Орхидея - тема 3

• 118 192
  • 752
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Багодаря момичета   bouquet. Искам да ви попитам тези новите и още една цъфтяща имам мога ли да ги поливам с оранжевия кристалон?

Честито! И двете са красиви, но втората...събра ми очите  Grinning. Оранжевия кристалон е за времето когато се оформят цветоноса и пъпките. След това на теория е белия или универсален. От моите проби установих, че от белия май по-бързо увяхват. Затова тори с универсален от време на време.

# 106
  • Варна
Таня, благодаря ти за отговора. Аз имам жълт,оранжев и зелен кристалон и течен тор за орхидеи кои от тези препарати да ползвам по време на цъфтеж, или какъв друг препарат да си купя понеже при мен почти винаги след като съм си взела нова орхидея повечето ми пъпчици спират да се развиват и в последствие увяхват преди да са разцъфнали. А така си мечтая да мога да им се радвам по дълго, като ви чета как при вас цъфтят по няколко месеца си мисля че аз нещо бъркам в отглеждането (най-дълго цъфтящата ми е една лилава която цъфтя 2 месеца, в последствие започна да развива нови пъпчици които завехнаха преди да са наедрели ).

Последна редакция: ср, 17 мар 2010, 23:21 от ellia

# 107
  • На планетата Земя
Ellia, браво на твоето момче!  Peace Вие от София ли сте?

Тания67, ама твоите много  летливи значи.  Mr. Green И устойчиви.

Аз пак с един тъп въпрос: топсин откъде купувате?

Лаленце, разбирам вълненията ти. И аз от няколко дни съм се вторачила в една точица ниско долу, която ще се окаже ново коренче. Радвам се, че умеем да се наслаждаваме на такива дребни, но красиви неща.

# 108
  • София
Mileto, на мен лично много ми помагат тези моменти за разтоварване от ежедневието. Все още не смея да твърдя, че съм зарината от житейски проблеми, но какво ми пука, че днес съм чакала автобус 40 мин след като като се върна у дома видя, че коренчето е с 1мм по-голямо Simple Smile
И вярно са карали хората, че красотата е в простите неща.  Peace

# 109
  • София
Ellia, използвай течния за орхидеи, но и зеления става, защото е универсален. Дано този път имаш повече късмет.

И топсина го има в Бриколаж - имаше поне 3 вида опаковки, но там, където е щанд с продавач. Наричат щанда аграрна аптека.

# 110
  • Варна
Mileto, от Варна съм. Tania67, благодаря ти ще редувам течна тор и кристалон.

# 111
  • На планетата Земя
Пак се включвам с информация от Баумакс - все още се очаква доставката на орхидеите от 9.90 лв.
Утре преди обяд пак ще им звъня.
Мечтая си за орхи-шопинг в петък следобед. Ни нов МОЛ, ни каквото и да е друго ме влече.  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 112
здравейте момичета
тук съм отново, прочетох ви по диагонал и на мен ми харесаха много фалчетата на Елиа, второто което е цялото на пръски се среща в категоризацията като вид Фалче Арлекин (  Harlequin Phals ) и принципно са невероятно атрактивни. ето ви да видите един линк:
http://www.bigleaforchids.com/store/index.php?main_page=index&am … iij34nck002kl7245

Относно подпирането на цветоносите имам собствено мнение базирано на опита от моите цветоноси но за това ще ви пиша следващия път че няма да е кратко. Ако трябва да съм кратка аз съм ЗА подпирането но не докато цветоноса е млад, често се пречупва или наранява, . Освен това съм ЗА кашпите керамични или други по причина че дори след като просъхне субстрата те никога не позволяват саксията да се обърне. Може да я обърне само някоя кетишонка или такава "сръчна" като моята щерка която се завърта с одеялото на рамо и после фалчето на земята.

Както ви обещах ето материала са субстратите. имам да пиша и още но нека първо обсъдим какво ви е мнението по тази тема.

**********************************************************************************************************************************************************
СУБСТРАТИ И ИЗПОЛЗВАНЕ
( извадка от книгата на Луц Рьолке ОРХИДЕИ )

Добре балансираната смес от различни съставки е най-доброто решение от години насам при отглеждането на орхидеите. Всеки може да си приготви сам такава според своите потребности. Регулирането на Рн стойността чрез варуване, обогатяване
с хранителни вещества  и способността  за задърждане на вода се определят от опита.При промяна на готовите субстрати

Подходяща за почти всики тропически орхидеи смеска може да се приготви по следните начини :
1. За хора които обичат да поливат и торят :  30% корк, 20% стериопор, 405 дървесна кора и 105 торф.
2. За тези които обиат умерено поливане на наторяване: 20% корк, 40% дървесна кора, 30@ торф, 105 добавки като кокосови люспи.

