Възбрана на имот - моля за информация

• 25 746
  • 27
  •   1
Отговори
Моля, помогнете със съвет на мои познати относно следния казус:
Двама братя имат общ имот, който е дарен от дядо им. В имота живеят дядото, който има право на ползване, докато е жив и единият брат, за когото това е единственото жилище. Същият от година е безработен и не може да обслужва кредитите си. Даден е на съдия-изпълнител от банката-кредитор.
Другият брат получава уведомление, че на основание чл. 500 от ГПК е насрочено принудително изпълнение чрез възбрана на частта на длъжника - 1/2 идеална част.
Въпросът е какво следва? Могат ли да обявят жилището за продан, при положение, че би трябвало да е несеквестируемо като единствено жилище на длъжника? Какви са правата на другия брат като съсобственик? А на ползвателя (дядото)?
Има ли някакъв срок за реагиране, напр. обжалване или нещо подобно?
Хората са силно затруднени финансово и нито могат в момента да внесат някаква сума, нито да откупят имота при евентуален търг.
Друг въпрос е, дали застраховката, която банката сключва при отпускане на кредита, не покрива подобно събитие?

# 1
Доколкото знам, единствено жилище не може да се отнеме, тоест хората няма да останат на улицата. Възбранява се обаче, за да се попречи на по-нататъшно разпореждане с имота. Ако собствениците решат да го продават, запорът може да бъде вдигнат и с парите да се погасят задълженията. Банката би могла да има претенции само върху частта, собственост на кредитополучателя, но не и да я обявява за продан. Добре е да се направи и консулт с адвокат обаче, че информацията ми не е 100% сигурна, пък и разни алинейки постоянно се променят.

P.S. Не съм чувала за кредитна застраховка, която покрива риск "безработица", освен ако тя не е настъпила вследствие заболяване, злополука и т.н.

# 2
Забравила съм подробностите а и може да има някакви изменения за 5 години в които съм извън системата, но най добре е да отидат при съдия изпълнителя и да се разберат. При такива ситуации едно време тази 1/2 се купуваше от притежателя на другата 1/2, поне така се е случвало при мен, но това беше договорка между съдията и страните. Не съм сигурна дали е несеквестируемо и при какви условия, но имаше един случей на ........... при нас в който семейство с малко дете остана буквално на улицата поради невърнат кредит по който бяха поръчители. Много беше оплетен и неприятен и човека печелеше време с всевъзможни жалби, но нищо не можа да направи само се охарчи допълнително. Най разумно според мен е да се направи една консултация със съдията и да се измисли вариянт, в ничия полза не е продажбата на търг. Не ти помогнах много, но това е което си спомням.

# 3
Благодаря, ще предам. Доколкото знам, ще ходят да говорят със съдия-изпълнителя. Опасяват се да не ги подведат с нещо. А и пари за адвокати нямат...   Confused

# 4
  • София
Невиният брат и дядото да вземат пари на заем и да отидат при читав адвокат.
Да не стане заради малка сума да си загубят дома.

# 5
Ипотекирано жилище може да бъде възбранено и продадено на публична продан независимо от обстоятелството, че е единствено жилище за семейството на длъжника. Съгласно законовите разпоредби от закрилата за несеквестируемите вещи /в т.ч. единственото жилище/ не могат да се ползват длъжниците относно вещи, върху които е учреден залог или ипотека, когато взискател е заложният или ипотекарният кредитор - в случая взискател е Банката.
Имота ще бъде изнесен на публична продан, като ще се продава 1/2 от имота - която идеална част е собствена на длъжника по изпълнителното дело. Друг е въпроса кой би купил половин жилище и на всичкото отгоре с ползвател - ползвателя винаги следва имота и никой бъдещ нов негов собственик не би могъл да го изгони по законния ред. Но пък би могъл да му вгорчи живота и той сам да реши да напусне жилището.
Брата на длъжника би могъл да участва в публичната продан и да изкупи другата половина от имота, като след изкупуването му той ще стане единствено и само негов.
Едно нещо не разбирам - след като жилището е ипотекирано в полза на Банка - редно е и двамата брата да са го ипотекирали. Банките не отпускат кредити с половин обезпечение - само 1/2 от имота. Може би има нещо което не са ти казали или не са ти обяснили правилно.
А относно застраховката - ако имат такава - тя би покрила само няколко от дължимите вноски.
Може да ги попиташ и да ми пишеш на лични за да ти дам повече информация.
А що се отнася до ходенето им при Съдия-изпълнителя - ще остане напразно. Съдебните изпълнители в повечето случаи заместват взисакателите по изпълнителните дела - играят ролята на техен адвокат и едва ли ще се бъдат кой знае колко изчерпателни в обясненията си.

