Пролет на вратата чука, а ДЕКЕМВРИйчето не спира да ни гука

• 30 027
  • 744
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Здравейте и от мен в новата тема чак на страница четвърта (хоп станала пета)!
Изпуснала съм много пораснали мъници, кой на ръст, кой на възраст... поздравления от нас! Също и за хубавите снимки, приятните разходки през почивните дни и всички други нови хубави моменти smile3525!
Заглавието на темата е чудесно и много слънчево. Дано да я изпълним само с хубави моменти Simple Smile

Тинитка, разказала си точно нашия случай с най-точните думи! "Щом ми дават що да не си цоцна малко..." Точно преди 4 дни намалихме храненията на 6 - започна да се буди в 5ч или в 6ч. Пропуска онава среднощното в 3-4ч. Само се рзмрънква, пръхти и ако го разлюшкам се унася и задържа поне още един час дереджето..Иначе през деня го кърмя на три часа +- половин, ако огладнее по-рано или спи по-дълго.
Меззатр, мен и Борил ни е взела под крилото си една добра неонатоложка, като родна сестра е на майка ми и е през ден в скайп да ни види как сме. Та тя каза още от раждането да го мажа навсякъде против крусти и други такива с Линола фет - добавката за баня. Уши и глава най-вече.

Също за захранването каза, че последните 6-7 години е доказано, че алергиите при децата са значително намаляли, заради късното захранване - не по-рано от 6тия месец при кърмени деца и това, че вече няма много алергии не значи, че трябва да се връщаме към старите тенденции за ранно захранване. Преди да говори с нея майка ми също държеше да се мине по същия път както с нас преди 30тина години, но получи конско Simple Smile

Вчера ние също изживяхме шок със рев...Докато Борката се нагълта лакомо с първите глътки кърма му пръсна в гърлото, предполагам и целия почервеня изплака веднъж шокирано и втори път забрави да си поеме дъх! Не знам дали заради капката в кривото гърло или от паниката, но баща му пребледня, аз го изправих и го тупнах мнооого лекичко по гърба, но наистина не знаех какво да правя. След няколко минути рев пак почти посиня при едно поемане на дъх. Този път на рамото на татко. Просто бяхме като безпомощни орлици. Кажете какво се прави ако се задави? Четох, че ако погълне вода в банята се навежда главата напред. Ама напред към гърдичките или с цялото тяло напред като самолет? Пък и това си му беше в кривото гърло...

И за един по весел ден на всички: http://dox.bg/files/dw?a=6dd3ce2211  - файла е powerpoint Обърнете внимание на пеперудата и на котешката опашка! Попиках се от смях  Joy

# 61
Добро утро и от мен!Минавам на бързо да се разпиша,че нещо времето хич не ми стига.Да ви се похваля,ние днес сме на фотосесия при Калина.Снимките са благотворителни за едно детенце Вики(преди няколко дни,някой беше писал тук за него).Стискайте палци моята мома да се държа прилично,че каквато е кисела...По въпроса за захранването и аз съм с две ръце за късното захранване.Големият ми е захранен на 2 месеца със сокче,на 3 с плодово пюре а на 4 със зеленчуково Embarassedама кой да ми каже тогава.Естествено имаше свойте последствия-атопичен дерматит,непрекъснато запушен нос и едно ужасно подкашляне.И аз не мога да бъда 100%сигурна,че е от това,но все пак ми тежи на съвестта.Сега с малката мисля да изчакам да навърши 6 месеца и всичко да става бавно,и се надявам да и спестя някой по нататъшни проблеми.Това разбира се е лично мое мнение и не искам да ангажирам никого с него.Всеки сам да си решава как да си гледа децата.Хайде,че много бързах ама пак се отплеснах!

# 62
  • София/Варна
mezzatr на моя син му се бяха зачервили пъпчасали и напукани бузите. И на него му изписаха Линола фет добавка за баня, както ти е писала Нора ди. Ефекта беше много бърз. След 2-3 бани се пооправи , а след още няколко вече нямаше и следа от пъпките. Но криспи на главата си има,доста са, но все пак много по-малко от брат му едно време.

