Уред за сушене на плодове и зеленчуци

• 296 511
  • 871
  •   1
Отговори
# 555
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
В брошурата на Кауфланд за периода от 21 до 25 юли има уред за сушене Tristar. Има ли някой опит с този уред и дали го препоръчва? 5 решетки, термостат 35-70 градуса, защита от прегряване, 220 вата. Цена 60 лв.
Нямам опит с тези уреди, нямам познати, които го ползват и затова влязох да потърся консултация тук. Четох доста назад в темата и се мотивирах още повече, но ще съм благодарна ако ми дадете съвет относно параметрите на този уред. Дали да го купувам или да търся нещо от препоръчаните в темата марки?  Heart Eyes

# 556
Не съм го виждала, нито съм чувала за него, но по описанието от теб мисля, че не е лош. Ами то където Тристар, там и Нео-то. Цената не е лоша.....зависи колко искаш да сушиш. Ако мислиш да сушиш плодове и зеленчуци за лична употреба е супер и го грабвай докато не е свършил сезона на кайсиите. Ако искаш да си правиш често сурови крекери, бонбони, торти, пици и прочее, демек да го ползваш като уред за готвене на сурови изкушения ще е по-добре да си вземеш по-надежден такъв, за който ще е нужно и сериозно изтръскване на стотинки  Wink

# 557
Zelemer е на 79 лева на доста места в момента.

# 558
Момичета, много съм доволна от Ронсън-а. Суших кайсийки, на тънки полумесеци, отне само няколко часа - суших 2 часа, изключих го, размених тавите, на другия ден пуснах на 2 пъти по половин час и те така се доизсушиха, без да има нужда много часове да се обдухват. После като изстинаха ги прехвърлих в голяма тава и ги матнах в хладилника на най-горния рафт за досушаване. Преди да имам уред така съм сушила кълцан пъщарнак, чери-доматки, дребни неща в малки количества, пак изсъхват, стига да са разстлани на тънко (пъщарнака много лесно изсъхва). Та там си доисъхнаха, като разбърквах от време на време и сега са чудесни за мюсли.
Сега суша супа - една по една съставките. Подправки, морковчета, пъщарнак, мисля и малко тиквичка да сложа... - и като подправка може да се ползва, и директно като супичка.
В моята книжка пише, че могат да се сушат картофи - някой с опит??? Дали може да се направи нещо като домашно картофено пюре на прах? Понякога имам нужда от бързо картофено пюре на прах, но не искам да ползвам купено, че има Е-та колкото искаш в него Sad

# 559
Semiramidas, правила съм чипс от сурови сладки и обикновени картофи. Вторите бяха направо  Sick  Първите правих на този принцип:

# 560
Идейка за поръски - навремето на село правеха страхотен червен пипер със смлени орехи, сминдух и чубричка в него. Сега съм намислила да направя една поръска от смлени сушени домати, още не съм измислила как ще я смеля ситно, и с какво ще я комбинирам, но ще ми влезе в употреба за много неща. Сушени доматио и аз правя от консервните, продълговатички. Но гледам, че има и други плътни сортове - Биволско сърце, някой гиганти, и някои розови сортове. макар да са с повече вода в тях, имат достатъчно сърцевина, за да се получи добре, а и са по-сладникави и сигурно ще са по-различни на вкус от тези тип "Рома". Даже тая година си насях два сорта от продълговатите на терасата, за да имам чисти за сушене, но не бях предвидила че ще взема уреда, така че реколтата няма да ми стигне до никъде, щом мога да суша количества Simple Smile))))

# 561
Здравейте,
кайсиите ги изсуших - станаха кафеви, леко кисели (предполагам от сорта), но със страхотен аромат. Прибрах в кутийка във фризера.
Вчера суших домати (биволско сърце и чери) - първо ги нарязах на филийки и ги оставих хубаво да се поизцедят в тави върху домакинска хартия. Покрих с тензух и оставих на стайна Т да засъхнат, цял ден. Вечерта ги включих на ІІ степен и след втория час почнаха да засъхват (0,8см), а по тънките (0,3см) бяха сухи.
Суших и зеленчуци за пикантина - съкратих чувствително времето за сушене като ги нарязах на ситни кубчета (на ренде Бьорнер), сложих върху тензух (или дом.хартия) и в машинката  Peace
Суших и една голяма торба магданоз - стана прекрасен - зелен и ароматен, кервиз също (листна целина)

# 562
  • Добрич
Момичета, днес си купих добре узрели кайсии с намерение да напълня сушилнята. Меки са, но нямат нагнило, т.е. отвън са здрави. Какво беше учудването ми обаче, когато започнах да ги режа. Вътре около костилката имат кафеникаво. Няма мирис или вкус на развалено - само оцветяване. Обожавам кайсии, но такова нещо до сега не бях виждала. Прасковите  да, те редовно имат около костилката червеникаво оцветяване, което явно се дължи на самата костилка, но оцветяване в кайсии?.....   Та сега се чудя да включвам ли сушилнята или не? Че и купих стабилно количество.

# 563
Вела, щом на вкус и мирис ти се струват добре и не мислиш, че са развалени, изсуши си ги.
Всичките ли са с такова оцветяване, ако не, можеш да поизрежеш, където те притеснява.

# 564
  • Добрич
Всичките са така. Сякаш колкото са по-узрели, толкова по-тъмно е оцветяването. Може би някаква киселина от "сокчето" извлича багрило от костилката. Само гадая...

Една съседка беше с мен на пазара. Тя си купи от същото място. И според нея, не са развалени и на вкус са чудесни. Предполага, че може би сорта е такъв, ама знае ли човек?...

Пуснах сушилнята, пък ще видим...

# 565
Вела, на границата на презряването са, затова са така. Хубави са за ядене, права е съседката ти.

# 566
сушени домати, още не съм измислила как ще я смеля ситно

Сушиш до чупливост и после в кафемелачката Simple Smile

# 567
Сушените домати ги слагам в зехтин с подправки - може и направо смлени да се направят по този начин. Много вкусни стават - м-м-м.
Миналата година си направих едно подправка, но количеството беше малко, та тази година смятам да е тройно Mr. Green Суша тиквички, чушки /червени и зелени/, домати. Моркови, целина, лук и чесън има пресни през цялата година  Peace
Миналата година част от плодовете ги смлях на прах и ги слагах в прясното или киселото мляко на детето. Пъпеша става много ароматен, смокините също много ми харесаха на вкус.

# 568
D_e_s_i_t_o , смокините обработваш ли ги предварително - дупчиш, режеш или нещо друго? Имам смокиново дърво, което е отрупано и много искам вместо сладко , тази година да направя сушени.
Също, как се суши пъпеш и от кой сорт, тъй като ми се струва много воднист плод Thinking

# 569
Момичета, знаете ли да има някоя Фейсбук групичка по темата - по-лесно ми е да следя по теми нещата, по зеленчуци и т.н. както е организирано във фейса?
Както се похвалих преди няколко дни, че бързичко ми изсъхнаха кайсийките, вчера купих едни красиви на вид и сладки за ядене кайсии, иии, още ги суша. Няма вече да се подлъгвам по хубавия външен вид, ще гледам да е по-сух плода. Онези бързите бяха невзрачни на вид зарзалки, дребнички и даже на места зеленикави, а стана чудесен чипс за мюсли.

Общи условия

Активация на акаунт