Сега отделно за всики водеове съставки на субстратите:

СФАГНУМ
Торфения мъх който се добива трудно и е слинокисел, много чувствителен към дозирането на торта но има голям воден капацитет с висок обем въздух в пресния материал. Престоял е доста привлекателен за вредители. Торфения мъх е високочувствителен към висока температура и се разпада бързо, така че трябва често да се подменя. Подходящ е за вкореняване на резници а понякога и за земни орхидеи ( според мен такава е Лудизията).

ТОРФ
По екологични причини и заради бракониерство в природсата доброкачествен торфсе среща доста рядко и със сигурност след няколко години няма да се намира.Той е силно кисел ( рН 3,0-3,5)и има голямаа способност за задържане на вода.Той е почти напълно чист от кълнове, беден на хранителни вещества които съхранява  в ниска степен и освен това дълго запазва структурата си.За предпочитане е винаги едрозърнестия торф като с по висок въздушен обем, защото във финния торф винаги след поливане има недостиюг на кислород. силноизсъхналия торф се овлажнява доста трудно и изсмиква влагата от растението.

ДЪРВЕСНИ КОРИ
Намират се такива от различни качество.Поради интензивния добив верпятно май ще изчезнат в близките години.Корите са принципно бедни на хранителни вещества и представляват рохкав , въдушен растителен субстрат.Отначало те са слабокилесли, но с течение на времето и развитието на културата рН се понижава и те става силно кисели.Корите принципно задържат малко вода. В саксията често ги нападат микроорганизми и ги рзарушават. Освен това тмикроорганизмите изразходват много азот и лишават растението от него.След разпадането обаче азота се освобождава и тогав амогат за възникнат щети от торенето.Фосфорът също може до голяма степен да зависи от микроорганизмите и внезапно да се освобожда. колкото по-чиста по-суха и по-добре пресята е дървесната кора , толкова по дълго може да се изпозлва.

КЕРАПМЗИН (ЕКСПАНДИРАНА ГЛИНА)
 Това са насителни с въздух глинени топчета,произведени по изкуствен наичн. Те са слабо алкални (рН Sunglasses , имат добра въздухопроводимост и имат способност за задържане на вода. Проблематичното е натрупването на хранително соли при тях. Препоръчва се да се използват в качество на дренаж.

ПЕРЛИТ
Подгрята вулканична скала.Леко алкална но с однра способност за задържане на вода и хранителни вещества.Подходящ като добавка, но се затлачва.

ВЕРМИКУЛИТ
Вид магнезиева слюда, която задържа добре вода и има положително регулиращо действие върху хранителните вещества. В по голямо количество се затлачва.

СТИРОПОР
За еколочиността на този материал може да се поспори. МНого е подходящ в качество на дренаж или като допълнение към плътно влагосъдържащи субстрати поради това че няма кълнаемост и е много устойчива и добре проветрива добавка.

ДЪРВЕНИ ВЪГЛИЩА
С много стабилна структува, добро почистващо ( саниращо ) действие поради поглъщането на вредни за растенията вещества. Добра способност за задържане на  вода и хранителни вещества, като озюсигурява сравнително добра въздухопроводимост. За съжаление най-подходящи са биковите въглища впресята форма а те с намират трудно. Непресетите въглища на други дървесни видове обикновено съдържат много сяра и са неподходящи.

КОРК
Сравнително нова добавка, леснодостъпен продукт. Той е рН неутрален, с добра въздухопроводимост и поради лсбата си склонност към натрупване на соли е отлична добавка.

КОКОСОВИ ЛЮСПИ
Това са влакна обвиващи черупката на кокосовия орех нарязани на парчета. Преди употребя трябва да с епромия добре защото съдържат много сол.Разпадат се бавно но при често поливане се уплътняват и затлачват саксията, като това води до лоша въздухопроводимост.

(Тук пропускам червено дърво и папратови корени като недостъпни за нашия пазар).