# 6
Съдебният -изпълнител следва да извърши опис на имота, да назначи вещо лице за пазарната му стойност и да го обяви на публична продан. Длъжникът има право да обжалва действията му по реда на чл. 435, ал.2 от ГПК пред Окръжния съд по местоизпълнението. 
Подаването на жалба не спира изпълнението, но съда може да постанови спиране.
Срокът е 7-дневен, така че твоите близки да не губят  време. Най-добре всички документи да ги подготви адвокат, защото иначе може да загубят, дори правото да е на тяхна страна.
Доколкото мога да схвана, в случая не става дума за ипотекирано жилище - възбранена е само 1/2 от имота. Но ако има ипотека, процедурата е описана от Фъстък.

# 7
Този при който работех аз преди години не постъпваше точно така. Предпочиташе да се види с длъжника и да обмислят вариант на плащане пред принудително изпълнение. Е, не опрощаваше суми естествено, нито пък приспадаше собствената си такса, но ... при положение че си в системата мисля че се сещаш какво намеквам. А 1/2 имот не виждам кой ще купи, та това ме кара да мисля, че ще търсят варианти. Наистина е най добре да идат при адвокат хората, но всичко опира до пари и по точно липсата им. Не твърдя, че моето мнение е правилно, това е моят опит.

# 8
Има такава кредитна застраховка, но се предлага- поне такива са моите впечатления- от около година. Иначе стандартните застраховки са Живот и на имота, но те не вършат работа в случая.
Когато имотът е ипотекиран обаче, той не е несеквестируемо имущество.
Най добрият вариант е другият брат да купи половината и да плаща кредита. Може да се опита да го предоговори, да има някакъв гратисен период, нещо подобно. Другият вариант е дружно да продадат целия имот и с парите да погасят кредита, но си трябва добър адвокат за да се вадят необходимите документи.
При всички положения е в интерес на собствениците да направят едно от горните, а не да изчакват, защото половин имот е непродаваем, хеле с дядото. А през това време, докато имотът не може да се продаде, се трупат наказателни лихви, такси за възбрани, ЧСИ и един господ знае какво- с две думи дългът си расте.

# 9
 Целият имот е продаваем, макар за по-дълъг период и не наведнъж. Ако някой има интерес, ще купи 1/2 на търга, обявен от съдебния изпълнител /а взискателят може да поиска тази част да му бъде възложена/. Следва дело за делба и изнасяне на целия имот на публична продан. В това производство никой, в описаната ситуация, няма да може да претендира за възлагане, защото вторият брат има друго жилище, а дядото не е собственик. Лицето, закупило 1/2 има право да участва и във втория търг. 
 Затова на хората им трябва спешно адвокат - вярно е, че се заплаща, но имат шанс да спасят имота си. Дано намерят средства. Единственото което ги пази в момента е правото на ползване на дядото.

# 10
Същият от година е безработен и не може да обслужва кредитите си

Как`Сийка, много е важно какви точно са тези кредити - потребителски, ипотечни, има ли поръчители по кредитите и т.н.
Те имота го поставят под възбрана, за да се подсигурят, че няма да бъде продаден/прехвърлен/дарен на някого.
Ако е потребителски кредит и имота не е гаранция по този кредит, нямат право да го вземат като единствено жилище на длъжника, но имаше нещо, че на 1 човек му се полагат толкова кв. жилищна площ и останалото може да бъде продадено на търг /това е за случаи, в които има 1 човек с единствено жилище - триетажна къща например, ясно е че му е в повече/. Абе трябва да се пита адвокат, ако трябва пари назаем да вземат, но без адвокат няма да стане  Confused
Изходът по принцип е те собственоръчно да продадат имота, дядото да вземат да живее при някой от тях и да погасят заемите на брата длъжник. Дори да намерят начин да опазят имота, банката ще си иска парите и няма да се откаже лесно, ще подгони поръчителите  ако има такива. Не знам за какъв имот става дума, но ако е възможно с парите от продажбата да погасят дълговете и да купят нещо по - скромно на дядото да живее, би било най - добре, въпреки че пък другия брат остава без наследство  Confused

# 11

Изходът по принцип е те собственоръчно да продадат имота, дядото да вземат да живее при някой от тях и да погасят заемите на брата длъжник. Дори да намерят начин да опазят имота, банката ще си иска парите и няма да се откаже лесно, ще подгони поръчителите  ако има такива. Не знам за какъв имот става дума, но ако е възможно с парите от продажбата да погасят дълговете и да купят нещо по - скромно на дядото да живее, би било най - добре, въпреки че пък другия брат остава без наследство  Confused

Не може да се продава или дарява имот под възбрана.Възбраната не е ипотека, но собственика няма право да се разпорежда с имота си докато не изплати задълженията си.Най добрия вариант в случая е да се намерят пари и да се плати задължението на длъжника, защото иначе наистина съществува реална опасност къщата да бъде обявена на търг и продадена.Относно дядото мисля, че не може да бъде изгонен от къщата. Дори да обяват къщата на търг частта на дядото си остава за него и никой няма право да му я вземе.

