Орхидея - тема 3

• 118 202
  • 752
  •   1
Отговори
# 135
  • Gone with the wind
Лаленце, страхотни са, особено червената  Heart Eyes
Аз ще пропусна орхидеите този път /а толкова ги чаках/, тази седмица замъкнах толкова саксии в нас, че ако купя дори само още  1 ще бъда изселена да спя в колата в гаража  Confused
След малко ще ви снимам корените на моята - според мен още не е за поливане /вече 2 седмици в нас/, но имам съмнения, че или почвата й не е като хората, или нещо друго не е наред. А ме е стрх да изровя корените от почвата за  да ги разгледм по-добре. Много бързо ми увехнаха 4 цвята, вярно, че се отвориха 3 пъпки, ама все нещо ме човърка, че не си гледам красавицата като хората  Confused

# 136
  • София
ku4o, не се притеснявай. Тя все още се адаптира към условията на живот у вас, а щом са се отворили цели 3 пъпки значи й понася добре, може на другите да им е било времето да увяхнат. Все пак недей да я вадиш от саксията докато още има цвят, по-добре изчакай напълно да прецъфти.

# 137
  • На планетата Земя
Здарвейте, орхичета! (това почти като кокичета  Mr. Green)

Мъни, радваме се на твоето безценно включване. Всичко, което ни споделиш, ще е полезно.

Лаленце, 100% попадения. Прекрасни са! Вчера последното ми обаждане към Баумакс беше в 16,30. След това спрях, защото и без това имах работа  нямаше да моа да ида. Благодаря ти за информацията. Сега с детенцето учим и после цялото семейство се отправя на орхишопинг.

Кучо, какви зарзавати си купила, дето са изместили мястото за орхидеите?  hahaha Joy hahaha
А за поливането, снимай, ако можеш. Наистина и според мен цветята преживяват някаква алиматизация след закупуването. И при мен (да не кажа всеки път) се случва да увехне и падне цвят, още преди да се е отворил.

# 138
  • Gone with the wind
Миле, зарзавата е 4 зюмбюла, банан, 3 хризантеми, 6-7 парички за терасата, като добавим, че и разделих детките на картофената палма от майката и сега имам 6 саксии  Laughing ,  наистина не остана място  Rolling Eyes
Мечтая си скоро ще се затопли, та да изкарам цветята на терасата

Снимките - още един цвят е завяхнал днес, вече са 4 Sad , но пък са тръгнали 2 нови пъпки, има 1-2 корена, които май са за подрязване -леко потъмнели в края си (не мога да фокусирам хубаво в/у тях, че да ви ги покажа). Пулверизирам въздушните корени и листата през ден.

# 139
  • Варна
Този субстрат ми изглежда странно newsm78 Май има сфагнум, или какво е това жълтото? Може би задържа много вода, защото като гледам при изваждане от саксията не се разпада, а седи слепен.

# 140
  • Gone with the wind
Жълтото отдолу на мен ми прилича на стърготини. А смия субстрат никак, ама никак не изглежда като кори - и аз не знам какво е и пустий му страх да изровя корените, за да видя как са тези отвътре

# 141
  • София
Този субстрат ми изглежда странно newsm78 Май има сфагнум, или какво е това жълтото? Може би задържа много вода, защото като гледам при изваждане от саксията не се разпада, а седи слепен.

Аз изобщо не мога да различа кори - всичко ми се вижда като пръст и сфагнум. Сменяй субстрата. Така загубих една орхидея - корените бяха плътно обвити в сфагнума от малката саксийка, в която е развъждано, а около него бяха сложили кори. Всичко в средата беше изгнило. Все пак това е дървесен вид и корените не трябва да са плътно обвити. Корените, които се виждат не изглеждат лошо, но не се знае какво е положението вътре.

# 142
  • Gone with the wind
Таня, Месечинке, оказахте се прави  Confused
Субстрата е от дървесни стърготини, доста нагъчкан, едва изчистих кирените от него. Беше и супер влажен, а отвътре корените са пожълтели, част от тях са и позагнили.
Купих си кори за орхидеи - явно в цветарницата до нас им е писнало да питам през ден и бяха заредили 2 пакета.
Ето малко снимки - чакам съвет какво да правя, дали да оставя цветето така, докао не стане за поливане, за да мога след поливането да отсея здравите корени, дали сега направо да режа и да слаам корите, или какво

Като поливам да торя ли и с какво - кристалон за корени или тор за орхидеи?

