Орхидея - тема 3

• 118 211
  • 752
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна
Момичета, разкошни са Hug
Аз пък днес купих кашпичка на бялото ми полумини за 2,50 лева Grinning Много му е малка саксията и е нестабилна на цветарника, та тази кашпа (не е специална за орхидеи, а нисичка и тумбеста) ще я държи стабилно.

# 166
А в кашпите не е ли тъмно за корените?

Аз ходих до хландците, но не успях да си харесам орхидея. Да не говорим, че най-смотаните и пълни с гъбички бяха по 12 лв., а средната хубост - по 22 лв.  Crossing Arms Ще чакам следващото зареждане.

# 167
Здравейте момичета,
За първи път влизам в темата, но се надявам да ми дадете съвет. Наскоро ми подариха орхидея- имаше 12 цвята и много, много пъпки. За две седмици пъпките изпадаха- просто изсъхнаха на цветника, преди да се отворят. Това се случи с почти всички- има само няколко оцелели, но мисля, че и те загиват. Прочетох по-напред в темата, че това се дължи на къс слънчев ден и сух въздух. Орхидеята е поставена на източен прозорец (не на самия прозорец, а на крачка разстояние от него), в стаята работи климатик. В деня, в който ми подариха цветето го присадих в бяла саксия (извадих го заедно с неговия субстрат от саксийката и го положих в по-голяма). На дъното сложих камъчета, после пръст (от тази, която продават по цветарските магазини- обикновена), после цветето, както си беше обвито с неговия субстрат и после пак пръст. Накрая го полях.
Сега, като чета съветите за отглеждане на орхидеи, разбирам, че съм допуснала доста грешки. Въпросите ми са следните:
Може ли някой да ми каже, какъв вид е моята орхидея?
Добре ли би било да я пресадя отново в по-подходящ субстрат?
Там, където се вижда, че са изпадали пъпките да го режа ли или да го оставя така и въобще, как се процедира като падне цвета?
Ето и снимки:
http://media.snimka.bg/5819/017892938.jpg
http://media.snimka.bg/5819/017892965.jpg
http://media.snimka.bg/5819/017893013.jpg
http://media.snimka.bg/5819/017893015.jpg
http://media.snimka.bg/5819/017893020.jpg
http://media.snimka.bg/5819/017893024.jpg
http://media.snimka.bg/5819/017893024.jpg
http://media.snimka.bg/5819/017893027.jpg

# 168
  • Варна
Цитат
А в кашпите не е ли тъмно за корените?
Ами тя тази кашпа е широчка и остава място отстрани, пък и доколкото съм чела не е толкова фатално, ако корените не са на светло. На Нолина имаше преоценени орхидеи, но на цени 14 и 8 лева. Прекалено скъпо, като се има предвид, че на Кауфланд разцъфтели и в перфектна форма са на цена 14 лв, а и тези никак не изглеждаха добре, струва ми се че там като прецъфтят и ги оставят да мрат. Ама поне да ги пуснат евтино, че да се изкупят, вместо да си съхнат така. Новите с грамадните цветоноси бяха мисля 25 лева.
Ненагледна, здравей Simple Smile Орхидеята ти е фаленопсис. Не режи нищо по цветоносите, на фалчетата цветоносите не се режат, докато не изсъхнат сами, защото често събуждат спящи пъпки и пак цъфтят от същия цветонос. Обаче тази пръст, в която си пресадила не ми звучи добре newsm78 Аз бих посъветвала веднага да извадиш орхидеята и да я върнеш в старата саксия,  в корите, в които си е била, като махнеш добавената пръст, но нека и другите да кажат.

# 169
  • На планетата Земя
Ненагледна, не режи нищо. Възможно най-скоро върни орхидеята само в кори. Обикновената пръст е забранена за орхита, че задържа влага.

