Орхидея - тема 3

• 118 153
  • 752
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Таня,

ОК,просто много харесвам камбрии. Grinning Казваш,цъфти по-често от фалаенопсисите?!

Конкретно тази цъфти по-често(за около година - 3 пъти). Имам още една, която цъфти, но по-рядко. Другите още ги чакам, но са от октомври - ноември. А имам и една, която е точно на 1 година, а наскоро започна да прави нова булба, от която по-късно би трябвало да излязат 2 цветоноса. Явно зависи от конкретното растение.

И да ви покажа нещо друго. Забелязах, че една от орхидеите има съвсем различна форма на цвета. Когато я купихме беше сравнително дребна, после цъфна с едри цветове и изглеждаше така:

А сега цветовете са малко по-дребни и са такива:

Жълтеникавото може да е от различна светлина, а и в началото са с по-наситени цветове и после избледняват леко, но формата е съвсем различна.  newsm78

# 76
Таня,

Мисля,че _re_ge, беше споделила същите впечатления преди време.Орхидеи купени с едни цветове с времето се променят.
Средата и най вече подхранването си оказват решаващо значение!
Прекрасни са и най вече много благодарни!!! Heart Eyes

# 77
  • Варна
Така е. Моята пъстрата пък и сега си цъфти с различни цветове - един е с повече жълто и по-малко червеникаво, друг е тъмночервен в средата и има само по края жълто, шарена работа Grinning Ама точно това му харесвам - всеки цвят е изненада.

# 78
# 79
  • София
sorela, супер са!  newsm10
Милтониите от колко време ги имаш и как ги гледаш?

# 80
Момичета, аз докато ви открия и вие сте изписали доста страници . Grinning
Големи красоти пак сте показали. Crazy
Аз имам едно фалче ,което най -накрая реши да ме изненада ,но не с цвят, а с листенца и то на един до средата изсъхнал цветонос.
http://s967.photobucket.com/albums/ae152/sunnyvlas_2010/?action= … urrent=201061.jpg
Та си го гледам ама ми се струва ,че не му е там мястото ? newsm78
Бихте ли ме посъветвали какво да правя, че си нямам на идея?
Иначе мога да се похваля с втори цъфнал цвят на пафчето ми за 2 месеца. Simple Smile

Последна редакция: пн, 15 мар 2010, 22:36 от titon4e

# 81
  • София
sorela, много са красиви! И аз се присъединявам към питането - милтониите цъфтяли ли са ти в къщи и ако е да, как ги гледаш?

titon4e, забравихме те  Wink! Не съм имала такова чудо, но доколкото знам това е кейки. Би трябвало да пусне в даден момент и коренчета. А пафчето пуска втори цвят или втори цветонос с цвят? Моето розовото пафче беше само с 3 цвята, но се надявам другото да е с повече пъпки(поне ми изглежда по-кичест цветоноса). Казват, че е нормално да цъфти с 5-6 цвята.

# 82
за жалост не са ми цъфтели в къщи защото ги имам от 8-ми март но ако успея да ги отглдам може и да цъфнат Laughing

# 83
  • София
titon4e , добре дошла и в тази тема!   bouquet
Това наистина е кейка/кейки и ако можеш не го пипай докато не пусне 2-3 коренчета с дължина 4-5 см за да може после да го отделиш и да се закрепиш към субстрата.

# 84
titon4e , добре дошла и в тази тема!   bouquet
Това наистина е кейка/кейки и ако можеш не го пипай докато не пусне 2-3 коренчета с дължина 4-5 см за да може после да го отделиш и да се закрепиш към субстрата.

Благодаря ви момичета за съвета ! Hug
Рядко пиша, но редовно си ви чета Simple Smile. Давате безценна информация и само ми замайвате главата с нови красоти. Crazy
В първият момент си го преведох като торта(кейка), та ми стана смешно . LaughingЗначи ще изчакам да пусне корени и тогава пак ще се допитам.
А колкото до пофчето беше с два цветоноса. Единия даде един цвят и незнайно защо ми изсъхна  Sad.Сега това е втори цветонос на който му цъфти втора пъпка ,а първата много бързо прецъфтя.

# 85
  • София
Сега това е втори цветонос на който му цъфти втора пъпка ,а първата много бързо прецъфтя.

Така е при пафчетата. В момента, в който тръгне да се отваря нова пъпка, предишният цвят пада, независимо от колко време е. Дано имат повече пъпки, за да им се радваме по-дълго.

