Орхидея - тема 3

• 118 212
  • 752
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна
Благодаря ви за отговорите момичета   bouquet , имам неуробекс ще го вкарам в употреба при следващото поливане. Мъни, и на мен бялата ми е любимка, въпреки че имам три бели когато видях тази просто не можах да устоя.

# 181
Месечинке, полей с потапяне. И смело използвай витамин Б - точно в този случай е идеален.
Аргун, по време на цъфтеж орхидеите не се торят, иначе много бързо прецъфтяват. Сетих се и друго - ако имате навика да държите плодове в купа, гледайте да е далеч от цъфтящите орхидеи - прецъфтяват за отрицателно време.
А за торовете, които използваме, включително и специалните за орхидеи, вероятно сте говорили (извинете ме ако повтарям излишни неща), но разреждането е следното:
- специален тор за орхидеи - разрежда се два пъти повече от указаното
- друг тор - 4 пъти повече от нормалната дозировка.

# 182
  • София
Леле колко много сте изписали!  #Crazy
ellia, честити придобивки! Страхотни са, на мен фаворит ми е тази от първата снимка, май се води оранжевеещо.
Mileto, аз имам 3 орхидеи в керамзит като 2 бяха много зле ноември месец - с малко корени и омекнали, падащи листа. Сега вече почти 4 месеца по-късно една от тези две се развива много добре - пуска корени и листенца, а големите листа станаха твърди и лъскави. Другата орхидея, която не беше добре с корените се закрепи и поне не се влошава, но за сега не е пуснала корени. Аз не се притеснявам, защото знам, че в керамзит им трябва около 1/2 година време да се адаптират и да започнат да се развиват. Иначе Мъни е права, че в керамзита няма нищо хранително и трябва винаги или поне през 1 поливане да ториш. Аз лично торя през поливане за да не прекалявам. Предполагам си направила външен или вътрешен резервоар, нали? Какво реши за двоините орхита, ще ги разделяш ли?
Bagira, и твоята покупка е страхотна! Да те питам и теб как мислиш да процедираш с двете растения, ще ги разделяш ли?
Месечинка виторога, това с кашпите е наистина много добра идея. И аз мислех да взема от баумакс онзи ден, но забравих  Embarassed Дай снимка да я видим Wink А за дендито мисля си, че за една седмица дори и да си наранила някое коренче по време на пресаждането то вече е заздравяло и няма шанс да загние.
argun, в Ботаническата градина садят фалчетата направо в глинени съдове и ми казаха, че корените не се нуждаели толкова от светлина, колкото листата и по цветарските магазини се продавали в прозрачни саксии за да могат хората да следят кога да поливат.
Ненагледна, добре дошла! Честита ти красавица! Момичетата вече са ти казали, но понякога се случва цветето да се адаптира по бавно от средата в магазина към тази у дома. Не се притеснявай. Ако искаш можеш да сложиш купичка с вода някъде близко до цветето за да се овлажнява поне малко въздуха. Вече си разбрала, че е задължително да пресадиш и  да няма пръст, но измий хубаво корените за да си сигурна, че не е останала земя за да не започне да загнива на тези места. Кори можеш да купиш от цветарски магазин  Peace
ku4o, честито! Браво на добрия мъж! Давай снимки да видим красавицата Simple Smile
Относно противозачатъчните аз май не бих сложила  newsm78
Мъни, а този витамин В как се слага, в какво съотношение  с водата, на колко време е препоръчително да се слага? Иначе за торовете това гледам да го спазвам, само дето кристалона го слагам 2 пъти по-малко от указаното, но вече ще му слагам повече вода Simple Smile Благодаря за съветите!   bouquet

# 183
  • Варна
Благодаря, Мъни, White Tulip, довечера Денди ще го почерпя с коктейл Б-комплекс Laughing Аз исках течен, но се оказа, че в аптеките до нас няма на ампули, та ще купя хапченца, четох че и те се разтваряли без проблем във вода. И аз искам съвет за дозировката, мислех едно хапченце във водата, в която ще топя, съдчето ми събира около 600 мл, дали няма да дойде много ударна дозата? Имам и една драцена, дето много бавно пуска корени, остатъка ще излея на нея, че да няма загуби Grinning
Ще снимам довечера кашпата, според мен стои много симпатично, въпреки че тя е бяла със сини шарки, предпочитах друг цвят, но и със синичко не е лошо.

# 184
... Аргун, по време на цъфтеж орхидеите не се торят, иначе много бързо прецъфтяват. ...

?!!??? Хвърли ме в размисъл...
Аз действам по инструкции от оранжерията... даже чаках един фаленопсис да цъфне, за да го наторя тези дни...
Ти кога ги ториш?

