Уред за сушене на плодове и зеленчуци

• 297 711
  • 871
  •   1
Отговори
# 675
  • Добрич
natnikol2 , на така зададен въпрос, не може да се  даде точен отговор.

- Зависи какви са плодовете.
- Зависи колко дебело са нарязани.
- Зависи колко плътно са наредени.

А за тока - в общи линии смяташ часовете, които уредът работи по мощността и после по цената за kWh. Това в случай, че уредът ти работи непрекъснато, т.е. не е с терморегулатор.

Моят уред е Зелмер и когато го ползвам около половината денонощия в месеца, сметката ми нараства с около 20 лв. Това е приблизително. Не съм засичала точно.

Ако търсиш икономическият ефект, не съм убедена, че е положителен. С уреда наблягаме на здравословната страна на домашно сушените храни.

Последна редакция: пт, 13 мар 2015, 18:26 от Вела

# 676
Фея търся си  дехидратор до $150.Случаѝно да знаеш някоѝ по-читав ?
Вики, погледни този линк. Вероятно ще ти помогне да се ориентираш.

# 677
Записвам се в темата, обмислям покупка, следя отзивите и рецептите.   bouquet

# 678
в случай , че на някого би било полезно:
- почти всички плодове и зеленчуци, които изсуших миналото лято са домашни - това означава големи количества на веднъж. Нямаше време за всички да изсъхнат напълно, затова част от тях са наполовина сушени и после замразени - след размразяване са меки, но не са кашести, носят вкуса на пресен плод. Особено ми харесаха смокините и сините сливи.
- всичко което суших, съхранявам във фризер
- уреда се оказа и особено полезен при сушене на билки/подправки - става изключително бързо, запазват цвета и наситения аромат.
- червения пипер също стана много добре. Цели сушени чушки - твърде много време изискват и се отказах.
- сушените праскови, на резенчета, са просто невероятни! любими! Както и сушените домати, с всевъзможна употреба Peace
- харчи доста по-малко ел.енергия от сушенето на фурна и не се налага непрекъснат надзор (и отваряне на вратичка, както при фурната)
- суши идеално дребни сладки, сухарчета и т.н. които са престоели открити и са овлажнели

# 679
Аз съхранявам сушените продукти в добре уплътнени контейнери и извън хладилник (с изкл. на ядките). Досега не съм имала мухлясали храни.

# 680
- червения пипер също стана много добре. Цели сушени чушки - твърде много време изискват и се отказах.

не го разбрах това.... ще ми обясниш ли как, защото аз суша цели чушки /на половинка разрязани/ и меля после

И аз съхранявам в стъклени буркани, в шкафа, без фира досега  Laughing
Но това с наполовина изсушени и замразени ще пробвам, че смокините основно, са ми много сухи и твърди, а след накисване не ги яде малката

# 681
не го разбрах това.... ще ми обясниш ли как, защото аз суша цели чушки /на половинка разрязани/ и меля после
ами как да го разбереш като не съм го написала правилно  Laughing

1. Червен пипер - Отбирам завехнали червени чушки (последните преди да се оскубят корените). Те са така или иначе с намалено водно съдържание. Накъсвам ги (нарязвам) на парчета и суша до твърдост. После меля с чопъра , след това фино с кафемелачката.

2. Цели сушени чушки (за пълнене после) - надупчих ципата с шиш, за да циркулира топлия въздух и да се сушат по-лесно уж, но нямах време да ги чакам да се сушат няколко денонощия. Прекратих процедурата набързо, предвид големите количества, които ме чакаха...

При мен чушките са с чували, доматите и плодовете с касетки... Замислих се за втора машинка, но ще видим  Thinking

Вече се запролети и извадих машинката за употреба (не я ползвам за "готвене") - започнах с първата коприва - 1 кофа обем, изсуших на два пъти по 4 тави и ми отне почти 4 часа. Обема се намали на 1/4 от първоначалния, без да е стрита/смелена. (това за орентир)  Peace

# 682
ами как да го разбереш като не съм го написала правилно  Laughing

rotfImbo

Не се бях сещала за цели сушени, за пълнене....  Thinking Ще пробвам аз, мерси за идеята

# 683
Здравейте!
Купих Rohnson и остава да я ползвам. Simple Smile Чета в книжката, че морковите и други плодове и/или зеленчуци било добре първо да се кипнат. Това правите ли го? Мога като за сефте да опитам да изсуша коприва, но като всяко ново нещо, ме притеснява използването. Мисля да набера, да я измия, да я подсуша и дали да режа или на цели стръкчета да я суша? За морковите - имам възможност да ги рендосам в робота на едро и после да суша, но дали да варя? Това варене нещо не ми е ясно. Сигурно се прави както бланширането преди замразяване.  newsm78
И за гъбите - имам малко кладница, която сигурно утре ще бера. Мислех, че може да се суши, но някъде четох, че не се суши. Някой пробвал ли е и защо не се суши? Губи свойства, витамини или... просто не става за ядене после?

# 684
в случай , че на някого би било полезно:
- почти всички плодове и зеленчуци, които изсуших миналото лято са домашни - това означава големи количества на веднъж. Нямаше време за всички да изсъхнат напълно, затова част от тях са наполовина сушени и после замразени - след размразяване са меки, но не са кашести, носят вкуса на пресен плод. Особено ми харесаха смокините и сините сливи.
- всичко което суших, съхранявам във фризер
- уреда се оказа и особено полезен при сушене на билки/подправки - става изключително бързо, запазват цвета и наситения аромат.
- сушените праскови, на резенчета, са просто невероятни! любими! Както и сушените домати, с всевъзможна употреба Peace
- харчи доста по-малко ел.енергия от сушенето на фурна и не се налага непрекъснат надзор (и отваряне на вратичка, както при фурната)
- суши идеално дребни сладки, сухарчета и т.н. които са престоели открити и са овлажнели

Каква марка и кой модел е точно твоя уред?

# 685
Alys, аз никога не правя предварителна високотемпературна обработка на плодове и зеленчуци, преди да ги дехидратирам (при темп. под 46о С). Нали целта е да се запазят първоначалните хранителни характеристики на продукта и само да се извлече водата?

Внимавай с морковите. Много бързо изсъхват. Вместо да ги стържеш, по-добре ги нарежи на лентички (с ренде "Бьорнер", примерно) или на кубчета.

Последна редакция: пн, 20 апр 2015, 00:45 от Фея Кръстница

# 686
Фея Кръстница,   bouquet

# 687
  • Добрич
Минала година суших гъби - печурки. Станаха чудесни, с очарователен аромат и .... много фира.

Аз също нищо не обработвам топлинно преди сушене.

# 688
Жармен , сушилнята ми е Zelmer с две степени (мисля, че са само два вида - с една и с две степени)
alys , коприва суших на цели стръкчета - стана чудесна и много бързо! По принцип избягвам да суша дребни неща/рязани ситно, защото пропадат през решетката или трябва да ги слагам върху хартия/тензух. Снощи суших и риган, на цели клонки, после го притривам и хвърлям дръжките.
За гъбите - печурки и манатарки стават супер, но за кладница не знам  Rolling Eyes

# 689
Момичета, отново благодаря! Кладницата я сготвих. Дори да има още, сигурно ще я мариновам. Като пишете, че стават бързо моркови и коприва, това означава ли, че трябва да проверявам на всеки час?

Общи условия

Активация на акаунт