# 63
  • Велико Търново
Да се включа и аз в новата темичка.

За захранването - аз не съм нито ЗА ранното, нито ЗА късното захранване, мисля, че всеки само решава за детето си. Но не мога да разбера, как да бебе на 2 месеца се дава нещо друго, освен мляко, нито пък мога да разбера вглъбените майки, които отсичат "След 6-тия месец". И какво да чакаме детето да стане на 6 месеца и 1 ден и вече даваме всички. Според мен най-лесно е да се водим по детето, то само ще си покаже, че има желание за нещо друго, освен мляко. Все пак да не забравяме, че те са хора също, макар и малки и всяко си има предпочитания. А това за последствията - не знам дали знаете от какво са, но аз лично не вярвам много на предположения, т.е. когато чета определени изследвания да, но да кажа примерно, че имам проблемен стомах (което си е така), само защото съм захранена рано, ами няма да стане. Това може да е много други неща, както е казала Елфчето.

За цикъла - на мене вече ми идва 2 пъти. По разговори с близки и приятелки останах с впечатлението, че ще имам доста обилен цикъл (което ме плашеше, при положение, че съм свикнала на оскъдно количество), но всичко това остана неосъществено, т.е. цикъла ми си е същия както преди бременността, с изключение на това, че е абсолютно безболезнен, поне за сега, което си е страхотно.

# 64
  • София
Момичета върнах се в темата от 10ти януари (чела съм отгоре отгоре и съм пропуснала  oops) - обсъждали сте и по-страшни задавяния от нашето.
Виждам, че сте реагирали по същия начин - изправяне, потупкване но пак не знам кой е правилният начин...Дано майчините инстинкти ни показват вярното !

# 65
  • Sofia
Добро утро!
То си стана цяла дилема с това захранване. Аз лично нищо не съм решила още, просто се чудя кое  е правилно и кое не.
Вчера спорих с една комшийка педиатър, която се изказа много крайно за личната ми, понеже още не сме се захранили.
Та от доктори и философи аман. Като ви чета вас обаче най-вероятно ще се доверя на моята си Доки. За сега съм доволна от нея. Но scrye е права не може човек да е сигурен дали нещо се е проявило само защото детето е захранено по - рано, може просто да си е податливо на алергии. Има деца които проявяват алергия и от млякото. Поне така си мисля аз. За еднокомпонентното захранване съм съгласна, че трябва да се почне първо с едно, ако няма проблеми с друго и така.
nora_di - много лошо с това задавяне, аз изправям моя и го навеждам леко на долу  с цялото тяло точно като самолетче и леко потупване по гръбчето. Ама леко, че някъде бях чела не е хубаво много малките бебета да се тупат по гърба. Благодаря за съвета за добавката за баня. Така или иначе вчера вече купих такова олио за бяна ама на Нахткерцен. Ще пробвам с него пък ако не стане ще взема Линола фет. При всички положения ще споделя за резултата. Много интересни снимки. Развесели ме тази сутрин  Laughing
Gerundiq благодаря и на теб за споделеното  Hug
Ава - много хубави снимки. Имаш истинска принцеса.
На мен косата ми падаше много докато бях бременна, сега май се е пооправила. Но ползваме у дома ампулите на Vichi, не са евтини но имат добро действие.

# 66
Добро утро и от мен! Hug
Аз пък искам да попитам ако детето не е на изключително кърмене, а на смесено хранене или изцяло на АМ - отново ли е по-добре захранване от 6-я месец натък? newsm78

# 67
Добро утро и от мен! Hug
Аз пък искам да попитам ако детето не е на изключително кърмене, а на смесено хранене или изцяло на АМ - отново ли е по-добре захранване от 6-я месец натък? newsm78

