Орхидея - тема 3

• 118 196
  • 752
  •   1
Отговори
# 120
  • София
rey, преди колко време е цъфтяла за последно? Как са листата, корените?

# 121
Благодаря за бързият отговор White_tulip. Минала година цъфтя, но като започнаха жегите цветоносното стъбло изсъхна и трябваше да го отрежа. Листата са ок, дори има едно ново листо.

# 122
Привет, дами!
В апартамент ги гледам. но те са едва една пета от всичките ми цветя  Embarassed Повечето ми орхидеи са малки-един вид бебета или просто дребни видове. Големите ми фаленопсиси са 50-на  Mr. Green
Набързо ви щракнах първите три торби субстрат, които докопах - едната е с кокосов чипс (добавя се за по-влаголюбивите), другите са някакви бъркочи:

Рей, предполагам орхидеята е фаленопсис? По кое време миналата година е цъфтял?

# 123
Здравей Мъни фаленопсис е. А що се отнася до цъфтежа нямам точен спомен, но си спомням, че беше доста горещо когато цветоносното стъбло изсъхна.

# 124
  • София
Току що са получили орхидеите и паля колата към баумакс  Party

# 125
Здравей Мъни фаленопсис е. А що се отнася до цъфтежа нямам точен спомен, но си спомням, че беше доста горещо когато цветоносното стъбло изсъхна.
Пробвай да му смениш мястото за седмица-две. Премести го в някое забутано кьоше, по възможност на пода. Ако след две седмици не е тръгнал да вади цветонос не го мъчи. Те са своенравни твари  Mr. Green

П.С. месечинке,   bouquet Heart Eyes

# 126
Благодаря Мъни, веднага ще я преместя  Wink и ще чакам, да видя какво ще стане.

# 127
Мъни,
а нямаш ли проблем с влагата?

# 128
Не, аргун, никакъв. Явно си е въпрос на апартамент. Даже редовно влажността е по-ниска, отколкото бих искала и се мотае в порядъка 50-60%. Рядко я докарвам до 80 и изключително рядко повече. Но не личи да страдат от по-сухия въздух-изглежда в близост до самите растения микроклиматът е съвсем друг (меря влажността в най-"сухата" част на помещението). Стаите ми са много слънчеви, юг-югоизток, така че явно няма условия за прекомерна влага.

# 129
  • София
argun, как са твоите цветя? От доста време не си се мяркала в темата   bouquet

Аз имам да се хваля, че си имам 2 нови красавици от Баумакс. Избора беше тоооолкова голям, че станах разногледа  #Crazy Едвам си избрах. За малко да вземем 4 с моя хубавец, но реших, че няма нужда през 2 седмици да си купувам нов цветарник  Joy Малко бях разочарована, защото всичките орхидеи бяха тип "мини" и са високи около 1 педя над саксията, но за сметка на това имаше наистина страпно богат избор. Аз си бях харесала една от по-вътрешните и си викам "Това е моето цвете!" обаче като я взех в ръка лошо ми стана. Буквално не й се виждаха корените, защото цялата саксия беше зелена, мокра, миришеше зле... Много я исках, но реших да не рискувам да я купя и после да се окаже, че е неспасяема.

Тази си избрах първа, защото ми стана много интересна с тези "мустачета" или израстъчета на самия цвят. Надявам се да се виждат. Има си и една събудена спяща пъпка и много ще се радвам и тя да даде цветове един ден.

това не го бях забелязала как са го сътворили, но не ме притеснява толкова.

А тази е "лимонката", много се чудих дали да е тази или една с кафеникави пръски по цветовете, но на тази като че ли самият цвят леко блештука и това наклони везните.

Ето я за сравнение до едно от по-големите фалчета.

Тук се виждат едни бели петна по листата, но бяха мръснички все още и не бях съобразила за снимката.

Съжалявам само, че тук нямам хубав фотоапарат, но ще помоля приятеля ми да ми даде едно Никонче да направя фотосесия на цветята  Mr. Green

# 130
Привет момичета

чакаме други включвания за новите придобривки от Баумакс, трябваше да си уредите там среща със снимки .На Лаленцето честито, това в червеникавата гама много ми хареса, сакаш повече ми допадна от лимончето защото имам три подобни а червеникаво няма, тра ми е мечта в последно време - червено фалче цвят на фламенко рокля.

