Майки ,които хранят с изцедена кърма?

• 33 179
  • 409
  •   1
Отговори
# 255
здравейте отново!лекарката я прегледа,каза,че кожичката е много суха и предписа кремче за това.каза,че другото е наред(като изключим това,че глупаците от болницата не са написали колко кг бе на изписването и сега не можем да разберем как е с теглото).но това,което каза за храненето е,че стомахчето и е 30 мл в момента,а аз тук прочетох,че трябва да се храни с над 80мл на хранене.затова намалих мл,но тя май не се наяжда.пробвам да я сложа на зърно-не го захапва дори!а трябва доста интензивно дърпане,за да изкара нещф.така че засега сме на кърма и дохранване.м/у другото,кога трябва да отидем за 1 път на преглед?тази лекарка няма да е педиатърът,при който ще се запишем,тя просто се жзе парите и тръгна.ох,много ми е напрегнато и се притеснявам!знам,че така мога да повлияя на бебка,но ми е трудно!а на вас благодаря,че сте толкова мили!

# 256
  • София
  Ако бебенцато доколкото виждам е на около осем дни, то нужното му количества при 7-8 кратно хранене е около 70 мл. Това ако е родено с нормални кг и термин. До около 10 ден формулата е дните на които е бебето минус едно по десет.
  Ето още малко информация за количеството на кърмата.
  Количество кърма необходима за денонощие в грамове

Възраст на бебето       Мин кол   Мак кол   Ср кол
0-3 седмици                 400            800           600
3 седмици-2 месеца     600           900           740
2-6 месеца                680           1130           910
6-9 месеца                680           910           800
9-12 месеца                510           910           710

Количество кърма според теглото, за първия месец.

Ако вашето бебе на яде никаква твърда храна, тоест е само на мляко, правилото е да му предлагате по 70 мл на всеки 454 грама от теглото му всеки ден.
Тоест ако бебето ви тежи 3,300 кг то се нуждае от 508 грама мляко за 24 часа. Това прави отново по 63 мл на осемкратно хранене или по 73 мл при седемкратно.

Не се отказвай да предлагаш всеки път гърдата на бебчето. Съществуват някои трикове които можеда се използват за да се прилъже бебето да засуч Ако си от София най-лесно ще стане с домашно посещение от консултант по кърмене.
Засега най-важното е да поддържаш лактацията и да се опиташ да  я увеличиш, тъй като колкото повече мляко има толкова по-лесно ще му е на бебето да суче от гърда, а и ще може да премахнеш добавката. Както майките вече са писали най-лесно ще се увеличи като увеличиш честотата на изцеждане. Опитай се да имаш поне 8 изцеждания за денонощие, още по добре 10 за няколко дни, като всеки път изцеждаш и двете гърди, може да местиш помпата неколкократно на едната и на другата, и да цедиш няколко минутки след като спре да тече за допълнителна стимулация.

# 257
Aila  Hug колко ми е била необходима тая табличка преди време .... но тогава не можах да я намеря (от достоверен източник).

ves1977, дори и да не успееш да приучиш бебето да суче, пак има смисъл да си увеличиш лактацията - така поне през първите месеци бебчето ти ще може да се радва на майчино мляко (все пак хамалогията с цеденето понякога е неприложима за дълго време ...). Стискам палци!