Че каква е разликата между кърмените и некърмените? Каква е тази дискриминация спрямо бебетата на АМ? ТЕ да не са второ качество, че да не са достойни да имат здрави стомаси и по-малко алергии? Wink
Говорим за изключително млечно хранене до 6ти месец - независимо дали става въпрос за кърма или АМ.
А относно това, че границата е условна - това е факт. Всяко дете по различно време става готово за захранване.
Странно ми е, че иначе търсим инфо за всякакви щуротии в мрежата - коя боя за коса е по-безвредна, дали шампоана дето стои на главата ни 1 минута има парабени, ама щом се касае за нещо толкова "банално" като храненето на детето - не сторваме мукаят да се ровим и четем.
Има много статии за признаците кога едно бебе е готово - децата на 3 месеца обаче, не отговарят на нито един Laughing

Какви могат да са причините обачеу за да захраним по-рано?
- млякото не е достатъчно, за да удовлетвори нуждите му - колкото и да е субективна тая преценка. Подхода обаче включва първо увеличаване на млечната дажба и едва когато тя надвиши 240мл на хранене, тогава може да се помисли за храна с по-висока енергийна стойност. При някои деца това може да стане на 5 месеца, при други на 9 - различно е. Важното е, колкото се може по-дълго да се поддържа млечното хранене на детето.
- упорит запек -условно
- отказ на млякото - условно - при децата хранени с АМ се сменят марки докато се улучи тази, която детето приема, при кърмени се търси причината в храненето на майката, пробва се дохранване и едва ако това не помогне се мисли за захранване
- други основателни причини - не се сещам
- нетърпението на майката - не е причина Laughing

Хеле пък за сока - не се сещам никаква причина да се дава преди 1 год възраст.
Вярно, че всеки си гледа детето според собствените си разбирания, но никой не знае всичко и няма лошо в това да потърсиш инфо преди да предприемеш нещо толкова важно.
Започване на захранване с двукомпонентно пюре е груба грешка на изкуството, добре, че бебетата не са толкова крехки, колкото изглеждат Laughing
Но пък това не е повод да си правим експерименти с тях!

Освен това ако си направите труда да прочетете, новите тенденции са да се започва захранването с каша (ако теглото на детето го позволява), тъй като прехода към твърда храна е по-плавен по тоя начин и по-щадящ.

# 68
за задавянето и аз процедирам така изправям го и го потупвам по гръбчето.Ох много е лошо това задавяне Sad

ей това ако не  е  карък незнам кой.Тръгнах да излизам,след 1 час преготовления и накрая отивам пред асансиора и познай нямаме асансиор #Cussing outнаправо откачих,а от 4 няма как да слизам с количката до доло и после обратно на горе просто е апсурт и айде обратно в къщи.Сега си спинка в клухнята на отворена тераса,ама то и еди вятар направо ще ни отвее ако и  бях излязла.Явно и днес в къщи ще си стоим Crossing Arms

# 69
здравейте момичета,

благодаря на Петя за новата тема и заглавие.

Около този ден преди 1г. стана зачеването на Леа! Как бързо лети времето...
Сега разбирам момичетата от дек'08, които се включваха в нашата декемврийска тема.
И на мен ми липсва бременността. Планираме вече другото бебе за след 2-3 г (ЖиЗ).

И аз като Elf Princess усещам много добре настъпването на овулацията. И отново ще сме на физиологично предпазване от бременност.

Лохийте много бавно ми спряха. И преди около месец имах нещо като цикъл за 2 дни с менструални болки- изключително кърмя.

Разгледах много хубави снимки.
Браво на всички обръщащи се бебчета.

Във Франция захранването става принципно след 6м.

Пазя 2-та теста, гривничката, пъпчето, 4Д снимки...
Не остава много време за попълването на бебешките дневници (за сега).