Мъни здравей и от мен. Имаме огромна нужда в нашия малък форум от някой с 400 орхидеи и богат опит .  ще те разпитваме много защото сме направо начинаещи. Радвам се че се включи на темата със субстратите, много ме вълнува този въпрос напоследък та ще задам няколко бързи въпроса.
1. Откъде кокосовите парчета.
2. Слагаш ли дървени въглища и ако да подходящи ли са тези за барбекю или имат нещо което би навредило на орхидеите.
3. Откъде купуваш троф и как разбираш че е качествен, наистина лиса перлит тези топчета в него.
4. Относно корка и аз се двоумях напоследък откъде да си набавя. Мислех са корковите тапи но ме притесни, дали корка не е пресован със някакваи смоли които отново да са неподходящи.
5. Какъв стиропор използваш, може ли да е примерно този от тарелките в които се предалагат хранителни продукти.
6. Купените кори изваряваш ли ги преди да ги използваш, какво значи да ги извариш би ли споделила процедурата.

За сега спирам да не те изплаша...

Миле благодаря за подкрепата,  малко да се поосвободя и другата седмица ще започваме оформяне на материалите.

На всички пожелания за лека вечер
 Hug

# 131
  • Варна
Лаленце, да са ти честити и дълго да те радват с цвят новите орхидеики, чудесни са. Червена и аз нямам влюбих се в твоята. Ние във Варна си нямаме Баумакс за съжаление, но лудият ми мъж предлага да сме отскочили до Бургас  ooooh! там имали магазин. Мъни, Реге, безценни сте за нас начинаещите   bouquet. Бялото ми фалче от Кауфланд отвори 2 пъпчици но преди да наедреят,  цветчетата са много по малки от първоначалните каква според вас може да е причината? Също така голяма част от пъпчиците завяхват (не само на това фалче, и с други съм имала този проблем).

# 132
argun, как са твоите цветя? От доста време не си се мяркала в темата   bouquet

...

Аз сега си прибирам саксиите от разни съседи, понеже известно време не бяхме тук. Една еуфорбия си я взех на Коледа разлистена като храст, след два дни й окапаха всичките листа... толкова тежко понесе смяната на климата, а става въпрос само за 4 етажа разлика. Но пък събрах много семенца от нея и сега правя разсад.
Тези дни чакам една от орхидеите да цъфне  Heart Eyes
Днес ще ходя до Холандската оранжерия, за да проверя за разсад на петунии  Peace

ПП - искам да питам как изрязвате пожълтяло листо - кучето блъсна една саксия и едно от листата се пречупи и по-късно пожълтя. Явно няма да го бъде, но дали да го чакам само да падне или да го отрежа?...

Мъни,
питах за влагата, понеже по нашите прозорци сутрин виждам влага - това само по прозорците, които са в близост до цветята... а моите цветя в момента не са много, не само като видове, но дори и като саксии... представям си какво ще стане, когато пак станат много...

# 133
  • Варна
White Tulip,
честити фалчета, влюбена съм безнадеждно в лимонката Heart Eyes И другата е прекрасна, но това бледожълто направоооооо Simple Smile А как са могли наистина да пляснат пръчката през листото не ми го събира акълът, ама щура работа. И аз като гледам си е засъхнала дупката и няма да е проблем. Ама защо си нямаме Баумакс гледай сега каква несправедливост Crossing Arms
ellia,
давай някой слънчев ден да ходим дружно на разходка до Бургас, и без това имам мерак да видя Несебър, а то оттам колко е Laughing Ама трябва да дебнем да има зареждане. За дребните цветчета - скоро ли се отвориха? Аз имам наблюдение, че наедряват впоследствие. Единствено розово-цикламената ми цъфва с големи цветове, на останалите в началото винаги са по-дребни и се наливат постепенно.
argun,
при нас навсякъде има конденз през зимата, май има-няма цветя, ако е влажен апартаментът все тая. Поне това ще ми е стимулът да завъждам още цветя, по-зле едва ли може да стане Joy За жълтото листо май съветват да изчакаме само да падне, то цялото ли си пожълтява равномерно, или откъм края? Защото ако е от края може да се резне само жълтото, за да не се разпространи, но ако цялото жълтее и няма признаци на гниене или нещо такова, а просто си отмира, по-добре да си остане, докато падне само.
Мъни,
 ако мъж ми започне да мрънка, че са ни много цветята, ще те давам за пример Party За съставките на субстрата и аз ще се радвам да науча повечко  bouquet Embarassed

# 134
... За жълтото листо май съветват да изчакаме само да падне, то цялото ли си пожълтява равномерно, или откъм края? ...

Пожълтява равномерно  Peace Ще го оставя да падне само значи  Hug

Общи условия

Активация на акаунт