# 143
Благодаря за милото посрещане!  Heart Eyes
Не са стърготини. Сфагнум е, но наситнен. Много вода задържа, не е особено подходящ за фаленопсиси. Иначе корените й изглеждат много добре, т.е. до сега е поливана правилно. Когато се използва такъв субстрат (при фаленопсиси) е почти наложително саксията да е надупчена и отстрани, за по-добра аерация.
Сега се връщам нагоре да чета и отговарям, т.е. ще си едитвам мнението през пет минути  Mr. Green
Лаленце, страхотни попадения са и двете! Аз по принцип откачам на тема червени фаленопсиси, но бледо лимонените са ми фаворити  Heart Eyes Не са минита, а просто много млади растения. В смисъл, че след време ще вадят доста по-големи цветове - 5-8 см, а не са от фаленопсисите с принципно миниатюрни цветове. Откровено ти завиждам-просто няма начин да скокна до БАУМАКС  Sad
Реге, дано съм от полза  Embarassed
1. Конкретният кокосов чипс е от някоя поръчка на орхидеи и аксесоари на Flowersnet.info
Не помня коя. Но е много вероятно да го има в по-големите магазини за екзотични животни, тъй като се използва и като субстрат в терариуми. За фаленопсиси определено не е подходящ. Слага се в субстрата на разни типични земни орхидеи като пафиопедиуми и фрагмипедиуми. Може да си го добавята, ако по принцип поливате рядко, но тогава задължително перфорирайте саксиите странично (използвам поялник за целта).
2. Винаги когато имам под ръка-слагам (дървени въглища). Тези за барбекю са подходящи, но на мен ми дават нормални. Повечко, по-едри парчета на дъното на саксията и няколко по-дбребни в целия субстрат. И много да сложиш не вреди, но те нямат хранителна стойност, така че не прекалявай.
3. За торфа-труден въпрос. Не използвам торф, а сфагнум (торфът е продукт на сфагновия мъх, но да речем, че е прегорял-него го използвам за земни орхидеи). Понякога при холандците на 4-ти километър продават сфагнум, но май отдавна не са. Значи се снабдявам от поръчки  Mr. Green А също и ми артисва при пресаждане. Перлит рядко слагам, защото наличният ми такъв е много ситен и просто изпада през дренажните отвори. понякога роня стиропор, останал от опаковката на някой техно-уред.
4. Корк спокойно може и от тапи за вино. Само го разтрошаваш малко. Лично аз използвам корка на парченца пригоден за подова изолация. Имам (експериментално) и фаленопсиси само в корк. Добре се развиват (вече три-четири години), но изсъхват много по-бързо, разбира се.
5. И този от тарелките е подходящ, въпреки че си предпочитам стандартния стиропор на зърна. С него по принцип затапвам и дренажните отвори на саксията, а и изобщо го ползвам при всякакви растения (за дренажните отвори). Той няма хранителна стойност, но задържа въздух, което  е особено важно когато саксията не е надупчена отстрани, а растението има предпочитания към комбинацията въздух-влага при корените. Т.е. при фаленопсиси е добре на слагате винаги.
6. Изварявам всичко, независимо дали е купено или собствено производство. Вариант А - изипвам всичко в тенджера с вода, варя половин час, прецеждам и растилам да съхне. Резултат-цялата къща смърди на борова смола, тенджерата е практически неизползваема за други цели  Mr. Green Б - тъпча всичко в буркан, затварям го и го слагам в тенджерата под налягане с водичка. Пак половин час. Резултатът е пълна стерилизация, субстратът си остава сух, но пък количеството е малко  Crazy
Питай, питай, стига да знам, с удоволствие...  bouquet
Елия, растенията идват по магазините напомпани до ушите с торове и хормони. Съответно докато са по щандовете и вече в дома ти никой не ги храни по този начин. Затова цветовете са дребни. Падането на пъпките се дължи на две неща-недостатъчна влажност на въздуха (особено в сравнение с оранжерия) и компинацията топъл въздух-къс светлинен ден. Когато денят е къс най-добре е да държиш орхидеите на по-хладно.
Аргун, по принцип не е добре листата да се режат, освен ако няма видимо гниене и черни петна. Ако се наложи да режеш такова листо (с гнилостни петна от всякакъв тип) най-добре използвая остра ножица или макетен нож, които преди това добре си обгорила на свещ. Иначе-приятно прибиране на китките  Grinning
Месечинке, във флаурс нет масово ме използват за "пример". Колчем нечий съпруг се размрънка веднага го плашат с мен  Mr. Green

Последна редакция: сб, 20 мар 2010, 15:50 от Мъни

# 144
Хайде и аз да се разпиша за субстратите. Имам доста орхидеи (около 400) и в повечето случаи използвам една и съща смес - нови борови кори, корк, сфагнум, кокосови влакна,стиропор, въглен, стари кори (които изпадат при пресаждането на новозакупени орхидеи-ако не са изгнили, разбира се), черупки от орехи, лешници, бадеми...напоследък и от шам фъстък  Mr. Green Смесвам всичко (корите са около 50%), изварявам, изсушавам и използвам когато ми трябва. Често и малко керамзит има (или натрошени керемиди). Когато не ме мързи перфорирам саксиите странично.
Колкото по-разнороден е субстратът (но все от бавно гниещи съставки), толкова по-добре се чувстват орхидеите.