Поднових снимките на Леа в албумчето  Wink

Последна редакция: вт, 16 мар 2010, 13:27 от La Fée

# 70
Вдъхновена от вашите дневници , снимки и кутии със спомени, аз днес реших да започна дневник на нашето Бобче. В един тефтер бях драскала на коя дата какво му се случва, но съвсем небрежно, и реших да му направя дневниче. Описах как сме се запознали с тате, кога сме решили че имаме нужда от него, колко много сме го искали, трудните дни в болницата и голямата радост след това.....
После всички важни дни/ 40 дни , погача ,първо гукане и т.н/ Надявам се след години да му е мило да прочете

# 71
  • в огледалото на живота
Цитат
    Започване на захранване с двукомпонентно пюре е груба грешка на изкуството, добре, че бебетата не са толкова крехки, колкото изглеждат                                                  
Ласи,ми що тогава ги правят тез пюрета с различни смеси, Thinking Rolling Eyesде банан с ябълка,де морков и тиква....тъп въпрос,ама да питам по знаещите... Laughing

# 72
Ами че за после  Laughing сиреч захранваш го за сефте с морков да речем, караш така няколко дни и му даваш пюре морков+ябълка, за да го захраниш с ябълка, караш няколко дни пак - наблюдаваш за реакция, после добавяш нещо трето и така до Победата  Laughing

Това за захранването с каша е много вярно. Кашата е много щадяща за стомаха. Аз я избягвах обаче, защото предизвикваше на мойта мома запек.

Скрай, това с "вглъбените" майки не го разбрах. Естествено, че не става въпрос за захранване на 6 мес. и един ден. Говорим в условни граници. Бебето трябва да се наблюдава и да се прецени. Но по-рано от 5 навършени месеца не бих дала друга храна освен мляко.

Апропо този въпрос е нескончаем.

# 73
  • Велико Търново

Скрай, това с "вглъбените" майки не го разбрах. Естествено, че не става въпрос за захранване на 6 мес. и един ден. Говорим в условни граници. Бебето трябва да се наблюдава и да се прецени. Но по-рано от 5 навършени месеца не бих дала друга храна освен мляко.

Апропо този въпрос е нескончаем.

Може и да не съм се изразила съвсем добре (по принцип не ми е силна страна). Имах в предвид, че последните дни прочетох доста постове на майки, включетелно и на някои от тук вписващите (настоящи и предишни), които си определеят дата кога да почват захранването. Ясно ми е, че е условно 6 месеца, но само за го спазиш и да си по т.н. "мода" да почнеш на 6 месеца и 1 дена, а не на 5 месеца и 15 дена, примерно, наистина ми се струва доста странно и не мога да го възприема. По принцип не ми харесват крайностите, нито едната, нито другата. Не мисля, че ще стане нещо кой знае какво, ако детето покаже признаци, че е готово за друга храна, преди да навърши точно 6 месеца.

# 74
  • София
Ех, какви спомени само ни навя мисълта, че точно преди година на този ден заченахме моя син.А, колко го искахме само...и с каквонетърпение чаках датата, на която трябва да ми дойде всеки следващ месец като се надявах и молих да ме пропусне....и колко време само мина...и какви чувства ме връхлитаха...как си купих теста на връщане от работа след 3 дни закъснение и едва не умрях от нетърпение да се прибера, за да си го направя.С влизането още само казах "добър вечер" на мъжа ми и се напъхах в банята.На никой не бях казала, че ми закъснява.С нервно потрипване и гледане на часовника през 5 сек. дочаках за измине времето.Беше ме страх да дръпна капачето...ами ако чертата беше една....Поех дълбоко дъх и .....урааааа 2 чертички, бебе, най-щастливия човек на света.Явно така съм изкрещяла, че мъжит ми не можа да свари да идва и само ми вика "къде е ".Аз му викам "кое къде е", а той "буболечката"(тъй като той много добре знае какъв панически страх имам от насекоми), а аз му викам "ето тук, в корема ми".Той около 5-10 секунди не можа да зацепи, но след малко само попита дяволито"...бебе???".Няма да ви казвам то не бяха едни вдигания, подхвърляния, прегръдки, целувки.Никога няма да го забравя.Искаше ми се да го изкрещя на целия свят.
Аз сравнително доста късно се включих тук при вас и не съм ви разказвала тази история, но сега се развълнувах.

Общи условия

Активация на акаунт