White_tulip ,
 благодаря. Ще пробвам с кашпа, досега ме спираше единствено мисълта, че и корените се нуждаят от светлина.

# 185
  • Gone with the wind
Някоя от вас купувала ли си е орхидеи от Стрелиция?
Харесах си това: 

но не мога да разбера цъфнала ли е, или не, другото което ме притеснява е цената - 9лв., струва ми се нисичка, предвид, че не е промоция, но пък всичките им орхидеи са на тази цена  Rolling Eyes

http://www.strelitzia-bg.com/detail.php?item_id=6044

# 186
  • София
ku4o, супер е орхидеята, може би става дума за прецъфтяла или мини на тази цена. Ако има даден телефон по-добре звънни за да не се чудиш  Peace
Ето малко фото разказ и от мен.

И другата:

# 187
С витамин Б-примерно една таблетка на около 200мл вода. С памуче намазваш хубаво листата или я опръскваш добре и като изсъхне я опръскваш пак...  Аргун, аз не съм от торящите. Когато пръскам слагам няколко прашинки балансиран тор в пръскачката (тя е пет литрова), но пък и пръскам рядко  Embarassed
С витамин Б не можеш да прекалиш, така че може да го използвате често.
Кучо, мисля, че става въпрос за бебета фаленопсиси произведени чрез тъканни култури. Лично аз на Стрелиция вяра и нямам, но това си е мое мнение.
Лаленци, наистина са прелестни. И двете!

За сфагнума-докладваха ми, че в момента има при холандците. По два лева и нещо пакета (непресован, дългофибърен). Ако имам възможност ще скокна да си купя.

Последна редакция: пн, 22 мар 2010, 19:16 от Мъни

# 188
White tulip, много са ти хубави орхидеите!

Момичета, купих днес борови кори и пресадих орхидеята. Надупчих саксията, за да влиза въздух до корените.
Сега да я поливам ли? С потапяне ли само- субстрата е съвсем сух? Да сложа ли вит. Б?

Благодаря ви!
По-късно ще кача снимки!

# 189
  • София
Ненагледна, недей да поливаш в близките дни, защото ако има наранени коренчета при пресаждането като  се намокрят може да загният. Принципно тук масово се практикува поливане чрез потапяне - пълниш си леген или купа с хладка, а не ледена или гореща вода и оставяш орхидеята в нея за 20-30 минутки, може и повече.  Peace Витамин В можеш да сложиш по желание. Simple Smile

# 190
  • Gone with the wind
Мъни, това, че са произведени чрез тъканни култури лошо ли е?
Ако щете ми вярвайте - хванала съм да чета във http://forum.flowersnet.info наред за фалчовците, но досега не съм срещнала нищо за тъканните култури, но и информацията е огромна. Довечера като се прибера ще пусна търсачката да видя.
Лаленце, сега ме притесни, аз онзи ден понамокрих корите при пресаждането. Дано не съм й докарала някоя беля на милата ми красавица  Confused

# 191
Ето снимки от пресаждането. Можете ли да ми кажете, дало корените са в добро състояние?

http://media.snimka.bg/5828/017912225.jpg
http://media.snimka.bg/5828/017912232.jpg
http://media.snimka.bg/5828/017912235.jpg
http://media.snimka.bg/5828/017912238.jpg

# 192
  • Варна
На мен ми изглеждат добре. Само че орхидеята ми се струва посадена малко дълбоко, по-добре махни горните кори и разкрий основата и, така може да загние. Нека просто да легне върху корите, а не да е заровена в тях.

# 193
  • София
И на мен ми изглеждат добре корените Simple Smile
ku4o, недей да се шашкаш! И аз първите ми три орхидеи като ги пресадих в керамзит веднага след това яката ги накиснах във вода, ама ето още са живички Simple Smile Това с неполиването го научих преди по-малко от месец и се опитвам да споделя наученото. И аз като теб доста им треперех на орхидеите, но като видях в ботаническата как ги размятат насам натам реших, че не е нужно  Peace

# 194
Добре, ще я открия малко. Обаче си мисля следното: Саксията ми май е големичка. Когато поливам с потапяне ще влезе малко вода на дъното на саксията, а до корените нищо няма да стигне, ако я вдигна още нагоре Rolling Eyes
 След колко време да полея- сега е съмвем сухо всичко в саксията? Вие на колко време поливате вашите? Да не вземе да пресъхне пък сега Thinking
Дупките по саксията добре ли са?
И друго не разбирам- нали орхидеиите са влаголюбиви- защо тогава има опасност от загниване?
Извинявам се, ако ставам досадна. Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт