Уред за сушене на плодове и зеленчуци

• 297 941
  • 871
  •   1
Отговори
# 210
  • в рaя
Фея Кръстница, благодаря. Някъде гледах, че и морковите трябва да се бланшират...? Исках да те питам за джърки - пилешко. Висока Т обработка означава, че трябва да го сваря/опека/задуша, да го мариновам и след това изсуша? Сега ми се намира само пилешко и заешко, а вероятно второто няма да става  newsm78 
Нямам търпение да си взема уреда от мама довечера и да го пробвам. Тези плодови кожички ми се сториха много добре и се надявам децата да ги харесат, ще е много добра алтернатива на бонбоните и другите лакомства, трябва да заредя и свеки Simple Smile)

# 211
Тупурче, аз направих бонбони оня ден, но не бланширах морковите. Само ги настъргах, омесих ги с кокосов пулп (останал ми от направата на кокосово мляко), орехи и една лъжичка мед, навалях топчета и ги сложих в дехидратора.

Пилешкото месо трябва да бъде сготвено по някакъв начин: печено, варено, на скара... Аз съм правила пилешко джърки само веднъж, като го мариновах и след това го сложих за малко на сух тефлонов тиган, колкото месото да побелее отвътре.

Същото важи и за дивечовото, към което спада заешкото (поне тук). Мариноваш, печеш (вътрешната температура на месото трябва да стигне 70оС) и след това сушиш.

И в двата случая ми се струва твърде много работата в сравнение с направата на телешко джърки, където предварителната високо температурна обработка не е нужна. Само мариновам и дехидратирам.

За да не капе маринованото телешко в дехидратора, можеш да наредиш резенчетата върху хартиени домакински кърпи, които да попият излишната марина. След това нареждаш месото в дехидратора.

# 212
  • Добрич
Тъй като днес съпругът ми го боли корем, се замислих, че мога да изсуша дренки. Но се чудя с костилката колко ли време ще се сушат? Обикновено на пазара могат да се намерят облагородени дренки, които са по-едри, но все пак ми се виждат дребни, за да им се вади костилката. Някой сушил ли е плодове с костилките? Предполагам, че става по-бавно.

# 213
Тези гъвкавите парченца колко ли време биха се съхранили в затворен съд и на хладно?
Да, може.
Всичко изсушено ми е в добре затворен стъклен буркан. Някои ги държа в кухнята т.е. стайна Т (ябълки, круши, домати, чушки), други в хладилника (череши, боровинки, ягоди, ананас).
Досега нищо не се е разваляло. Суша за "консервиране" вече 2 години, тази ще е трета.

От вчера и аз съм горд собственик на едно нео Simple Smile Обаче в книжката не пише нищо, та се допитвам до вас - как се подготвят плодовете/зеленчуците за сушене? Измиват, бланшират или просто нарязват?
Досега нищо не съм бланширала/мариновала. Пак говоря за съхранение, а не за консумация веднага след това. Мия, режа, суша, прибирам.

Вела, на черешите махах костилките. Боровинките ги дупчих. Направих експеримент и оставих няколко цели боровинки. Изсушиха се много бавно.

Последна редакция: пн, 05 авг 2013, 18:11 от Вери

# 214
  • София
Вчера направих телешко джърки. Много ми хареса. И аз и щерката цяла вечер ръфаме от него.... сигурно сме се подвизавали в Дивия запад в някой предишен живот  Laughing

# 215
Здравейте, имам Нео дехидратор, купих го късно миналата година , но тази смятам да го експлоатирам много. Набрах домати , махнах семките и люспите, посолих ги леко и сега ги чакам малко да се отцедят в хладилника. Сложих ги в една тава и направо в тавичките на дехидратора. Ще видим какво ще стане и за колко време. Доматите са големи, някои са розови и сочни, подозирам , че ще е бавно . Записвам се и ще докладвам, много сте полезни Hug

# 216
Трети ден суша сини сливи, но не в дехидратор /все още нямам/, а отвън между две парчета тензух. Нарязани са на четвъртинки. Как да преценя дали са готови? Имам и десетина зелени чушки, които не знам какво да ги правя та си викам да изсуша и тях. Как ще е най добре да ги нарежа?  newsm78

# 217
За сините сливи - вземи няколко в шепата и ги стисни - ако пуснат сок/оставят влага по ръцете ти и след като ги пуснеш останат слепени една за друга - не са готови.  Ако са станали поне гъвкави и еластични, можеш да прекратиш сушенето и да ги съхраняваш във фризера.

# 218
sisitons,
суша само месести - Рома.

Галина,
мисля, че чушките ще е най-добре да са на резени.

# 219
Вчера направих телешко джърки. Много ми хареса. И аз и щерката цяла вечер ръфаме от него.... сигурно сме се подвизавали в Дивия запад в някой предишен живот  Laughing

Много се радвам, че ви е харесало телешкото джърки! Много засища, нали? Четири резенчета и все едно си изяла цял стейк Simple Smile

# 220
Фейче, честити 5 месеца без шоколад   bouquet
Телешко джърки ми донесоха от САЩ и наистина е страхотно. Само да ми попадне добро парче телешко и го правя.
В момента севтосвам уреда, суша праскови и пъпеш, носи се невероятен аромат. Бях много заета последните дни и затова чак сега започвам да суша. Мисля да лягам и утре дано да са готови, че не ми се става по нощите

# 221
Фейче, честити 5 месеца без шоколад   bouquet
Hug Благодаря ти!

# 222
  • Добрич
До сега не бях опитвала сушени праскови/купувам сушени плодове, но праскови не съм виждала/  и съм много доволна от резултата. Странно ми е, че тези, които бяха с кожицата се изсушиха по-добре от тези, които бяха обелени. Всъщност аз сложих само малко обелени, за да видя разликата, а те сякаш получиха нещо като лаково покритие и изсъхнаха по-бавно. Освен това и позалепнаха за скаричките.

galina_deleva , едно лято суших сини сливи във фурната. Настроих я на 50 градуса, наредих ги на половинки в тавата и станаха много сполучливи.

# 223
Здравейте!
След добрите отзиви на една приятелка за уреда за сушене и аз си купих такъв. И моят е Нео, като на доста от тук пишещите. Сега суша праскови, вече втора партида, и много ми харесват. Първите бяха десертен сорт и станаха по-сочни, снощи заредих от компотните и ми се струват по-ароматни и добри за сушене.

# 224
  • Sofia
от кой магазин в София бих могла да си купя такъв уред и каква е цената

Общи условия

Активация на акаунт