# 86
  • София
Момичета, това, което забелязах преди 3 дни на орхидеята май наистина ще се окаже коренчре. Ето го:

13.03.2010г.                      16.03.2010г.

# 87
Момичета здравейтеОпитвам се да набера от книгата материала за субстратите за орхидеи ( предимно фалчета понеже за Пафчетата има в темата за Пафчето) но в съчетание с малко свободно време нещо нещата се движат бавно, ще сколасам обаче тези дни. Освен това ще ви пиша какво ми споделиха от Flowersinfo.net  за отделните компоненти , искам да го направя като нещо което да може лесно и удобно да се позлва защото пресаждане ни предстои на всички ако не тази то следващата година.

Освен това искам да попитам Милето как се слагат в Гугъл документите снимки ( и въобще как го правиш да изглеждат така както е изглеждал материала в нашата тема като снимково съдържание ) , мислех че е хубаво материалите за Фалчетата повидово както фи предлагаха за покупка по заявка , да са на такива документи за да не изчезнат при архивиране на темата и да са лесно достъпни от начална страница . Има едно дв неща които са от предни теми и също е хубаво да ги имаме но каото ги намеря ще го мислим как ще ги слагаме в следващата тема.

Танче , Багира е права , аз споделях че има разлика както в цветово отношение така и в размер на цвета и в дължина на цветоноса на повторно цъфтящите в домашни условия фалчета. тук не казвам че имам само по малки и по бледи цветове, на част цветовете са доста по едри и много по наситени цветово, на други обаче са направо тонално различни. Аз принципно писах преди, казвам отново  че не торя по специална схема, просто боравя със стандартни торове и мислех че разликата е от това.Забелязах обаче следното- склонността към количествено образуване на пъпки според мен е заложена генетично, това е моят извод от моите фалчета и от това което гледах и четох по вашите постове докато листих назад темата за важни материали които да присъстват на първа страница.Т.е тези които като купени са имали обилен цъфтеж го имат и после ( както моето фалче с вечер  18 цвята).

На всички нови добре дошли, на всички стари пожелания за лека вечер
 Hug

П.С.
ЕТО КАКВО ЗАБРАВИХ ДА НАПИША
че искам да сложим на първа страница и материла за керамзитното отглеждане, ще бъде полезен и адски любопитен.

# 88
  • На планетата Земя
Здравейте милички!

Последните дни при мен е много натоварено в офиса и затова рядко успявам да ви навестя.

Реге, не мисля, че правя нещо по-особено в Гугъл документи. Ти имаш ли там регистрация? Ако нямаш, а и въобще, мога да помогна, като кача информацията, която ти ще ми изпратиш, ако искаш, разбира се.
Принципно до следващата тема можем да обогатим препратките на първа страница. Или ако събера кураж, мога пак да помоля някой мод да качи, или до следваща тема можем да вкарваме информация в старите документи, а после да разделим.

Актуална информация от Баумакс: нова доставка се очаква на 18.03.2010. Казаха ми да звънна по обяд, за да проверя дали вече са пуснати, или това ще стане на 19.03 сутринта. Ще ви държа в течение.  Wink

Много ме впечатлиха тези кейки. Аз кога ще си имам такива? Или невинаги се получават?

# 89
  • Варна
White tulip,
да, коренче е Simple Smile

Mileto,
някои видове и хибриди са по-склонни към образуването на кейки, други не са. Не се знае дали и кога ще се развият. Ето какво открих във flowersnet по въпроса:
Цитат
За образуването на кейки (основно при фаленопсиси и някои видове дендробиум и епидендрум): Смята се,че е необходима комбинация от много фактори. Sand wedge беше споменал високи температури, има предложения за използване на тор с високо съдържание на азот.... това са несигурни методи. Професионалистите използват така наречената "кейки паста" , която съдържа фитохормони и няколко вида полиненаситени мастни киселини.
Смята се,че дендробиумите образуват кейки вместо цветове ,ако не зимуват при правилни условия т.е. на хладно. Фаленопсисите обикновено цъфтят и после образуват кейки от заспала пъпка.
Дендробиумите или цъфтят ,или образуват кейки,но НЕ и двете.
При отглеждане зимата на топло,повечето дендробиуми "дръпват" на листа и "раждат" кейки.

Общи условия

Активация на акаунт