# 258
Здравей отново, ves1977!

Радвам се, че писа отново и ни държиш в течение с нещата при вас Hug
Ако ти се струва, че на бебка и идва много на едно хранене млякото, но пък от друга страна не и  стига като цяло, можеш да опиташ да храниш с по-млаки количества на едно хранене, но пък за сметка на това малко по-често. Някои бебета предпочитат да се хранят по-помалко, но пък по-често. Вие колко хранения имате в момента за денонощие?
Относно педиатъра – доколкото знам първото посещение трябва да е веднага или до 1-2 дни след изписването ви. Следващото задължително е на 15 тия ден от раждането, за да може да се проследи дали бебето е възвърнало рожденното си тегло, което обикновенно става до 10 тия – 15 тия ден. Следващият преглед е на края на първия месец. Казваш, че в болницата не са записали колко са ви изписали. А бебка с какво тегло се роди и в коя седмица? Ако искаш вземи рожденното тегло за изходна точка, за да сметнеш количеството мляко за 24 часа или пък ползвай табличката на Айла.
Аз също бих те посъветвала да не се отказваш да предлагаш гърда на всяко хранене. Казваш, че за да тръгне мляко, трябва повечко усилие. Искаш ли да опиташ преди да сложиш детенцето на гърда, да започнеш да цедиш с помпата и когато забележиш, че млякото тръгва, тогава да се опиташ да я сложиш на гърда. Вероятно като усети млякото би била по-склонна да суче, още повече, че когато храниш с шише млякото тръгва веднага. Също опитай да я слагаш на гърда, когато още не е много гладна и не е изнервена и иска нещата да стават веднага. Гушкането кожа в кожа също би могло да помогне в случая, даже без да опитваш да я слагаш непременно да суче, просто да я погушкаш съблечена по памперс върху гърдите си и да я оставиш сама да търси евентуално гърдата да суче. Както и Айла ти е казала има и други начини, които биха могли да сработят, важното е да се види кой би бил удачен при вас.
Успех, и ако имаш други въпроси не се притеснявай да пишеш  bouquet

# 259
Здравей,Espa!Храним се 7 пъти на денонщие,като през нощта имаме 5-6 часа пауза,но не наложена от мен.просто малката спи,а и не само тогава.всъщност,голямо спане спи това дете,не можем да я събудим дори за хранене.което е и отговорът на това колко често се храним.рожденното ни тегло е 2960кг,50см.родихме се седмица преди термина,но неонатоложката ни каза,че е преносена,защото ръчичките и бяха малко по-сини и сбръчкани и ние питахме защо са такива.самата ми кърма дори с помпа се изцежда много трудно,не виждам как толкова сънливо бебе ще успее да успее да я изсуче.от шише суче така мързеливо,камо ли от гърда.слагам я,но не засуква,а само се лигави и заспива.щипя я,бутам я,гъделичкам я-не става!само в цеденето ми се струва изходът,защото иначе не виждам как ще стане.сега отиваме да я къпем,ако имам сили пак ще пиша.лека нощ на всички,а на теб,Espa,специално благодаря,че ми пишеш и обръщаш внимание!

# 260
ves1977, знам че сега нещата ти изглеждат много отчайващи, но с времето и усилията които полагаш нещата ще потръгнат, дъщеря ти ще преоодолее жълтеницата скоро и буденето вече няма да е толкова трудно Hug.
Както писах и преди физиологичната жълтеница се преодолява най-бързо с повече мляко. Щом казваш, че се храните около 7 пъти, наистина е добре да изпива по около 70 мл мляко и малко повече на хранене, за да успеят да се съберат  около 500 мл за денонощие. Ако успееш да вмъкнеш още хранения ще е още по-добре. Как бяха памперсите днес?
Опита ли преди да я храниш да я гушкаш голичка? Това даде ли ефек? Обикновенно даже много сънливи бебчета, бързо-бързо се събуждат при такъв подход, особенно и ако ги държиш повечко време по този начин. Една пеленка върху вас е достатъчна, за да предпази бебето от настиване, майчиното тяло регулира температурата му прекрасно. Освен всичко този контакт би бил много полезен за лактацията ти. Казваш, че млякото тръгва трудно, когато цедиш. Рефлексът на потичане се задейства от един хормон – окситоцин, който пък се отделя в голями количества от майчинят организъм когато усеща бебчето близо до себе си и усеща допира му. Природата го е измислила перфекто – гушкането събужда бебето и помага на млякото да потече. Пък и има още една хубава страна Simple Smile, докато лежите и се гушкате ти ще си почиваш, което никак не е за пренебрегване, като знам колко са изтощителни първите дни с бебето в къщи.
За да тръгва млякото по-лесно, което би улеснило цеденето при теб, можеш също да опиташ масажите описани в тази статия   за цедене на ръка. Ако имаш желание пробвай вместо с помпа да цедиш на ръка, обикновенно стимулът за гърдите е по-голям и увеличаването на количеството цедено мляко е по-бързо. Дори да ти е трудно да цедиш на ръка, масажите описани там биха ти били полезни за по-лесното потичане. За по-лесно потичане помага също да се отпуснеш, да мислиш за приятни неща, за бебка, можеш да си пуснеш музика за да ти помогне да релаксираш.
За сукането – не се притеснявай, бебчетата са по-силни отколкото си мислим и понякога ни изненадват с това какво могат, когато даже не очакваме. Важното е ти да не се отказваш и да опитавш да я поставяш на гърда Hug.. Ако виждаш, че от усилията да засуче се уморява много, и после неиска да яде от шише, намали времето за опити до няколко минути и после и дай шишето,  за да може да изпие млякото. Докато я храниш с шише също е добре да продължаваш да  я гушкаш, това би удължило времето и на активност. Не знам дали ти бях дала една статия за запазване на уменията за сукане при хранене от шише   - ето я, прощавай ако вече съм ти я линквала и я знаеш

