Майки ,които хранят с изцедена кърма?

• 33 197
  • 409
  •   1
Отговори
# 240
И ние сме така от 2 месеца вече.Храним се само спейки пълен отказ на храна!Отдавам го на зъбите в момента защото пробиват ама се надявам скоро да свърши че е голяма мъка да имаш двама неядящи.

# 241
Здравейте момичета  Hug
Аз също ще се присъединя към вас.За момента и аз се цедя и давам на моят син кърма от шише-колкото мога,и дохранвам с АМ.При нас проблема е че не поиска да засуче или по-скоро не успява.Понеже раждах секцио и си мисля че проблема идва от това, че първите дни в болницата хранеха малкия с шише, чийто биберон направо си течеше обилно като се наклони ooooh! Но искам да отбелжа че не съм се отказала и не губя надежда че малкия все пак ще засуче  Grinning Даже преди два дни успя да го направи, но за кратко и последвалите опити отново бяха неуспешни.Но това ми дава надежда че ще се научим и двамата  Mr. Greenно дотогава сме с цедене, шишета  и  АМ Crazy
Аз исках да ви попитам-като се храни малкия му изтича дооооста количество от храната от устичката.Според мен е доста лаком и не сварва да гълта всичко и тече направо на три струи  ooooh!Случвало ли се е на някоя от вас Tired Направо става вир вода след всяко хранене-даже не съм сигурна колко изяжда. Поради тази причина реших да изпробвам различни марки шишета-по-скоро заради различните биберони,като си мислех че може в тях да е проблема.И сега с това цедене и дохранване ми е доста удобно да имам повечко шишета.Та въпроса ми е удачно ли е да ползвам различни шишета с различни биберони? newsm78
Благодаря ви предварително  bouquet

# 242
 newsm78 Elsinor, не мисля че е проблем да си ги ползваш шишетата. Обачее ... аз лично ползвах шишета на Avent (с помпата ...) - те в комплекта са с биберон №1, след това съм ползвала и №2 ... и съм пробвала да пия от шишето с такива биберони и ... повярвай, доста усилия се искат, дори и хипотетично е невъзможно бебе да засмуче толкова силно, че да "прелива" от устичката ... абе пробвай ги ти различните биберони и ще се усетиш.

Дано да не ползваш шишета и биберони още дълго!

# 243
Да се отчета! Все още съм от вашата групичка /дано да продължа поне до годинка  Praynig/. Все още не давам допълнително АМ, но си хапва каша и зеленчукови пюрета. В последно време кърмата ми намалява. Все още се справям, но около цикъла ми, става голяма мъка....изнервям се тотално.

# 244
Мами,пак да се похвалим на 25.08 правим годинка,а мама цеди ли цеди PeaceСамо сутрин и вечер е вече но е цяла година NaughtyУспех на всички

# 245
deila, браво   bouquet Като цедиш само сутрин и вечер не намалява ли кърмата много  newsm78 така ми се иска и на мен да разредя цеденето, че сега на 3 -3,5 часа ми е кошмар понякога  Tired

# 246
Ами аз от вече повече от 3 месеца цедя само сутрин и вечер - оставам с впечатлението, че кърмата ми не намаля заради намаляването на изцежданията от 3 на 2, а по някакви други причини ... защото вече е около 250 мл, като през целия период от 3 месеца монотонно намалява (ако беше само заради броя на изцежданията би трябвало в началото да падне, но след това да се задържи постоянно количеството, предполагам ...).

# 247
здравейте,мили мами!притеснена съм и имам няколко въпроса,надявам се да ми помогнете.родих на 27.07 със секцио и бебето ми го дадоха 2 дни след операцията.дотогава логично бе хранена с АМ.когато я взех,имах коластра,но зърната ми са вдлъбнати и малката не можа да захапе след няколко безуспешни опита.вчера ни изписаха и аз започнах да се изцеждам,но събирам едва 150мл,които давам на 2 приема.останалите са с АМ.това малко ли е,много ли е?вредно ли е,не знам вече!другото е,че бебето непрестанно спи и не ядем на 3 часа,както бе в болницата,а на 4,че дори и 5 часа.тя има жълтеничка и казаха,че е нормално да е по-вяла и отпусната,но дори яде със затворени очи.в болницата поне през нощта поплакваше,а снощи си спа от 00.00 до 05.00.изпражненията и са зелени с някакви бели точици.изобщо много сме притеснени!утре ще звъним на лекар,но все пак искам да попитам и вас,които сте преминали през този път за съвет.благодаря ви много!

