Орхидея - тема 3

• 118 204
  • 752
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Ох, Миле, събра ми очите!  #Crazy
Честити да са ти! Радвам се, че и ти си си взела едно "лимонче". А като тази първата не си ли беше взела за 8 март или се бъркам?  newsm78
Да си кажа честно малко ме хвана яд, че не съм ги забелязала тези "двойните", но аз се заглеждах по други цветове. Любимата на мъжа ти и на мен много ми харесва, но нямаше как да вземем повече орхидеи, защото ще ме изселят от нас.
Мъни, благодаря за ценната информация!   bouquet
Кучо, поздравления за бързата реакция  Hug Успя ли да намериш прозрачна саксиика или си върнала орхидеята в старата глинена?
Месечинке, има време за орхидеи. Стига да сме здрави още дълго време ще им се радваме  Hug

# 151
  • Варна
Права си, Лаленце Hug
Миле, чудни са, честити ти придобивки Heart Eyes

# 152
  • Варна
Миле, честити са са ти, много са красиви  Peace. Месечинке с тази наша обща страст нищо чудно и екскурзия до Бургас да си направим  Joy. Мъни благодаря ти за отговора, у нас въздуха наистина е по сух понеже се отопляваме с климатици, възможно е на това да се дължи проблема.  Аз днес се сдобих с още четири нови попълнения от Нолина, имаше невероятни красоти, две от новите ми орхидеи са с по три цветоноса а едната е цели 90 см. висока. Снимки ще кача утре. Много си мечтая за оранжева и червена но за съжаление точно от тези разцветки нямаше.

# 153
  • На планетата Земя
Благодаря ви, момичета. Голям празник ми е днес.

Лаленце  Mr. Green, наблюдателна си, 99% обаче. Mr. Green

Открийте разликите стара - нова (! на втората има фокус !):

Ами детето каза, че я иска, и как да му откажеш.  Joy hahaha Joy

# 154
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
на детето е по-хубава  smile3534

аз няма с какво да се похваля, затова се радвам на вашите  Hug

# 155
Милето ,благодаря за инфото! Hug
Момичета  завиждам ви за новите придобивки . Simple SmileВсе красоти !
Време ми и на мен да се обзаведа с ново орхи! Crossing Arms

# 156
  • София
Аз пък да се похваля, че на лимонката започна да й се отваря една пъпка. Много се радвам, защото ме беше страх да не окапят. Simple Smile

А пък баща ми е голяма скица. Понеже тази вечер като се прибрах още от вратата се залепих за новите орхидеи и той ме пита "Това ли са ми внучетата, та така ги глезиш?", каза, че цял ден били питали за мен  Joy
А това е първата ми орхидея, подобна на тези на Милето и щерка й, която силно се надявам да цъфне отново един ден, нищо, че в момента е с 2 корена само Sad

Последна редакция: сб, 20 мар 2010, 22:03 от White_tulip

# 157
  • Варна
Хихих, симпатяга Laughing Че то и аз първо Кетя поглеждам като се прибера, после залепвам за орхидеите Grinning
Супер е лимонката, и аз обожавам момента на разпукване на нова пъпка, повече ме радва и от разцъфнал цвят Heart Eyes

# 158
Миле разлика има в двете фалчета и то сериозна. Новото е тип Harlequin където както четох петната са неподредени, просто хаотични и различни на всяко цвете. В първата ти орхидея обаче определено има симетрия в петната - изглежда като линии оформени от петънца. Аз лично въобще не ги смятам за еквивалентни, на мен първата ми харесва повече, но и тази на детето е чудесна.

От другите ти нови придобивки най-ми хареса последната, залепнаха ми очите не само с комбинацията от цветове а и със самата форма на цвета. Има нещо у нея от тези фалчета дето им правихме преводи преди време по темата в другия форум , листчетата на цвета са по скоро издължени и не толкова широки, има някаква уравновесеност а не горните три да надвисват над долните две , общо взето много много ми допадна.

Наистина имам три двойки повтарящи се фалчета. Първите две ( бяла среден размер и жълта с червени пръски ) са специално със дублаж  -  мъжът ми ми купи същата разцветка защото тези ми две фалчета не цъфнаха година и 3-4 месеца от подаряването. Третата ми двойка повтарящи се са белите гигантки- за тях ви писах наскоро. В друго нямам повторения , всички се различават.