# 170
  • Gone with the wind
Ненагледна, Месечинката и Милето са ти дали най-добрия съвет.

Багира, Еллиа, невероятни са и имат толкова мноооооооого цвят  Heart Eyes

Ние днес ходихме до Баумакс и Бриколаж за дръжки за 1 скрин и 1 гардероб, /естествено  по моя инициатива първо отидохме в Баумакс/ и веднага се лепнах за орхидеите - бяха останали малко бройки, но имаше много красиви разцветки. Милото като ме видя колко жално ги гледам /само дето сълзи не пуснах/ и не издържа - позволи 1 бройка - и като почна едно чудене ..... имаше прекрасна лимонова, жълта с лилави ивици - 2 в 1, една бяла с жълтичко и червено, поне 7-8 ми грабнаха окото от раз.
Накрая взех една червеникаво лилава - нещо като пепел от рози, ама не съвсем - беше любов от пръв поглед - първо нея взех, оставях я, пак я взимах - бях като дете пред щанд за сладкиши - иска от всичко, но му е позволено да си избере само 1. Има само 2 цвята и 1 пъпка, но е прекрасна  Heart Eyes
Снимки утре, защото батерията на апаратчето е изтощена.
Хубавата новина за мен е, че вече става топличко и скоро 15на саксийки си отиват по предназначение на терасата, та ще ми се освободи място за орхита  Sunglasses Есента ще му мисля  къде ще складирам всичко Mr. Green

# 171
Момичета, благодаря за бързото включване. Старата саксийка беше всъщност една прозрачна кофичка, която за да не нараня корените разрязох и така извадих орхидеята ( с нейния субстрат). Но в сегашната саксия има много пръст, защото е доста е по-голяма и допълних с пръст.
А защо съхнат пъпките? От сух въздух ли? Нито една пъпка не се е разтворила, откакто е у дома цветето. Само тези цветове, които си имаше стоят още.
Значи, казвате да не режа.
Какво е фалче?

# 172
  • Варна
Фалче е съкратено от фаленопсис Simple Smile
Щом не пазиш саксията, можеш да използваш кофичка от салата, от сладолед или прозрачна пластмасова домакинска кутия с винт, има ги в домашните потреби. Трябва обаче да пробиеш много дупки, цялото дъно надупчи, за да се отцежда лесно водата. Не е задължително саксията ти да е прозрачна, но за начинаещи е най-добре да е такава, защото цветът на корените е най-лесният ориентир дали е време за поливане или не.
Пъпките може да съхнат по много причини, може и да е заради сухия въздух, заради късия ден, заради течение или проблеми с корените. При теб много ме съмнява, че заради тази пръст, която си сложила корените може да са започнали да гният. Може и да не е така де, но най-добре извади орхидеята, снимай корените и ги пусни тук, за да видим какво е положението. И после - садиш в кори, а не универсална пръст за цветя, дори не субстрат за орхидеи, защото той е за земни видове, а фаленопсисите са дървесни, живеят по дърветата, не на земята. Напред в темата пише какво трябва да съдържа субстратът за фалчета - предимно кори, може да има и други добавки, но не пръст.
Кучо,
браво на твоя мъж, съобразителен е Simple Smile Моят колкото и жално да го гледам, както и да намеквам, няма да схване намека. А ако си кажа директно ще ме резне, че и тези са ми много, пък и аз обичам като теб да избирам много, а той не е от търпеливите. Затова без него купувам.

Последна редакция: нд, 21 мар 2010, 19:41 от Месечинка виторога

# 173
Месечинке, благодаря за отговора!
Ще я извадя още утре и ще пусна снимки!

# 174
  • Варна
Момичета, днес ми светна една лампичка........Мъни пише че  орхидеите които си купуваме са бъкани с хормони, та се сетих че една цветарка ми беше казала да слагам във водата с която поливам орхитата противозачатъчни (не съм го изпробвала никога понеже не го взех на сериозно ), та мъча си умната главица с този въпрос , хормони, противозачатъчни, орхидеи ?