16.4. ПОЖИЗНЕНО ПОЛЗВАНЕ НА ИМОТ ПРИ ДАРЕНИЕ
Дарителят на недвижим имот може да бъде ползвател, когато запази за себе си или за друго лице (напр. за своя съпруг или дете) правото да обитава безвъзмездно прехвърления имот за определен срок или до живот. Това се записва в нотариалния акт. Обикновено родителите си запазват пожизнено правото на ползване върху определена част или върху целия дарен имот. Така интересите им са защитени, в случай, че децата им решат да продадат дареното им жилище.

Запазеното право на ползване не зависи от това кой е собственик на имота. Това означава, че ако имотът бъде продаден, подарен или наследен от някого, ползвателят запазва правото си да живее в него, без да плаща наем на новия собственик, независимо какъв е той - роднина или напълно непознат човек. Новият собственик няма законово право да го изгони от имота.

Практиката показва, че трудно може да се продаде, замени или дари имот, в който има пожизнен ползвател. Почти не се намира желаещ да придобие жилище, заедно с обитател в него. За да се освободи имота от ползвателя, той (ползвателят) трябва да се откаже от правото си на ползване. Това става лично с нотариално заверена декларация, която се вписва в нотариалната служба по местонахождението на имота. Правото на ползване се прекратява автоматично със смъртта на ползвателя

# 12

Не може да се продава или дарява имот под възбрана.Възбраната не е ипотека, но собственика няма право да се разпорежда с имота си докато не изплати задълженията си.Най добрия вариант в случая е да се намерят пари и да се плати задължението на длъжника, защото иначе наистина съществува реална опасност къщата да бъде обявена на търг и продадена.Относно дядото мисля, че не може да бъде изгонен от къщата. Дори да обяват къщата на търг частта на дядото си остава за него и никой няма право да му я вземе.

Възбраната може да се вдигне ако се уговори това със съдия изпълнителя, просто се правят съответните споразумения, че парите от продажбата на имота ще отидат за погасяне на дълговете. Друг вариант - вадиш удостоверението за тежести и там пише, че имотът е под възбрана, правиш устна уговорка с купувача /той може да огледа имота и т.н./ и той първо внася парите в банката, където са кредитите на брата, после законно възбраната се вдига и имотът бива прехвърлен на името на името на купувача, като дядото се отказва от правото на ползване върху него, но тук играем на доверие. Дядото не може да бъде изгонен от  къщата, това го писахме по рано, той е ползвател, но не притежава идеална част от нея, тъй че няма какво да му вземат.

# 13
  • София
Нека да погледнат какво е ипотекирано - идеални части или целия. Ако са само идеални части и в комплект с право на ползване, вероятността да се продаде на публичната продан е минимална, което не пречи проблемът с банката да си виси.
В най-лошия случай за длъжника, имотът ще се продаде, но дядото има право на ползване до края на живота си( най-вероятно е от преди ипотеката и ипотекарният кредитор не може да го прескочи).
Несеквестируемостта е за случаите, в които изпълнителното производство е по общ исков ред или за запис на заповед. В случаите с ипотека, несеквестируемостта няма значение.
Ако правото на ползване се прескочи по някакъв начин, кредиторът се удовлетворява до размера на идеалните части, които са ипотекирани. При продажба, се разпределя пропорционално на идеалните части - 1/2 за частта на "невинния" брат и 1/2 за ипотекарния кредитор, ако са ипотекирани ид. части.
Застраховката: ако няма застрахован риск за изгубване на работата (който е екзотика) или финансов риск, тогава застраховката не играе роля. Да не говорим, че дори и да има финансов риск, обикновено има лимит за броя вноски, които застрахователят покрива и след това той може да насочи регресен иск към длъжника.
Не съм юрист, само имам досег с материята. При всички положения, консултацията с адвокат е наложителна.
Има 7-дневен срок за обжалване, който ако се изтърве, става тъпо за длъжника.

# 14
  • България-Швейцария
Може да се опита да го предоговори, да има някакъв гратисен период, нещо подобно.
Може ли да се предоговори кредит, ако длъжникът не е на трудов договор към момента на предоговарянето?

Общи условия

Активация на акаунт