400 орхидеи направо ми скри шапката, жена! Crazy

Лаленце ,червената е много готина искам и аз такава. Crossing Arms Някой да има информация за Баумакс в Бургас ,че немога да се добера все до там ?Колкото за Кауфланд ,там вчера нямаше орхита.

Последна редакция: сб, 20 мар 2010, 16:43 от titon4e

# 145
  • София
Ku4o, както са голи корените ги измий на чешмата. Така ще станат зелени и ще си проличи ако някъде има изгнило. В средата, където е нямало достъп до светлина е нормално да са жълти, но са и твърди. Ако има загнило е меко. В Ботаническата градина на БАН ги топяха и в разтвор на калиев перманганат за дезинфекция, но при тях имаше и много гадинки в саксиите. Мисля, че не е толкова важно за нас. Корите им бяха леко влажни, но не мокри. И така слагаха мокрите корени във влажни кори. След това не се полива няколко дни. Ако отрежеш загнило, трябва отрязаното място, да се поръси с фунгицид(най-лесно канела, върши работа, макар и да я отричат понякога).

Съобщение за орхишопинкарките hahaha : В новата брошура на Кауфланд има орхидеи за 14 лева - от четвъртък са.  Grinning

Последна редакция: сб, 20 мар 2010, 16:58 от tania67

# 146
  • Варна
Здрасти от мен Laughing
Мъни,
благодаря за информацията за субстратите, следващия път като пресаждам ще се запася с корк и стиропор, да видим какво ще стане.
Момичета от Варна,
в Практикер има готини орхидейки, имаше фалчета на 20 и 13 лева, имаше съвсем същото фалче като лимонката, на цена 13 лева, имаше и милтония, мисля онцидиуми и зигита (Мъни, как е цялото име, аз не можах да го запомня Embarassed ) също на цена 13 лева, аз се влюбих в едно зиги, в лимоненото фалче и още една-две орхидеи, но нямам пари в момента Sad Много съм нещастна Whistling
Обаче после с майка ми ходихме до Бриколаж и тя ме утеши с едно пъстролистно мушкато Party Та не съм съвсем капо. Освен това минах покрай Нолината, тъкмо я зареждаха със стока и беше затворено за клиенти, но видях много фаленопсиси, имаше с огромни, гигантски цветоноси, най-много бяха белите, видях в далечината и лилави, но нямаше как да разглеждам. Така че ако има желаещи, утре вероятно ще е отворено и затрупано с орхидеи. Цени не видях за съжаление.
Във вестника на Кауфланд пише, че на 25-ти ще зареждат фалчета по 13.99 лева
Това е сводката накратко от мен Simple Smile

# 147
Щом във Варна ще има да се надяваме и в Бургас! Simple Smile

# 148
... мисля онцидиуми и зигита (Мъни, как е цялото име, аз не можах да го запомня Embarassed )
Зигопеталум е, обаче аз откак прочетох за него когато Танчето го пусна за разпознаване му викам лилава престилчица.
Мерси за инфото за Практикер НО май количеството ми орхидеи клони към вече 40 ( но все още не 400  Simple Smile Grinning Laughing, защото ако бяха толкова трябва да сменам апартамента ), така че ще прескоча, може да отидем само да оплакнем очи...

Мани отивам сега да чета какво ми пишеш за субстратите, оставих го за десерт...

# 149
  • На планетата Земя
ku4o, добре, че реши да пресадиш орхидейката. Не ми харесва състава на това, в което е. Много наситено ми се струва, все едно има пръст.

Титонче, Баумакс имат телефон, на който без проблем дават информация за предстоящи доставки. Тел. на потребителя 0800 15080. Казваш, че питането ти е за Баумакс Бургас и така.

Реге, всичките ти 40 орхидеи в различен цвят ли са?

Аз днес се ошашавих. Добре, че отидохме преди обяд. Всеки втори излизаше с орхидея. Ако някой иска все още да си купи, утре е денят, после изборът ще е по-малък. Ние си излязохме с 5  Blush Blush Blush като по едно време момчето ми напомни, че все пак в количката ни има 5 и да не гледам за повече.

Ето ги и тях.

Тази си я хареса щерката. Вече е заела място в стаята й (мамоооо, как може ти да имаш толкова много, а на мен да дадеш само една)

Прекрасен наситен цълт цвят, на снимката май не си личи съвсем. Тази пресадих веднага, защото корените и са огромни и нямат място. Иначе бяха в прекрасно състояние. Пробно засадих в дребен керамзит, защото все още нямам кори.

Пепел от роза (по-тъмна е, отколкото изглежда), любимата на съпруга ми

От тази взех 2  Blush, защото имат нещо уникално - в саксията и на двете се подвизават 2 отделни растения. Съответно цветоносите са повече, а на едната има бебе цветоносче. Как да не ги вземеш?  Blush Трябва ли да ги разделям, или ако им е добре така, както изглежда, да не ги пипам?

Общи условия

Активация на акаунт