Машина за хляб-29 част

  • 47 393
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
а да си сменяла маята?

# 586
  • София
  • Мнения: 2 649
а да си сменяла маята?
не, работя общо взето само с френската, защото я има в магазина до нас. Пробвах миналата седмица и с прясна мая, пак същото. Rolling Eyes

Впречем като се замисля и белия ми хляб от доста време става къдрав отгоре, но може би не ме дразни така. Ето как изглежда:

# 587
  • Мнения: 1 167
Втория ми опит за хляб също е успешен -  хляб с айран и определено това е най-вкусния хляб, който съм правила. С предишната машина ( Мулинекс ) всички опити ми бяха успешни, но този път освен всичко друго хлябът е вкууусен. Flutter Още веднъж благодарности на г-жа Стихийно бедствие за идеята.

# 588
  • София
  • Мнения: 1 231
petia_tag на мен само първия хляб ми стана така,после другите хлябове са ми нормални  newsm78 Честно не знам и какъв съвет да ти дам,може и тестото да ти е по рядко,може да е от брашното,аз също съм с френската суха мая и по принцип нямам провали.Даже почнах само да меся на машината и да си ги оформям на питки и в тавата,че да има за два дена поне  WhistlingНека някой от по старите майстори да каже,аз все пак съм си новак и аз.

# 589
  • Балчик
  • Мнения: 9 285

Кажи доволна ли си от Kenwood и кой модел си взела? Решила да се сдобия с машина за хляб най-накрая, но определено не искам Мулинекс. Бях хвърлила око на Panasonic, но цената ми се струва висока  newsm78

Много съм доволна. Моята е с конвекция и определено пече по-добре отгоре. Ето тази е- BM450 :


Купих я от тук:
http://www.amazon.co.uk/gp/product/B001QTVX50/ref=oss_product

# 590
  • Мнения: 573
Мерси   bouquet

# 591
  • София
  • Мнения: 4 519
petia_tag,

Вече за някой си път става дума за такъв рошав хляб. Решение за сега май не се намери.
Предлагам ти да направиш по-твърдо тесто или да намалиш количеството на маята. Ще се радвам да споделиш после резултата.

Помисли дали хлябът не ти се къдри от както стана по-топло времето.

# 592
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Едни хлебчета от мен. Много меки и вкусни. Малко изглеждат прегпрели, но в действителност нес а толкова. Пякох ги с пара.  Чудни.


# 593
  • София
  • Мнения: 2 649
petia_tag,

Вече за някой си път става дума за такъв рошав хляб. Решение за сега май не се намери.
Предлагам ти да направиш по-твърдо тесто или да намалиш количеството на маята. Ще се радвам да споделиш после резултата.

Помисли дали хлябът не ти се къдри от както стана по-топло времето.
ами аз си го правя, както и белия, да не лепне като го пипна. Винаги така съм го правила, не съм отскоро с машинка. И времето да е станало по-топло, то в нас си е доста топло през деня, защото има много слънце. Маята ми е една чаена лъжичка за бял хляб и една и половина за смесен, което за мен не е много. Rolling Eyes

# 594
  • Мнения: 11 607
Петя, аз установих за себе си - тестото не трябва да ми става твърдо. Едно приятно меко, когато е - отгоре не става къдрав. Поне при мен е така. И общо взето този ефект се получава при малко повече от 300мл. течност(+ още 2с.л. вода) и 600гр. брашно. Е, има маааалко къдравост, но общо взето кората отгоре е равномерна.

Друго Петя - за хляба - да не би машинката да е топла още от предно пускане? Да е близо до нагревателен уред и от там маята да ферментира по-бързо. Защото аз имах подобен проблем. Печката ми бе просто близо до печката и маята ферментираше по-бързо. Смених мястото на хлебопекарната и хляба пак ставаше добре. Аз по принцип винаги имам на стайна температура поне 1 кг. брашно. От предния ден. Да е успял да се аклиматизира. И не знам защо, но в последно време като добавя още 2-3 с.л. вода към тестото - хляба става супер и лично аз си уцелих мекостта на тестото.

О, Джемма.....  bouquetКато ти гледам фурната.....Нямам нищо против да дойдеш да излъскаш така и моята....Пък после вярвай ми поне 1 месец няма да се престраша да готвя в нея....Чудни хлебчета!(рецепта?) Сега обаче нямам никакво време да си играя да вадя тестото и да пека във фурната(въпреки,че много ми се иска).

# 595
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Хе,хе, маме, това ми е параконвектомата- той се чисти изключително лесно. А и аз там не готвя, само пека хлебни изделия, че стават много добре. А фурната ми е с пиролиза, така че пак не се затруднявам и с нея. Laughing Хлебчетата са обикновени- 300 мл вода, 1/2 кубче мая, 1/2 ч.л сол, 1 ч.л захар, малко олио и 500 гр брашно. Излязоха 4 хлебчета.

# 596
  • София
  • Мнения: 2 649
Мамо Цоцоланке, благодаря ти за мнението! Машинката стои далеч от печката и рядко правя друго освен хляб в нея, за да е загряла. Правя и с 300 и с малко повече течност(аз го правя с кисело мляко и вода 50:50). Този днешния ми е с една лъжица кисело мляко в повече, защото бях изсипала повече брашно. Едно и също съм правила и преди и сега, вече си мисля дали машинката ми нещо не прави. С жива мая само установих, че 1/4 ми идва в повече, защото леко ми хлътваше отгоре и ми миришеше силно на мая(а би трябвало да е даже малко за такъв смесен хляб).

# 597
  • Мнения: 11 607
Хе,хе, маме, това ми е параконвектомата

 А фурната ми е с пиролиза

Леле, колко съм била неука....не знаех,че същестуват такива неща.......Щях да си ходя неука още обаче. Сега обаче питах чичко Гугъл и той ми обясни за какво иде реч за етзи подчертани думи. Да не говорим,че на бълг. за параконвектомат ми излизат само  познайте какво - ....снимки на Джемма.


Петя, не знам тогава от какво може да е......Поговори си с машинката си и и кажи,че така не може да я карате....Току-виж ти е влязла в положение. Пък те - машинките - ако не се разваляха и ако не даваха отклонения - фабриките за хлебопекарни нали щяха да фалират......

# 598
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Да не говорим,че на бълг. за параконвектомат ми излизат само  познайте какво - ....снимки на Джемма.

 hahaha Сериозно ли. Joy Ами малко са домашните такива, повечето са промишлени.

# 599
  • Мнения: 383
Петя, аз установих за себе си - тестото не трябва да ми става твърдо. Едно приятно меко, когато е - отгоре не става къдрав. Поне при мен е така.

и според мене това е самата причина и самото решение, съгласен  Hug

поздрави от Диярбакър

Общи условия

Активация на акаунт