Лека вечер и се надявам утре да си по-спокойна. Вижда се колко усилия полагаш, за да направиш най-доброто за твоето бебе   bouquet

# 261
това дете спи по цял ден,не можем да я събудим!яде в просъница,като напълни памперса не сигнализира по никакъв начин!татко и също се притеснява,вече не знам...........!

# 262
 Mr. Green Ооо ves1977 не очаквай в близките месеци да сигнализира за напълнения памперс! По-скоро е притеснително ако сигнализира - това значи дупето да е мнооого подсечено.

Wink Аз и сега дори не мога да събудя дъщеря си когато аз реша, още по-малко като беше бебе (и никой не ми вярваше, че спи продължително и непробудно, и че никога не се сеща да плаче от глад ...).

# 263
ves1977, бебетата се успиват доста от жълтеницата и забравят да се будят за хранене, но скоро с помоща на млякото, което поема този период ще отмине. Ти самата ще забележиш как кожата и започва да изсветлява и жълтото да се маха. Ти знаеш вече по колко мляко трябва да поема, следи памперсите, за да си спокойна че се храни добре.
Относно сигнализирането за пълна пелена, почти никое бебе не го прави на тази възраст, както и на доста по-голяма Simple Smile. Синът ми е на година и половина и все още не благоволява да ме уведоми за това, че памперсът му е за смяна   Mr. Green, така че изобщо не се тревожи за това.
Разбира се, ако нещо около здравето на дъщеря ти те притеснява, винаги можеш да звънеш на педиатъра и и да споделиш тревогите си с него или да го помолиш за посещение
Как са гърдите ти днес, успяваш ли да цедиш? Опитай се да се отърсиш от негативните мисли за малко, ако има на кой да оставиш бебка за за час-два, разходи се, разсей се. След толкова притеснения и усилия човек има нужда да изпусне парата Hug
Успех  bouquet

# 264
Espa,успявам да изцедя по около 30-40 мл на хранене и давам още толкова АМ.не е много,но толкова пускам.днес сутринта имаше бомбардировка от наакани памперси,току сменим единия,и го напълва.все още ядем и спим,голям зор е.днес вече баба и ще я погледа малко,ние с таткото ще поизлезем,че наистина имам нужда от разнообразие,макар че притеснението пак ще го има.отивам да се храним.лек ден на всички и до после  Simple Smile

# 265
ves1977, браво, страхотно се справяте!  bouquet Ако добре смятам ти почти си увеличила двойно количеството мляко за денонощие, само за няколко дни! Бебка явно добре пълни стомахчето с мляко, щом е почнала да ака толкова често.
Ще видиш още няколко дни и жълтеницата ще започне да отшумява, млякото ти ще се увеличи още, и после нищо чудно да успееш да я поставиш на гърда успешно!  bouquet

# 266
само набързо да попитам-с каква температура трябва да е водата,с която приготвям АМ?ще пиша повече,сега ще се храним  Simple Smile

# 267
Ако не се лъжа, водата се охлаждаше до около 40 градуса, но аз честно казано съм приготвяла млякото и с по хладка. Синът ми не се е противял, той дори и изцедената кърма понякога пие на стайна температура  Wink

# 268
По принцип може и стайна. Освен ако не пише нещо друго на кутията  Peace

# 269
Винаги съм си разтваряла АМ с вода със стайна температура, не е имало проблем с разтварянето (аз от скоро давам АМ де, но преди кърмата също съм я давала със стайна температура).

Общи условия

Активация на акаунт