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%55

Според сайт : http://www.jofold.hu/bg/o.htm

Субстрат за орхидеи
Phalaenopsis и други видове растения (други орхидеи, Бромелии и Антуриум) живеят и цъфтят без почва по високите скали и горе по кората и в короната на тропичните дървета и се хранят чрез техните въздушни корени.Тази група от растения се наричат Епифити (горе растящи). Характерното за тях е: те обичат рехав субстрат, с ниско съдържание на соли и висока въздушна влажност. Субстратът за култивиране и засаждане на тези епифитни растения се създава въз основа на техните изисквания от естественото им тропично находище.
Субстрата за орхидеи съдържа: 85% специална борова кора, 10% дървени въглища, 5% сфагнум торф (мъх), хранителните вещества са под 2 гр/литър, pH 5.0-6.5, (субстратът изглежда рехав с порозно-въздушна структура, от груби бучки кора и тъмно кафяво оцветен от дървени въглища)

**********************************************************************************************************************************************************

Относно материалите които е хубаво да бъдат на първа страница на всяка нова тема мисля да се възползвам от любезното предложение на Милето. Ние с нея полека лека ще оформим препратките и други необходими данни за всяка нова орхидейска тема и ще направим един шаблон който ще ползваме базово а в последствие според това как се развива темата можем да обогатяваме. За да не пълним темата тук, смятам да обменим  материали с Милето на лични и ще направим шабона, разбира се ако имаме нужда от вашата помощ и информация ще ви притесняваме. После ще направим едно запитване как е според вас това което сме сътворили  и така ще стигнем до най красивия и практичен вид. Мисля обаче че е безсмислено да променяме вида на първата страница на тази тема с молби към модераторите, няма да има проблем да изпишем темата така, за следващата тема вече ще сме готови.

това е за сега
лека вечер  на всички , а на тези които утре планират пазарене на Баумакс - много нови придобивки.
 Hug

# 113
  • На планетата Земя
Регенце,

благодаря ти за интересния материал. Много въпроси си зададох. Май е най-вече въпрос на лично усещане и наблюдаване на домашните орхидеи, което най-добре им понася по отношение на субстратите.

Напълно съм съгласна с това, което предлагаш за първа страница. Ще си я направим за чудо и приказ.  Hug

# 114
Хайде и аз да се разпиша за субстратите. Имам доста орхидеи (около 400) и в повечето случаи използвам една и съща смес - нови борови кори, корк, сфагнум, кокосови влакна,стиропор, въглен, стари кори (които изпадат при пресаждането на новозакупени орхидеи-ако не са изгнили, разбира се), черупки от орехи, лешници, бадеми...напоследък и от шам фъстък  Mr. Green Смесвам всичко (корите са около 50%), изварявам, изсушавам и използвам когато ми трябва. Често и малко керамзит има (или натрошени керемиди). Когато не ме мързи перфорирам саксиите странично.
Колкото по-разнороден е субстратът (но все от бавно гниещи съставки), толкова по-добре се чувстват орхидеите.

# 115
  • София
Уау! Мъни, ти направо ми скри шапката с тези 400 орхидеи  #Crazy
Можеш ли да дадеш снимка на субстрата, който приготвяш или на някоя орхидея засадена вече в него. Стана ми много интересно как ли изглежда с толкова много съставки...

# 116
  • Варна
_re_ge, изчерпателна и полезна както винаги Hug

Мъни, здравей Simple Smile Още щом прочетох за 400-те орхидеи се сетих, че никът ти ми е много познат от flowersnet Grinning Драго ми е да се засечем и тук. Леле, 400 орхидеи, сигурно се събират години наред. Лесно ли се гледа толкова народ? У вас сигурно е като райска градина. Аз имам само 6 засега, но вече съм си набелязала видове, с които искам да се сдобия някой ден. А този субстрат, за който пишеш звучи много интересно наистина, и аз искам да го видя.

# 117
  • София
Ехааа! Мъни, 400  #Crazy! Може ли един въпрос? В апартамент ли живееш? Или в къща с двор и оранжерия?  Grinning  Моите 40 определено ми идват множко и постоянно някоя се озовова на земята, защото са на неподходящи места, поради липса на подходящи  Mr. Green.

Много благодаря за споделенето за субстрата!   bouquet  На всички ли такъв слагаш? Не трябва ли да има разлика в този за земните и този за фаленопсисите?

# 118
И на мен ми е интересно къде се отглеждат 400 орхидеи  Heart Eyes Сигурно в зимна градина или оранжерия...
По принцип 20 растения на едно място си създават свой собствен микроклимат, представям си какво се получава при 400  Rolling Eyes
Мъни, как се справяте с влагата?

# 119
Здравейте момичета, поздравления за прекрасните орхидеи. Имам орхидея, която не иска да цъфти. Може ли да ми дадете съвет какво да направя.

Общи условия

Активация на акаунт