Кучо видях че Мани ти е писала че това е сфагнум, и аз това щях да кажа. имах близки срещи с такъв субстрат наскоро когато най-спосле решиха да пресадя Фал-Екуестриса си след като повече от година нямаше и знак за развитие - ни корен ни чудо. Оказа се че цялата саксия е само сфагнум. Ами изхвърлих го - но дали не сгреших ...

Мани много ми хареса коментара ти за субстратите, имам веднага поредна порция запитвания и нови и по повод старите коментирани съставки, но трябва да си подредя мислите, ще го направя тези дни. Ужасно се радвам че има кой да отговори на въпросите ми при това без да смята че са прекалено обстойни и досадни.

# 159
  • София
Мини, аз искам да попитам какво ти е мнението за керамзита? Аз имам 3 орхидеи в керамзит и 2 от тях се развиват добре за сега, третата е с два корена и листата са доста меки. Не знам какво да я правя вече...

# 160
В керамзита няма грам хранителни вещества. Т.е. трябва да подхранваш поне от време на време. Аз гледам няколко ванди в керамзит, като саксията отстрани е с големи дупки. Развиват се чудесно. Фал в керамсит имах веднъж-така ми го подариха. За малко да го загубя. Иначе когато имам под ръка винаги слагам в субстрата-чудесно влагозадържащо средство за такива като мен, дето ги мързи да си поливат цветята с месеци  Embarassed
Новите ви придобивки са върха!!! И аз залепнах на петото фалче (т.е. на двете двойни).
Реге, еквествисът е по-влаголюбив. Но е хубаво, че си го пресадила. Според мен в сфагнум рискът от загниване е много по-голям. Жалко само, че си изхвърлила сфагнума. можеше да го добавяш в малки количества към другите саксии.

# 161
  • Gone with the wind
Миле, прекрасни са всички  Heart Eyes

Лаленце, извадих я от глинената кашпа още в деня на покупката. Първо беше в изрязано шише, после си пригодих кофичка от салата за саксийка, но една приятелка ми даде стара саксия от нейна охидея, та вече съм щастлива. За пъпката на лимомнката те разбирам много добре - и аз се радвах като малко дете кати ми се разтвориха 2те пъпчици  Heart Eyes

Днес гледам, че още един цвят е завехнал  Confused Станаха 5 - струва ми се, че много набързо вехнат - горе долу всеки ден по цвят. Имам 2 оформени пъпки, които изглеждат ОК за момента и зачатъци на нови 2. Страх ме е да не съм я наранила с пресаждането. Действах много внимателно, но не успях да наглася корените така, че да са от външната страна на саксийката и корите м/у тях. Сега като оглеждам саксията тук таме само през прозира корен. Предполагам, че търсейки светлина ще се наместят сами. 

Момичета, бихте ли просветили невежата какво е това сфагнум  Embarassed
На мен ми приличаше точно на стърготини, но явно има съществена разлика и ми стана любопитно.

Приятен ден на всички  Hug

# 162
  • Варна
Снимките от вчерашният ми орхи шопинг. За съжаление спирам с покупките на нови орхита  Cry, изчерпа ми се свободното пространство.

# 163
  • На планетата Земя
Ellia, прекрасни са! Фаворит ми е виолетовата с белите пръски.

Кучо, ето малко информация за сфагнума.

Притесни ме това, което Мъни каза за керамзита. Защото аз точно едната двойна (поради огромното количество корени) пресадих в по-голяма саксия и вътре сложих 90 % дребен керамзит. Това чудо не знам как ще се полива и вътре каква влага ще се задържа. Моля ви, посъветвайте ме, да я оставя ли засега.

И още нещо ме тревожи - как се справяте със зеленилката по стените на съдовете? Махате ли периодично?

# 164
Еййй,момичета сдобили сте с прекрасни по-прекрасни орхита!
Честити да са ви! Hug
А Милето с двете двойни направо ме грабна.
Наистина по венчелистчето донякъде прилича на Phal.mariae и др. от поръчката.А и двойни  #Crazy

Аз да се похваля с една скромна покупка от Практикер.Изборът беше доста ограничен на цени 19.99 лв.Купих я за майка.

и е двойна:

На живо е много по-хубава.С бяло ръбче по края на листенцата и по-тъмен цвят,като жилки. Grinning

Добре дошла на Мъни! Hug

Общи условия

Активация на акаунт