защото комбинираните заедно с 12кг бебе натежават за бутане. За тях категорично съм съгласна.
Аз визирам колички като тази, към която дадох линк - те са без кош за новородено, но изрично пише от самия производител, че са подходящи за новородено. Тази седалка се нарича пак лятна. И от там става объркването, кой за какво говори всъщност.  Crazy

# 505
  • Плевен
mila_iv, добре че попита и си го обяснила точно. И аз имам същото нещо и предположих, че са контракции, но не бях сигурна, т.к. не е болезнено.

# 506
Днес бях отново на фетална морфология - бебка имаше доста големи кистички на главата 18та седмица, заради които ходих на амнио (+ висок риск за даун от биохимичния скрининг). Вече ги няма, едната е изчезнала напълно, другата е много малка и ще изчезне скоро, много се радвам, че доста ни притесняваха  newsm44

Честито!!! Много се радвам, че всичко е наред! Браво

Последна редакция: пн, 15 мар 2010, 13:48 от dianadsd

# 507
Внимание, докато преглеждахте тази тема, в нея бяха публикувани 3 нови отговора.

Аз съвсем ви изпуснах....

За столчето за кола..
.. Като сложих бебето вътре и като видях каква поза е заело милото и ми стана много гузно! Аз подлагах една пеленка, съвсем тъничка в "сгъвката" около кръстчето и дупето му, но това беше само в началото, може би първия месец само.  После като се "очовечи"  си му беше точно "по мярка"

Ади, на мен ми се случва доста често и кръвното ми винаги е било нормално. Ако не седна или легна, направо може да се просна на земята! Много е неприятно особено като си сама с детето! Аз имах такъв момент и на малкия му дадох да рисува с химикал / иначе му е абсолютно забранен!/ в/у едно списание, само и само да стои до мен и да не прави бели!

# 508
bobi40, сега разбирам, май говорим за различни колички. На летните колички наистина пише така. Има го и на гърба на моята лятна количка(Бебе Конфорт).
http://www.-spam081-/components/com_virtuemart/shop_image/produc … 4697f8e77fbb8.gif

Това са онези леки, компактни колички, без чувалчета и т.н. екстри, към които се минава към годинката на детето, защото комбинираните заедно с 12кг бебе натежават за бутане. За тях категорично съм съгласна.
Аз визирам колички като тази, към която дадох линк - те са без кош за новородено, но изрично пише от самия производител, че са подходящи за новородено. Тази седалка се нарича пак лятна. И от там става объркването, кой за какво говори всъщност.  Crazy

Може би е така, споко, всеки си има поглед. Излишни са спорове за две различни неща, нали? Аз коментирам 3 в 1 количките и защо според мен е нужен зимния кош.
Конкретно тази (която визирам) обаче не е чадър (компактна лека), както се казва, просто е 3 в 1 и е за след 6 месеца, не за след годинка, има си всички екстри като чувалчета, пълно легнало и т.н. Въпроса според мен е всеки да си прецени какво му трябва и какво иска, навсякъде си пише за възрастта. Не ми е ясно само в това Пег Перего дето е в предния ти пост как с тези дълги колани връзваш новородено и как лежи спокойно, пък и три дечица да си отгледала, твои са си. Щом произвеждат такива колички (аз не съм виждала тук без зимни кошове, но пак казвам - има твърде много разлики все още), значи си има клиенти. Аз не бих взела такава, може би точно защото ще ми е първо и оглеждам за максималното си/му удобство - защото неговото удобство ще ми спести мрънкане, т.е. и на мен ще ми е удобно.

Затова споделих за "упътването за ползване" - там си пишат хората, който се интересува си ги изчита поясненията. Иначе продавачките могат много бисери да ви кажат.

# 509
Здравейте и от мен! Ама много пишете бе, особено като заформите спорче. Crazy Покрай мен няма много интересно....кашлям си по малко ей така за спорта  Crossing Arms дано да минава вече!
Мързелче, ти как си? Аз компреси правих с ракия и сода и даже смуках мед, масло, сода и ракия и май помага.

Общи условия

Активация на акаунт