Уред за сушене на плодове и зеленчуци

• 297 739
  • 871
  •   1
Отговори
# 690
две тавички риган изсуших за 1,5- 2часа
копривата беше 4 тави (пълна сушилня) и то препълнени- отне ми ~4 часа, като размествах тавите на 3-4 пъти
за моркови - зависи от размера на парченцата - ако ги нарежеш на "люспи" (може и с белачката за зеленчуци) ще станат много бързо, като копривата, предполагам. Аз ги замразявам, когато имам голямо количество, не ги суша. Или ги правя на сок, а пулпата суша (или замразявам), после ползвам за сгъстяване на супи, сосове, яхнии.

Миналото лято си направих смес, която непрекъснато ползвам при готвене. Всички зеленчуци* накълцах на чопър и отново подсуших в машината (върху тензух) до ронливост (не напълно). После прибрах в торбички и във фризера. Ползвам по 1-2 с.л. в ястия и супи. Съдържа: *предварително подсушени червени и зелени чушки, *предварително сушени домати, *предварително подсушени магданоз и целина, свежи пащърнак, моркови и лук ... май това беше  Blush

# 691
Дидка, предварително сушиш, за да можеш да накълцаш по-лесно или защото са с различно водно съдържание различните зеленчуци? Сока от моркови си го изпивате или по някакъв начин съхраняваш? Опитах да затворя едни моркови в буркани (рендосани), но нещо съм объркала сигурно при стерилизацията и се развалиха. Само няколко бурканчета се запазиха. Дали повече е трябвало да врат бурканите или капачките не са били читави, не знам. Иначе идеите са супер!   bouquet

# 692
Правилно предполагаш, alys  Peace Различното водно съдържание е проблем при кълцане с чопър, защото по-воднистите стават на пюре, а не на парченца. Само лук не суша предварително (самостоятелно), защото омирисва цялата къща. А и когато всички съставки са с близко/еднакво водно съдържание, сушенето на вече готовата подправка е равномерно. Предполагам, че може да се изсуши и напълно и да се съхранява в буркан/кесия.

# 693
аз също си правя такава подправка - от същите зеленчуци, само зелени чушки не слагам. Всичко изсушавам до готовност по отделно и после смесвам в чопъра и там кълцам. Съхранявам в буркан през зимата. Ползвам много често за всякакви неща.
Аз в момента съм на вълна сушене на киви  Crazy Оказа се, че ми е много вкусно и не смогвам сама на себе си Simple SmileSimple SmileSimple Smile

# 694
  • Sofia
Здравейте момичета,

имам въпрос: кой дехидратор да избера?
https://www.technomarket.bg/products/09133113/zelmer-fd-1001 -520W или https://www.technomarket.bg/products/09138005/rohnson-r-291 - 245W?
Логиката ми е, че повече ватове, повече изхарчен ток- по-голяма сметка, нали така?
Имам много горчив опит с НЕО-то (предизвикан пожар) и доста ме е страх да купя нова машина, но мъжа ми иска. Дайте съвет....  Hug

# 695
здравей, spanko моят е zelmer и съм много доволна. Да, по-мощен е , но има две степени - можеш да избираш колко да "гори"  Wink Освен това на по-висока мощност съкращаваш времето за сушене. Що се отнася до сметките за ток не съм забелязала драстична промяна (суша предимно през нощта) Peace

# 696
Освен това на по-висока мощност съкращаваш времето за сушене.

и най-вероятно прецакваш витамините в продуктите, ако суши над 42С.....

# 697
нямам идея, може и да е така  Peace не знам и на колко градуса суши ... при мен идеята е да съхраня летния добив - сушене, замразяване, консервиране - и да знам произхода на храната си   Wink

# 698
  • Sofia
и моят е на Зелмер,доволна съм

# 699
може да си премерите градусите вътре и да видите, аз също нямам идея и затова и бих избрала Ронсън в случая /или друг с термостат/

# 700
  • Добрич
Моят уред също е Зелмер и съм много доволна. Според мен на Ронсън скаричките са с по-малка височина. На Зелмера ми скаричките са доста високи и могат да се слагат и по-големи парчета плод. Например най-едрите сини сливи се събират на половинки. Вярно е, че по-едрите парчета се сушат по-бавно. Сметката ми за ток през летните месеци скача с около 20 лв., при сушене около половината месец. Уредът работи без изключване до готовност на храната.

# 701
Днес опитах да суша джеджен на стръкчета. Беше леко зевехнал. Суших на 40 градуса, но за 2 часа почти нищо не се изсуши. Спазих инструкцията, но при тези градуси вероятно ще става бавно. Сложих само в три тавички джоджен. Нямах повече време и ще продължа утре сигурно по някое време. Искам да наблюдавам процеса поне в началото, докато видя кое за колко време се получава. Вероятно при по-високи градуси ще стане по-бързо, но ще помисля дали да го правя. Някой с Ronson има ли мнение по въпроса?

# 702
Аз съм със същият дехидратор, миналата година суших джоджен и стана добре, но ми отне повечко часове. Търпение му е майката Peace любопитно ми е дали някой е експериментирал със зелен лук newsm78

# 703
Аз дъм сушила зелен лук, но без перата, че не ги понасям. Разрязвам бялата част  по дължина поне 4 пъти и така. Но доста мирише ooooh!

# 704
  • Балчик
Тези уреди са три класа, затова и ценовият диапазон е широк.

Най-евтините  са по 250 вата и не могат да сушат повече от 3-4 тавички.Сушенето е вертикално. Стават само за билки и плодове. Сушат бавно. нямат автоизключване.
Най-добрите са със хоризонтално сушене, могат да сушат до 10 тави, мощни са и цените им са от порядъка на 400 Е. Но пък стават и за сушене на месо, риба.
Температурата може да се избира при по-добрите уреди. И аз искам, но не съм си купила, защото ми трявба по-добър,а ми е скъп. Оглеждам се за нещо  избор на температура до 70 гр и поне 500 вата, за да става за риба ,  но на прилична цена.
Най добрият е този:
http://www.amazon.de/Sedona-Combo-schwarz-Edelstahlgriff-SD-P915 … p;keywords=Sedona

Общи условия

Активация на акаунт