# 248
За мен повечкото сън не е ненормален (защото точно моята щерка беше такава). Но акъла не ми побира какво значи "събирам" 150 мл ... Ама наистина не схващам. То че за цял ден бебето не може с тях да се храни е безспорен факт ... Но според мен (ако имаш желание да се цедиш по-дълго) е по-редно да цедиш всеки път, когато бебето се храни (без значение дали 10 или 100 мл ...) и да добавяш към кърмата АМ, ако тя не е достатъчна. Така: 1) предлагаш кърмата току що изцедена (на толкова малко бебе не е препоръчително да даваш престояла кърма, не чети колко време пише тук и там че може да се съхранява, все пак най-добрия вариант е да е току що изцедена). 2) Стимулираш гърдите си толкова често, колкото и бебето суче. 3) Добавяш при всяко хранене имуноглобулини, което има съществено значение.

Ако случайно имаш желание кърмата ти да се увеличи, може да помпиш по-продължително, а и ако искаш пробвай няколко (2-3-4) дни да изпомпваш по-често (отколкото бебето яде), например като си будна през час-два.

# 249
 благодаря за отговора!ще се опитам да се цедя всеки път,когато трябва да яде.а в тази връзка и спинкането-трябва ли да я будя на 3 часа,за да яде или когато тя е будна-през 4 например?защото тя дори,когато е напълнила памперса не плаче!а иначе ще правя така-цедя се преди ядене и колкото побере,го давам + АМ.но тук пак не знам колко АМ да дам след коластрата.ох,утре сме на лекар,дано се изяснят нещата! Cry

# 250
Честно казано от лекар се интересувай само за здравословното състояние на бебето, те повечето лекари за съжаление адекватни съвети за хранене и отглеждане не могат да дадат ... На мен в болницата ми разправяха на 3 часа да я будя (щипане, глупости  ooooh!) което нито беше успешно, нито виждах смисъл да си тормозя детето.

За количеството АМ пак не е лекарят този, който да ти каже. Тоест нито можеш насила да принудиш бебето да изпие повече, нито има много смисъл да го държиш гладно, само защото някой така е казал ... Та даваш кърмата, и след това предлагаш шишето с АМ - колкото изпие, толкова. Уместно е обаче да използваш биберон за новородени, тоест с най-малка дупка (малък брой дупки).

Всъщност, ако няколко дни пробваш с често изцеждане, най-вероятно кърмата ти ще се увеличи доста и може с времето да намалее добавката АМ, че и да изчезне. Надявам се да се включат и консултанти от ЛЛЛ - може пък с тяхна помощ да се върнете към кърмене успешно, може пък да засуче бебето. Което е идеалният вариант, разбира се.

# 251
ves1977, бих те посъветвала да се свържеш с консултант по кърмене възможно най-скоро. Много са отзивчиви и съм сигурна, че ще ти помогнат да се кърмите нормално, както и как да си увеличиш лактацията в случай, че не е достатъчна кърмата. Вдлъбнатите зърна не са причина да се цедиш, има много жени, които се кърмят децата си с малко помощ.
Все пак ако решиш да се цедиш и да даваш кърмата с шише ( което от личен опит ти казвам, че е адска хамалогия и безкрайно писва в един момент ), трябва да се цедиш на всяко хранене на детето. Така ще поддържаш лактацията. Ако искаш да я увеличиш се цеди примерно на 2.5 часа, като цеденето нощно време увеличава доста кърмата. Дори и когато не тече вече мляко може да помпаш на сухо -  на мен това много ми помогна когато ми намаля кърмата.
Иначе за количеството АМ мисля, че сама ще прецениш - такова малко бебе яде  средно между 80 и 100мл. попринцип. Ако не можеш да предложиш такова количество кърма на всяко ядене, му предлагай АМ.
Успех!   bouquet