# 175
  • Gone with the wind
Еллиа, в цветарската тема говореха нещо за противозачатъчни за цветя, но не помня какво точно. Сег ще проверя и ще докладвам

едит - не намерих писанията в цветарската, може и другаде да съм го чела, но намерих това

Последна редакция: нд, 21 мар 2010, 21:28 от ku4o

# 176
  • Варна
Ku4o, ще съм ти много благодарна.

# 177
Не бих слагала противозачатъчни на орхидеите. От една страна растителните и човешките хормони нямат нищо общо, от друга - орхитата са супер чувствителни към предозирането на всякакви химии, като съответното предозиране при тях се проявява след няколко месеца. Когато вече е късно. Аз затова и почти никога не ги торя, а когато го правя то е с прашинки тор.
Новите ви придобивки се трепач, но третото фалче на елия направо ме размаза  Heart Eyes
Милето, спокойно можеш да я оставиш в керамзита, но пробий няколко по-големи дупки отстрани (на различна височина) и си я наглеждай редовно (при мен фалът стана, защото не я контролирах пущината).
Багира,  Heart Eyes Много  е яко фалчето - като разцветка и като общо състояние. Сигурна съм, че майка ти е очарована.
Ненагледна, пресаждай докато е време. Невероятно бързо загниват при досег с обикновена пръст. Измисли подходяща по калибър саксия и остави растението с оригиналния субстрат докато намериш нови кори. Ако има луфт между новата саксия и това, което е останало по корените-допълни с парчета стиропор. Имай предвид, че орхидеите по принцип не се нуждаят от по-големи саксии, т.е. не се води по опита си с други цветя за размера на съда.
Елия, нещо, което безпроблемно можеш да ползваш за орхитата (и за всички останали цветя) е разтворен витамин B-комплекс, неуробекс и производни. Един от витамините B на практика е вкоренителен хормон. Полезно е да се използва при пресаждане на орхидеи, както и когато орхидеята е зле и със загнили корени. Но не очаквайте чудеса.

Последна редакция: пн, 22 мар 2010, 10:39 от Мъни

# 178
Момичета, днес ми светна една лампичка........Мъни пише че  орхидеите които си купуваме са бъкани с хормони, та се сетих че една цветарка ми беше казала да слагам във водата с която поливам орхитата противозачатъчни (не съм го изпробвала никога понеже не го взех на сериозно ), та мъча си умната главица с този въпрос , хормони, противозачатъчни, орхидеи ?

По принцип в разсадниците и магазините наистина "дрогират" растенията, това е и причината някои от тях да не оцелеят при преместване в домашни условия. Но за орхидеи има специални торове - торят се по време на цъфтеж. Човешките противозачатъчни са подходящи за други цветя - напр. за теменужки  Peace

# 179
  • Варна
Елия, нещо, което безпроблемно можеш да ползваш за орхитата (и за всички останали цветя) е разтворен витамин B-комплекс, неуробекс и производни. Един от витамините B на практика е вкоренителен хормон. Полезно е да се използва при пресаждане на орхидеи, както и когато орхидеята е зле и със загнили корени. Но не очаквайте чудеса.

Мъни, точно за витамин В исках да се посъветвам с теб. Имам мъничко денди, което сложих в кори миналата неделя. Оттогава не съм го поливала, щото ме е страх да не загние, корените му са съвсем късички - има 2-3 от по сантиметър и 2-3 по около 3-4 сантиметра. Само пръскам корите от време на време. Дали ще му се отрази добре пръскане/поливане с разтвор на витамин B? И друго се чудя, кога да го полея накрая, май вече е време, но с топене ли, отгоре ли, как е по-добре специално в този случай като са малки корените.

Последна редакция: пн, 22 мар 2010, 08:10 от Месечинка виторога

Общи условия

Активация на акаунт