Медитация и пранаяма

• 38 529
  • 219
  •   1
Отговори
# 150
дори една молитва върши работа в такива случаи-Отче наш,примерно Peace

# 151
Записвам се да следя.Междувременно четох началото на темата и искам да питам Маргало-ти занимавала ли си се с друга йога практикa преди да се опиташ да медитираш?Защото ако не си,то определено медитацията не никак добра за начало.Качва се прекалено много енергия в главата и тези ти излизания наистина може да са опасни,понеже не знаеш как да ги контролираш.
Иначе няма никаква връзка с това,че си слаба.Просто никога не се започва с медитация!

Тук пишете,че тя ви се е случвала и без да я предизвиквате целенасочено-това е доста по-добрият вариант и така съветват истинските йога учители,т.е. оставяме тя сама да се случи,независимо след колко време.Защото в противен случай има опастност да си я внушим и въобразим.Между другото Христо Илиев е описал нещо подобно в книгата си "Затворът".Има я online,но може би не е цялата,защото не мога да намeря точният пасаж.

И друго ми прави впечатление-смесвате визуализация с медитация-различни неща са.

И не напоследно място-не разбирам какво общо имат с медитациите Христос,майка му,бог,отец и пр.?Вие наистина ли медитирате? Не ми е известно истинските йогини да вярват в подобни неща?

# 152
аз не съм йогин,пък медитирам  Simple Smile
 за пръв път чувам,че само йогини могат да медитират Rolling Eyes

# 153
, можеш ли да дадеш линк към книгата, за която приказваш.   bouquet

Това което казваш за качването на енергията в главата може да се избегне като в края на медитацията се завършва със Заземяване.  Hug

Медитациите, в които имат визуализации се наричат водени медитации. В много случаи са записани на аудио носител и когато човек навлезе в по-дълбоко ниво може да ги слуша. Иначе си прав, двете понятия Визуализация и Медитация в днешно време малко се сливат, препокриват и дори бъркат. Ще ми е интересно и други да споделят мнения по този въпрос.

А общото между медитациите и Христос например е че някой хора използват символи, за да навлязат в медитацията (както други хора използват мантра например). Ако човек е вярващ, използването на религиозен символ подпомага навлизането в медитацията, затова се ползват.  Peace

# 154
Всеки може да медитира, разбира се  Simple Smile По-важното е да ни носи баланс и хармония.

# 155
Може би не съм се изразила точно-разбира се,че няма никакво значение каква религия изповядваш,за да медитираш.Въпроса е,че при истинската медитация(тази,която си е чистото знание от книгите на йогите,а не ню ейдж измислици) си има определени правила и ума се ограничава(концентрира) върху възможно най-малко обекти,или даже до 1 обект.Останалото с Христови решетки и незнам какви още чудатости си е препускане на ума,фантазия и не знам в крайна сметка къде се стига.Молитва и медитация са различни неща.При молитвата се уповаваш на някакво митично същество,при медитацията знаеш,че всичко е вътре в теб и ти си господар на собствения си ум.

Относно заземяването-то се прави още в началото на медитацията,когато се заема правилната позиция-седнали на пода(тук има няколко начина за кръстосване на краката-всеки си избира),може и на стол(според мен не е наи-добрият вариант) и най-важното е,че главата,врата и гръбначният стълб са в една права линия.Краката сключват стабилен триъгълник,можем само да си представим,че сме неподвижни и сме пуснали корени като дърво и това мисля е достатъчно за заземяване.

Между другото,седя и си мисля дали излизането от тялото може да се нарече медитация,или отиваме към сидхите.
На мен лично ми се случи преди известно време да тръгна да излизам,но признавам си,че ме дошубя и страхът ми прекрати процеса.Повече не се е повтаряло.А състояние на някаква нирвана изпитах по време на една йога-практика в зала(двете ми състояния бяха доста различни).Лично не съм се упражнявала съзнателно медитирам,с изключение на няколко пъти с мантри,единият път доста интензивно и в крайна сметка при мен не се получи нищо.По принцип ме удовлетворява нещата да се случват сами,без да ги предизвиквам.
Ето линка към "Затворът":

http://hristo-yoga.com/zatvorat

# 156
, благодаря за линк-а!

Излизането от тялото според мен не е медитация. Излизането от тялото пак е насочено навън, можеш да обикаляш из други места/пространства и тн, докато медитацията е насочена навътре.

И аз изпитах състояние на нирвана по време на една йога практика. Беше прекрасно, но беше за много кратко време.

За водената медитация, при която има повече от един обект донякъде е така. Ума може да препуска върху много обекти, но при трениран ум, който може да се фокусира добре и да достига лесно до медитативно състояние, фокусирането върху различни символи/обекти може да се окаже и полезно. Това ми напомня донякъде на йога нидра. И там ума се докарва до алфа състояние чрез релаксация и успоредно с това се фокусира върху дадени символи в определен ред при това.  Thinking

Заземяване може да се прави и след практиката. Зависи от потребността на човек. Аз съм въздушен знак и съм незаземена доста често, та си правя заземяване когато усетя че се налага било то и след практика.

# 157
...здравейте на всички,които четат темата...докато "прелиствах" страничките във форума, се сблъсках с темичката отново...тъжно е,че така я оставихме,а има толкова интересни неща да се говорят по въпросите...ще се радвам,ако пак пишете тук и обменяме опит...много здраве и щастие на всички... Hug

# 158
just_a_mamma, колко хубаво че побутна темичката.   bouquet  По-късно ще пиша повече.

# 159
И аз обичам тая тема, полезна е...  bouquet

# 160
Някой пробвал ли е медитация по метода на Хосе Силва?
Според мен е много лесен вариянт за съвсем начинаещи.От доста време се занимавам с йога, но започна ли да си следя дишането с цел медитация, умът ми постоянно блуждае и не достигах до никъде.С метода Силва се получи още първия път Grinning Усещането наистина е чудесно!

# 161
Някой пробвал ли е медитация по метода на Хосе Силва?

Какво имаш впредвид? Броенето от 100 до 1,50 до 1...,5 до 1?Правих го дълго време,но това е по-скоро визуализация...

Мислите ги остави да идват и да си отиват,това си е нормално.Като следиш дишането се концентрираш и затова не се получава..Опитай се само да го наблюдаваш,после си премести наблюдението върху странични шумове-тиктакане на часовник,аларми на коли,шумове от съседите(примерно) и т.н.Но без да се концентрираш върху това,само наблюдаваш и така в един момент ще се отнесеш. Simple Smile

# 162

Каква е разликата между това да наблюдавам дишането и да се концентрирам върху него?
За Силва  мисля не толкова броенето ми помогна,колкото завъртането на погледа под 20 градуса зад клепачите, това някак автоматично ме "изключи" ,нямах нужда даже от броене.

# 163
При мен лично с дишането не се получи, опитвала съм и така, и метода Силва също. Навлязох за първи път в медитация с мантра, която повтарях, за да "заглуша" ума и се получи. Добре е всеки да си открие най-удобния за него начин. После се получава автоматично, поне за мен е така  Simple Smile

# 164
с опита,и с пробването на различни неща,съм достигнала до няколко верни помощници в медитацията-за всеки случай действам различно-може само с отпускане и поглед навътре да стане,а може да не ми е достатъчно/тогава пробвам с мантра/,ако съм много изморена,или много превъзбудена-пробвам първо да забавя ритъма с броене,или с концетрация върху дишането като първа стъпка,но само върху дишане никога не ми се е получавало

Общи условия

Активация на акаунт