# 252
Здравей, ves1977 и честито бебче!

Звучиш доста притеснена и объркана Hug

Казваш, че бебето има жъленица и това го кара да спи много, но това не значи, че спи защото е сито. Изключително важно е да будиш бебето, дори и да спи и да не го оставяш да прави по-големи паузи от 3 часа през деня и една не по-голяма от 4 часа пауза през ноща. За денонощие е добре да имате 10-12 хранения, но в никакъв случай по-малко от 8. Това е важно, за да може бебчето да получава нужното количество храна, да наддава и да расте. Освен това поетото количество мляко /особенно кърмата/ ще му помогнат да изхвърли с изпражненията от организма си по-бързо билирубина (веществото причиняващо жълтеницата)  и по-този начин бързо да я преодолее. За да разбудиш поспаливо бебе най-добре действа контактът кожа в кожа. Това събужда инстинктите на бебето и го кара да търси храна и да търси да суче. Добре е да разсаблечеш бебчо, ти също да се съблечеш и да го поставиш на гърдите си, да го гушкаш, като престоявате по този начин възможно най-дълго време. Друго което помага за събуждането е, щипкане по петичките, полюшване в страни, обтриване с влажна кърпа.
За да си сигурна, че бебето поема достатъчно мляко е добре да следиш изхожданията. Първата седмица трябва да имате поне 6-8 памперса добре намокрени с урина и 3-5 с  изпражнения за 24 часа, а след това не по-малко от 2-3 с изпражнения с петно по-голямо от монета от 1 лев и 6-8  добре намокрени памперса с урина.
Казваш че в момента цедиш 150 мл кърма това е за 24 часа нали. Колко често цедиш в момента? Ако имаш желание да кърмиш и да увеличиш количеството мляко, това е възможно с известни усилия от твоя страна. Ако си склонна да опиташ е важно да се цедиш възможно най-често, както и bibona и tedddy са те  посъветвали. Бих ти предложила следната схема, към която виждам и ти си се ориентирала след съветите на bibona    bouquet
1.   Будиш бебето на 2,30 -3 часа, като първо предлагаш кърма, а след това дохранваш с АМ. Ако си склонна да опиташ да поставяш бебето на гърда първо, ето  тук   можеш  да видиш клипче как правилно да поставиш бебето да суче. А след това  да продължиш с храненето с изцедена кърма и АМ
2.   Цедиш всеки път с интервал 2,30 – 3 часа като продължаваш да изпомпваш 5 минути след последната капка кърма, която успееш да изцедиш, за да стимулираш производството.
Знам, че звучи доста тежко като програма, но с тези мерки скоро количеството кърма ще се увеличи и АМ постепенно ще започне да отпада.
Би ли казала колко се роди бебето и колко е най-ниското му тегло?
На тази възраст бебето се нуждае средно от 180 мл мляко на килограм телесно тегло за 24 часа. Т.е ако бебето тежи 3 кг за денонощие се нуждае средно от около 540 мл мляко. Ако се храни 10 пъти за 24 часа това прави по 54 мл на хранене. Ако сега цедиш 150 мл кърма за денонощие, значи бебчо се нуждае от около 400 мл АМ допълнително за 24 часа, т.е при  10 хранения, на които даваш и кърма от около 40  мл добавка АМ, като първо даваш кърмата. Разбира се всяко дете е различно и не е необходимо да изпива еднакво количество на всяко хранене, но за денонощие е добре да се събира горе-долу необходимото количество мляко. По тази схема можеш да сметнеш колко мляко и от колко добавка се нуждае бебето ти, според килограмите му.
Ако решиш да цедиш по-често, по горната схема, постепенно количеството кърма ще се увеличава, и ще измества добавката от АМ, докато постепенно мине изцяло на кърма
Ето тук  има много хубава статия за храненето на бебето с шише
Ако имаш желание да върнеш бебето на гърда, и да спреш да цедиш, това не е невъзможно. Ако живееш в град, в които има сертефицирани консултанти по кърмене би могла да се свържеш с тях и да се уговорите за посещение в домът ти, за да се види ситуацията и да се прецени на място какво и как да се направи. Можеш да звънеш на телефона на Кабинета по кърмене 0896 418 488 и от там да ти дадат допълнителни съвети и да те насочат към консултант, в района в който живееш.

Бих те посъветвлала да си пуснеш отделна тема, за да могат повече момичета да я видят и да се включат.

Успех!    bouquet

# 253
ves1977, как сте днес с бебка? Какво каза педиатърът?

# 254
  • Varna
 Аз също цедях и давах ,но заради разранени зърна .Това продължи доста дълго време (до преди седмица).Мажех с различни кремчета  но не минаваше ,Наложи се да опитам с предпазиел за зърна ,добре че бебка не ги отказа(както беше със сина ми ), и сега вече мога да се похваля с успешно и приятно кърмене.
 Успех и на вас !

Общи условия

Активация на акаунт